Inleiding
Beste leerling,
Welkom bij de webquest over de grootste protestactie die in Nederland ooit is gehouden. Met behulp van deze webquest ga je je verdiepen waarom er op 29 oktober 1983 meer dan 500.000 mensen zich verzamelden op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de plaatsing van kruisrakketen in Nederland.
Hier volgt een korte samenvatting om je een beeld te geven hoe Nederland en de rest van de wereld er op dat moment uitzag:
In het begin van de jaren 80 was de Koude Oorlog nog vol op gang. Het was een gewapende vrede tussen de communistische wereld en het Westen. Het kapitalistische westerse blok, waar het westen van Europa bij hoorde, werd geleid door de Verenigde Staten. De communisten stonden onder leiding van de Sovjet Unie (het huidige Rusland). Zij hadden grote delen van Oost Europa onder hun gezag.
Tijdens de Koude Oorlog was er een zogenaamde wapenwedloop ontstaan. De Verenigde staten en de Sovjet-Unie maakten steeds meer en zwaardere wapens. Ze gebruikten de wapens niet om mee te schieten, maar wel om de ander af te schrikken. Nederland was een trouwe bondgenoot van de Verenigde staten en lid van de NAVO en moest dus toestaan dat die raketten in ons land werden geplaatst. Dat riep weerstand op bij veel Nederlanders. Maar er waren ook voorstanders. Zij hadden, zogezegd: Liever een raket in mijn tijn, dan een Rus in mijn keuken.
Tijdens deze webquest ga je je dus afvragen wat nu de juiste keuze is: Toch Kruisraketten plaatsen in Nederland, of liever helemaal niet.
De doelen van deze opdracht zijn:
- Je kunt aan de hand van de bronnen een beeld krijgen waarom tijdens de Koude Oorlog de spanning tussen oost en west regelmatig op liepen.
- Je krijgt een beeld over de wapenwedloop die liep tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
- Je kunt je aan de hand van de bronnen inleven in situatie die rond oktober 1983 in Nederland speelde.
- Je kunt een duidelijke mening vormen over het wel of niet plaatsen van kruisraketten in Nederland.
- Je kunt op een creatieve manier je voor of tegen argumenten uiten.
Taak
Wat is de bedoeling?
Het is de begin van de jaren 80 in Nederland. De regering heeft besloten om 43 kruisraketten, met kernkoppen te plaatsen in Nederland. Dit in verband met de regeling die Nederland heeft met de NAVO en de Verenigde Staten om zich te kunnen verdedigen tegen een eventuele kernoorlog tegen Rusland. Dit besluit doet in Nederland veel stof opwaaien. Zo is er een groep mensen die helemaal geen kernkoppen in Nederland wil hebben. Zulke vernietigingswapens horen niet in Nederland thuis, en ze willen niet als een schoothondje achter de regering van de Verenigde Staten huppelen. Maar er is ook een groep mensen die de plaatsing van kruisraketten wel een goed idee vinden. Zij vinden dat je je moet verdedigen tegen de communisten uit Rusland, ongeacht of dat nu met atoomwapens moet of niet.
Ook jij hoort alle voor en tegenargumenten die er gegeven worden op TV en in de kranten. De spanningen lopen hoog op. Er zal een protest plaatsvinden op 29 oktober 1983 over het wel of niet plaatsen van kruisrakketen in Nederland. Jij wilt je stem ook laten horen en je besluit samen met een stel vrienden om op 29 oktober af te reizen naar Den Haag om te protesteren.
De opdracht:
- Je maakt een protestposter met daarop verschillende 6 afbeeldingen die laten zien waarom je voor, of tegen bent voor het plaatsen van kruisraketten.
- Je protestposter heeft als titel een creatieve en pakkende leus die jou standpunt bevestigt (Denk hierbij aan: "Korte metten met kruisraketten." of "Liever een raket in mijn tuin dan een Rus in mijn keuken").
- Bij elk van de 6 afbeelding schrijf je een korte beschrijving wat er op te zien is en waarom hij past bij jou gekozen standpunt.
Werkwijze
Hoe ga je aan het werk?
- Verdiep je eerst in het onderwerp door de bronnen te lezen en filmpjes te bekijken (Zie het tabblad Bronnen).
- Zoek medeleerlingen op die dezelfde mening delen als jij (maximaal groepjes van 3).
- Bedenk als eerst een goede en creatieve leus die jullie gaan gebruiken als titel voor jullie protest poster.
- Zoek vervolgens 6 afbeeldingen op die jullie willen gebruiken voor jullie poster.
- 3 afbeeldingen geven duidelijk de wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en Sovjet Unie weer.
- 3 afbeeldingen geven duidelijk de weer hoe de Nederlanders dachten over het plaatsen van kruisraketten.
- Kun je niet de juiste afbeelding vinden? Je mag ook zelf een afbeelding tekenen dat jullie standpunt bevestigd.
- Geef elke afbeelding een nummer van 1 t/m 6.
- Schrijf in een Word document bij elke afbeelding een korte uitleg waarom jullie gekozen hebben voor deze afbeelding en waarom hij bij jullie standpunt hoort. (minimaal 50 woorden per afbeelding).
- Zijn alle posters klaar? Dan gaan jullie ze klassikaal in de klas behandelen.
- Tijdens het klassikaal behandelen beargumenteren jullie waarom je voor of tegen het plaatsen van kruisraketten bent, en geef je uitleg bij elke afbeelding.
Bronnen
http://www.haagsetijden.nl/entry/487/komitee-kruisraketten-nee#.WN4THPnyiUl
Korte samenvatting van wat er in op het Malieveld in oktober 1983 gebeurde.
https://www.plusonline.nl/special-artikelen/ik-was-erbij-demonstratie-tegen-de-kruisraketten-in-1983
Demonstrant die 30 jaar later uitlegt hoe het was om met meer dan 500.000 mensen te protesteren in Den Haag.
http://anderetijden.nl/artikel/6667/Massaal-protesteren-op-het-Malieveld
Video van 12 minuten. Geeft een duidelijk beeld van de demonstratie op het Malieveld en de mensen die tegen het plaatsen van kruisraketten zijn.
http://www.vredesmuseum.nl/affiches/viewer.php?tent=8
Site met veel afbeelding tegen kernwapens
http://www.ravagedigitaal.org/archief_1999/7599ar05.htm
Waarom de Nederlandse regering het nodig vond om WEL kruisraketten te plaatsen.
https://www.clingendael.nl/publication/woensdrecht-revisited
Waarom Kruisraketten noodzakelijk waren volgens het kabinet van Lubbers.
https://www.letras.com/armand/923562/
Lied: liever een Rus. Met songtekst.
http://www.welingelichtekringen.nl/opinie/20778/kernwapens-moeten-blijven.html
Beschrijving waarom we kernwapens wel nodig zijn in de wereld.
Beoordeling
Je protestposter wordt goed gekeurd als het voldoet aan de volgende eisen:
Voor de presentatie:
- De protest poster ziet er netjes uit. De leus en de afbeelding zijn duidelijk te lezen en te zien.
- Er is een creatieve leus bedacht en laat duidelijk zien of het groepje voor of tegen het plaatsen van kruisraketten is.
- Bij elke afbeelding is een beschrijving gegeven van minimaal 50 woorden
Tijdens de presentatie:
- Je argumenten voor het maken van de protestposter komen duidelijk naar voren. Het komt duidelijk naar voren dat ieder groepslid zich goed in het onderwerp heeft verdiept.
Docentenpagina
Voor de docent.
Deze pagina is om de docent handvaten te geven voor het uitvoeren van de webquest.
Motivatie van de Webquest.
Deze webquest geeft de leerlingen een beter inzicht in de wapenwedloop die liep tijdens de Koude oorlog. Als uitgangspunt wordt de KKN (Komitee Kruisraketten Nee) demonstratie genomen om de leerlingen iets te leren over de spanningen die tijdens de Koude Oorlog voelbaar waren in Nederland. Naast het inleven van de oplopende spanning in Nederland tijdens de Koude oorlog, geeft deze webquest ook andere beelden van de Nederlandse samenleving. Zo wordt er gekeken naar de protestgeneratie in deze tijd, het recht om te demonstreren tegen je eigen regering en de vrijheid van meningsuiting.
Inleiding voor de webquest.
De webquest is het meest geschikt voor TL-VMBO 3, 4. Om toch te kunnen voldoen aan de eisen die gevraagd worden voor een HAVO of VWO leerling kan de docent er ook voor zorgen dat er na het presenteren van de posters, een debat gevoerd word over het standpunt: "Kernwapens zijn nodig om wereld vrede te bewaren."
Het ideale startmoment om deze webquest in te zitten in de lessen, is als de docent al een of meerder lessen heeft gegeven over de Koude oorlog. Denk hierbij aan de strijd tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten en de wapenwetloop. Deze achtergrond informatie is een mooie start om te beginnen met deze webquest.
Wat heeft de docent nodig?
Het meeste wat de docent nodig heeft, is gegeven in deze webquest. Onder het tabblad staan genoeg bronnen om de leerlingen op weg te helpen om hun protestposter te kunnen maken. Het aanvullen van eigen bronnen van de docent is natuurlijk altijd mogelijk.
- 3 lesuren
Lesuur 1: voor de introductie van de opdracht, maken van groepjes en een eventuele start maken van de protestposter.
Lesuur 2: Leerlingen zijn zelfstandig bezig met zoeken van informatie/afbeelding. Knippen en plakken van de poster.
Lesuur 3: Presenteren van posters aan de klas en docent.
- (gekleurd) A3 papier die de leerlingen kunnen gebruiken als poster
- Stiften, lijm en schaar.
- pc/tablet met internet
- printer