Lidwoorden

Duitse lidwoorden

Net zoals in het Nederlands hebben Duitse woorden een geslacht. Dit geslacht komt ook terug in het lidwoord. In het Nederlands bijvoorbeeld is het woord 'boek' onzijdig en daarom zeggen we 'het boek' en niet 'de boek' ('het' wordt gebruikt voor onzijdige woorden in het Nederlands). Veel mensen horen meteen dat 'de boek' fout is. In het Duits is het precies hetzelfde! Ook in het Duits is het dus belangrijk het juiste lidwoord te gebruiken.

In het Duits zijn er (net zoals in het Nederlands) drie geslachten voor (lid)woorden: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. Verder zijn er bepaalde lidwoorden (zoals 'de' of 'het' in het Nederlands) en onbepaalde lidwoorden (zoals 'een' in het Nederlands).

Als een woord in het Duits mannelijk is dan is het lidwoord der of ein.
Als een woord in het Duits vrouwelijk is, dan is het lidwoord die of eine.
Als een woord in het Duits onzijdig is, dan is het lidwoord das of ein.

Het is moeilijk te weten of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Daarom is het belangrijk dat je het lidwoord van de woordjes die je leert ook kent. Er zijn gelukkig wel een paar regeltjes die je kunnen helpen… Klik op 'verder' om ze te leren kennen!

In het Duits zijn er gelukkig wat regeltjes om erachter te komen of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Het gaat niet bij alle woorden maar het helpt je wel op weg! Op de volgende pagina worden ze beschreven.

Colofon

Het arrangement Lidwoorden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2018-08-10 14:07:50
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Duitse taal en cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open