Geschiedenis vmbo-kgt34

Geschiedenis vmbo-kgt34

Geschiedenis vmbo-kgt34

De Stercollectie geschiedenis van Stichting VO-content geeft je als docent alle ruimte om de lessen naar wens vorm te geven. Het digitaal leermateriaal is naar eigen inzicht in te zetten, te combineren en aan te vullen. De Stercollecties zijn daardoor goed te gebruiken als aanvulling op bestaand leermateriaal. Of vormen een goede basis om een methode te vervangen.

Aan welke kenmerken voldoet de Stercollectie?

  • Actuele digitale leerlijnen voor een vak, niveau en jaar voor iedereen beschikbaar.
  • Kerndoel- en eindtermdekkend, voor aanvullend of (deels) vervangend gebruik.
  • Leerdoeldenken en formatief evalueren zijn geïntegreerd in alle leerlijnen.
  • Flexibel inzetbare en leerlinggerichte opdrachten, bruikbaar voor blended learning.
  • Sluit aan op de door de SLO ontwikkelde leerdoelenkaarten voor het vak geschiedenis.
  • Stelselmatig onderhoud en actualisatie op basis van reflecties van gebruikers en experts.
  • Te gebruiken op elke computer, laptop of tablet.

Voor geschiedenis zijn de volgende Stercollecties ontwikkeld:

  • Geschiedenis vmbo-kgt leerjaar 3 en 4
  • Geschiedenis hv leerjaar 1, 2 en 3
  • Geschiedenis h leerjaar 4 en 5
  • Geschiedenis v leerjaar 4, 5 en 6

Docentenmateriaal
Als jouw school deelneemt aan Stichting VO-content krijg je ook exclusief toegang tot het docentenmateriaal dat bij de Stercollecties hoort.
Check hier of jouw school al deelneemt aan VO-content. Als dit het geval is, kun je direct binnen ‘Mijn VO-content’ het docentenmateriaal eenvoudig filteren op vak, niveau en leerjaar waarna je precies ziet welke materialen er beschikbaar zijn. Denk aan:

  • Toetsen en antwoordmodellen
  • Werkbladen
  • Werkplannen
  • Samenvattingen
  • Woordenlijsten
  • Stercollectie handleidingen
  • Extra oefenmaterialen

Contact
Heb je een inhoudelijke of technische vraag over de Stercollecties? Neem gerust contact op met onze helpdesk of telefoonnummer: 085-0443100 (tot 12 uur).

Deelnemer worden aan Stichting VO-content?
Wanneer jouw school (vanaf dit schooljaar) deelneemt aan VO-content* krijgen jij en collega’s exclusief toegang tot een basispakket met het docentenmateriaal én allerlei programma’s die onderwijs op maat mogelijk maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het basispakket aan te vullen met drie extra keuzeprogramma’s. Door deel te nemen draagt je school bovendien bij aan de doorontwikkeling van open leermateriaal (Stercollecties). Een mooie maatschappelijke doelstelling!

Basispakket:

Docentenmateriaal
Extra materialen zoals handleidingen, toetsen, extra oefenmateriaal behorende bij de Stercollecties.

SterMonitor
Digitale leeromgeving waarin de Stercollecties getoond worden met daarin ook de voortgang van de leerlingen.

Oefenprogramma Engels
Een adaptief oefenprogramma voor Engelse lees-, kijk-, en luistervaardigheid.

Extra Programma Nederlands
Naslagwerk Nederlands met theorie en oefeningen.

Rekensite
Een adaptief oefenprogramma voor rekenvaardigheid van niveau 1F t/m 3F.

 

Keuzeprogramma's:

ExamenKracht
Oefenprogramma waarin leerlingen online examens oefenen en feedback krijgen.

Kracht in Controle (KIC)
Lesprogramma sociaal-emotionele ontwikkeling waarmee je inzicht krijgt in de groepsdynamiek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen bevorderd.

Portfolio-site
Een digitale tool waarin leerlingen de ontwikkeling van hun competenties bijhouden.


Wil je meer weten over deelname aan VO-content? Op onze site staat meer informatie maar we vertellen er graag meer over. Neem contact met ons op via 030-232 48 22 of mail ons!

* Is jouw school al langer deelnemer aan VO-content en nog niet overgestapt naar het actuele deelnamemodel? Dan kan het zijn dat jullie school geen toegang heeft tot onze nieuwe programma’s SterMonitor en Extra Programma Nederlands. Wil je dit aanpassen? Neem dan contact met ons op.

Leerjaar 3 + 4

T1 Koloniale relatie

Koloniale relatie tussen Indonesië en Nederland

De Nederlandse bemoeienis met wat later Nederlands-Indië en nog later Indonesië is gaan heten, stamt uit het begin van de 17e eeuw toen de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd opgericht om handel met de Oost te drijven.
Na een korte periode van Engelse heerschappij krijgt Nederland het gezag over Nederlands-Indië in 1816 weer terug. Vanaf dat moment is het officieel een Nederlandse kolonie. Het enorm uitgestrekte gebied verdeeld over duizenden eilanden met verschillende volken en culturen wordt gaandeweg tot een eenheid gevormd. Tegelijkertijd komt er een nationalistische beweging op gang die streeft naar meer invloed voor de lokale bevolking.
Na de Tweede Wereldoorlog en de Japanse bezetting van het eiland is de nationalistische beweging sterk genoeg om de Nederlandse autoriteiten uit te dagen. Vlak na de Japanse capitulatie roept Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit.
Na twee militaire pogingen van Nederland om zijn gezag weer te vestigen, gaat de Nederlandse regering in 1949 overstag en draagt het de soevereiniteit over aan de nieuwe regering van Indonesië.

In twaalf opdrachten komen de belangrijkste onderwerpen binnen de koloniale relatie tussen Nederland en Nederlands-Indië aan bod.


Thema : Koloniale relatie

 

T2 Industriële samenleving

Industriële samenleving in Nederland
Het proces van industrialisering kwam in Nederland laat op gang als je dat vergelijkt met soortgelijke processen elders. In de omschakeling van ambachtelijke naar fabrieksmatige productie liep Nederland 50 jaar op België achter en wel 100 jaar op Groot-Brittannië. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. De industriepolitiek van de overheid was vooral gericht op de zuidelijke provincies. Deze regio ontwikkelde zich in snel tempo tot industrienatie nadat het zich als België had losgemaakt van Nederland. In de noordelijke delen van Nederland was de industrialisatie nog niet in gang gezet. Het was van oorsprong vooral een handelsnatie, maar de Franse bezetting zijn plaats in de wereldhandel kwijtgeraakt. Ook het verlies van koloniale gebieden had zijn invloed. De Britten hadden die positie overgenomen en beschikten daardoor over een veel betere toevoer van grondstoffen. Daar kwam nog bij dat de stoommachine, destijds de katalysator bij uitstek voor vernieuwing in de productie, in Nederland minder snel aansloeg. Dat kwam door de gerichtheid op wind- en wateraandrijving én door de prijs van de steenkool. Kolen werden alleen in het zuiden gewonnen en transport naar de economische centra in Nederland was duur. Pas nadat de infrastructuur zodanig was verbeterd dat de kolen overal goedkoop konden worden aangevoerd, kreeg de stoommachine zijn kansen.


Thema: Industriële samenleving


 

T3 Sociale zekerheid

Sociale zekerheid en verzorgingsstaat in Nederland

Armoede is van alle tijden en dat geldt ook voor hulp. Al in de bijbel en de koran wordt er gehamerd op naastenliefde en het helpen van de behoeftigen. Armenzorg is eeuwenlang een zaak geweest van burgers onderling.
Tot het proces van industrialisering op gang komt. Stoommachines, mechanisering van de landbouw, de opkomst van de massaproductie in fabrieken, het gevolg was een snelle toename van het proletariaat en van armoede. Zo snel dat het particulier initiatief het niet meer kon bijbenen.

Langzaam wordt de rol van de overheid in de bestrijding van de armoede groter. Het gevolg is, in de tweede helft van de twintigste eeuw, een echte welvaartsstaat, een verzorgingsstaat, waar niemand meer in diepe armoede hoeft te leven. Wat er ook gebeurt, ziekte, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of ouderdom, er is een sociale voorziening of verzekering om op terug te vallen.
Dat het geen stilstaande situatie oplevert, is ook duidelijk. De verzorgingsstaat is voortdurend in ontwikkeling, ook al omdat telkens moet worden bepaald hoe een en ander moet worden betaald en door wie de kosten ervan moeten worden opgebracht. Het voorlopig laatste stadium van die ontwikkeling is al wel de participatiesamenleving genoemd.

In dit thema 12 opdrachten over het ontstaan van de sociale zekerheid.


Thema: Sociale zekerheid


 

T4 Cultureel-mentale ontwikkelingen

Niets is voor de eeuwigheid. Alles verandert. Maar het tempo waarin de veranderingen sinds de Tweede Wereldoorlog plaats hebben is hoger dan in alle eeuwen daarvoor. Van braaf, gezapig en hardwerkend in de jaren ’50 naar rock ’n roll en protest in de jaren ’60. De opkomst van jeugdculturen verandert de omgang tussen generaties, emancipatie van vrouwen haalt de traditionele rolverdeling overhoop. Ondertussen groeit de bevolking en de welvaart. De zuilen van de samenleving storten ineen zonder dat het bouwwerk zelf wordt vernield. De kerken lopen wel leeg.

En dan, na een periode van doemdenken eind jaren ’70 en een dip in de economie in de jaren ’80 is het de beurt aan internet. Het world wide web verovert de huiskamers en de laatste jaren is nagenoeg iedereen continu online via het een of andere sociale medium. Misschien dat de overgang van jager-verzamelaar naar boer de mens meer heeft gebracht dan de microprocessor, en zonder de industriële revolutie was de hele naoorlogse ontwikkeling niet mogelijk geweest, maar in onze eigentijdse geschiedenis is ons leven vaker dan ooit ondersteboven gehaald.

Een tijdreiziger uit de vijftiger jaren zou weinig meer begrijpen van onze tijd. Onze manier van denken, ons taalgebruik, onze omgangsvormen en gedrag, ons consumptiepatroon, wat we belangrijk vinden, onze vrijetijdsbesteding, noem maar op, het is onherkenbaar veranderd.


In 12 opdrachten wordt die cultureel-mentale ontwikkeling in Nederland na 1945 neergezet.

Thema: Cultureel-mentale ontwikkelingen
 

T5 Koude oorlog

Koude Oorlog

Bijna een eeuw lang, de hele 20e eeuw, stonden twee revolutionaire ideologieën, twee totaal verschillende ideeënstelsels, tegenover elkaar. Als vijanden, vol wantrouwen en tot de tanden bewapend.

In 1917 werd de Russische tsaar verjaagd en de weg vrijgemaakt voor de eerste communistische staat ooit. De communisten willen af van de ongelijkheid tussen mensen en er moet een eind komen aan verschil in macht op basis van eigendom. Bedrijven, fabrieken en boerderijen gaan over in de handen van het volk. Niet dat het hele volk het daar nu voor het zeggen krijgt, de staat treedt op namens het volk. De staat dat is de communistische partij. De partijleiding regelt het bestaan van zijn burgers bijna vanaf de wieg tot aan het graf.
Andere partijen dan de communistische zijn er niet en als er wat te kiezen valt, dan is dat alleen binnen de communistische partij. Want die treedt immers op namens het volk. Als je het daar niet mee eens bent, wordt je al snel als vijand van het volk gezien.

De Amerikaanse ideologie staat er diametraal tegenover. Daarin is ook een belangrijke rol voor het begrip gelijkheid, maar dan in de zin dat iedereen gelijke kansen zou moeten hebben. Wat je er van maakt is je eigen verdienste, of je eigen falen. Mensen zijn verantwoordelijk voor zichzelf. De staat moet zich zo weinig mogelijk met het leven van mensen bemoeien. Iedere bestuurder van de staat wordt via verkiezingen aangewezen en iedereen mag zeggen wat hij wil.

Geen wonder dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een gespannen relatie hadden. Vanaf de Tweede Wereldoorlog sprak men zelfs van een oorlog, de Koude Oorlog. Landen en volken in Europa waren gescheiden door een IJzeren Gordijn. Het duurde tot het eind van de jaren ’80 voor er een eind kwam aan de vijandschap.

In 12 opdrachten komt de Koude Oorlog voorbij. Het begint ongeveer met de deling van Duitsland en eindigt met hereniging van ervan.


Thema: Koude Oorlog

 

Staatsinrichting

Staatsinrichting

Lange tijd is ons land bestuurd door graven, hertogen, bisschoppen, landsheren en later door buitenlandse vorsten, zoals de Spaanse of Franse koningen. Ging het in de middeleeuwen nog om een verzameling min of meer zelfstandige gebieden, langzaamaan kwamen deze ‘provincies’ onder een centraal gezag en ontstond er zoiets als de natiestaat.

Door alle tijden heen is er gestreden om de macht, soms gewapenderhand, andere keren met het woord. Met grote regelmaat is de bevoegdheid om te beslissen over een grondgebied en haar inwoners in andere handen overgegaan. En daarmee veranderde telkens de inrichting van het bestuur en de regels.

Totdat aan het eind van de 18e eeuw de eerste grondwet in Nederland werd ingevoerd en de basis werd gelegd voor de Nederlandse rechtsstaat. Na het vertrek van de Franse troepen werd in 1813 het Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden uitgeroepen en werd de grondwet een aantal malen aangepast.

Telkens werd de wijze waarop de staat, de regering en het bestuur werden ingericht, wat aangepast. En dat is een proces dat zich tot op de dag van vandaag voortzet.

Thema: Staatsinrichting

 

Historisch overzicht 1900 - 1945

Historisch overzicht 1900-1945

Het zijn bewogen jaren, de eerste jaren van de vorige eeuw. Nederland is een verzuild land, vakbonden komen op om wat te doen aan de beroerde positie van de arbeiders en de eerste feministische golf overspoelt Europa.

De Eerste Wereldoorlog werd een bloedige loopgravenoorlog met 20 miljoen doden. Na de oorlog werd Europa opnieuw ingedeeld en Duitsland kreeg zware strafmaatregelen opgelegd, vastgelegd in het Vredesverdrag van Versailles. Die maatregelen waren zo zwaar dat daarin misschien wel de kiem lag van een nieuw conflict. Duitsland kwam in zware economische problemen door de boetes, maar ook veel andere landen hadden een zware economische crisis. Tijdens de 'crisisjaren' sloten massaal bedrijven en was er grote werkloosheid en aan het eind van de jaren twintig crashte de beurs in de Verenigde Staten.

De Tweede Wereldoorlog doodde tussen 1939 en 1945 zo'n 60 miljoen mensen. Daaronder miljoenen joden, die werden vermoord in concentratiekampen. Na 1945 worden wereldwijd de brokken van een halve eeuw opgeveegd.

Thema: Overzicht 1900-1945

 

Historisch overzicht vanaf 1945

Historisch overzicht vanaf 1945

In 11 opdrachten komen de belangrijkste gebeurtenissen uit de naoorlogse geschiedenis voorbij.
Daaronder zitten zonder twijfel echt historische gebeurtenissen, zaken die ook nog heel lang na deze eeuw in de geschiedenisboeken zijn opgenomen. Hoe dichter bij, hoe moeilijker de betekenis van een gebeurtenis of crisis is te doorgronden.

De Vietnamoorlog bijvoorbeeld heeft decennia lang het nieuws en de buitenlandpolitiek van de grootmachten bepaald. Wat daarvan blijft hangen in de geschiedenislessen van het jaar 2150 weet niemand. Als we zelf, onze ouders, misschien nog onze grootouders, toeschouwers zijn geweest van wereldschokkende gebeurtenissen, zijn we misschien wat meer geneigd om ze als historisch te bestempelen. Wie op tv de val van de muur of de aanslagen op de Twin Towers in New York gezien heeft, is ervan overtuigd dat deze feiten overeind blijven in de geschiedenis.
Of dat voor alle onderwerpen hieronder het geval is?
De tijd zal het leren.

Thema: Overzicht vanaf 1945

 

  • Het arrangement Geschiedenis vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-09-23 13:05:52
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Stercollecties geschiedenis zijn open, digitale leerlijnen die worden aangeboden door VO-content. De leerlijnen voldoen aan de kerndoelen of eindtermen en door de SLO ontwikkelde leerdoelspecificaties. Deze arrangeerbare leerlijn voor geschiedenis voor vmbo-kgt34 bevat in totaal 8 thema's.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, geschiedenis, hoofdarrangement, kgt34, leerlijn, rearrangeerbaar, stercollectie, vmbo, vocontent001

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

    Geschiedenis vmbo-kgt34 StudioVO

    https://maken.wikiwijs.nl/51685/Geschiedenis_vmbo_kgt34_StudioVO

    VO-content - Leerlijnen. (2017).

    Geschiedenis vmbo12

    https://maken.wikiwijs.nl/99806/Geschiedenis_vmbo12