Leesautobiografie
In het begin van HAVO 4 wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten van Nederlands. Uiteindelijk hebben we 6 boeken gelezen, waarvan we 5 standaard boekverslagen hebben gemaakt en 1 recensie.
Mijn eerste boek wat ik in HAVO 4 heb gelezen is Echte Mannen Eten Geen Kaas van Maria Mosterd. Dit boek is niet zo moeilijk en had het boek dan ook heel erg snel uit. Ik heb dit boek gekozen omdat ik er al ooit van had gehoord en waar het over ging, dit sprak me wel aan. Van Echte Mannen Eten Geen Kaas heb ik een standaard boekverslag gemaakt.
Het tweede boek wat ik heb gelezen in mijn 4e jaar op het Mondriaan College is de Passievrucht, geschreven door Karel Glastra van Loon. In het begin vond ik het moeilijk om door dit boek heen te komen. Toen ik er uiteindelijk in zat vond ik het een boek waarin je eigenlijk alleen maar door wil lezen omdat je wil weten wat het plot van het boek is. Ik had het einde van dit boek totaal niet verwacht en dit maakt het tot een goed boek vind ik. Van dit boek heb ik een recensie geschreven.
Mijn derde boek wat ik heb gelezen is Tralievader. Dit boek is geschreven door Karl Friedman. Het onderwerp sprak me aan dus daarom koos ik het. Toen ik eenmaal begon vond ik de opbouw en de manier van schrijven best wel raar, maar ik kwam er wel doorheen want het boek zelf was niet heel moeilijk. Van dit boek heb ik een standaard boekverslag gemaakt.
Het vierde boek wat ik heb gekozen was de grootste fout van mijn leven. Een Schitterend Gebrek is geschreven door Arthur Japin. Ik snapte er helemaal niks van dus dan ben ik ook zeker niet gemotiveerd om door te lezen. Ook vond ik het super saai en moeilijk. Ik heb het boek wel uitgelezen om er toch een goed boekverslag van te maken. Een Schitterend Gebrek heb ik uiteindelijk met wat moeite omgezet in een standaard boekverslag.
Terug Naar De Kust was het vijfde boek dat ik las en is geschreven door Saskia Noort. Hiervan had ik de film gezien en vond ik het dus zeker niet erg om te lezen. Ik herkende veel uit de film en hierdoor ging het lezen een stuk makkelijker. Aangezien je maar één literaire thriller mocht lezen besloot ik om deze als een van de laatste te doen, als soort motivatie om door te lezen bij de andere boeken denk ik. Hiervan heb ik ook een standaard boekverslag gemaakt.
Het zesde en laatste boek van dit schooljaar dat ik gelezen heb was Komt Een Vrouw Bij De Dokter geschreven door Kluun. Hiervan had ik ook de film gezien dus dat vond ik fijn om het jaar mee af te sluiten, geen stress dat ik nog een heel boekverslag moest maken van een boek die ik niet kende. Ook hierbij herkende ik veel dingen uit de film dus is het makkelijker om door te lezen. Ik heb van dit boek ook een standaard boekverslag gemaakt.
Ik ben nooit een moeilijke lezer geweest dus ik zag hier zeker niet tegenop. Lezen heb ik ook nooit erg gevonden, zolang ik de boeken maar leuk vond. Maar aangezien we alleen literatuur mochten lezen viel dit af en toe toch wel een beetje tegen.
Uiteindelijk bleek ik wel een beetje in tijdnood te komen omdat meneer van Dartel niet zo strikt was met zijn deadlines. Ik hield me hier niet altijd aan omdat ik ook aan het leren was voor de setweken en andere proefwerken die er op dat moment aan kwamen. De boekverslagen kwamen dus daarna. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en heb ik mijn verslagen op tijd en compleet in kunnen leveren.
Mijn plan was om in HAVO 5 op tijd te beginnen met lezen en zodra ik het boek uit had en verslag te maken wat ik erbij vond passen. Dit is eigenlijk nog niet gelukt op het moment omdat ik elke keer voor de setweken aan het leren of voorbereiden was. Ik weet wel zeker dat ik natuurlijk op tijd alles inlever en zorg dat alles er netjes uitziet.
Ik ga me denk ik op hetzelfde niveau richten als waar ik nu ben. Als ik hoger ga lezen dan wordt het moeilijker en minder leuk, lezen moet voor mij leuk zijn anders kom ik gewoon niet door het boek heen. Ik hoop dat er nog genoeg leuke boeken tussen zitten zodat ik ook in HAVO 5 een paar boeken kan lezen die ik leuk vind, hierdoor raak ik gemotiveerder om de rest van de boekverslagen te maken en straks uiteindelijk voor het mondeling te leren.