Praktijktoets ADL PW31

Praktijktoets ADL PW31

Praktijktoets: Wat gaat er gebeuren?

Praktijktoets ADL

Afgelopen periode heb je het vak ADL gevolgd.
Daarbij zijn er verschillende onderwerpen aan bod gekomen. Bij elk onderwerp hebben we ook geoefend in de praktijk.
Om te testen hoeveel van deze informatie bij jullie is blijven hangen en, nog belangrijker, of jullie dit ook in de beroepspraktijk kunnen toepassen toetsen we de vaardigheden met een praktijktoets.

Je komt in groepjes van 5 personen in het lokaal.
Je trekt een lootje en daarop staat de vaardigheid beschreven.
Je krijgt 5 minuten om het protocol nog eens door te lezen en 5 minuten om spullen klaar te zetten.
= totaal van 10 minuten voorbereidingstijd.
Daarna lever je het protocol weer in bij de docent.

Om de beurt laat je de vaardigheid aan mij en je 4 medestudenten zien.
Ik vul de rubric in die je hier terug kunt vinden. Je hoort de beoordeling als iedereen is geweest.

In deze wiki kun je van alle onderwerpen die getoetst kunnen worden informatie en een protocol terugvinden.

Alvast heel veel succes!

Mocht je vragen hebben sta ik altijd voor je klaar! Mailen mag ook! :)

Voorbereiding op de toets

Voorbereiding op de toets

  • Zorg ervoor dat je aandacht besteed aan de persoonlijke hygiëne tijdens het uitvoeren van de praktijkvaardigheid.
  • Let op de beroepshouding.
  • Vertel wat je gaat doen.
  • Zorg ervoor dat je kunt benoemen waarom je de vaardigheid zo uitvoert (hygiëne, veiligheid etc).
  • Zorg dat je weet hoe de vaardigheden uitgevoerd moeten worden, ook zonder protocol.
  • Probeer de vaardigheid te oefenen in de praktijk als je hier de kans voor krijgt.

Handen wassen

Jij verzorgt jezelf dagelijks, kinderen hebben vaak zorg van een ander nodig. Dit is afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling.

3 onderdelen:

•Lichamelijk functioneren

•Psychisch functioneren

•Sociaal functioneren

 

Gewoonten en voorkeur kunnen invloed hebben op de verzorging.

Daaronder vallen: opvoeding, cultuur, economische omstandigheden, klimaat, werk en activiteiten.

•Hygiëne & veiligheid

Meer nog dan bij volwassenen, is hygiëne bij kinderen van groot belang. Zeker als een kind nog klein is, heeft het weinig weerstand. Het kind is erg vatbaar voor bacteriën en virussen. Een kind kan behoorlijk ziek worden van iets waarvan wij als volwassenen weinig of geen last hebben. Dat gaat in de regel wel weer over, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

 

 

Elke opvoedkundige kan je de basisregels vertellen:

 

  1. Elke dag wassen, in bad of onder de douche. Heel vanzelfsprekend en toch zijn er ouders die er zich niet aan houden. Gewoon doen!
  2. Tweemaal daags tanden poetsen. Daarmee kun je al beginnen als de eerste tandjes zijn doorgekomen, al mag je in het prille begin volstaan met één keer per dag poetsen.
  3. Handen wassen voor het eten en na toiletgebruik. Er is geen twijfel over dat deze gewoonte de hygiëne bij kinderen bevordert en daarmee de algemene gezondheid.
  4. Hoewel je niet moet overdrijven, kan het geen kwaad om de handen nog iets vaker te wassen, zeker als je een erg actief kind hebt.

 

 

Als pedagogisch medewerker is het heel belangrijk dat je schone handen hebt. Dit helpt te voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden. Het is goed om eens na te denken over wanneer en hoe vaak je eigenlijk je handen moet wassen. Daarnaast is het goed om stil te staan bij de momenten wanneer je de kinderen in het kinderdagverblijf hun handen laat wassen.

Baby/peuter verschonen

Verschonen

• Waar moet je op letten?

• Wat heb je allemaal nodig?

• Praten tegen een kindje tijdens het verschonen.

Hoe verschoon je een luier? - 24BabyTV

Afhalen en opmaken van een ledikant

Bed opmaken

Waarom is het belangrijk om dit te leren?
*Veiligheid
*Hygiëne
*Wiegendood – Sudden death infant syndrome betekent een plotselinge en onvoorziene dood van een ogenschijnlijk gezond kind. Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk, maar door onderzoek weten we inmiddels veel over de omstandigheden waaronder wiegendood zich voordoet. Er zijn een aantal risicofactoren. Sommige daarvan zijn niet te beïnvloeden, zoals het mannelijke geslacht, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, meerlingen of jeugdig moederschap, maar een heleboel factoren heb je wel in de hand:
- Buikslapen
- Warmtestuwing
- Samen slapen
- Roken
- Medicijnen
+Borstvoeding
+Fopspeen
 

Bed en beddengoed

Veilig slapen begint in een veilig bedje. Een veilig bed is er een met zijwanden van spijlen waartussen zo’n 4,5 – 6,5 centimeter afstand zit. Koop een goed aansluitend matras dat vocht absorbeert. Het mag niet inzakken als je baby erop ligt en de matrasbeschermer moet goed aansluiten op het matras. Het beddengoed moet warmte isoleren en lucht doorlaten. Als je baby met een lakentje en deken slaapt, moet je zijn bed kort opmaken. Zo voorkom je dat hij onder het dekentje komt. Een dekbed is te warm en je baby kan er met zijn hoofd onder terechtkomen.

Laat je baby in bed altijd op zijn rug slapen, zonder hoofdkussen. En het liefst in een slaapzakje met armsgaten en een halsopening, in de juiste maat. Je hoeft je baby geen mutsje op te doen, via zijn hoofd moet hij overtollige warmte kwijt kunnen. Het is gevaarlijk voor hem om het te warm te krijgen. Voelen zijn handjes en voetjes lauw of koud aan? Dat is normaal, ook voor wakkere baby’s. De goede temperatuur voor de slaapomgeving van je baby is tot acht weken 20°C en vanaf negen weken 18°C.

 

Wanneer een baby op zijn buik slaapt
Er zijn baby’s die altijd op hun buik slapen en waarvan ouders ook aangeven dat zij graag willen dat hun kind op de buik slaapt.
Wat doe je dan in het kinderdagverblijf?
--> Overeenkomst laten tekenen door ouders dat het kind op de buik mag slapen.

 

Aandachtspunten
- Laken en deken
- Kort opmaken
- Bedden verschonen
- Knuffels
- Bedden altijd sluiten en sluiting controleren.

Naviva kraamzorg Opmaken babybedje

Baby in bad

Baby in bad doen

Tijdens je stage kan het voorkomen dat je een baby moet wassen of in bad moet doen. Een baby vindt het heel fijn om in het badje te gaan, hij wordt er niet alleen lekker fris maar ook vaak moe van. Maar welke dingen moet je nou echt even weten om het nog aangenamer te maken voor de baby?

Aandachtspunten

  • Het water is 37-38 graden celsius en dit controleer je met de badthermometer.
  • Je gebruikt alleen verzorgingsproducten die geschikt zijn voor de huid en het haar van de baby/het jonge kind.
  • Je zorgt dat je de baby op de juiste wijze vasthoudt in verband met veiligheid. (voor, tijdens en na het bad)
  • Je zorgt ervoor dat alle spullen klaarliggen wanneer het kindje uit bad gaat.
  • Je zorgt ervoor dat je de baby/ het jonge kind goed afdroogt en besteed extra aandacht aan de huidplooien. (een hydrolfiele luier kan beter bij de huidplooien drogen dan een handdoek)
  • Veel warmte gaat verloren via het hoofd, droog dit als eerst af.
  • Was het kindje van boven naar beneden en droog ook op deze manier af (hygiëne: niet eerst de billen en dan het gezicht etc.)

Je baby in badje doen

Temperaturen onder de oksel & uitleg tandenpoetsen

Tempratuur opnemen

Als pedagogisch werker heb je de taak om de ontwikkeling en gezondheid van een kindje in de gaten te houden. Wanneer een kindje ziek is, kan je dit niet altijd zien. Wel kan je voelen of een kindje koorts of verhoging heeft. Het is dan belangrijk om de precieze temperatuur in de gaten te houden. Zo kan je tijdig de huisarts inschakelen, en ernstige ziekte vaak voorkomen. Maar hoe doe je dat nou precies, temperaturen bij een baby?

Oksel
De oksel staat meer bloot aan uitwendige omstandigheden en dit kan tot grotere schommelingen leiden dan bij metingen onder de tong of in de aars. Nochtans zijn de resultaten bij een zorgvuldig uitgevoerde meting zeer betrouwbaar.
- Een gewone kwikthermometer moet eigenlijk ongeveer 10 minuten onder de oksel gehouden worden, een elektronische minstens 1 minuut. Houd de arm daarbij tegen het lichaam aangedrukt. Een goede positie daartoe is licht op de zijde gerold in bed of op een zetel.
- Wanneer u bij kleine kinderen de temperatuur onder de oksel wilt meten, neemt u het kind best op de schoot of in de armen en houdt u het zo tegen u aan geknuffeld. Een voorwaarde hierbij is natuurlijk dat het kind dit graag heeft en het zich laat welgevallen wat bij zieke kinderen niet altijd vanzelfsprekend is.
- De temperatuur in de oksel ligt doorgaans 1 graad lager dan wanneer deze in de mond gemeten wordt.

Mondverzorging

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal even goed. Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren.

Kinderen tot ongeveer tien jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd tenminste eenmaal per dag na. Met het napoetsen maak je tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte.

Poets tweemaal per dag twee minuten bij kinderen vanaf 2 jaar.

De eerste tandjes poets je met speciale baby- of peutertandpasta. Hierin zit een aangepaste hoeveelheid fluoride die de tandjes en het glazuur sterker en harder maakt. Fluoride maakt het kindergebit ook minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën en helpt zodoende gaatjes voorkomen.

Spoelen na het poetsen met deze tandpasta hoeft nog niet. Sterker nog, het is zelfs beter van niet, omdat de fluoride dan nog langer zijn werk kan doen. Je dreumes mag de tandpasta zelfs doorslikken, want deze pasta’s zijn speciaal hiervoor gemaakt.

Vanaf 5 jaar kun je gewone fluoridetandpasta voor volwassen gebruiken of een speciale junior-tandpasta (let wel even op voor welke leeftijd de tandpasta bedoeld is).

Ouders van Nu: tandenpoetsen

Waar wordt je op beoordeeld?

Waar let de docent op?

Bekijk de beoordelingsrubric. Daarin staan alle punten waarop je wordt beoordeeld.

  • Beroepshouding.
  • Vertellen wat je doet.
  • Uitleggen waarom je dat op die manier doet.
  • Persoonlijke hygiëne.
  • Voorbereiding van de uitvoering van de vaardigheid.

 

Open bestand Beoordelingsmatrix praktijktoets ADL

  • Het arrangement Praktijktoets ADL PW31 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Rosanne Smit Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-01-24 11:06:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze wiki geeft uitleg over de praktijktoets, informatie en protocollen van de uit te voeren vaardigheden en de rubric.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Hoe verschoon je een luier? - 24BabyTV
    https://www.youtube.com/watch?v=QBWi_FFN6Zc
    Video
    Naviva kraamzorg Opmaken babybedje
    https://www.youtube.com/watch?v=KrfOJ17MTHU
    Video
    Je baby in badje doen
    https://www.youtube.com/watch?v=smCaKoMfQ8Y
    Video
    Ouders van Nu: tandenpoetsen
    https://www.youtube.com/watch?v=Dw6ZxZdbdig
    Video