Inleiding
Wat ga je leren en doen?
De komende twee lessen nieuwe media ga je aan de slag met deze opdracht over nepnieuws. Je hebt vast wel eens een gek bericht op social media voorbij zien komen. Nieuws dat te mooi om waar te zijn was, overduidelijk nep of je aan het twijfelen bracht.
Als je deze opdracht heb afgerond ken je verschillende manieren om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.
In het stappenplan vind je welke stappen je moet zetten om dit doel te behalen. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar voorbeelden van nepnieuws, je voert een discussie over het gevaar van nepnieuws en uiteindelijk maak je je eigen neppe nieuwsbericht.
Stappenplan
Alle opdrachten die je bij elke stap maakt, sla je op in je eigen portfolio. In dit portfolio 'bewijs' je dat je het leerdoel gehaald hebt met het maken van de opdrachten.
Zorg ervoor dat je portfolio een duidelijke titel, beschrijving en indeling heeft. Het is jouw verslag van deze opdrachten en meneer Oppelaar en mevrouw Klerk zullen je portfolio beoordelen.
Maak je portfolio in pages en lever het uiteindelijk in via Showbie als PDF.
Je levert je portfolio in voordat je aan de volgende opdracht van twee weken begint. Dat betekent dat je na de laatste les die je hebt gebruikt voor de opdracht over nepnieuws nog een week hebt om je portfolio af te ronden en in te leveren.
Veel plezier en succes!
Stap 1
Heb je de onderstaande afbeelding wel eens gezien?
Het is een foto van een jonge Donald Trump met de tekst 'Als ik de strijd om het presidentschap aan zou gaan, zou ik dat doen als Republikein. Zij zijn de domste groep stemmers van het land. Ze geloven alles dat Fox News vertelt. Ik kan liegen en ze geloven het nog steeds. Ik weet zeker dat ik veel stemmen zou krijgen.'
Dit bericht over Donald Trump is nep. Hij heeft namelijk nooit zoiets gezegd. Toch is deze afbeelding door veel mensen gedeeld op facebook of andere social media. Ze wilden het misschien geloven en de foto met het citaat kwam blijkbaar geloofwaardig over.
Steeds vaker verschijnen er neppe nieuwsartikelen op social media. Dit nieuws lijkt dan net echt, maar is het niet.
Opdrachten
1.1 Vertel of je wel eens te maken hebt gehad met nep nieuws en hoe je daarmee bent omgegaan.
1.2 Laat in je portfolio vier voorbeelden van nep nieuws zien en leg bij elk voorbeeld uit waaraan je hebt herkend dat het nieuwbericht nep was.
1.3 Geef minstens drie tips die je kunt gebruiken om nep nieuws te herkennen.
Met de opdrachten van deze stap ben je ongeveer 20 minuten bezig.
Stap 2
In deze stap denk je na over de gevaren van nep nieuws. Je gaat in gesprek met een klasgenoot en bespreekt de vraag waarom het belangrijk is om nep nieuws te herkennen.
Opdrachten
2.1 Zoek een klasgenoot op en bespreek met elkaar wat volgens jullie de gevaren zijn van nepnieuws en waarom mensen hier aandacht voor zouden moeten hebben. Maak hiervan een kort verslag (ongeveer 250 woorden) en plaats dit in je portfolio.
2.2 Zoek drie (ditigale) bronnen op die schrijven over nepnieuws en de gevaren ervan. Laat in je portfolio zien hoe je de bronnen hebt gevonden, vertel waarom dit goede bronnen zijn, geef de bronnen weer en vertel per bron wat deze zegt over nepnieuws.
Met de opdrachten van deze stap ben je zeker 30 minuten bezig.
Stap 3
In deze derde stap maak je je eigen neppe nieuwsbericht.
Opdrachten
3.1 Kies een onderwerp waarover je een goed nep nieuwbericht kunt schrijven. Het onderwerp moet dus niet helemaal duidelijk zijn. Hoe meer discussie er over een onderwerp is, des te beter kun je het gebruiken voor een nep nieuwsbericht. Goede ondewerpen zijn bijvoorbeeld voeding en afvallen, politiek (in Nederland of Amerika), de invloed van gebruik van social media op de gezondheid, etc. Vertel in je portfolio hoe je het onderwerp voor je neppe nieuwsbericht hebt bepaald en waarom je dit hebt gekozen.
3.2 Maak jouw eigen neppe nieuwsbericht. Dit doe je individueel. Gebruik voorbeelden van ander nepnieuws om je eigen neppe nieuws zo écht mogelijk over te laten komen. Plaats een afbeelding van je nieuwsbericht in je portfolio.
3.3 Bekijk de neppe nieuwsberichten van minstens 3 klasgenoten. Geef voor elk van deze nieuwsberichten in je portfolio aan wat je goed vindt aan de vormgeving van het neppe nieuws (hoe zorgt dit ervoor dat het wel echt lijkt) en wat je goed vindt aan de inhoud (hoe heeft je klasgenoot de waarheid zo verdraaid, dat het de lezer aan het twijfelen brengt?).
Met deze opdrachten ben je ongeveer 50 minuten bezig.
Afronding
Als je deze opdracht heb afgerond ken je verschillende manieren om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.
Met dit lesdoel is deze opdracht begonnen. Rond je portfolio af met jouw reflectie op deze opdracht. Bespreek hierin:
- of en hoe je dit leerdoel hebt gehaald
- wat je leuk en minder leuk vond aan de opdracht
- hoe je in het maken van deze opdracht ook hebt gewerkt aan je eigen leerdoel
- waar je zelf trots op bent
Checklist
Je hebt deze opdracht afgerond als je in je portfolio bij elke opdracht van alle stappen de vragen hebt beantwoord en/of de opdracht hebt uitgevoerd. Je hebt ook gereflecteerd op het maken van de opdracht door de vragen bij 'afronding' te beantwoorden.
Je bent pas helemaal klaar met deze opdrachten als je zeker weet dat je het doel behaald hebt:
Als je deze opdracht heb afgerond ken je verschillende manieren om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.
Extra uitdaging
Als je tijdens de tweede les van deze opdracht eerder klaar bent, mag je de volgende extra uitdaging uitvoeren.
Opdrachten
4.1 Postbus 51 is een onderdeel van de overheid dat als doel heeft om informatie te geven. Tegenwoordig kennen we Postbus 51 vooral van reclamespotjes op de televisie die ergens voor waarschuwen. De spotjes gaan bijvoorbeeld over vuurwerk, het milieu of het verkeer en laten zien hoe je hier goed mee kunt omgaan. Bekijk vier (recente) spotjes van Postbus 51. Laat in je portfolio zien welke spotjes je bekenen hebt. Beschrijf wat je opvalt aan de spotjes: wat zijn de overeenkomsten tussen de spotjes? Welke stijl van filmen en bewerken kun je ontdekken?
4.2 Maak je eigen reclamespot (net zoals een Postbus 51 spotje) waarin je waarschuwt voor nepnieuws. Zorg ervoor dat de stijl en manier van bewerken overeenkomen met de spotjes van Postbus 51. Het spotje duurt maximaal 25 seconde. Lever het filmpje in in Showbie, op dezelfde plek als waar je je portfolio inlevert.
Met deze opdracht ben je ongeveer 45 minuten bezig.