inleiding
De aarde bestaat voor 71 procent uit water. In de zee zie ik veel grote en zware schepen drijven op het water. Toch zinkt een kleine baksteen wel in hetzelfde water. Hoe zou dit kunnen? een schip is toch veel groter en veel zwaarder dan een baksteen? Kunnen jullie uitzoeken hoe dit kan? Wat drijft er allemaal op water? en wat zinkt er in water? wanneer zal iets dat kan drijven gaan zinken? Hoe kan dat? Dit zijn allemaal vragen waar jullie de komende 2 lessen antwoord op gaan geven. Ook gaan jullie een constructie maken waarbij een voorwerp in een flesje kan zinken maar ook weer kan drijven. Kijk ook eens buiten: wat zie je in jouw omgeving drijven? en zie je ook materialen zinken? Succes!
opdracht
Jullie gaan nu met behulp van bronnen op zoek naar informatie over drijven en zinken uitzoeken wat wel en wat niet drijft in een fles water. Hieronder staat een vragenlijst over drijven en zinken. Deze ga je zometeen invullen. Ga nu eerst naar het kopje BRONNEN en lees de informatie. Ga dan naar de vragenlijst hieronder en vul hem helemaal in. Wanneer iedereen dat gedaan heeft gaan we de antwoorden bespreken. in de volgende les maken jullie zelf een constructie in een fles water.
verwerking
Bespreek de vragenlijsten en informatie uit de bronnen in je groep. Nu ga je onderzoeken hoe je een voorwerp in een fles water kan laten drijven én zinken. Hierbij mag je gebruik maken van al het materiaal voor in de klas. (plastic ringen, blokjes, knikkers, gum, rietjes, sponsjes, mini shampoo flesjes)
Iedereen krijgt één fles water. In die fles mag je zo vaak oefenen als je wilt. Wanneer je een manier hebt gevonden om een voorwerp te laten zinken en weer te laten drijven maak je een gebruiksaanwijzing. Hierin moet voor iemand die niet bij de les aanwezig was duidelijk zijn wat je moet doen om de oplossing goed uit te voeren.
Veel plezier!
bronnen
Hieronder vind je bronnen die je kunt gebruiken bij je onderzoek.
drijven
zinken
drijven en zinken in het zwembad
drijven en zinken
beoordeling
En? is het gelukt? hebben jullie een constructie bedacht waardoor een voorwerp kan drijven én zinken in je fles? Vraag aan de juf of meester of jullie het mogen laten zien. De klas is vast nieuwsgierig naar jullie ontdekking! Laat de oplossing zien en vertel wat je doet. Juf let vooral goed op. Jullie oplossingen (af of niet) worden beoordeeld met behulp van het beoordelingskader onder het kopje: 'beoordelingskader constructie'. Hierbij kun je een goed (60 p.), een voldoende (36 p.) en een onvoldoende (24 p.) halen. De gebruiksaanwijzing wordt beoordeeld met behulp van het beoordelingskader onder het kopje: 'beoordelingskader gebruiksaanwijzing. Hierbij kun je ook een goed (40 p., een voldoende (24 p.) en een onvoldoende (16 p.) halen.
Het cijfer van de oplossing en van jouw gebruiksaanwijzing vormen samen je cijfer. (maximaal 100 p. = 10 en minimaal 40p. = 4)
afsluiting
In de les heb je geleerd welke materialen drijven en welke materialen zinken in een fles water. Je hebt dit zelf ook uitgeprobeerd met een fles water en verschillend materiaal. Misschien heb je zelfs al een manier gevonden om iets te laten drijven én ook zinken. Zijn er nog meer manieren?
leerkracht
Alle materialen voor de les zijn aanwezig. Zo zijn er genoeg ipads aanwezig voor elke groep. Er liggen verschillende materialen klaar voor het uitproberen van de oplossing. Ook staat er voor iedereen een waterfles met water klaar.
titel: drijven en zinken
onderwerp: drijven en zinken
bestemd voor groepen: 6 en 7
vakgebieden: wetenschap en techniek, taal
uitvoering door volgende aantal leerlingen: 20
tijdsinvestering per leerling: 2,5 uur, verdeeld over 2 lessen
opbrengst: De kinderen leren wat drijven en zinken inhoudt, ze leren van een aantal materialen of ze drijven of zinken in water, ze leren onderzoek doen naar welk materiaal drijft en zinkt en ze leren een oplossing te bedenken en uit te voeren voor de onderzoeksvraag: 'Wat kan (keuze uit: plastic ringen, blokjes, knikkers, gum, rietjes, sponsjes, mini shampoo flesjes) drijven én zinken in een fles met water?
webquest maker: Laura van Noord