Mini-arrangement passiefhuistoestel

Mini-arrangement passiefhuistoestel

Werking passiefhuistoestel

Introductie passiefhuistoestel

Het Passiefhuistoestel van Brink is het eerste toestel waarin verschillende disciplines zijn samengebracht. Door de unieke regeling en door het samenbrengen van alle componenten in één toestel wordt de kans op installatiefouten verkleind en is het maximale resultaat gewaarborgd. Het Passiefhuistoestel is een forse stap vooruit naar energieneutrale woningen.

Het Passiefhuistoestel is een geïntegreerd toestel voor passiefhuizen of woningen die voldoen aan de passiefhuisnorm.

Het Passiefhuistoestel zorgt voor verwarming, voor ventilatie met hoog warmte- terugwinrendement en voor warm tapwater. Daarbij wordt zonnewarmte zowel voor verwarming als voor warmtapwaterbereiding benut.

Omdat alle functies in één toestel zijn geïntegreerd, zijn de installatieonderdelen goed op elkaar afgestemd;
er is een minimum aan installatietechniek nodig.

Passiefhuistoestel
Passiefhuistoestel

Uitleg passiefhuistoestel

Door toepassing van balansventilatie met warmteterugwinning (Renovent HR) wordt bijna alle warmte teruggewonnen. De Renovent HR zorgt voor een beduidende energiebesparing tot wel 90% ten opzichte van een traditioneel ventilatiesysteem.

Het toestel zorgt dus niet alleen voor een optimaal binnenmilieu, maar komt ook het mondiale milieu ten goede.

Door gebruik van zonnecollectoren kan een energiebesparing worden bereikt van wel 55% op warm tapwater. Daarnaast kan er een aanzienlijke besparing op de ruimteverwarming gerealiseerd worden.

Een passiefhuis heeft per jaar een energiebehoefte voor ruimteverwarming van maximaal 15 kWh per m2. Dit komt ongeveer overeen met 1,5 m3 gas per m2 gebruiksoppervlak. Dat wil zeggen dat circa twee gloeilampen van 100 Watt genoeg zijn om een kamer van 20 m2 te verwarmen en dat een haarföhn zou volstaan om een passiefhuis van 100 m2 te verwarmen.

Schema passiefhuistoestel
Schema passiefhuistoestel

Werking passiefhuistoestel

Middels een zonnecollector met een oppervlakte van ruim 4 m2 wordt warmte opgewekt en opgeslagen in een zonneboiler. Dit is het hart van het systeem. Vanuit deze zonneboiler wordt warm tapwater geleverd. Ook wordt hiermee de naverwarmer gevoed.

Deze warmtewisselaar is in de verse luchttoevoer na de Renovent HR ventilatie unit geplaatst. Wanneer de zon onvoldoende warmte levert, wordt de boiler op temperatuur gehouden door een Brink HRE cv-ketel met HR 107 rendement. Doordat het Passiefhuistoestel geleverd wordt in twee uitvoeringen, is het mogelijk te verwarmen met verse ventilatielucht of met convectorradiatoren. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Bij de 10 kW uitvoering is het mogelijk extra vermogen te benutten voor bijvoorbeeld convectorradiatoren.

Opengewerkt passiefhuistoestel
Opengewerkt passiefhuistoestel

Zonneboiler, hart van het systeem

De zonneboiler levert warm tapwater en voedt de naverwarmer achter de Renovent HR. De zonneboiler heeft een inhoud van 200 liter sanitairwater om maximaal gebruik te maken van zonne-energie en een goed warmwatercomfort te waarborgen. De waterlevering wordt door middel van de kamerthermostaat geregeld. De zonneboiler wordt primair op temperatuur gebracht door een zonnecollector en zo nodig naverwarmd door een modulerend Brink HRE cv-ketel.

Zonneboiler
Zonneboiler
Collector op het dak
Collector op het dak

Renovent HR, longen van het systeem

Renovent HR, WTW ventilatie
Renovent HR, WTW ventilatie

De Renovent HR zorgt voor gezonde en comfortabele ventilatie met warmte- terugwinning. Hiermee wordt ook voldaan aan de ventilatie-eis. Afhankelijk van de warmtevraag, het afzuigcomfort en de vrijekoelvraag verplaatst de Renovent HR de gevraagde luchthoeveelheid op een comfortabele wijze. De bewoner kan middels een eenvoudige standenschakelaar de afzuiging en verse luchttoevoer regelen.

Het toestel is uitgerust met een voorverwarmer. Deze maakt het mogelijk ook bij buitentemperaturen lager dan 0  ̊C de gevraagde hoeveelheid buitenlucht aan te zuigen en daar middels warmtewisseling de warmte uit de afvoerlucht aan mee te geven. De voorverwarming wordt gerealiseerd door middel van een elektrische voorverwarmer of grondbuis.

Brink Renovent HR
Brink Renovent HR

CV-ketel met HR 107 rendement "dubbel HR"

Hoog rendement op verwarming én een hoog rendement op warm water. Vandaar: ‘dubbel HR’. Het geheim daarvan schuilt
in de unieke dubbele twee-in-één warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar zorgt voor minimaal warmteverlies en een optimale warmteoverdracht. Het cv-water en het koude tapwater stromen rechtstreeks door de warmtewisselaar, zodat de rookgassen maxi- maal afkoelen en de condensatiewarmte optimaal wordt benut.

Wanneer de zon onvoldoende warmte levert, wordt de boiler op temperatuur gehouden door de HRE cv-ketel met HR 107 rendement.

  • Het arrangement Mini-arrangement passiefhuistoestel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-01-17 10:33:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=75VpN28Swrg
    https://www.youtube.com/watch?v=75VpN28Swrg
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.