Browsers

Browsers

Inrichten browsers

Een internetbrowser is niets anders dan een programma dat je gebruikt om webpagina's te kunnen lezen. Er zijn er verschillende van. De meest bekende zijn Internet Explorer (met het nieuwe zusje Edge), Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari.

Zo'n browser kan de technische code van een internetpagina vertalen zodat wij een aantrekkelijke en goed functionerende webpagina te zien krijgen. Er zijn wereldwijde afspraken die aangeven hoe de 'technische taal' van webpagina's eruit moet zien zodat deze zonder problemen gelezen kan worden door verschillende browsers. En daar heb je al direct een aandachtspuntje te pakken. Het is enorm ingewikkeld om goed sluitende afspraken te maken waar iedereen zich aan houdt. Als Google Chrome bijvoorbeeld besluit om geen Java meer te ondersteunen, terwijl Java in heel veel websites gebruikt wordt, dan heeft dat voor jou als gebruiker gevolgen: websites die Java gebruiken werken dan ineens niet meer in Google Chrome.

Niet alleen de leveranciers van browsers besluiten dergelijke dingen: in het onderwijs kennen we dit ook: verschillende uitgevers zetten ergens in hun specificaties dat hun producten het best draaien als je browser x gebruikt. Dat is natuurlijk lastig, want we gebruiken allemaal meerdere producten van meerdere uitgevers en daarnaast ook nog andere webpgina's en digitaal leermateriaal, we werken met een elo en noem maar op. En het kan dus best voorkomen dat het ene materiaal volgens de maker beter werkt via Firefox en het andere via Internet Explorer.

De mooiste oplossing zou natuurlijk zijn dat alles dat via internet wordt aangeboden volledig en op ieder moment werkt op alle beschikbare browsers. Dat is echter hooguit een zeer lange termijn streven. Het enige dat wij (nu) kunnen doen is zorgen dat je zelf en ook je leerlingen altijd de beschikking hebben over meerdere browsers. Dan kan je als dat nodig is uitwijken en wordt je les tenminste niet verstoord doordat materiaal ineens niet meer goed bereikbaar is of werkt.

Je browser instellen

Alle browsers kennen instellingen. Je kunt hier dingen mee regelen als:

  • de startpagina of startpagina's die al automatisch worden geopend als je de browser opent
  • eventuele favorieten of 'bladwijzers' aangeven
  • hoe moet worden omgegaan met privacy en beveiliging
  • de mogelijkheid van anoniem surfen
  • enz

Dit is in alle browsers in te stellen. Maar hoe je dat precies doet, is bij alle browsers net even ander.

Meestal vind je het knopje om het menu voor instellingen te openen rechtsboven in je browser via het icoontje of

Colofon

Het arrangement Browsers is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2016-12-15 23:49:28
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open