Ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden

Een ontwikkelingsland is een land waar de levensomstandigheden voor een groot deel van de bevolking slecht zijn: veel mensen kunnen slecht in hun behoeften voorzien.

Op de kaart hieronder zie het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
Hoe donkerder de kleur hoe hoger het gemiddeld inkomen. Je ziet dat de meeste ontwikkelingslanden liggen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Inkomen per hoofd van de bevolking

Een laag gemiddeld inkomen per inwoner is één van de kenmerken van ontwikkelingslanden.
In de tabel zie je van enkele landen het nationaal inkomen (= het inkomen van alle inwoners samen). Je ziet ook het aantal inwoners en het gemiddeld inkomen per inwoner. Bedragen zijn uit 2010.

Als je kijkt naar het gemiddeld inkomen per inwoner zie je grote verschillen.
Het is duidelijk dat Indonesië en Rwanda tot de ontwikkelingslanden behoren. In deze landen heeft een groot deel van de bevolking moeite om in het bestaansminium te voorzien. De Wereldbank hanteert als armoedegrens een inkomen van 1 dollar per dag.

Video: Inkomen per hoofd van de bevolking

Uitlegvideo: Inkomen per hoofd van de bevolking

Slechte gezondheidszorg en hoge bevolkingsgroei

In veel ontwikkelingslanden is sprake van een slechte gezondheidszorg.
Daardoor is het sterftecijfer veel hoger dan in niet-ontwikkelingslanden. In sommige landen ligt het sterftecijfer zelfs boven de 150, dat betekent dat er van alle 1000 baby's die er worden geboren 150 niet ouder worden dan één jaar.

Ondanks de lage levensverwachting is de bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden hoger dan in niet-ontwikkelingslanden. Het aantal kinderen per gezin is in ontwikkelingslanden vaak zo groot omdat ouders kinderen nodig hebben om in hun 'oude dag' te kunnen voorzien.

Het hoge sterftecijfer en het hoge geboortecijfer is ook terug te zien in de vorm van bevolkingspiramide van een ontwikkelingsland. De bevolkingspiramide heeft ook echt de vorm van een piramide: een brede basis en een smalle top.

Monocultuur en hoge invoerrechten

In ontwikkelingslanden werkt het grootste deel van de beroepsbevolking in de landbouw.
Voor de export zijn ontwikkelingslanden daarom vaak afhankelijk van maar één product, meestal is dat een lanbouwproduct of een grondstof. Vaak worden deze producten in de rijke landen verder ontwikkeld. Als een land voor de export afhankelijk van één product heeft dat land een monocultuur.

Ontwikkelingslanden hebben soms ook moeite met het exporteren van producten naar rijke landen. Om hun eigen industrie te beschermen heffen rijke landen soms invoerrechten op producten uit ontwikkelingslanden. De invoerrechten zijn een extra belasting die moet worden betaald. Hierdoor wordt de verkoopprijs van de producten hoger.

Video: Monocultuur

Uitlegvideo: Monocultuur

Laag opleidingsniveau en slechte infrastructuur

Scholing is zeer belangrijk niet alleen om jezelf te ontplooien en je kansen op betaal werk te vergroten.
In ontwikkelingslanden gaan veel kinderen niet naar school. Vaak zijn er te weinig scholen, of de scholen liggen te ver weg. Soms zitter er 100 kinderen in één klas.
Veel kinderen blijven thuis omdat hun ouders school niet kunnen betalen of omdat de kinderen moeten werken om een deel van het gezinsinkomen te verdienen. Het gevolg is dat veel jongeren in ontwikkelingslanden op hun 15e jaar nog niet kunnen lezen en schrijven en behoren ze tot de analfabeten.

In ontwikkelingslanden is er vaak sprake van een slechte infrastrctuur. Wegen zijn vaak slecht begaanbaar en openbaar vervoer is er niet of nauwelijks. Een slechte infrastructuur heeft vaak nadelige gevolgen voor de economie.

  • Het arrangement Ontwikkelingslanden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2018-10-02 09:32:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Economie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    leerlijn, rearrangeerbare

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (2016).

    Ontwikkelingslanden

    https://maken.wikiwijs.nl/87659/Ontwikkelingslanden