Hoofdstuk 13 van Memo gaat over het allerlaatste tijdvak wat we behandelen: tijdvak 10 'de tijd van televisie en computer'. Bij dit hoofdstuk horen een vijftal kenmerkende aspecten.
- De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.
- De dekolonisatie die een eind maakte aan de westerse hegemonie in de wereld.
- De eenwording van Europa
- De toenemende westerse welvaart die vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw aanleiding gaf tot sociaal-cuturele veranderingsprocessen
- De ontwikkeling van pluriforme en multiculturele samenlevingen.
Paragraaf 1 'Oost en West'
Paragraaf 1 gaat over 'De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog'
Dit kenmerkende aspect kun je in twee woorden vertalen als: Koude Oorlog.
Het speelt zich af sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan de val van de Berlijnse muur (1945 - 1989). Hoofdrolspelers in dit 'koude' conflict zijn: de Verenigde Staten (kapitalistisch blok) en de Sovjetunie (communistisch blok).
We noemen deze periode 'Koude Oorlog' omdat de spanningen tussen deze twee grootmachten zo hoog opliepen dat er min of meer een oorlogssituatie was, echter: het is nooit tot echte oorlogshandelingen gekomen tussen deze twee grootmachten, daarom spreken we 'metaforisch gezien' van een 'Koude Oorlog'.
Deze toets gaat over paragraaf 13.1 'Oost en West'.
In de toets staan 'boek'vragen: deze zijn te maken i.c.m. je boek. Ook staan er in deze toets examenvragen, deze vragen zijn vergelijkbaar met wat je krijgt op een so, toets of set. Probeer de vragen zo goed mogelijk te maken, want dan leer je goed om te gaan met deze vragen.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
'De toenemende westerse welvaart die vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw aanleiding gaf tot sociaal-culturele veranderingsprocessen.'
Wat houdt het in?
Vanaf de jaren '60 was er in Nederland een enorme welvaartsbloei (mensen verdienden meer en hadden daardoor meer te besteden). Door deze toename van welvaart veranderde de Nederlandse samenleving: meer geld geeft je namelijk de mogelijkheid om meer eigen keuzes te maken.
Wat zag je dus gebeuren in Nederland? Dat op het sociaal-culturele gebied (het gebied dat gaat over mensen en hun cultuur) allerlei veranderingen gingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld:
- Jongeren --> door welvaartsgroei --> opkomst jongerenculturen (bijv. Provo, kenmerkend is de maatschappijkrtische houding van de jongeren)
- Vrouwen --> door welvaartsgroei --> vrouwen waren zich bewust van hun achtergesteld positie in de maatschappij --> opkomst tweede feministische golf (bijv. de beweging Dolle Mina van de protestactie 'baas in eigen buik'
Film 'de toenemende westerse welvaart van de jaren '60 wat zorgde voor sociaal-culturele veranderingsprocessen'
Toets: Paragraaf 2 'de toenemende westerse welvaart van de jaren '60 wat zorgde voor sociaal-culturele veranderingsprocessen'
0%
In deze toets staan 'boekvragen': die kun je maken door goed de leertekst door te nemen. Ook staan er examenvragen in, belangrijk is dat je die zeer goed bekijkt en hiervoor de tijd neemt. Examenvragen komen uit oude examens en zo'n soort vraag kun je dus verwachten met so, pw of SET.
Algemene Informatie
Titel
Paragraaf 2 'de toenemende westerse welvaart van de jaren '60 wat zorgde voor sociaal-culturele veranderingsprocessen'
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Deze paragraaf gaat over het kenmerkende aspect 'De eenwording van Europa'.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog gingen Europese landen meer met elkaar samenwerken op het gebied van tal van maatschappelijke terreinen (politiek, economie, sociaal). Deze uitbreiding van samenwerking is in de loop van de jaren steeds meer geworden.
Net na de Tweede Wereldoorlog was er samenwerking op het gebied van kolen en staal. Kolen en staal zijn immers grondstoffen voor een oorlogsindustrie. Als je door samenwerking (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal: EGKS) gaat samenwerken dan zorg je voor toezicht op de productie van kolen en staal. Op die manier kan niet één land bijv. met kolen en staal een oorlogsindustrie opbouwen.
De Europese samenwerking is dus ontstaan met als reden: 'het voorkomen van oorlogen.' Daarnaast wilde de VS als overwinnaar van de Tweede Wereldoorlog ook erg graag dat Europese landen gingen samenwerken om op die manier communisme tegen te houden (containmentpolitiek).
In deze paragraaf moet je de ontwikkeling van de Europese samenwerking leren. Het belangrijkste hieruit is:
Europese samenwerking:
- om oorlogen te voorkomen
- om communisme tegen te houden
- om economische bloei tot stand te brengen.
LET OP:
voor het examen geldt dit (tekst uit de syllabus) 'Het gaat bij dit aspect niet om verdragen en organisaties, noch om de politieke instellingen van de EU, maar wel om de verbanden met de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.'
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Deze paragraaf gaat over het kenmerkende aspect: 'De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in de wereld.
LET OP: dit kenmerkende aspect is een soort 'vervolg' van het kenmerkende aspect 'vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (hfst 12, par 4).
Vanuit het verzet van kort na de Tweede Wereldoorlog (zie paragraaf 12.4) ontwikkelt zich een proces waarbij steeds meer kolonies willen loskomen van hun kolonisator (Europese land). Dit proces heet 'dekolonisatie'. Door de dekolonisatie kwam er een einde aan de westerse (vooral Europese) hegemonie van de wereld.
Wat is hegemonie? Dat is een soort 'opperheerschappij' die de Europese landen hadden over andere werelddelen (in de vorm van kolonies)
Door het dekolonisatieproces raakten kolonies los van hun kolonisator; ze werden onafhankelijk: dit proces bracht ook allerlei problemen met zich mee voor de kolonies. Want nu moesten deze landen op eigen benen staan en daar waren de landen niet altijd helemaal klaar voor.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
De wereld veranderde drastisch in het jaar 1989: toen viel de Berlijnse muur en dat betekende een einde van de Koude Oorlog. De machtsstrijd die al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog bestond. Na 1989 vormde zich een nieuwe wereldorde. Dat ga je bestuderen in deze paragraaf.
Het bijpassende kenmerknde aspect =
niet echt één specifiek.
Wat heeft raakvlakken?
- De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voorvloeiende dreiging van een atoomoorlog.
Waarom?
Omdat er aan deze blokken en dreiging een einde kwam.
En verder:
- De toenemende westerse welvaart die vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw aanleiding gaf tot sociaal-culturele veranderingsprocessen.
- de ontwikkeling van pluriforme en multiculturele samenlevingen
Waarom?
Omdat de westerse wereld in 1989 geen mono-cultuur was (één cultuur) maar juist een verzameling van allerlei culturen (multicultureel) door de welvaartsgroei die de westerse wereld vanaf de jaren '60 doormaakte.
Dekolonisatie maakt een einde aan de westerse hegemonie in de wereld
Toets: Paragraaf 5 'De wereld na 1945'
0%
Deze toets gaat over de wereld(politiek) van na 1945. Deze paragraaf gaat dus ook weer over de Koude Oorlog. In de toets staan boekvragen (te maken met behulp van het boek) en examenvragen (vragen uit oude examens).
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Deze toets gaat over het kenmerkende aspect 'het ontstaan van multiculturele en pluriforme samenlevingen'. Er staan een aantal spotprentvragen in deze toets. Het is belangrijk dat je deze vragen heel goed probeert te maken, omdat dit soort vragen vaak in examens staan.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement Hoofdstuk 13 'De wereld na 1945' is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Kristel Biemans
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-12-07 13:16:00
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Paragraaf 1 'Oost en West
Paragraaf 2 'de toenemende westerse welvaart van de jaren '60 wat zorgde voor sociaal-culturele veranderingsprocessen'
Paragraaf 3 'de Europese eenwording'
Paragraaf 4 'De dekolonisatie die een einde maakte aan de westerse hegemonie in de wereld'
Paragraaf 5 'De wereld na 1945'
Paragraaf 6 'Globalisering'
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.