2018 P7-P8 Praktijkvaardigheden

2018 P7-P8 Praktijkvaardigheden

Ter inspiratie

Kwalificatiedossier

B1-K2-W2: Assisteert bij het uitvoeren van tandheelkundige behandelingen

Omschrijving: De tandartsassistent assisteert voor, tijdens en na de behandeling de behandelaar. De tandartsassistent legt voor de behandeling het benodigde instrumentarium en de materialen klaar. Tijdens de behandeling reikt zij de voor de behandelaar benodigde instrumentarium en materialen. Ze zorgt dat het behandelingsgebied blijvend voldoet aan de gewenste voorwaarden voor de specifieke behandeling. Zij ziet toe op de veiligheid en de hygiëne voor zichzelf en anderen zoals de patiënt en collega's, ook in afwijkende situaties. Na afloop van de behandeling zorgt zij ervoor dat zowel het instrumentarium als de behandelruimte volgens huidig geldende richtlijnen gereinigd, gedesinfecteerd, gesteriliseerd en opgeborgen wordt. Indien nodig slijpt zij instrumenten.

Resultaat:  De tandartsassistent heeft de behandelaar op een professionele wijze geassisteerd bij de behandeling en gezorgd dat de behandelruimte en de instrumenten en materialen op orde zijn voor, tijdens en na de behandeling.

Gedrag: De tandartsassistent: - overlegt tijdens de behandeling tijdig, duidelijk en regelmatig m.b.t. het aanreiken van materialen; - is pro-actief in het klaarleggen en verwerken van instrumenten en materialen t.b.v. de behandeling en ruimt deze volgens protocol na behandeling weer op; - werkt consequent tijdens de behandeling volgens richtlijnen, waaronder Richtlijn Infectiepreventie en protocollen van de organisatie/praktijk; - anticipeert doortastend op de aanwijzingen en instructies van de behandelaar; - kan snel schakelen bij veranderende omstandigheden; - beheerst vakjargon zodanig dat de behandelaar adequaat kan worden bijgestaan; - draagt op de juiste wijze zorg voor (veiligheid en beschikbaarheid van) instrumentarium en middelen; - bedient apparatuur accuraat volgens werkinstructies van de praktijk.

De onderliggende competenties zijn: Samenwerken en overleggen, Instructies en procedures opvolgen, Materialen en middelen inzetten, Beslissen en activiteiten initiëren, Omgaan met verandering en aanpassen, Vakdeskundigheid toepassen

B1-K2-W3: Geeft voorlichting en advies

Omschrijving: De tandartsassistent adviseert en instrueert de patiënt op aanwijzen van de behandelaar. Zij geeft informatie over de te verwachten na-effecten en eventuele vervolgstappen of actie. Zij begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de behandeling. De tandartsassistent stelt de patiënt voor, tijdens en na de behandeling indien nodig gerust. Zij checkt of de patiënt tevreden is over de behandeling. Zij richt zich ook op preventie met betrekking tot tandheelkundige problemen en het omgaan met pijnklachten. Zij geeft een mondhygiëne-instructie en gebruikt daarbij tips, adviezen, (voorlichtings)materialen en middelen t.a.v. preventie ter bevordering van de mondgezondheid (bijvoorbeeld wat betreft voeding) en het gebruik van mondzorgproducten en stimuleert de patiënt om deze (blijvend) na te leven. Indien nodig overlegt zij hierover met de behandelaar.

Resultaat: De patiënt is voor, tijdens en na de behandeling (voldoende) gesteund, gerustgesteld, op de juiste wijze geïnstrueerd en geïnformeerd over de behandeling en/of van advies voorzien ten aanzien van mondgezondheid en gemotiveerd om het advies op te volgen.

Gedrag: De tandartsassistent: - pakt effectief signalen op van patiënten die het moeilijk hebben voorafgaand of tijdens de behandeling; - wekt vertrouwen door deskundigheid en kwaliteit van het gegeven advies; - gebruikt heldere taal en hanteert een goed spreektempo; - past taalgebruik aan aan de vermogens van de patiënt; - houdt consequent rekening in voorlichting en advies met de verwachtingen wensen en behoeften van de patiënt; - laat begeleiding nauwgezet aansluiten op de behoeften en verwachtingen van de patiënt; - zet actief in op inzicht bij de patiënt, motivatie van de patiënt en nauwkeurige instructie om gedragsverandering in gang te zetten; - motiveert de patiënt welbewust om adviezen op te volgen; - maakt adequaat gebruik van voorlichtingsmateriaal.

De onderliggende competenties zijn: Aandacht en begrip tonen, Presenteren, Op de behoeften en verwachtingen van de "klant" richten, Materialen en middelen inzetten, Begeleiden

 

Colofon

Het arrangement 2018 P7-P8 Praktijkvaardigheden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
team-TA nw
Laatst gewijzigd
2019-11-04 15:48:13
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
sjabloon vak/leerlijn nw - kopie 2
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

team-TA nw. (2016).

2016 P6 Praktijkvaardigheden

https://maken.wikiwijs.nl/91332/2016_P6_Praktijkvaardigheden

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open