Enquête

Enquête

Een enquête is een manier van onderzoek doen. Je gebruikt een vragenlijst die aan meerdere personen wordt voorgelegd.

Voor je een enquête gaat afnemen, is het belangrijk dat je bepaalt welke informatie je wilt verzamelen en wie je wilt enquêteren.
Soms kun je een vragenlijst aan de hele doelgroep voorleggen. Vaak is het handiger om de vragenlijst aan een deel van de doelgroep voor te leggen. Je neemt dan een steekproef.

Een enquête die vraagt naar je mening wordt ook wel een opiniepeiling genoemd.
Om de ondervraagden vrij hun mening te laten geven, is een enquête/opiniepeiling vaak anoniem.

Als je weet welke informatie je wilt verzamelen en je weet welke (deel van de) doelgroep je de enquête wilt afnemen ga je aan de slag met het bedenken van de vragen.
Je kunt verschillende soorten vragen formuleren, zoals meerkeuzevragen en gesloten vragen(ja/nee/geen mening).

Ook kun je werken met beweringen die scoren op een vier- of vijfpuntsschaal van 'helemaal mee eens' tot 'helemaal oneens'.

Je kunt op verschillende manieren enquêteren, je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen mondeling of schriftelijk.

Een mondelinge enquête heeft als voordeel dat je direct zelf de antwoorden kunt turven. Die antwoorden moeten dan wel kort zijn.
De kans bestaat dat mensen je te woord staan om jou een plezier te doen en dat ze ondoordachte en onbetrouwbare antwoorden geven.

Een schriftelijke enquête kost meer tijd, maar kan 'betere' antwoorden opleveren. De mensen kunnen dan in rust besluiten of ze wel/niet mee willen werken. Als ze willen meewerken, krijg je 'eerlijkere' antwoorden. Mensen zijn soms bang dat door een enquête hun privacy wordt aangetast. In een inleiding of brief leg je dus goed uit wat je doel is, waarvoor je de uitkomsten gebruikt en hoeveel tijd het invullen waarschijnlijk gaat kosten. Verzeker de deelnemers ook dat ze anoniem blijven.

Nadat je de vragenlijsten hebt laten invullen, moet je de gegevens verwerken. Je kunt daarbij gebruik maken van bijvoorbeeld een programma als Excel of van Google Formulieren. 
Het voordeel is dan dat je de resultaten meteen op verschillende manieren in beeld kunt brengen, bijvoorbeeld in een staaf- of cirkeldiagram. De uitslag van een enquête wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van andere gegevens.

  • Het arrangement Enquête is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2017-08-25 15:33:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    kennisbank, leerlijn, rearrangeerbare
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.