Enquête

Enquête

Een enquête is een manier van onderzoek doen. Je gebruikt een vragenlijst die aan meerdere personen wordt voorgelegd.

Voor je een enquête gaat afnemen, is het belangrijk dat je bepaalt welke informatie je wilt verzamelen en wie je wilt enquêteren.
Soms kun je een vragenlijst aan de hele doelgroep voorleggen. Vaak is het handiger om de vragenlijst aan een deel van de doelgroep voor te leggen. Je neemt dan een steekproef.

Een enquête die vraagt naar je mening wordt ook wel een opiniepeiling genoemd.
Om de ondervraagden vrij hun mening te laten geven, is een enquête/opiniepeiling vaak anoniem.

Als je weet welke informatie je wilt verzamelen en je weet welke (deel van de) doelgroep je de enquête wilt afnemen ga je aan de slag met het bedenken van de vragen.
Je kunt verschillende soorten vragen formuleren, zoals meerkeuzevragen en gesloten vragen(ja/nee/geen mening).

Ook kun je werken met beweringen die scoren op een vier- of vijfpuntsschaal van 'helemaal mee eens' tot 'helemaal oneens'.

Je kunt op verschillende manieren enquêteren, je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen mondeling of schriftelijk.

Een mondelinge enquête heeft als voordeel dat je direct zelf de antwoorden kunt turven. Die antwoorden moeten dan wel kort zijn.
De kans bestaat dat mensen je te woord staan om jou een plezier te doen en dat ze ondoordachte en onbetrouwbare antwoorden geven.

Een schriftelijke enquête kost meer tijd, maar kan 'betere' antwoorden opleveren. De mensen kunnen dan in rust besluiten of ze wel/niet mee willen werken. Als ze willen meewerken, krijg je 'eerlijkere' antwoorden. Mensen zijn soms bang dat door een enquête hun privacy wordt aangetast. In een inleiding of brief leg je dus goed uit wat je doel is, waarvoor je de uitkomsten gebruikt en hoeveel tijd het invullen waarschijnlijk gaat kosten. Verzeker de deelnemers ook dat ze anoniem blijven.

Nadat je de vragenlijsten hebt laten invullen, moet je de gegevens verwerken. Je kunt daarbij gebruik maken van bijvoorbeeld een programma als Excel of van Google Formulieren. 
Het voordeel is dan dat je de resultaten meteen op verschillende manieren in beeld kunt brengen, bijvoorbeeld in een staaf- of cirkeldiagram. De uitslag van een enquête wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van andere gegevens.

Colofon

Het arrangement Enquête is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2017-08-25 15:33:12
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Nederlands;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
kennisbank, leerlijn, rearrangeerbare
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open