Arabische lente vmbo-kgt34

Arabische lente vmbo-kgt34

Arabische lente

Intro

In 2010 en 2011 ging er een golf van opstanden, protesten en revoluties door de Arabische wereld. Deze protesten kregen de naam ‘Arabische Lente’. Jullie gaan in deze opdracht na hoe de Arabische Lente is ontstaan en wat er van die protesten in verschillende landen terecht is gekomen.

In de volgende video maak je kennis met de Arabische Lente. Wat was de aanzet voor de Arabische Lente en wat zijn de voornaamste redenen voor mensen om in opstand te komen? Praat hierover met een klasgenoot. 

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • het verschil tussen de Arabische en de islamitische wereld omschrijven.
  • minimaal vijf landen binnen de Arabische wereld bij naam noemen.
  • uitleggen hoe de Arabische Lente is ontstaan en zich als een olievlek over de Arabische wereld verspreidde.
  • uitleggen wat de rol was van sociale media en de rol van jongeren in de Arabische Lente.
  • aangeven hoe het met de Arabische Lente is afgelopen in Tunesië, Egypte en Syrië.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je leest over de opkomst van de Arabische lente in de Arabische wereld. 
Stap 2 Je leest over de wanhoopsdaad die leidde tot de Jasmijnrevolutie in Tunesië.
Stap 3 Geïnspireerd door Tunesië kwamen de Egyptenaren met behulp van Twitter in opstand. Daarover gaat deze stap. 
Stap 4 Het was bijzonder dat ook Syrië in opstand kwam. Ook zij werden geïnspireerd door de andere landen. Alleen verliep het daar anders. 
Afronding
Onderdeel Activiteit
Samenvattend Hier vind je de begrippenlijst die hoort deze opdracht.
Eindproduct Samen met een klasgenoot stel je drie tweets op over de Arabische Lente.
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht heb je twee lesuren nodig.

 

Aan de slag

Stap 1: Arabische wereld

Arabische Wereld en Arabische Lente
In 2010 en 2011 ging er een golf van opstanden, protesten en revoluties door de Arabische wereld.

Maar wat is die Arabische wereld? In 1945 richtten 22 landen samen de Arabische Liga op. Deze organisatie omschreef wie Arabier is:

Een Arabier is iemand wiens moedertaal Arabisch is, die woont in een Arabisch land en sympathie heeft voor Arabische ambities.

Deze 22 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden samen de Arabische wereld genoemd:

  1. Algerije
  2. Bahrein
  3. Comoren
  4. Djibouti
  5. Egypte
  6. Irak
  7. Jemen
  8. Jordanië
  1. Koeweit
  2. Libanon
  3. Libië
  4. Marokko
  5. Mauritanië
  6. Oman
  7. Palestijnse gebieden
  1. Qatar
  2. Saoedi-Arabië
  3. Soedan
  4. Somalië
  5. Syrië
  6. Tunesië
  7. Verenigde Arabische Emiraten

 

De Arabische wereld valt niet samen met de islamitische wereld. De islamitische wereld is veel groter en omvat bijvoorbeeld ook Afghanistan, Iran, Indonesië, Pakistan en Turkije. Landen waar geen Arabisch wordt gesproken.

De meeste Arabische landen hebben een niet-democratische regering. Tussen 18 december 2010 en 15 maart 2011 ontstonden er protesten in 16 van de 22 landen in de Arabische wereld:

Land Datum Situatie Bijzonderheden
Tunesië 18-12-2010 Regering ten val Vrije verkiezingen en nieuwe grondwet.
Algerije 26-12-2010 Grootschalige protesten Opheffing noodtoestand na 19 jaar.
Libanon 12-01-2011 Regering gewijzigd Stijging van minimumloon met 40%.
Jordanië 14-01-2011 Regering gewijzigd -
Mauritanië 17-01-2011 Kleinschalige protesten -
Soedan 17-01-2011 Kleinschalige protesten -
Oman 17-01-2011 Regering gewijzigd Economische verbeteringen.
Saoedi-Arabië 21-01-2011 Kleinschalige protesten Lokale verkiezingen.
Egypte 25-01-2011 Regering ten val Vrije verkiezingen, maar nieuwe regering is in 2013 weer door leger ten val gebracht.
Jemen 27-01-2011 Regering ten val Verkiezingen, maar onrust blijft. President vertrek naar buitenland.
Irak 10-02-2011 Grootschalige protesten Regeringsleider stapt vrijwillig op in 2014.
Bahrein 14-02-2011 Grootschalige protesten Economische verbeteringen.
Libië 17-02-2011 Regering ten val Vrije verkiezingen, maar daarna vechten milities tegen elkaar en het land vervalt in chaos.
Koeweit 18-01-2011 Regering gewijzigd -
Marokko 20-02-2011 Regering gewijzigd Politieke hervormingen
Syrië 15-02-2011 Burgeroorlog Langdurige oorlog met honderdduizenden doden en miljoenen vluchtelingen.

 

Sommige protesten duurden enkele dagen, ergens anders duurden die weken en zelfs maanden. Sommige protesten, zoals in Syrië, zijn pas na jaren een beetje verstomd. De term Arabische Lente werd door iedereen gebruikt, maar onbekend is wie die term bedacht heeft. De ‘lente’ verwees naar het optimisme over de toekomst in de Arabische wereld. Van die optimistische gevoelens is nu nog maar weinig over. De meeste protesten zijn verstomd. Sommigen zeggen dat de Arabische Lente is overgegaan in een Arabische Winter.

Stap 2: De Jasmijnrevolutie

Mohamed Bouazizi

De Arabische Lente begon in Tunesië. Zonder het zelf te weten bracht een straatverkoper een revolutie op gang die zijn weerga niet kende in de Arabische wereld.

Mohamed Bouazizi verdiende zijn geld met een fruit- en groentekraam. Hij had daar geen vergunning voor en de politie nam op 17 december 2010 zijn koopwaar in beslag. Volgens zijn familie, omdat hij geen steekpenningen wilde betalen. Hij diende een klacht in bij de gouverneur, maar die nam hem niet serieus. Ten einde raad stak hij zichzelf in brand. Hij overleefde zijn wanhoopsdaad niet. Op 4 januari 2011 overleed hij.

Bekijk de video. Bespreek met een klasgenoot waarom jullie denken dat Mohammed als een held wordt gezien.

Zine al-Abidine Ben Ali
Massale demonstraties in Tunis,
de hoofdstad van Tunesië.

Zijn zelfverbranding had grote gevolgen. In zijn woonplaats Sidi Bou Said begonnen de eerste protesten tegen de werkeloosheid, de corruptie en het totalitaire regime. De regering probeerde de protesten uit het nieuws te houden, maar kon berichten via Twitter en Facebook niet tegenhouden. Steeds meer mensen -vooral jongeren en vrouwen- sloten zich bij de protesten aan: zo begon de Jasmijnrevolutie (de jasmijn is de nationale bloem van Tunesië).

Lees voor het kijken vraag 2,3 en 4. De antwoorden kun je vinden in de video.

De revolutie eindigde met het aftreden van president Zine al-Abidine Ben Ali in februari 2011. Hij verliet het land.

De rol van sociale media zoals Facebook en Twitter werd benadrukt in de berichtgeving over de protesten. De Standaard schreef dat de Tunesische president “Zine El Abidine Ben Ali nog op zijn presidentiële zetel zou zitten als het internet er niet zou zijn geweest.”

Hadden sociale media als Facebook en Twitter een cruciale rol bij het verjagen van Ben Ali in Tunesië? De Tunesische blogger Sami Ben Gharbi denkt van wel. “Zonder sociale media was de opstand niet op deze manier verlopen”, zegt Ben Gharbi. Videobeelden van gevechten werden gepubliceerd op YouTube, dodentallen werden getwitterd en de laatste woorden van Mohamed Bouazizi, die zichzelf uit protest in brand stak, verspreidden zich via Facebook.

Stap 3: De Twitterrevolutie

 


Een arme wijk in Caïro

In januari en februari 2011 vonden in Egypte grootschalige protesten plaats, geïnspireerd door de succesvolle Jasmijnrevolutie in Tunesië. Egypte wordt dan al dertig jaar geregeerd door president Moebarak, een voormalige generaal die dankzij oneerlijke verkiezingen aan de macht kwam en bleef.

Onder zijn regime had Egypte te maken met grote werkloosheid, armoede, woning- en voedseltekorten, corruptie, gebrek aan toekomstperspectief en beperkte vrijheid van meningsuiting. De demonstranten eisten niet alleen economische hervormingen, maar ook het aftreden van president Moebarak en vrijlating van alle politieke gevangenen, onder wie alle gevangenen van de Moslimbroederschap. De Broederschap strijdt voor behoud van de islamitische cultuur en voor een regering gebaseerd op de Koran. De Broederschap was in Egypte verboden.

Via Twitter en Facebook werden de Egyptenaren opgeroepen om op 25 januari te demonstreren en deze dag uit te roepen tot ‘Dag van de woede’. De regering probeerde de toegang tot Twitter te blokkeren. Dat mislukte. De oproep was zo succesvol dat men over een Twitterrevolutie sprak. Die dag gingen in verschillende steden tienduizenden Egyptenaren de straat op.

In februari werd het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro dé plek waar alle demonstranten zich verzamelden. Honderdduizenden trokken er naartoe en duizenden brachten er in tenten de nacht door. Na zo’n twee weken vol geweld, vooral van de kant van de politie, werd de situatie onhoudbaar. Het leger trok zijn steun aan Moebarak in en arresteerde hem vanwege corruptie. Het verbod op de Moslimbroederschap werd opgeheven.

Er kwamen in juni 2012 verkiezingen die gewonnen werden door de Moslimbroederschap, mede omdat de oppositie er niet in slaagde om met één gezamenlijke kandidaat te komen. Morsi, leider van de Moslimbroederschap, werd de nieuwe president. Zijn beleid, zeker op economisch gebied, werd niet gewaardeerd al moet daarbij worden gezegd dat hij flink werd tegengewerkt door het leger.

Binnen en buiten Egypte ontstond er twijfel over de ware bedoelingen van de Moslimbroederschap, zoals ook aangegeven in een animatie van het NCRV-programma Altijd Wat over de Moslimbroederschap in Egypte (de animatie is nog vóór de verkiezingen van juni 2012 gemaakt):

Er ontstonden opnieuw protesten, ditmaal tegen de eerste president die via vrije verkiezingen aan de macht was gekomen. Gesteund door die massale protesten greep het leger weer de macht en er kwamen opnieuw verkiezingen, dit keer gewonnen door de kandidaat van het leger. Buitenlandse waarnemers waren niet welkom en het is de vraag hoe vrij en eerlijk deze verkiezingen waren.
Duizenden leden van de Moslimbroederschap werden opgepakt. Velen van hen kregen hoge straffen, sommigen zelfs de doodstraf. De roep om democratie, mensenrechten en een einde aan de martelingen is grotendeels verstomd. Het land lijkt terug bij af.

Stap 4: Arabische Winter

Geïnspireerd door de opstanden elders in de Arabische wereld kwamen ook de Syriërs in verzet, iets wat voor 2011 eigenlijk nauwelijks gebeurde. Elke vorm van protest werd tot die tijd keihard onderdrukt. De meerderheid van de Syriërs is moslim, verdeeld in twee stromingen. De meerderheid is soennitisch (zoals overal in de Arabische wereld) en een kleine minderheid van ongeveer 10% is alawiet. Alle macht is in handen van president Assad en zijn gevolg. Zij maken deel uit van de alawitische minderheid.

De Arabische Lente ontstond zoals overal in de Arabische wereld uit onvrede over machtsmisbruik, gebrek aan vrijheid van meningsuiting, martelingen en corruptie. In Syrië kwamen daar religieuze spanningen tussen de soennitische meerderheid en de alawitische minderheid bij.

De Syrische opstand begon in maart 2011 in de Zuid-Syrische stad Deraa. Een demonstratie werd daar door veiligheidstroepen direct hard neergeslagen, met een aantal doden en tientallen gewonden tot gevolg. De demonstratie in Deraa was van oorsprong gericht tegen de corruptie van plaatselijke bestuurders, maar de ontevredenheid over het optreden van de troepen riep meer verzet op. In de weken die volgden, bleven de inwoners van Deraa demonstreren en vielen er geregeld doden.

Overal in Syrië gingen tienduizenden demonstranten de straat op. Correspondent Carolien Roelants van NRC Handelsblad was bij een van die betogingen aanwezig:
“Het leger en de geheime politie sloegen ongekend hard toe. Maar dit was geen reden voor de mensen om naar huis te gaan. Ik vond het erg bijzonder dat mensen de straat opgingen en dat bleven doen. Want het optreden was keihard.”

President Assad wilde van geen wijken weten en gaf de schuld aan het buitenland.

Vreedzame demonstraties in Syrië veranderden langzaamaan in gewapend verzet. Er ontstond een burgeroorlog, waarbij soennitische opstandelingen door Assads troepen werden platgebombardeerd. Aleppo, vroeger een stad met bijna 3 miljoen inwoners, is grotendeels onbewoonbaar geworden en verlaten.

De burgeroorlog is verhevigd door het ontstaan van de Islamitische Staat (IS), die op het grondgebied van Irak en Syrië is gesticht. De IS baseert zich op het salafisme, een strenge en gewelddadige stroming van de soennitische islam. Niet-moslims en niet-salafistische moslims worden gezien als afgedwaald van de ware leer. Zij lopen de kans door IS-strijders gedood te worden.

Voor de meeste Syriërs geldt nu dat ze nergens veilig meer zijn. Geen wonder dat miljoenen van hen het land ontvluchtten. De meeste vluchtelingen kwamen terecht in overvolle vluchtelingenkampen in de buurlanden Libanon, Turkije en Jordanië, tienduizenden probeerden naar Europa te vluchten.

Van de Arabische Lente is in Syrië niets terechtgekomen. De oorlog vlamt elk moment weer op en van vrede is nog steeds geen sprake.

Afronding

Samenvattend

Hier vind je de begrippenlijst die hoort bij deze opdracht.

Arabische Liga
De Arabische Liga is een organisatie van 22 Arabische landen die in 1945 werd opgericht om samenwerking tussen de lidstaten te bevorderen en de gemeenschappelijke belangen te behartigen. Het hoofdkwartier van de Arabische Liga is gevestigd in Caïro in Egypte.
Arabische Wereld
Met de Arabische wereld worden 22 landen aangeduid waar men overwegend Arabisch spreekt. Het zijn de landen die zijn aangesloten bij de Arabische Liga.
Arabische Lente
De Arabische Lente is een golf van opstanden, protesten en revoluties in de Arabische wereld die begon op 18 december 2010. Het bestaat uit revoluties in Tunesië, Egypte, Libië en Jemen en verder uit protesten in Bahrein, Jordanië, Marokko, Algerije en vele andere Arabische landen. Oorzaken van de protesten zijn onderdrukking, corruptie, gebrek aan politieke vrijheid en werkloosheid.
Jasmijnrevolutie
De Jasmijnrevolutie is de benaming voor de protesten van de Tunesische bevolking tegen de hoge (jeugd)werkloosheid, de corruptie, de censuur, de hoge voedselprijzen en de politiek van president Zine El Abidine Ben Ali, volgend op de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi op 17 december 2010.

Eindproduct: Tweets

Als eindproduct van deze opdracht stel je samen met een klasgenoot een drietal tweets op over de Arabische Lente.
Zoals jullie weten is een tweet maximaal 140 tekens lang. Gebruik waar mogelijk hashtags om de wereld te informeren.

Met het opstellen van de drie tweets laten jullie zien dat jullie de leerdoelen hebben behaald.

#Arabische_Lente #Syrië
Over de rol van Twitter en Facebook bij de Arabische Lente was veel discussie. Het is onduidelijk hoe groot die rol is geweest, maar feit is dat de sociale media vaak de enige informatiebronnen waren.

Jullie zijn een groep Syrische cyberactivisten. Jullie stellen drie aparte tweets op om de wereld te informeren over wat er in Syrië gebeurde. Jullie tweets schrijven jullie als ooggetuigen van dat moment.

Tweet 1: Het is 15 maart 2011. De Arabische Lente is ook in Syrië begonnen.
Tweet 2: Het is 2012. De Arabische Lente is overgegaan in een burgeroorlog.
Tweet 3: Actuele situatie. Hoe zal deze oorlog ooit eindigen?

Veel succes!

Beoordeling
De drie tweets laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let jullie docent op:

  • De inhoud: hebben de drie tweets een (chrono)logisch verhaal over de Arabische Lente in Syrië?
  • De vorm: zijn de tweets met zorg geschreven?
  • Taalfouten: bevatten de tweets niet te veel taalfouten?

Terugkijken

Intro:

  • Lees de intro nog eens door. Past de intro goed bij de opdracht.
    Gaf de video een goed beeld van wat je in deze opdracht ging doen?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je wat je moet kunnen?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 2 uur met de opdracht bezig zou zijn.
    Had je die tijd ook nodig voor deze opdracht of kwam je tijd te kort?
  • Inhoud
    Wist je al veel over dit onderwerp?
    Schrijf op wat nieuw voor je was.
  • Eindopdracht
    Wat vond je van de eindopdracht? Ging het goed?
    Is het gelukt om je kennis van de Arabische Lente te verwerken? Heb je hiermee alle leerdoelen behandeld?
  • Het arrangement Arabische lente vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-08-26 10:43:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht vanaf 1945. Het onderwerp van de les is de Arabische Lente. In 2010 en 2011 ging er een golf van opstanden, protesten en revoluties door de Arabische wereld. Deze protesten kregen de naam ‘Arabische Lente’. Het materiaal bespreekt het verschil tussen de Arabische en de islamitische wereld. Het bespreekt hoe de Arabische Lente is ontstaan en zich als een olievlek over de Arabische wereld verspreidde. De rol van sociale media en de rol van jongeren in de Arabische Lente komt aan bod (twitterrevolutie). Als laatste wordt besproken hoe het met de Arabische Lente is afgelopen in Tunesië, Egypte en Syrië. Onder andere door de Islamitische Staat (IS), is de oorlog nog steeds bezig en is er van in plaats van Arabische Lente eerder sprake van Arabische Winter. Verdere begrippen die horen bij deze les zijn: Jasmijnrevolutie en Arabische Liga.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    arabische lente, arabische liga, arabische wereld, arrangeerbaar, geschiedenis, islamitische staat, jasmijnrevolutie, stercollectie, twitterrevolutie, vmbo-kgt45

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

    Tijdelijk vmbo34

    https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34