Strijd tegen terrorisme vmbo-kgt34

Strijd tegen terrorisme vmbo-kgt34

Strijd tegen het terrorisme

Intro

In deze opdracht kijk je naar redenen waarom terroristen aanslagen plegen en wat ze hopen te bereiken. We geven enkele voorbeelden van terroristische aanslagen die de wereld schokten, met name die op Amerikaanse doelen in 2001. We kijken ook naar de gevolgen en naar maatregelen die er sindsdien zijn genomen.

Kijk naar de video van SchoolTV. Wanneer is een terroristische actie succesvol? Praat erover met een klasgenoot.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • in eigen woorden een definitie van terrorisme geven.
  • omschrijven hoe terroristen hun doel hopen te bereiken.
  • uitleggen dat verschillende groepen een terroristische actie heel verschillend kunnen beoordelen.
  • omschrijven wat religieus terrorisme is en kun je er enkele voorbeelden van geven.
  • twee verstrekkende gevolgen van de aanslagen in Amerika in 2001 noemen.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je hoort regelmatig in de media over terrorisme, maar wat is terrorisme precies? Dat lees je in deze stap.
Stap 2 Terrorisme kan verschillende achtergronden hebben. In deze stap kijken we naar religieus terrorisme en lees je over twee terroristische groeperingen.
Stap 3 Je leest verschillende aanslagen die in deze eeuw in de westerse wereld hebben plaatsgevonden.
Stap 4 Je leest verschillende aanslagen die in deze eeuw in Nederland hebben plaatsgevonden.
Stap 5 Natuurlijk treden landen ook op tegen terrorisme. Je lees in deze stap over de War against Terror.
Afronding
Onderdeel Activiteit
Samenvattend Hier vind je de begrippenlijst die hoort deze opdracht.
Eindproduct A Maak samen met een klasgenoot een folder over terrorismebestrijding.
Eindproduct B Maak samen met een klasgenoot over een aanslag die is gepleegd op de westerse wereld.
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht heb je drie lesuren nodig.

 

Aan de slag

Stap 1: Wat is terrorisme?

Nelson Mandela

Wat is terrorisme?
We kunnen terrorisme omschrijven als: het afdwingen van politieke veranderingen door gewelddadige acties die de maatschappij ontwrichten.

Terroristen proberen hun doel te bereiken door angst te zaaien. Terrorisme is van alle tijden, maar heeft door de voortschrijdende techniek een grotere rol dan ooit. Met automatische geweren en bommen kan een terrorist in korte tijd veel meer slachtoffers maken dan vroeger. Bovendien weten dankzij de moderne communicatiemiddelen (radio, televisie, internet, smartphones) veel meer mensen dan vroeger dat er een terreuractie heeft plaatsgevonden. Binnen enkele minuten kun je grote massa’s mensen op de hoogte brengen van een aanslag.

Of een aanslag terrorisme is, heeft te maken met het feit of het vredes- of oorlogstijd is en welk standpunt je inneemt.

Het gooien van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki wordt niet als een terroristische actie gezien, ook al hebben deze bommen honderdduizenden doden veroorzaakt. Aanslagen op de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door Nederlandse verzetsstrijders gezien als gerechtvaardigde verzetsdaden, terwijl de Duitsers over terrorisme spraken.

Nelson Mandela werd ten tijde van de apartheid door de Zuid-Afrikaanse regering als terrorist beschouwd, maar door anderen wereldwijd geroemd als voorvechter van gelijkheid. Aanslagen gepleegd door Palestijnen tegen Israël worden door de Israëliërs, Amerikanen en Europeanen als terreur gezien, terwijl in de ogen van de Palestijnen en veel inwoners in de Arabische wereld deze daden als gerechtvaardigd verzet tegen de Israëlische bezetters worden gezien.

Een mooi voorbeeld van hoe er tegen acties worden aangekeken zijn de Taliban in Afghanistan. Toen de Taliban met geweld de Russische militairen uit hun land probeerden te verjagen, kregen ze wapens van de Amerikanen. De Taliban werden in de westerse pers ‘Studenten’ (de letterlijke vertaling van Taliban) genoemd. Toen de Taliban zich tegen de Amerikanen keerden, werden ze in dezelfde kranten ineens ‘terroristen’ genoemd.

 

Stap 2: Religieus terrorisme

Religieus terrorisme
Tot de meest fanatieke terroristen behoren terroristen die religieuze motieven voor hun daden hebben. Ze hebben vaak heel strikte ideeën over het ‘ware geloof’. Anderen die niet dezelfde religieuze opvattingen en motieven hebben als zijzelf, zien zij als afvalligen en als ‘vijanden van hun god’. Ze vermengen religieuze met politieke motieven, verafschuwen de normen en waarden van hun ‘vijanden’ en vinden dat deze met geweld bestreden mogen of zelfs moeten worden.

Religieus terrorisme wordt de afgelopen jaren vooral in verband gebracht met de islam, maar is in de meeste religies geen vreemd verschijnsel:

  • Christelijk terrorisme
    • Verzetsleger van de Heer (Oeganda, Zuid-Soedan)
    • Army of God (Verenigde Staten)
    • Ku Klux Klan (Verenigde Staten)
  • Joods terrorisme
    • Jewish Defense League (Verenigde Staten)
    • Kach (Israël)
  • Boeddhistisch terrorisme
    • Bodu Bala Sena (Sri Lanka)
    • Burmese boeddhisten o.l.v. de monnik Wirathu
  • Islamitisch terrorisme
    • Boko Haram (Nigeria)
    • Hezbollah (Libanon)
    • Ansar al-Islam (Irak)
    • Al Qaida (Afghanistan (tot 2001), Pakistan, Jemen en andere landen)
    • IS (Islamitische Staat) (Irak en Syrië)
  • Hindoeïstisch terrorisme
    • Ananda Marga (India)
  • Sektarisch terrorisme (sektarisch = behorend tot een sekte)
    • Aum Shinrikyō of Aleph (Japan)

 

Kindsoldaten van het
verzetsleger van de Heer

Verzetsleger van de Heer
In Oeganda (en later in Zuid-Soedan en Congo) ontvoerde het Verzetsleger van de Heer tussen 1987 en 2015 25.000 kinderen. Die kinderen werden tot kindsoldaten gemaakt. Het leger maakte veel slachtoffers met ernstige verminkingen. Uit angst voor het Verzetsleger sloegen meer dan twee miljoen mensen op de vlucht.

De oprichter en leider Joseph Kony wilde een eigen staat uitroepen, naar eigen zeggen gebaseerd op de Bijbelse Tien Geboden. Kony is nog niet gevonden, maar zijn tweede man is in januari 2015 opgepakt en overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Maar de terroristische actie met de grootste impact was zonder twijfel de aanslag van Al Qaida op de Twin Towers in New York en op het Pentagon, bij Washington, op 11 september 2001. Al Qaida zag het Westen, vooral de Verenigde Staten en Israël, als strijdig met de islam. Zijn leider, Osama bin Laden, gaf zijn volgelingen de opdracht om zijn vijand Amerika in het hart te treffen. In september van dat jaar boorden er zich drie passagiersvliegtuigen in de Twin Towers en het Pentagon, met bijna drieduizend doden op één dag als gevolg. Daarover meer in stap 3.

Osama bin laden

Al Qaida
Osama bin Laden was de zoon van een steenrijke zakenman uit Saoedi-Arabië en dankzij de erfenis van zijn vader zelf ook multimiljonair. In Afghanistan richt hij in 1988 Al Qaida (Arabisch voor ‘Basis’) op en vecht hij mee met die paramilitaire groepering tegen de Russen die Afghanistan tussen 1979 en 1989 bezet hield. Het uiteindelijke doel van Al Qaida was om alle niet-islamitische regimes omver te werpen.

Zijn strijd tegen de Verenigde Staten begon in 1990. Dat jaar werd een aanslag op een wolkenkrabber in New York verijdeld. In 1994 kwamen in Afghanistan de Taliban aan de macht en al snel werkten de Taliban en Al Qaida innig samen.

In 1998 pleegde Al Qaida aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Als leider van Al Qaida kwam bin Laden op de Amerikaanse lijst met ‘Tien Meest Gezochte Voortvluchtigen’ te staan. Drie jaar later, in 2001 pleegde Al Qaida grote aanslagen in New York en Washington. Nu bekend als 9/11.

In 2011 vonden de Amerikanen Bin Laden en doodden ze hem.

Daarna pleegde Al Qaida nog aanslagen in Madrid, Londen en Parijs. Zijn volgelingen gingen door met hun strijd.

Stap 3: Terrorisme in de westerse wereld

Deze eeuw zijn er al verschillende grote aanslagen geweest in de westerse wereld.
Hieronder worden een aantal aanslagen kort toegelicht. Bij elke aanslag staat een link. Als je meer informatie wilt, kun je verder lezen via de link bij de aanslag.

Een overzicht van alle terroristische aanslagen sinds de 19e eeuw vind je op Wikipedia.

11 september 2001
Op die ochtend kapen terroristen vier passagiersvliegtuigen. Twee vliegtuigen boren zich in de torens van het World Trade Center in New York, het financiële centrum van Amerika. Eén vliegtuig stort neer op het Pentagon in Arlington (vlakbij Washington), het gebouw van het ministerie van Defensie. Een vierde vliegtuig stort neer in een veld in Pennsylvania, kennelijk onderweg naar het Witte Huis in Washington, het gebouw waar de president van Amerika woont en werkt. Bij de aanslagen komen bijna 3000 mensen om het leven. De aanslagen staan bekend als Nine Eleven.

De aanslagen in New York zijn de aanzet geweest voor de strijd tegen het terrorisme.
Hierover lees je meer in stap 5.

12 oktober 2002
Bij een aanslag op een  discotheek op het Indonesische eiland Bali vallen 200 doden. De discotheek is een bekende plek waar vaak toeristen zijn. De meeste slachtoffers komen uit Australië. Er waren ook vier Nederlanders onder de slachtoffers.

11 maart 2004
Bij aanslagen door Islamitische terroristen vallen in Madrid (Spanje) 191 doden en 1400 gewonden. Er ontploften 10 bommen in vier verschillende treinen tijdens de ochtendspits.

7 juli 2005
Tijdens de ochtendspits ontploften vier bommen in het openbaar vervoer. Drie in de metro en één in een stadsbus. Er vielen 56 doden en 700 gewonden. Ook deze aanslagen werden waarschijnlijk gepleegd door Al Qaida.

22 juli 2011

Op 22 juli wordt Noorwegen opgeschrikt door eerst een aanslag in Oslo en daarna een bloedbad op het eiland Utøya. De dader, Anders Breivik, had extreemrechtse ideeën. Op Utøya doode Breivik 69 jongeren. Deze jongeren waren daar op jeugdkamp. Omdat het op een eiland was hadden de jongeren geen kans om te vluchten.

7 januari 2015
In Parijs vindt een aanslag plaats op het kantoor van het tijdschrift Charlie Hebdo. In het tijdschrift staan allemaal cartoons. In de cartoon wordt de spot gedreven met van alles en nog wat. Al Qaida vond dat er teveel de spot werd gedreven met de profeet Mohammed. Twaalf mensen kwamen om het leven.
In de wereld werd geschokt gereageerd, omdat mensen het gevoel hadden dat de vrijheid van meningsuiting was aangevallen. "Je suis Charlie" (Ik ben Charlie) werd lange tijd trending topic.

13 november 2015
In november van datzelfde jaar werd Parijs weer opgeschrikt door meerdere aanslagen. Zes op één avond. Bij de aanslagen vielen 113 doden. De aanslagen werden gepleegd bij een voetbalwedstrijd, in cafés en tijdens een concert. In de concertzaal vielen 89 doden. De daders waren Moslim terroristen.

22 maart 2016
Op 22 maart worden op verschillende plaatsen in Brussel aanslagen gepleegd. De daders hadden banden met IS. De aanslagplegers hoorden bij dezelfde groep als de aanslagplegers in Parijs in november.  De aanslagen vonden plaats in de metro van Brussel en op het vliegveld van Brussel. Er vielen 35 doden en 340 gewonden.

14 juli 2016

Laat in de avond, tijdens een vuurwerkshow op de nationale Franse feestdag, reed een vrachtwagen in op de mensen die stonden te kijken naar de show. De vrachtwagen kon twee kilometer door de mensenmassa rijden voor hij werd doodgeschoten. 86 mensen kwamen om het leven.

19 december 2016
Op de kerstmarkt van Berlijn werd weer een aanslag gepleegd met een vrachtwagen. De vrachtwagen reed ongeveer 80 meter door de bezoekers van de kerstmarkt. Er vielen 12 doden en 56 gewonden. Deze aanslag werd opgeëist door IS.

17 augustus 2017
In Barcelona (Spanje) rijdt een busje in op mensen die op de bekendste winkelboulevard lopen. 14 mensen komen om het leven en er vallen 50 gewonden. Ook deze aanslag wordt opgeëist door IS.

15 maart 2019
Bij een aanslag op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) vallen 51 doden. De dader heeft extreemrechtse ideeën.

18 maart 2019
Bij een aanslag in een tram in Utrecht vallen vier doden en zes gewonden. Met een wapen schiet een moslimterrorist vier mensen dood.

Stap 4: Terrorisme in Nederland

Plaats waar Theo van Gogh
vermoord is, net na de moord.

Ook in Nederland hebben in deze eeuw aanslagen plaatsgevonden.
We zetten een aantal aanslagen op een rijtje. Ook hier vind je weer een linkje met meer informatie.
Op Wikipedia vind je een lijst met aanslagen in Nederland.

6 november 2002
Op het mediapark in Hilversum wordt politicus Pim Fortuyn vermoord door Volkert van der G. Dit gebeurde vlak voor de verkiezingen. De verwachting was dat de partij van Fortuyn, de LPF, de verkiezingen zou gaan winnen. De dader zag Fortuyn als gevaar voor de zwakkeren in de samenleving.

2 november 2004
Op 2 november wordt filmmaker en columnist Theo van Gogh vermoord door Mohammed B. Een moslimterrorist die Van Gogh op koelbloedige wijze met schoten en messteken op straat om het leven bracht. De moord zorgde voor veel negatieve acties tegen moslims in Nederland.

30 april 2009
Tijdens Koninginnedag rijdt een man in op de toeschouwers van de rondrit van de Koninklijke familie. Er vallen 8 doden.

27 februari 2016
Vijf mannen plegen een aanslag op de moskee in Enschede. Ze gooien brandbommen de moskee in, waar op dat moment 30 mensen aanwezig waren. Er vallen geen slachtoffers. De aanslagplegers hadden rechts-extremistische ideeën.

31 augustus 2018
Op Amsterdam CS steekt een Afghaan twee Amerikaanse toeristen neer. De man had een terroristisch motief. De toeristen overleven de aanslag, maar raken zwaargewond.

18 maart 2019
Bij een aanslag in een tram vielen vier doden en zes gewonden. De dader, een moslimterrorist, schiet in een tram op mensen. Daarna loopt hij de tram uit en schiet op mensen in auto's. De aanslagpleger vond dat de Nederlandse samenleving een gevaar was voor moslims. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Stap 5: Strijd tegen terrorisme

President Bush kondigde de War on Terror (Strijd tegen Terrorisme) aan na de aanslagen op Amerika in 2001.
Hij stelde alle landen voor de keuze: “Either you are with us, or you are with the terrorists” (Je hoort bij ons, of bij de terroristen). De twee belangrijkste elementen van de War on Terror waren:

  1. Amerika begon een oorlog met landen die (volgens de Amerikanen) Al Qaida steunden: Afghanistan en Irak. De oorlog in Afghanistan begon op 7 oktober 2001, een maand na de aanslagen in Amerika. De Amerikanen (en hun bondgenoten) vielen Afghanistan binnen omdat zich daar het “hoofdkantoor” van Al Qaida bevond. Op het hoogtepunt waren er zo’n 150.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan gestationeerd. Er kwam een nieuwe, democratische regering en steeds meer Amerikaanse militairen werden teruggetrokken. In 2021 besluit Amerika (en bondgenoten) zich helemaal terug te trekken uit Afghanistan. Binnen enkele weken had de Taliban het land weer in handen na vertrek van de westerse troepen.
  2. De oorlog in Irak begon in maart 2003. De Amerikanen (en hun bondgenoten) vielen Irak binnen omdat dit land Al Qaida zou steunen en omdat het massavernietigingswapens zou hebben. Later bleek dat beide veronderstellingen niet klopten.
    Op het hoogtepunt waren er zo’n 170.000 Amerikaanse militairen in Irak gestationeerd. Er kwam een nieuwe regering na verkiezingen en officieel beëindigde Amerika in december 2011 de oorlog. Irak wordt sindsdien geconfronteerd met onderlinge strijd, talloze bomaanslagen en een nieuwe oorlog met de Islamitische Staat in het noorden van Irak.
  3. Niet alleen in Amerika, maar wereldwijd werden de veiligheidsmaatregelen verscherpt. In vliegtuigen werd alles wat als wapen gebruikt kan worden (zoals messen) verboden, maar ook het meenemen van vloeistoffen. Personen en bagage werden met röntgenstralen gecontroleerd.

 

Zie ook hieronder de animatie over de gevolgen van 9/11 in Altijd Wat Wijzer

 

Zoals je in de video hoorde is er in Nederland een Anti-terrorismewet gekomen. 
Dankzij die wet hebben politie en justitie meer mogelijkheden om mensen af te luisteren, te volgen of te arresteren. 

In de volgende video van NOS op 3! kun je kijken wat er allemaal gebeurt bij een aanslag in Nederland. 
Praat na het kijken van de video met een klasgenoot. Wat gebeurt er op plaatstelijk, landelijk en regionaalniveau?

Afronding

Samenvattend

Hier vind je de begrippenlijst die hoort bij deze opdracht.

Terrorisme
Terrorisme is het afdwingen van politieke veranderingen door gewelddadige acties die de maatschappij ontwrichten. Terroristen proberen hun doel te bereiken door angst te zaaien.
Taliban
De Taliban is de benaming voor de Islamitische guerrillabeweging die in Afghanistan en Pakistan grote gebieden beheerst. Het doel van de Taliban is de islam in Afghanistan verdedigen. Als het moet, gebruiken ze daar geweld voor. Van 1996 tot 2001 was de Taliban in Afghanistan aan de macht. Die macht proberen ze nog steeds te heroveren.
Islamitische Staat (IS)
Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië), is een islamitische terreurbeweging die de staatkundige grenzen van Irak en Syrië niet erkent. IS riep op 29 juni 2014 het kalifaat uit (dé staat van de islam, zeggen zij) met hun toenmalige leider Abu Bakr al-Baghdadi. IS heeft als doel het veroveren van een groot deel van de wereld, om daar een Islamitische Staat van te maken. IS roept buitenlandse moslims op terroristische aanslagen te plegen in naam van de profeet Mohammed. De recente aanslagen in Parijs en Brussel werden door IS-aanhangers gepleegd.
Verzetsleger van de Heer
Het Verzetsleger van de Heer (Engels: Lord's Resistance Army (LRA)) is een rebellengroep in Noord-Oeganda die ontstaan is in 1987. De groep wordt geleid door Joseph Kony, die zichzelf tot profeet heeft uitgeroepen en een staat wil uitroepen gebaseerd op een eigen interpretatie van de Bijbelse tien geboden.

Al Qaida
Terreurorganisatie uit Afghanistan. Stond onder leiding van Osaman Bin Laden die in 2011 door Amerikaanse troepen werd vermoord. De aanslagen die Al Qaida aan het begin van deze eeuw pleegde zorgden voor een oorlog tussen Amerika en Afghanistan en Irak. 

Eindproduct A: Folder

Als eindproduct A van deze opdracht stel je samen met drie klasgenoten een folder met tips samen in het kader van terrorismebestrijding in Nederland.

Na de aanslagen in New York, Madrid en Londen stelde de Nederlandse regering een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan. De NCTV werkt samen met partners binnen de overheid, wetenschap en bedrijfsleven en moet Nederland beschermen tegen terrorisme.

In 2006 kwam er een publiciteitscampagne onder de titel ‘Nederland tegen Terrorisme’. Deze campagne had drie doelen:

  1. Het publiek informeren over wat er in Nederland tegen terrorisme wordt gedaan.
  2. Het publiek betrekken bij terrorismebestrijding ( ‘Wat kunt u zelf doen?’).
  3. Het publiek adviseren wat je moet doen als er een aanslag dreigt of plaatsvindt.

Jullie zijn teamleden van de NCTV. Na recente aanslagen wil de NCTV een nieuwe folder ontwikkelen. Jullie bedenken een nieuw naam voor de campagne. Een ander team is bezig met teksten voor doel 1. Jullie maken nieuwe teksten voor doel 2 of doel 3 (die keuze is aan jullie). Geef het publiek enkele tips waar ze wat aan hebben.

Lees voor jullie beginnen eerst nog even de tips in de Gereedschapskist hieronder.

Veel succes!

Beoordeling
De folder laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let jullie docent op:

  • De inhoud: geeft de folder zinvolle tips, tips waar elke burger wat aan heeft?
  • De vorm: is de folder met zorg geschreven?
  • Taalfouten: bevat de folder niet te veel taalfouten?

Folder maken

Met maken van een folder presenteer je kennis die je hebt opgedaan aan anderen.

 

Eindproduct B: Collage

Als eindopdracht B maak je samen met een klasgenoot een collage over één van de grotere aanslagen van deze eeuw in de Westerse wereld.
Je mag hiervoor kiezen voor één van de aanslagen die zijn genoemd in stap 3. Maar natuurlijk ook zelf op zoek gaan. Op Wikipedia vind je een lijst met aanslagen.

Door het in beeld te brengen met foto’s, krantenartikelen en andere informatie/afbeeldingen krijg je soms letterlijk een andere kijk op de aanslag. Je verdiept je in de achtergronden en beweegredenen van de daders.

Breng de aanslag zo goed mogelijk in beeld. Laat zien wat er gebeurde en wat de gevolgen waren voor de gewone burgers, de politiek, het bedrijfsleven, enzovoort.

Je mag de collage digitaal maken, maar ook gewoon op papier. Doe dit in overleg met je docent.
Kijk voor je begint nog even in de Gereedschapskist voor tips.

Beoordeling
Je docent gaat jouw bijdrage voor de collage beoordelen.
Bij de beoordeling let jullie docent op:

  • De inhoud: Sluiten de afbeeldingen in je deel van het collage goed aan bij de aanslag? Zijn de afbeeldingen duidelijk? Zijn de bijschriften die je bij afbeeldingen hebt gemaakt, bondig en duidelijk en geven die goede informatie over de afbeeldingen?
  • De vorm: is jouw bijdrage aan de collage met zorg geschreven?
  • Taalfouten: bevatten de bijschriften die je bij afbeeldingen hebt gemaakt, niet te veel taalfouten?

Collage maken

Een collage bestaat uit knipsels die op een ander papier geplakt zijn en samen een nieuwe afbeelding vormen.

 

Terugkijken

Intro:

  • Lees de intro nog eens door. Past de intro goed bij de opdracht.
    Gaf de video een goed beeld van wat je in deze opdracht ging doen?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je wat je moet kunnen?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 3 uur met de opdracht bezig zou zijn.
    Had je die tijd ook nodig voor deze opdracht of kwam je tijd te kort?
  • Inhoud
    Wist je al veel over dit onderwerp?
    Schrijf op wat nieuw voor je was.
  • Eindopdracht
    Wat vond je van de eindopdracht? Ging het goed?
    A: Is het gelukt om in de folder duidelijk informatie te geven die voor alle lagen van de bevolking begrijpelijk is? Waar heb je op gelet bij het samenstellen van de folder? Waren jullie het hier ook over eens?
    B: Is het gelukt om de aanslag die jullie hebben gekozen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken in de collage? Lukt het om de juiste omschrijvingen bij de afbeeldingen te kiezen?
  • Het arrangement Strijd tegen terrorisme vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-08-26 10:17:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht vanaf 1945. Het onderwerp van de les is de Strijd tegen terrorisme. Het materiaal bespreekt de definitie van (religieus) terrorisme en bespreekt wat terroristen doen (angst zaaien) om hun doel te bereiken (afdwingen van politieke veranderingen). Aan bod komt dat verschillende groepen een terroristische actie heel verschillende kunnen beoordelen. Er worden voorbeelden gegeven van terroristische acties in de wereld en in Nederland en het bespreekt wat de gevolgen zijn van deze daden. Begrippen die verder in deze les aan bod komen zijn: Taliban, Islamitische staat (IS), Verzetsleger van de Heer en Al Qaida
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    al qaida, arrangeerbaar, geschiedenis, islamitische staat, religieus terrorisme, stercollectie, strijd tegen terrorisme, taliban, verzetsleger van de heer, vmbo-kgt34

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

    Tijdelijk vmbo34

    https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen