E-didactiek Tijdlijnen

Achtergrond

“Een tijdbalk of een tijdlijn is een grafische weergave van een chronologische opvolging van gebeurtenissen of periodes. Het schema heeft de vorm van een balk en bezit tijdsaanduidingen met een inschrift of een bijschrift. De tijdbalk heeft een duidelijke schaalindeling. De gebeurtenissen en periodes kunnen zowel in de geschiedenis hebben plaatsgevonden als dat ze in de toekomst nog plaats moeten vinden.” (Bron: Wikipedia)

We hebben het hier dus niet over de tijdlijnen zoals die op Facebook gebruikt worden.

Dit betekent dat je een tijdlijn zowel kunt gebruiken om een aantal gebeurtenissen uit het verleden weer te geven, als om een planning te maken. Aan een digitale tijdlijn kun je teksten, afbeeldingen, video etc. toevoegen, afhankelijk van de mogelijkheden die de tool biedt.

Hieronder een voorbeeld van een tijdlijn over het leven van Nelson Mandela.

En hier een mooie (Engelstalige)  tijdlijn over de geschiedenis van de user-interface: Revolutionary User Interfaces

 

Tools

Er zijn meerdere tools/programma's beschikbaar om zelf tijdlijnen te maken. De onderstaande tools hebben in ieder geval minimaal een gratis versie.

Preceden (voorheen TimeRime) is in Nederland ontwikkeld. In dit programma kun je online interactieve tijdlijnen maken, presenteren en delen.TimeRime werkt vanwege Flash nog niet op de iPad. Men wil een iPad versie gaan ontwikkelen.
Zie https://www.preceden.com/

Tijdbalk is ook in Nederland ontwikkeld en is een heel eenvoudige online tool waarmee je een tijdlijn kunt genereren op basis van een in te voeren onderwerp. Tijdbalk maakt gebruik van open cultuurdata zoals het Nationaal Archief. Via Flickr kun je eigen foto's, of die van anderen, toevoegen.
Zie www.tijdbalk.nl

Timeline JS (ontwikkeld voor journalisten en helemaal gratis) werkt weer anders maar is heel bruikbaar: je zet namelijk alles wat je op je tijdlijn wilt gebruiken in een Google Spreadsheet. Het template voor de Google Spreadsheet vind je op de website van Timeline JS. Vanuit het spreadsheet genereer je vervolgens een tijdlijn die je op je eigen website of blog kunt gebruiken.
Zie timeline.knightlab.com

Timeglider is een professioneel programma, met een beperkte online versie. Je kunt een interactieve tijdlijn aanmaken waarbij je belangrijke gebeurtenissen bijvoorbeeld groter weergeeft.
Zie www.timeglider.com

Met Dipity (werkt ook op iPad) kun je aangeven of je een tijdlijn privé wilt houden of met anderen wilt delen. Alleen als je dat wilt kunnen anderen ook items toevoegen, wijzigen of verwijderen. Je kunt items  plaatsen vanuit bijv.  Flickr en Picasa (fotos'), YouTube en Vimeo (video), Blogger, WordPress etc. etc.  Dipity kan ook zelf naar geschikt materiaal zoeken op basis van een zoekactie. De gratis versie omvat maximaal drie tijdlijnen en 150 gebeurtenissen.
Zie www.dipity.com

Het bovenstaande is maar een beperkte selectie. Overigens kunnen er ook tijdlijnen in Word of PowerPoint worden aangemaakt.

Hoe kun je tijdlijnen inzetten in je les? Kies je voor een tijdlijn als planning (items die in de toekomst liggen) of een tijdlijn als historie (items in het verleden). Een paar voorbeelden:

  • Laat leerlingen een tijdlijn maken van een bepaalde periode (Geschiedenis), een proces (Economie, Aardrijkskunde), een boek (Nederlands en MVT) of ...
  • Laat leerlingen een planning voor een project maken in de vorm van een tijdlijn
  • Maak als docent zelf een tijdlijn om je leerlingen iets uit te leggen (erg geschikt voor digibord)
  • Andere mogelijkheden

Handleidingen

Op Wikibooks is een verslag gepubliceerd door een groep studenten Onderwijstechnologie. Dit geeft inzicht in de onderwijskundige achtergrond van het gebruik van tijdlijnen. Tevens hebben zij een aantal tools op geschiktheid beoordeeld.Zie Wikibooks Onderwijstechnologie Tijdlijnen

De meeste tijdlijn-programma's werken vrij intuitief. Voor Timeline JS zijn er bijvoorbeeld veel instructievideo's op YouTube te vinden, onderstaand een Nederlandstalige uitleg.

Een aardige instructie (gericht op leerlingen in het VO) voor TimeRime vind je in onderstaand filmpje.Dit geeft een goed idee van wat je met TimeRime kunt doen en waarvoor je een tijdlijn (ook als je die niet met TimeRime maakt) kunt gebruiken.