Constructies

Constructies

Inleiding

Goed dat jullie er zijn!!

We kregen net een belangrijk telefoontje over een achtbaan in Walibi! De constructie van de gaaftste achtbaan gaat het binnenkort begeven en nu vraagt Walibi om jouw hulp! Ze vragen aan jou of  jij voor hen wil onderzoeken welke constructie nou het sterkst is en welke ze het beste kunnen gebruiken. Daarnaast geven ze jullie de opdracht om in een groepje zelf een zo sterk mogelijke constructie in de vorm van een achtbaan te bouwen. Deze ideeën nemen zij weer mee voor de bouw van een nieuwe achtbaan. Spannend dus!!

 

Opdracht

Gezamenlijk gaan we bekijken welke constructie van papier het sterkst is. 

We gaan met papier eerst een rondje vouwen, hierna een vierkant en als laatste een driehoek. Vervolgens zetten we vier van elke neer en bekijken we welke het sterkst is door het aantal boeken te tellen dat hierop leunt. Deze bevindingen schrijven jullie op. 

Vervolgens gaan jullie in groepjes van 4 op zoek naar zoveel mogelijk informatie over constructies en maken jullie een eigen muurkrant. De checklist vind je hieronder. Vind je het lastig om goede informatie te vinden? Bekijk dan de sites die je kunt vinden onder het knopje 'bronnen'. 

Als laatste maken jullie in het groepje van 4 jullie eigen constructie in de vorm van een achtbaan. 

Open bestand Checklist muurkrant

Verwerking

In je groepje maak je een eigen constructie van de materialen die voorin de klas liggen. Je hebt nu veel informatie verzameld over een stevige constructie dus probeer een zo stevig mogelijke constructie te bouwen! 

Voordat je begint, maak je eerst op een vel papier een schets van jullie achtbaan. Zo kun je daar even naar terugkijken! Welke constructie is het sterkst van de klas? Hoeveel gewicht kan hij houden? Dit gaan we klassikaal doen wanneer alle achtbanen klaar zijn. Vraag ook even aan de juf of ze foto's wil maken, dit is leuk om later terug te zien! :)

Veel succes en plezier!

 

Bronnen

Hier een aantal sites als je niet de juiste informatie kunt vinden! 

Constructies

Soorten constructies

Constructies en vormen

Beoordeling

Jullie muurkrant en achtbaan wordt beoordeeld op de volgende punten:

- De muurkrant is af en bevat alle punten van de checklist.

- Er is duidelijk te zien welke constructie jullie hebben gebruikt bij jullie achtbaan.

- Jullie kunnen vertellen waarom jullie voor die constructie hebben gekozen.

- Er wordt ook gekeken hoe sterk jullie constructie is. Hoeveel gewicht kan hij houden? 

Afsluiting

Nadat alle achtbanen af zijn worden er een aantal gepresenteerd aan de klas. Zo kunnen we goed van elkaar zien wat iedereen heeft gemaakt! 

Leerkracht

Algemene informatie:

Deze webquest is inzetbaar voor groep 7. Ook zou je deze webquest kunnen gebruiken voor groep 8.

Tijdpad, inclusief materialen:

Het opzoeken van informatie en het maken van de muurkrant bedraagt ongeveer 1 uur. Hiervoor hebben de leerlingen per tweetal een iPad nodig, scharen, lijm en een vel papier om de muurkrant te maken. Hiernaast moet hierbij een leerkracht aanwezig zijn als leerlingen informatie en plaatjes willen printen. Hierbij is het belangrijk dat het document goed gevuld is, zodat er niet onnodig wordt geprint. De leerlingen hebben als laatste hiervoor de checklist nodig om hun muurkrant te checken.

Het maken van de achtbaan bedraagt ongeveer 2 uren. Het eerste half uur zijn de leerlingen vooral bezig met het maken van een schets aan de hand van hun opgezochte informatie. Hiervoor hebben de leerlingen een vel papier nodig met potloden. De leerkracht maakt zelf de groepen. Zo zitten er verschillende niveaus binnen één groep en wordt er van elkaar geleerd. Hierna gaan de kinderen echt bezig met het maken van een achtbaan. Hiervoor is anderhalf uur uitgetrokken. Hiervoor zijn de volgende materialen nodig:

- rietjes

- plakband

- lijm

- vellen papier (wit en gekleurd)

- ijsstokjes

- gemaakte schets

Een groep die klaar is, ruimt alle materialen op die zij hebben gebruikt en kijken goed naar rommel om hen heen. Wanneer dit klaar is, gaan de leerlingen in hun groep op zoek naar zoveel mogelijk voorwerpen waarin een constructie voorkomt. Hiervoor mogen zij een iPad gebruiken. Hierbij kunnen ze denken aan voorwerpen in de klas, maar ook buiten de klas. Ze gaan onderzoeken waar constructies in voor komen en welke constructie hiervoor wordt gebruikt. Dit kunnen ze gewoon in hun schrift schrijven.  Als laatste mag een aantal leerlingen hun achtbanen presenteren aan de rest van de klas. Dit bedraagt ongeveer een kwartier. Het hangt er dus vanaf hoeveel kinderen in deze tijd kunnen presenteren. De leerlingen presenteren hun achtbaan en geven aan welke keuzes ze hebben gemaakt en waarom. De rest van de groep geeft aan het eind een mooie tip en een top.

Vervolgens wordt het thema afgesloten en de achtbanen worden op de gang gezet, waardoor de rest van de school deze kan bekijken.

Het maken van een muurkrant en hierna een eigen constructie is een mooie aansluiting bij de techniek lessen van groep 7. Het sluit aan bij de volgende doelen van de Tule: (Natuur & Techniek)

Kerndoel 42:
De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

Kerndoel 44:
De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik
.

Kerndoel 45:
De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.

Ook wordt er gebruik gemaakt van taal. Leerlingen gaan via een checklist gericht op zoek naar informatie en gebruiken deze voor hun muurkrant. Ook rekenen speelt bij deze webquest een rol. Leerlingen gaan binnen de leerlijn meetkunde daadwerkelijk experimenteren en construeren. Daarnaast onderzoeken ze vormen met hun eigenschappen. Hierbij horen de volgende kerndoelen:

Kerndoel 32 (rekenen):
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Kerndoel 2 (Nederlands):
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 4 (Nederlands):
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.

Kerndoel 6 (Nederlands):
De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het lezen van school- en studieteksten en andere instructieve teksten en bij systematisch geordende bronnen, waaronder digitale bronnen.

Daarnaast zijn er binnen de lessen ook een aantal doelen waaraan de kinderen werken.

Zo onderzoeken en leren ze bij het maken van de muurkrant over de volgende aspecten:

- Wat is een constructie

- Waarvoor worden constructies gebruikt?

- Welke soorten constructies zijn er?

- Welke constructies zijn sterk en welke zijn minder sterk?

Daarnaast ontwerpen ze aan de hand van hun opgedane kennis een eigen achtbaan. Hierbij leren de kinderen samenwerken, overleggen en kennis te gebruiken