Thema: Energie vmbo-kgt34

Thema: Energie vmbo-kgt34

Inleiding

Energie

Rond 1800 woonden er één miljard mensen op de wereld. In 1950 zijn het er 3 miljard. Rond 2000 is de bevolking verdubbeld tot 6 miljard. Nu, in 2013, zitten we al op ruim 7 miljard. Zo hard zal het niet blijven gaan. De verwachting is dat we op 10 miljard blijven steken rond het jaar 2200.
Niet alleen de bevolking groeit, ook onze levensverwachting en onze welvaart is in dezelfde periode enorm gestegen.

De twee grafieken hiernaast zijn gemaakt op de site www.gapminder.org.
De grafieken laten zien hoe het inkomen per hoofd van de bevolking is veranderd en hoe de levensverwachting is toegenomen tussen 1800 en 2010. Elk bolletje staat voor een land. Ieder land is van linksonder naar rechtsboven opgeschoven: dat wil zeggen dat we gemiddeld steeds ouder én steeds rijker worden.

Meer mensen op de wereld die steeds meer te besteden hebben en steeds ouder worden. Dan is het niet vreemd dat het energiegebruik meestijgt. Er zijn meer huizen te verwarmen en meer apparaten die stroom gebruiken. We leggen meer kilometers af in auto’s en vliegtuigen.

 

Het lijkt erop dat we de wereldvoorraad kolen, olie en gas er in rap tempo doorheen jagen. Uranium is er voorlopig nog genoeg, maar willen we wel kernenergie? Is het niet verstandiger over te stappen naar duurzame energiebronnen? Zon, wind en waterkracht raken immers nooit op?

Het thema ‘Bronnen van energie’ bestaat uit 8 opdrachten. We kunnen niet meer zonder stroom, maar misschien kunnen we wel wat minderen. Misschien is zelf stroom opwekken een goed idee. Je gaat ook dieper in op de energiesituatie in eigen land. De voor- en nadelen van kolen, gas, olie, uranium en van de alternatieve bronnen zon, wind en waterkracht komen aan bod. En ook de afstemming van vraag en aanbod van energie. Hoe krijgen we het voor elkaar dat er stroom uit je stopcontact komt precies op het moment dat je dat nodig hebt? Tenslotte vergelijk je onze situatie met die in Frankrijk en, wat verder weg, met Brazilië.

Colofon

Het arrangement Thema: Energie vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Stijn Hulshof Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2025-01-06 14:06:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
22 uur en 0 minuten

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Aardrijkskunde. (2019).

Thema: Energie vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/82619/Thema__Energie_vmbo_kgt34

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Energiebronnen

Energie opwekken

Omgaan met energiebronnen

Nederland en Frankrijk

Nederland en Frankrijk

Zuidoost Brazilië

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open