Inleiding
Dit hoofstuk gaat over je lichaam. Je lichaam werkt al geheel samen, maar hoe zit dat nou precies?
Je gaat in dit hoofdstuk in op het lichaam, je leert de verschillende orgaanstelsels kennen en alles wat daarbij komt kijken.
In 6 lessen weet je voor een groot deel hoe het lichaam in elkaar steekt.
Uiteindelijk wordt je getoetst op je kennis en krijg je een cijfer.
Veel succes!
Les 1: Alle orgaanstelsels
Inleiding
In deze les leer je welke orgaanstelsels wij als mens allemaal hebben. Je leert ook wat de kleinste bouwstenen van ons lichaam zijn en van klein naar groot hoe het lichaam is opgebouwd. Je herhaalt de organen, die je vorig jaar geleerd hebt, die zich in ons lichaam bevinden.
Dit is allemaal nog vrij algemeen, de volgende lessen gaan we dieper in op de verschillende orgaanstelsel.
Na de uitleg van de docent ga je zelfstandig aan de slag met het maken van de vragen die in het werkboek staan.
Je leert hoe wij energie halen uit ons eten (waar het vorige hoofdstuk over ging). Welk proces moet er plaatsvinden, zodat wij energie krijgen en waar gebruiken wij die energie allemaal voor? Daar kom je achter in deze les!
Aan de hand van een powerpoint wordt deze les gegeven.
Les 2: Het verteringsstelsel
Inleiding
We gaan het deze les anders doen, je krijgt thuis van mij de uitleg en in de les ga je het huiswerk maken (flipping the classroom). Je krijgt van mij het filmpje toegestuurd, deze ga je aandachtig bekijken en het liefst zelfs 2 keer!
In het filmpje leg ik uit wat je moet weten over het verteringsstelsel. Aan de hand van een powerpoint vertel ik welke organen bij het veteringsstelsel horen en wat de functies zijn van die organen.
In de les ga ik checken of je het filmpje goed bekeken hebt. Ik ga dit doen door middel van kahoot, dit doe je dus individueel.
Aan het einde van de kahoot, geef je aan wat je van deze werkvorm vond. Vond je het prettig om thuis via een video de uitleg te krijgen en in de les het huiswerk te maken, of zie je het toch liever op een andere manier?
Het veteringsstelsel
Dit is de screencast over het verteringsstelsel (flip the classroom)
Les 3: Het ademhalingsstelsel
Inleiding
In deze les leer je over het ademhalingsstelsel. Er wordt uitgelegd welke organen bij het ademhalingsstelsel een taak hebben. Ook wordt er verteld hoe de organen eruit zien en hoe zij nou precies werken. In de prezi die bijgevoegd zit, doorloop je alle stappen die een zuurstofmolecuul aflegt bij het ademhalen.
Ademhalingsstelsel
Deze prezi moet je doorlopen alsof jij een zuurstof molecuul bent. Dus waar ga jij erin, welke stappen doorloop je en waar ga jij er weer uit?
Les 4: Het bloedvatenstelsel
Inleiding
Voor de les worden de laptops gereserveerd want we gaan namelijk aan slag met social media. Social media wordt vaak als iets negatiefs ervaren waar veel gepest plaats vindt en waar niemand meer privacy heeft. Maar er zijn natuurlijk ook voordelen van social media.
We gaan in groepjes van 4 leerlingen een pagina aanmaken op facebook. Bij elk groepje gaat de facebook pagina over het bloedvatenstelsel. Hier komt dus alle informatie over het bloedvatenstelsel dat jullie moeten kennen.
Veel succes!
Les 5: Expertmethode
Inleiding
In deze les gaan we alles wat we geleerd hebben over het lichaam van de mens herhalen. We gaan dit doen door de klas op te verdelen in totaal 4 groepen. Onder deze 4 groepen verdelen wij de onderwerpen die wij behandeld hebben afgelopen lessen. De 4 groepen worden expert over hun eigen gekregen onderwerp. Elke groep gaat informatie opzoeken op internet en in de boeken.
Voor deze opdracht gebruiken jullie GoogleDoc. Dit is een programma dat aan google gekoppeld is, waar je documenten kunt maken en bewaren. Het handige aan GoogleDoc is dat je van elkaar kunt zien wat je groepsgenoten gedaan hebben.
Elke groep maakt een taakverdeling. Dit betekent dat je je onderwerp weer onder moet verdelen in suponderwerpjes. Elke groepslid zoekt informatie op over dit subonderwerpje en werkt dit uit in 1 Word bestand. Heel de groep werkt in 1 Word bestand, want je kunt tegelijkertijd typen in het document. Je moet dus wel een goede taakverdeling maken, want je moet voorkomen dat je tegelijkertijd aan dezelfde taak werkt.
Als iedereen de informatie van zijn subonderwerp heeft genoteerd in het gezamenlijke document, gaan jullie elkaar aanvullen. Misschien is iemand wat vergeten bij een subonderwerp, of misschien heeft iemand iets getypt in het document wat niet juist is.
Uiteindelijk krijgen jullie per groep 1 Word bestand waarin alle informatie over jullie gekregen onderwerp instaat.
Dit bestand deel je met de docent, zodat de docent kan zien dat jullie als groep tegelijkertijd hebben gewerkt in één bestand.
Het onderwerpverdeling is als volgt:
Groep 1: Het lichaam algemeen
Groep 2: Het verteringsstelsel
Groep 3: Het ademhalingsstelsel
Groep 4: Het bloedvatenstelsel
P.s. Vergeet dus niet het materiaal met elkaar te delen in GoogleDoc, anders kunnen de groepsleden niet in het bestand werken!
Als jullie de informatie van internet en boeken verzameld hebben. Gaan jullie aan de slag met het maken van een presentatie. De presentatie gebeurt met behulp van Powerpoint. Iedereen maakt zijn eigen dia's in hetzelfde Powerpoint document. Ook in dit geval moeten jullie het Powerpoint document met elkaar gedeeld hebben, anders kunnen jullie niet tegelijkertijd in hetzeldfe bestand werken.
Als iedereen zijn eigen dia's gemaakt heeft (met tekst, plaatjes en eventueel een filmpje), wordt de presentatie voorbereid. Iedereen bereid weer zijn eigen dia's voor. De presentatie moet minimaal 7 minuten en maximaal 10 minuten duren. Na afloop van de presentatie geven de luisteraars feedback. Als alle 4 de groepen geweest zijn met presenteren, wordt de presentatie beoordeeld.
De 2 gemaakte documenten (Word en Powerpoint) wordt ook gedeeld met de docent en de docent beoordeeld ook het Word document, Uiteindelijk wordt het gemiddelde van de 2 cijfers genomen en dat cijfer telt 2 keer mee.
Heel veel succes!
Les 6: Test jezelf
Inleiding
Je gaat in deze les jezelf testen in hoeverre jij de stof beheerst wat we behandeld hebben.
Je gaat naar www.biologiepagina.nl. Je klikt dan op 'je lijf werkt' en dan op de button 'oefenen'.
Als je dit allemaal gedaan hebt, ga je een oefentoets maken over het ademhalingsstelsel, bloedvatenstelsel en verteringstelsel.
Zodra je een oefentoets af hebt, worden je fouten zichtbaar. Hierna klik je op afdrukken en geef je de papiertjes met de uitslagen aan de docent. Je krijgt van je docent te horen wat je nog goed moet leren, zodat je dat onderwerp nog beter gaat begrijpen.
Veel succes!
Oefentoetsen
Je maakt 3 oefentoetsen: bloedvatenstelsel, ademhalingsstelsel en verteringsstelsel.