Aanklooi arrangementje

Aanklooi arrangementje

Poep

Hier staat een tekst over poep.

 

De bil is in de menselijke anatomie, evenals bij ander primaten, de ronding van de torso achter het bekken die aan één heup is verbonden door spieren.

Anatomie

De billen worden gevormd door de musculus glutaeus maximus (of grote bilspier), de musculus glutaeus medius, de musculus glutaeus minimus en vetweefsel. Elk individu heeft er twee (afwijkingen zijn zeer uitzonderlijk, bijvoorbeeld bij sommige Siamese tweelingen), in spiegelbeeld langs weerszijden van de anus.

Het analoge lichaamsdeel van vele zoogdieren wordt eveneens de bil(len) genoemd. De billen staan de mens toe rechtop te zitten, zonder gewicht op de voeten te hoeven zetten, zoals veel viervoeters (bijvoorbeeld kat- en hond-achtigen) moeten doen bij het stabiel rechtop zitten (wat bijvoorbeeld paardachtigen niet echt lukt).

Sommige vrouwen van Afrikaanse volkeren zoals de Khoikhoi, de Bantoevolken, de Pygmeeën, de Bosjesmannen en de negrito hebben een abnormale vetophoping in en rond de billen (steatopygie).

Associaties en eufemismen

De billen (met name het zitvlak) worden door velen beschouwd als een intiem gedeelte van het menselijk lichaam, dat vaak enige gêne oproept. Meestal worden ze als één geheel beschouwd (feitelijk plurale tantum 'de billen'), de meeste eufemismen zijn in het enkelvoud.

Hoewel de aarsopening zelf anatomisch gezien niet tot de billen behoort, wordt ze doorgaans in één adem hiermee genoemd: eufemismen (zoals gat(je) en reet) gelden als pars pro toto voor het hele achterwerk.

Een pijnlijk pak slaag werd/wordt vaak 'voor de billen' gegeven, omdat het daar minder blijvende schade kan aanrichten dan op minder vlezige lichaamsdelen en/of wegens het (zeker bij ontbloting) vernederend karakter.

Net als andere intieme organen heeft de term billen verschillende eufemismen, al dan niet beperkt tot mensen:

Het merendeel van de eufemismen staat in het enkelvoud:

Colofon

Het arrangement Aanklooi arrangementje is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Bart Stoop Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-10-14 15:23:24
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
vooral geen gebruik van maken. (dit is dus een tip voor andere docenten)
Leerniveau
HAVO 1;
Leerinhoud en doelen
Homeostase; Dynamisch evenwicht; Biologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open