Aardrijkskunde vmbo-kgt34

Aardrijkskunde vmbo-kgt34

Aardrijkskunde vmbo-kgt34

De Stercollectie aardrijkskunde van Stichting VO-content geeft je als docent alle ruimte om de lessen naar wens vorm te geven. Het digitaal leermateriaal is naar eigen inzicht in te zetten, te combineren en aan te vullen. De Stercollecties zijn daardoor goed te gebruiken als aanvulling op bestaand leermateriaal. Of vormen een goede basis om een methode te vervangen.

Aan welke kenmerken voldoet de Stercollectie?

  • Actuele digitale leerlijnen voor een vak, niveau en jaar voor iedereen beschikbaar.
  • Kerndoel- en eindtermdekkend, voor aanvullend of (deels) vervangend gebruik.
  • Leerdoeldenken en formatief evalueren zijn geïntegreerd in alle leerlijnen.
  • Flexibel inzetbare en leerlinggerichte opdrachten, bruikbaar voor blended learning.
  • Sluit aan op de door de SLO ontwikkelde leerdoelenkaarten voor het vak aardrijkskunde.
  • Stelselmatig onderhoud en actualisatie op basis van reflecties van gebruikers en experts.
  • Te gebruiken op elke computer, laptop of tablet.

Voor aardrijkskunde zijn de volgende Stercollecties ontwikkeld:

  • aardrijkskunde hv leerjaar 1 t/m 3
  • aardrijkskunde havo leerjaar 4 en 5
  • aardrijkskunde vwo leerjaar 4, 5 en 6
  • aardrijkskunde vmbo-kgt leerjaar 1 t/m 4

Docentenmateriaal
Als jouw school deelneemt aan Stichting VO-content krijg je ook exclusief toegang tot het docentenmateriaal dat bij de Stercollecties hoort.
Check hier of jouw school al deelneemt aan VO-content. Als dit het geval is, kun je direct binnen ‘Mijn VO-content’ het docentenmateriaal eenvoudig filteren op vak, niveau en leerjaar waarna je precies ziet welke materialen er beschikbaar zijn. Denk aan:

  • Toetsen en antwoordmodellen
  • Werkbladen
  • Werkplannen
  • Samenvattingen
  • Woordenlijsten
  • Stercollectie handleidingen
  • Extra oefenmaterialen

Contact
Heb je een inhoudelijke of technische vraag over de Stercollecties? Neem gerust contact op met onze helpdesk of telefoonnummer: 085-0443100 (tot 12 uur).

Deelnemer worden aan Stichting VO-content?
Wanneer jouw school (vanaf dit schooljaar) deelneemt aan VO-content* krijgen jij en collega’s exclusief toegang tot een basispakket met het docentenmateriaal én allerlei programma’s die onderwijs op maat mogelijk maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het basispakket aan te vullen met drie extra keuzeprogramma’s. Door deel te nemen draagt je school bovendien bij aan de doorontwikkeling van open leermateriaal (Stercollecties). Een mooie maatschappelijke doelstelling!

Basispakket:

Docentenmateriaal
Extra materialen zoals handleidingen, toetsen, extra oefenmateriaal behorende bij de Stercollecties.

SterMonitor
Digitale leeromgeving waarin de Stercollecties getoond worden met daarin ook de voortgang van de leerlingen.

Oefenprogramma Engels
Een adaptief oefenprogramma voor Engelse lees-, kijk-, en luistervaardigheid.

Extra Programma Nederlands
Naslagwerk Nederlands met theorie en oefeningen.

Rekensite
Een adaptief oefenprogramma voor rekenvaardigheid van niveau 1F t/m 3F.

 

Keuzeprogramma's:

ExamenKracht
Oefenprogramma waarin leerlingen online examens oefenen en feedback krijgen.

Kracht in Controle (KIC)
Lesprogramma sociaal-emotionele ontwikkeling waarmee je inzicht krijgt in de groepsdynamiek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen bevorderd.

Portfolio-site
Een digitale tool waarin leerlingen de ontwikkeling van hun competenties bijhouden.


Wil je meer weten over deelname aan VO-content? Op onze site staat meer informatie maar we vertellen er graag meer over. Neem contact met ons op via 030-232 48 22 of mail ons!

* Is jouw school al langer deelnemer aan VO-content en nog niet overgestapt naar het actuele deelnamemodel? Dan kan het zijn dat jullie school geen toegang heeft tot onze nieuwe programma’s SterMonitor en Extra Programma Nederlands. Wil je dit aanpassen? Neem dan contact met ons op.

Leerjaar 3 + 4

Energie

Het thema ‘Bronnen van energie’ bestaat uit 10 opdrachten. Je gaat onder meer aan de slag met je eigen energieverbruik. We kunnen niet meer zonder stroom, maar misschien kunnen we wel wat minderen. Misschien is zelf stroom opwekken een goed idee. Je gaat ook dieper in op de energiesituatie in eigen land. De voor- en nadelen van kolen, gas, olie, uranium en van de alternatieve bronnen zon, wind en waterkracht komen aan bod. En ook de afstemming van vraag en aanbod van energie. Hoe krijgen we het voor elkaar dat er stroom uit je stopcontact komt precies op het moment dat je dat nodig hebt? Tenslotte vergelijk je onze situatie met die in Frankrijk en, wat verder weg, met Brazilië.

Thema: Energie

Arm en rijk

Het blok Arm en rijk bestaat uit tien opdrachten en een groepsopdracht ter afsluiting. De opdrachten nemen je mee, eerst door je eigen buurt, dan door Nederland en tenslotte de wereld over naar Amerika en Nigeria. Verschillen zie je overal: in de buurt, tussen verschillende regio’s in Nederland en zeker wereldwijd.

Thema:  Arm en rijk

Grenzen en identiteit: NL

Grenzen vervagen. Maar tegelijkertijd is Nederland een multicultureel land.
Er wonen mensen uit bijna alle landen ter wereld en zij brengen allemaal iets van zichzelf mee. Ze hebben grenzen overschreden om hier te komen maar brengen ook nieuwe mee. Denk aan taal, kleding, gewoonten, normen en waarden, een eigen cultuur.

Die samenhang tussen eigenheid en grenzen staat centraal in dit thema, van je eigen omgeving tot op internationaal niveau.

Thema: Grenzen en identiteit

G&I: België en Rusland

In dit thema ga je Nederland vergelijken over grenzen en identiteit met de situatie in een ander Europees land. Je kunt kiezen tussen België en Rusland (Russische Federatie).

Thema: Grenzen en identiteit-  België en Rusland

Water: NL

Weinig is zo vanzelfsprekend voor ons als water. We douchen, spoelen het toilet door, zetten koffie of sproeien de tuin en meer dan het opendraaien van de kraan is niet nodig. We hebben geen besef dat water altijd voor problemen zorgt: er is te veel of te weinig, het is vervuild, het is zout of brak, het is niet toegankelijk en ga zo maar door. En vaak is het ook nog een bron van conflicten. Altijd gedoe met water, juist omdat het van levensbelang is voor iedereen.

Thema: Water in NL

Water: Midden-Oosten en China

In het thema Water NL heb je gezien dat Nederland een waterland is.
Iedereen kan beschikken over prima water, maar er worden ook maatregelen genomen om er voor te zorgen dat we geen natte voeten krijgen.

In dit tweede thema bekijk je de situatie in een ander land of gebied.
Je kunt kiezen tussen China en het Midden-Oosten.

Thema: Water: Midden-Oosten en China

Weer en klimaat: Ned-Spanje

Weer en klmaat: Nederland en Spanje
De exameneenheid Weer en klimaat geeft aan dat je weer en klimaat, klimaatverandering en klimaat van Nederland kunt beschrijven en moet kunnen vergelijken met een andere regio in Europa. De aangewezen regio is Spanje. Daarom staan in dit thema weer en klimaat in Nederland en Spanje centraal.

Thema: Weer en klimaat

Weer en klimaat: VS

Weer en klmaat: Verenigde Staten
De exameneenheid Weer en klimaat geeft aan dat je weer en klimaat in een regio die buiten Europa ligt meot kunnen beschrijven en verklaren. De aangewezen regio is de Verenigde Staten. Daarom staan in dit thema weer en klimaat in de Verenigde Staten centraal.

Het thema bestaat uit de volgende opdrachten:

Thema: Weer en klimaat

Bevolking en Ruimte: NE-DU

Bevolking en ruimte: Nederland - Duitsland
De exameneenheid Bevolking en Ruimte geeft aan dat je de bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in Nederland moet kunnen beschrijven en moet kunnen vergelijken met een andere regio in Europa. De aangewezen regio is Duitsland. In dit thema staan daarom bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in Nederland en Duitslad centraal.

Thema: Bevolking en ruimte: Nederland-Duitsland

Bevolking en Ruimte: China

Bevolking en ruimte: China
De exameneenheid Bevolking en Ruimte geeft aan dat je de bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in een regio buiten Europa moet kunnen beschrijven. De aangewezen regio is China. In dit thema staan daarom bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in China centraal.

Thema: Bevolking en ruimte: China

Kennisbank

Bij de Stercollecties aardrijkskunde vmbo-kgt34 is geen aparte Kennisbank ontwikkeld.
Wel wordt er soms verwezen naar de Kennisbank aardrijkskunde hv123.

In die Kennisbank vind je een deel van de theorie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen en het maken van de opdrachten.

De Kennisbank aardrijkskunde hv123 is te vinden via de volgende link:

Kennisbank aardrijkskunde hv123

  • Het arrangement Aardrijkskunde vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-09-26 15:48:33
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Stercollecties Aardrijkskunde zijn open, digitale leerlijnen die worden aangeboden door VO-content. De leerlijnen voldoen aan de kerndoelen of eindtermen en door de SLO ontwikkelde leerdoelspecificaties. Deze arrangeerbare leerlijn voor Aardrijkskunde voor vmbo-kgt34 bevat in totaal 10 thema’s.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, hoofdarrangement, kgt34, leerlijn, rearrangeerbaar, stercollectie, vmbo, vocontent001

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Leerlijnen. (2021).

    Aardrijkskunde h45

    https://maken.wikiwijs.nl/99814/Aardrijkskunde_h45

    VO-content - Leerlijnen. (2014).

    Aardrijkskunde hv123

    https://maken.wikiwijs.nl/52253/Aardrijkskunde_hv123