Algemeen
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.
Instructie
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Boekenoverzicht
boek 1: de zomer dat ik je vond
boek 2: een goede dag voor de ezel
boek 3: het gouden ei
boek 4: roxy
boek 5: het gym
boek 6: de eetclub
boek 7: de mannen van raan
boek 8: het meisje van glas
boek 9: lieveling
boek 10: hersenschimmen
Boek 1
Brief aan de uitgeverij – de zomer dat ik je vond Lizzie van den Ham
Beste uitgevrij Brands
Mijn naam is Pepper Megens, ik een aantal jaar geleden begonnen met het schrijven van verhalen. Ik heb hierdoor nog niet zoveel ervaring, maar iedereen vertelt mij dat al mijn verhalen heel echt zijn. Nu ben ik een jaar geleden aan mijn eerste boek begonnen dat ik nu helemaal af heb. Ik schrijf u daarom deze brief met de vraag of u mij zou kunnen helpen om mijn boek te kunnen gaan publiceren.
De titel van mijn boek is de zomer dat ik je vond. Hierbij gaat het over een jonge vrouw die tijden een concert een knappe jongen tegen het lijf loopt die ze graag beter wil leren kennen. Ook heb heeft ze net een nieuwe baan gekregen als leraar op een middelbare school. Als ze de eerste dag op school aankomt krijgt ze de schrik van haar leven. De knappe jongen van het concert blijkt in haar mentor klas te zitten. Hoe vaker ze aan hem denkt hoe leuker ze hem begint te vinden, maar kan ze dit wel maken hij is echter wel haar leerling? En vind hij haar zoals hij laat merken ook wel echt leuk?
het thema van het boek is een jeugdroman, met verschillende bij thema’s. het boek is geschreven in het ik-perspectief, je leest het verhaal dus echt als of je het echt meemaakt.
Mijn boek zal erg geschikt zijn voor de jeugd die boeken moeten lezen voor school. Dit geld dan waarschijnlijk alleen voor de meisjes, want jongens houden niet zo van romans. Ik denk dat er ook vrouwen kunnen zijn die mijn boek heel interessant zullen vinden, maar dat licht er aan van wat voor een genre ze houden. Als mijn boek komt te staan op de lijst van lezen voor de lijst zal het waarschijnlijk niet op een hoog niveau staan. Dit komt omdat mijn boek goed door te lezen is en er niet al te moeilijke woorden instaan.
Tot slot wil ik u heel graag bedanken voor het lezen van mijn brief. Graag hoop ik op een eerlijk antwoord van u, en zie ik mezelf graag met jullie uitgeverij samenwerken. Ik kijk uit naar jullie reactie.
Met vriendelijke groet,
Pepper Megens
Boek 2
Recensieopdracht – een goede dag voor de ezel Tim Krabbé
Een verassende ontmoeting
Mischa Koreman heeft een pistool gekocht met de bedoeling er zijn ex-vrouw mee te vermoorden. Na geoefend te hebben op een boom in een afgelegen bosgebied, ziet hij er toch maar vanaf van zijn voornemen. In een met scholieren volgepakte bus terug naar huis is hij getuige van een incident waarbij een schoolmeisje op een vreselijke manier wordt vernederd door een brallerige jongen met hakenkruisen op zijn jas. Misha is te laf om in te grijpen, maar als de jongen de bus verlaat stapt Misha uit en achtervolgt hem. Met het pistool in de aanslag.
De schrijver
Krabbé was aanvankelijk vooral actief als journalist. Na enige inspanningen werd 'H.M.T.K.' redacteur van het studentenweekblad , waarvan hij ook al gastredacteur was geweest. Al snel werd hij schrijver van beroep. Sinds 1967 leeft hij van de pen. Krabbé's genres zijn onder andere poëzie en romans
Tim Krabbé vertelt het verhaal in twee verschillende verhaallijnen die worden verdeeld over verschillende hoofdstukken. Zo zijn er steeds verschillende mensen aan het woord.
Ik vond dat een dat een goede dag voor de ezel een erg interessant boek was. Ik heb het boek ook met plezier gelezen en had het zo uit, zodra ik er eenmaal aan was begonnen wilde ik weten hoe het afliep. Als ik eerlijk ben snap ik ook niet zo goed wat de titel te maken heeft met het boek, maar daar zal je blijkbaar wel achter moeten komen als je aan het lezen bent. Wel vind ik dat er ook minpunten zijn aan het boek. Zo snapte ik er bijvoorbeeld niks van dat je zomaar in een keer overging naar de andere kant van het verhaal. Ik wist dus niet goed waar het nou ook al weer over ging en wie de personen waren waar over werd verteld. Wel vind ik dat het eind echt heel goed is geschreven, je verwacht het maar uiteindelijk weet je toch niet helemaal precies wat. En dat is denk ik wel wat ik het leukste vond aan het boek dat het allemaal goed komt en dat er dingen gebeuren die ik toch niet had verwacht.
Boek 3
Recensieopdracht – het gouden ei Tim Krabbé
Een ontvoering zonder eind
Rex stond op en liep naar de auto. Hij pakte het fototoestel uit Saskia’s tas en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zo meteen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL – tankstation met daarin Saskia. Dit was enkele minuten voordat Saskia voor het eerst op de autoroute zou gaan rijden. Maar dat moment kwam niet.
De schrijver
Krabbé was aanvankelijk vooral actief als journalist. Na enige inspanningen werd 'H.M.T.K.' redacteur van het studentenweekblad , waarvan hij ook al gastredacteur was geweest. Al snel werd hij schrijver van beroep. Sinds 1967 leeft hij van de pen. Krabbé's genres zijn onder andere poëzie en romans
Zijn grootste succes is het gouden ei, dat gaat over de zoektocht van een man naar het lot van zijn vriendin nadat die spoorloos verdwijnt bij een Frans benzinestation. Het boek werd verfilmd met als titel spoorloos, naar Het gouden ei won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. De film wordt nog steeds vertoond in Amerika.
Het boek heeft verschillende verhaallijnen over wat er gebeurd. Dit vind ik heel erg jammer, want hierdoor snap ik het boek niet goed. Ik vind ook dat Tim Krabbé niet bij elk boek in verschillende hoofdstukken een andere verhaallijn aan de orde moet brengen hierdoor raak je er in de war en weet je niet meer goed waar het boek overgaat. Ik vind het wel goed uitgewerkt dat als je steeds verder in het verhaal komt je er wel achter komt dat alle verschillende verhaallijnen wel met elkaar te maken hebben. Ik ben ook van mening dat er best veel moeilijke woorden in het boek staan, waarvan niet iedereen van weet wat ze beteken. Ik vond het over het algemeen een erg leuk boek, omdat je niet verwacht wat er gaat gebeuren. Wel vind ik dat je er eenmaal in moet zitten om het verhaal te snappen. Als ik eerlijk ben zou ik het boek een 6,5 geven.
Boek 4
Standaard verslag – Roxy Esther Gerritsen
Schrijver : Esther Gerritsen
Thema’s : het verhaal gaat over verschillende thema’s zoals onder andere de dood, liefde maar ook vreemdgaan en wraak.
Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief, want je maakt het hele verhaal mee uit het oogpunt van de hoofdpersoon
Tijd : het boek heeft een goed lopende tijdsvolgorde, omdat het verhaal begint wanneer ze 17 jaar is en gewoon goed doorloopt.
Roxy is aan het begin van het verhaal een 17 jarig meisje dat al verschillende dingen heeft meegemaakt in haar jeugd. Ze trouwt met Arthur en krijgen samen een kind Louise. Ze maakt veel dingen in het verhaal mee, een gaat op zoek naar haar eigen persoonlijkheid.
Titelverklaring: De titel hoeft niet uitgelegd te worden. Hij verwijst naar de hoofdfiguur.
Maar er zit wel een symbolische betekenis in de naam. Hij betekent namelijk "dageraad" of "morgenstond." Dat houdt weer in dat Roxy betekent dat er na een zwarte gebeurtenis ruimte is voor een nieuwe dag, een nieuw leven.
Het verhaal eindigt met een open eind je weet dus niet hoe het met Roxy verdergaat.
Samenvatting
Op haar zeventiende jaar trekt Roxy vanuit haar ouderlijk huis in bij de veel oudere, rijke Arthur, van wie ze een dochtertje Louise krijgt. Haar vader was als vrachtwagenchauffeur weinig thuis en haar moeder is in de jeugd van Roxy vaak dronken. Bij de oudere (57) Arthur vindt ze de bescherming die ze miste en in zijn huis schrijft ze enkele boeken, waarvan alleen de eerste succesvol is, het boek waarin ze afrekende met haar jeugd. Het heet "De Truckersdochter" en beschrijft een reis die ze op haar 13e met haar vader maakte in zijn truck. Het huis van Arthur wordt haar veilige haven. Elke verstoring van het rustige evenwicht werkt verstikkend, zelfs een bezoekje van een monteur.
Maar de twee agenten die op een ochtend voor haar deur staan, moet ze natuurlijk wel binnenlaten. Roxy is intussen 27 jaar. Arthur heeft een auto-ongeluk gehad, hij is op de vluchtstrook gevonden, naakt, met een stagiaire in de auto. Vanaf dat moment loopt het huis van Roxy weer vol met mensen die allemaal iets van haar willen. (Jane, de secretaresse van Arthur, Feike de oppas, haar ouders die bij haar willen blijven logeren om haar te verzorgen en Marcel de begrafenisondernemer die wel erg goed let op de noden en behoeften van Roxy.') Ze voelt zich er ongemakkelijk door. Ze wil het liefst voor alles en iedereen vluchten, maar ze heeft in tegenstelling tot vroeger nu wel een kind voor wie ze moet zorgen.
Jane regelt daarna de begrafenis en daarna willen haar ouders wel in huis komen om voor haar te zorgen. Maar dat benauwt haar. Humorvol is de situatie dat ze met de begrafenisondernemer een seksuele relatie aangaat, maar ze laat het nieuws ook net zo makkelijk uitlekken aan de media, omdat ze wraak wil nemen op overspelige mannen.
Daarna besluit ze dat met zijn drieën toe zijn aan vakantie. Ze stappen in de auto en rijden via België naar Frankrijk. Ook hier gedraagt ze zich volgens Jane en Feike onverantwoordelijk en die laten dat duidelijk merken. Ze vinden dat ze echt gestoord is.
Roxy neemt contact op met haar vader en vraagt of hij haar wil komen halen. De goede man komt direct naar Zuid-Frankrijk: ze spreken af in Marseille. Intussen heeft Roxy in een opwelling een aantal schapen gedood: ze draait die 's nachts om en de dieren kunnen zich niet meer terugdraaien en sterven door gebrek aan lucht. De volgende morgen zijn er zeven schapen dood. Ze vluchten ook dat hotel weer uit. Roxy wil dat de anderen hun vakantie met Louise voortzetten en dat zij met haar vader terugrijdt. Maar als vader en Roxy elkaar ontmoeten, besluit ze dat toch weer niet te doen en naar Louise terug te keren.
Beoordeling
Ik vond het een heel interessant boek, want het kan ook zo in het echt gebeuren. Ook zijn er veel elementen in het boek die heel realistisch zijn. Je wilt het boek blijven door lezen, omdat je er graag achter wil komen hoe het afloopt met Roxy. Wel vond ik jammer dat het verhaal een open einde heeft, hierdoor kom je er niet achter hoe het nou afloopt.
https://www.scholieren.com/boek/12913/roxy/zekerwetengoed bron van het verslag
Boek 5
Standaardverslag het gym
Schrijver: Karin Amatmoekrim
Titelverklaring: ‘het gym’ een afkorting voor het gymnasium een plek waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt.
Thema’s: het hoofdthema van het boek is multiculturele samenleving, ook worden er in het boek veel vooroordelen gemaakt over afkomst en cultuur waardoor het een beetje discriminerend wordt.
Je leest het verhaal vanuit Sandra en is dus in het ik-perspectief geschreven.
Tijd: het verhaal begint wanneer Sandra groep 8 gaat verlaten en naar de middelbare school gaat, en eindigt het wanneer de zomervakantie begint en ze over mag naar de 2de klas. Het verhaal speelt zich niet echt af in het heden want in het verhaal wordt er nog gesproken over guldens, maar anders zou het verhaal zich wel in deze tijd kunnen afspelen.
Motieven: er zijn in het boek veel gebeurtenissen waarbij Sandra alles voor de eerste keer meemaakt, al deze gebeurtenissen zijn typerend voor de coming of age, een motief in deze roman.
Hoofdpersoon:
Sandra is een 12 jarig meisje dat in een wijk woont. Na de zomervakantie is zij de enige uit haar wijk die naar het gymnasium gaat. Hier krijgt ze veel te voortduren.
Bijpersonen:
de moeder van Sandra
Tanja en Chantal
Renske, Nienke, Jojanneke
Bart en Dirk-jan
Samenvatting
Sandra is een Surinaams meisje van 12, ze woont met haar moeder en haar jonge zusje in een arme wijk. Haar moeder heeft geen werk maar volgt wel een cursus om te gaan werken. Ondanks alles is Sandra’s moeder altijd goedgehumeurd. In de wijk heeft Sandra twee vriendinnen. Tanja is ook een getint meisje en Chantal is even oud als Sandra maar krijgt veel aandacht van de jongens. De twee meisjes veranderen in de loop van het verhaal heel verschillend. Na de zomervakantie gaat ze naar het gymnasium, waar ze merkt dat er veel verschillen zijn met de wijk. Op het gym zijn er namelijk alleen maar kakkers. Ze voelt zich hierdoor een buitenbeetje omdat iedereen uit haar klas ook uit het dorp komt. Bart komt ook niet uit het dorp dus Sandra dacht dat hij wel aardig zou zijn, maar in tegen deel hij probeert haar het leven zuur te maken. Wanneer Sandra over alle pesterijen haar verhaal verteld aan Tanja, traint ze haar om hem terug te pakken. Sandra voert deze tactiek uit tijdens de les en moet hierdoor meteen naar de rector. Met grote verbazing komt ze weg met wat ze heeft gedaan en wordt Bart wel geschorst. Aan het eind van het verhaal kan het haar allemaal niks meer schelen.
Beoordeling
ik vond het een heel interessant boek omdat ik bij mijn boeken nog geen boek had gelezen dat ging over dit onderwerp. Daarnaast vond ik het leuk dat de schrijver de taal gebruikte die er in de wijk werd gesproken zodat het niet echt gemaakt en verzonnen leek. Ik wilde steeds door blijven en lezen hoe het boek afliep en dat is altijd een goed teken.
Bron van het verslag: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gym-door-karin-amatmoekrim-91058
Boek 6
Brief aan de uitgeverij – de eetcub Saskia Noort
Geachte uitgeverij marmer
Mijn naam is Pepper Megens, ik heb mezelf verdiept in jullie uitgeverij en zou graag met jullie willen samenwerken om mijn nieuwe boek te publiceren. Ik ben als sinds enkele jaren bezig met het schrijven van boeken, maar nu heb ik uiteindelijk de stap gezet om het ook echt te gaan uitgeven. Ik zal in deze brief alvast wat informatie geven.
De eetclub gaat over een groep vrienden die samen een eetclub hebben opgericht. Ze zijn hierdoor heel hecht geworden, en doen veel leuke dingen met elkaar. Het verhaal gaat over verschillende thema’s zoals moord vriendschap, maar ook verraad en liegen. Ik heb het boek geschreven in het hij/zij perspectief. Het boek heeft hele onverwachte momenten, want op het eind komt er en verassende wending die niemand verwacht.
Het verhaal begint met een brand ik het huis van een van de gezinnen van de eetclub waarbij Evert omkomt. Zijn vrouw en zijn vrienden zijn hierdoor erg geschokt, en weten niet wat er gebeurd is. Langzamer hand komen ze achter steeds meer feiten over de brand bij het huis. Maar was het eigenlijk wel allemaal zo’n toeval.
Naar mijn mening zullen heel veel vrouwen mijn boek gaan lezen. dit is dan voor omdat er veel gebeurtenissen in zitten die vrouwen heel interessant zullen vinden. Ook zullen veel jongen meiden van de middelbare school mijn boek lezen. dit komt doordat mijn boek makkelijk door te lezen is en niet van een heel hoog niveau
Ik hoop dat jullie graag met mij zouden willen samenwerken. Ik kijk in ieder geval erg uit naar jullie reactie. En hoor zo spoedig mogelijk van jullie.
Met vriendelijk groet,
Pepper Megens
boek 7
Recensie opdracht – de mannen van Raan, Martine de Jong
De mannen zonder naam
Het boek gaat over Per hij is een programmeur, hij is heel erg op zichzelf en is er perfectionistisch. Tot hij op een moment een vrouw tegen komt waar hij stapel verliefd op is. Hun relatie zit raar in elkaar en zelfs Per weet niet wat hij er van moet denken. ‘’het was kwart over tien, ik was nu echt veel te laat. Voor de deur van het kantoor waar ik werkte stond een meisje te rommelen met een kettingslot. Ze had een tas in de vorm van een taartje. Dit meisje was nog nooit in mijn hoofd geweest. ‘lukt het?’ vroeg ik. Ze keek me aan. ‘het slot is vastgevroren. Ik krijg het niet open.’ In haar handen hield ze het metalen blok van de ketting, met daarin nog net zichtbaar een sleuteltje. Haar vingertoppen staken rood uit halve handschoenen. ‘ je moet erop blazen,’ zei ik.
Het boek is geschreven in het perspectief vanuit de hoofdpersoon. Dat is het erg fijn want je komt er daardoor in dit boek goed achter wat er in het hoofd van Per omgaat. Het genre van het boek is een liefdes roman, met verschillende thema’s. je komt er snel genoeg achter waar het verhaal echt over gaat en wat de belangrijke thema’s zijn in het boek dit zijn bijvoorbeeld jaloezie en perfectionisme. In het boek komen niet echt flashbacks voor hierdoor kun je het makkelijk door lezen en is het niet te verwarrend.
Ik vond het een heel interessant boek, omdat ik niet echt had verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ik vond het vooral leuk dat het gaat over zo’n ingewikkeld meisje die nog niet goed weet wat ze wil, en je er daardoor graag achter wil komen wat er allemaal is gebeurd in haar leven. Ik vind het ook erg fijn dat er bijna geen flashbacks in het verhaal zitten hierdoor raak ik niet in de war over wat er nu precies aan de hand is. Ook vond ik het erg fijn dat het perspectief lag bij Per hierdoor krijg je echt mee wat er in zijn hoofd omgaat en hoe hij denkt over Raan. Ik vond ook dat het boek heel realistisch was geschreven, ik had echt het gevoel dat het zo in het echte leven gebeurd kon zijn en dat iemand het gewoon tegen mij vertelde. Ik ben dus erg blij dat ik het boek heb gelezen want nu weet ik meer over welke boeken echt bij mij passen.
boek 8
Recensie opdracht – meisje van glas Frank Gunning
Verbonden levens
Het verhaal gaat over Eva zei heeft een hart aandoening waardoor ze niet oud zou worden, Flo is een jongen die Eva heeft leren kennen en niet is gestopt naar het zoeken van haar. Hanna legde de mappen weg en gespte haar riem los. Ze liet haar spijkerbroek zakken en trok haar slipje op. op haar fantastische rechterbil zat een tatoeage van een rood hart met een E erin. ‘Ik wilde haar natuurlijk op mijn rechterborst, maar dan zouden pap en mam haar zeker zien, dus heb ik haar maar hier gedaan. Maar wel rechts, want het is jouw hart. Dus ik wilde je als cadeautje mijn hart geven, op je linker bil. Dus.’ We zaten een middag lang de fotomappen door te bladeren. Er kwamen vrienden van haar langs, die meekeken en discussieerden over hoe het hart van Hanna eruit zou zien. Ik koos een klein azuurblauw hartje uit. ‘jij hebt blauw bloed,’ zei ik. ‘je bent een prinses.’
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het perspectief van het verhaal is vanuit van de hoofdpersoon, maar omdat de hoofdpersoon in het verhaal steeds veranderd zijn er veel perspectief wisselingen. Ook zitten er veel flashbacks in het verhaal hierdoor kom je er goed achter wat er nu echt gebeurd is met de hoofdpersonen. Het thema van het boek is de dood, en er horen hier verschillende motieven bij zoals bijvoorbeeld: wraak, liefde en misbruik.
Ik vond het een heel mooi boek, vooral omdat je er achter komt wat er precies omgaat in het hoofd van de hoofdpersonen. Door de wisseling in de perspectieven krijg je een andere kijk op het verhaal, waardoor je beter gaat snappen wat is gebeurd. Ook vond ik dat je door de vele flashbacks er goed achter kwam wat nou precies de gevolgen waren van de acties die er waren gedaan. Toen ik het boek eenmaal aan het lezen was vond ik het wel een beetje verwarrend doordat er in een keer vanuit een ander perspectief werd geschreven, maar later vond ik het wel logisch. Alleen vond ik dat er geen goede overgangen waren tussen de perspectief wisselingen. Ik ben wel erg blij dat ik het boek heb gelezen, want ik vond het echt een heel mooi boek.
boek 9
standaardverslag – lieveling Kim van Kooten
Schrijver: Kim van Kooten
Thema’s: het thema van het verhaal is seksuele aanranding dit komt terug door het hele verhaal.
Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief vanuit puk, je leest het verhaal vanuit wat puk allemaal meemaakt zo krijg je een goed beeld over wat er allemaal gebeurd.
Tijd: het verhaal speelt zich af in verschillende jaren zo begint het in 1975 wanneer puk 5 jaar oud is en gaat verder tot het 1984 is.
Puk is aan het begin van het verhaal 5 jaar oud. Ze gaat met haar moeder samenwonen bij een nieuwe man. Hier wordt ze warm verwelkomt en beseft uiteindelijk dat het niet normaal is wat de man allemaal bij haar doet.
Titelverklaring: de titel is lieveling, dit zegt iets over dat Puk de lieveling is van de man waar ze bij gaan wonen. Ze doet volgens hem alles goed en kan niks fout doen hij beschouwt haar dus echt als zijn lieveling.
Samenvatting
Puck en haar moeder Patricia wonen in Rotterdam, maar hadden het zeker niet breed. Gelukkig werd Patricia verliefd. Deze man was toch wel erg oud, maar had veel geld. In 1975 tokken Puck en haar moeder bij hem in en Patricia en “Pikkedoos”, zo noemt Patricia hem, zijn daarna zelfs getrouwd. Pikkedoos en Puck hadden diepgaande gesprekken en er werd zelfs gezegd dat Pikkedoos met Pucks moeder was getrouwd omdat hij Puck zo lief vond.
Puck vindt het toch nog een beetje raar en noemt Pikkedoos dan ook “ome Meneer”, maar ome Meneer staat erop dat ze hem papa noemt. Hier heeft ze nog wel moeite mee, omdat haar echte vader niet dood is, maar ze spreekt hem ook niet meer.
Terwijl Puck zulke diepgaande gesprekken heeft met haar vader, toont hij helemaal geen interesse in haar moeder. Puck wordt overstroomd met cadeaus en wordt drie keer in de week gewassen door haar vader. Omdat ze nog niet oud genoeg is, begrijpt ze niet dat het heel raar is dat haar vader haar met zijn handen afdroogt. Dat is niet het enige wat er vreemd aan is. Hij heeft er ‘moeite mee’ om haar in en uit bad te krijgen en heeft Puck dus in rare houdingen vast. Hij heeft zijn hand tussen haar benen en soms steekt hij daar zelfs een vinger naar binnen. Ook legt hij soms haar hand om zijn geslachtsdelen heen. Dan moet ze daar even aan zitten. Daarnaast maakt haar vader elke zondagochtend van Puck een foto terwijl ze naakt is.
Dit blijft een paar jaar aanhouden en na een tijdje begrijpt Puck wat hier gaande is. Door een gebroken been en ondervoeding komt Puck in het ziekenhuis te liggen en meester Hofslot, waarmee ze een heel goede band heeft, komt ook nog langs. Ze wilde het al een tijdje tegen hem zeggen en heeft nu genoeg moed om het eruit te gooien. Nu meester Hofslot het wist, werd er actie ondernomen en werden Pucks moeder en haar oma ook ingelicht. Ook heeft Puck aangifte gedaan bij de politie. Pikkedoos was een paar dagen het land uit en in die tijd hebben ze het huis leeggehaald terwijl Puck ook alweer thuis was. Ze hebben de €100.000 van de rekening van Pikkedoos kunnen halen en de kluis werd met veel kracht ook geopend. Daarin zaten alle foto’s die elke zondagochtend van Puck werden genomen. Deze heeft Puck ook meegenomen. Ze zijn vertrokken naar Rotterdam, maar Pucks moeder strooide met het geld en gaf ook elke week ruim €200 aan haar moeder. Na een tijdje konden ze er niet meer van rondkomen en werd het zo erg dat ze weer terug zijn gegaan naar Pikkedoos nadat de aangifte was ingetrokken.
Beoordeling
ik vond het heel leuk om dit boek te lezen, vooral omdat je echt meekrijgt wat er allemaal gebeurd en hoe Puk de hele ervaring meemaakt. Ik vond het heel mooi dat het boek is geschreven uit het perspectief van puk. Ook vond ik het heel interessant wat er allemaal rondom haar gebeurde en wat er zich allemaal afspeelde in haar leven. Ik vond dat er heel goed werd uitgelegd wat er allemaal thuis gebeurde. Ook vond ik dat er een aantal onvoorspelbare momenten in het boek voorkwamen waardoor het steeds interessanter werd om door te lezen. toen ik eenmaal begonnen was met het boek en steeds verder in het verhaal kwam wilde ik erg graag weten hoe het zou aflopen en daardoor duurde het niet lang voordat ik het boek uit had.
Bron van het verslag: https://www.scholieren.com/boekverslag/91355
boek 10
Standaardverslag – hersenschimmen J. Bernlef
Schrijver: J. Bernlef
Thema’s: het thema van het boek is geheugenverlies, omdat de hoofdpersoon hier mee te maken heeft.
Het perspectief uit het boek is het ik-perspectief, omdat je het boek leest vanuit de hoofdpersoon waardoor je erg goed meekrijgt wat er allemaal in zijn leven gebeurd.
Tijd: het boek speelt zich af in de tijd van nu in een plaats in de verenigde staten.
De hoofdpersoon van het verhaal is Maarten hij is Nederlands maar leeft in een stad in de VS. Hij is in het verhaal een jaar of 70 hij begint gedurende het verhaal steeds dementer te worden.
Titelverklaring: de titel is erg voor de hand liggend want Maarten krijgt steeds schimmen uit het verleden die steeds terugkeren in zijn hoofd.
Samenvatting
Maarten en Vera Klein wonen al jaren gelukkig in Gloucester, Massachusetts (Verenigde Staten). Langzaam maar zeker begint Maarten heden en verleden door elkaar te halen. Het begin heel klein, op het moment dat hij niet meer weet welke dag het is en op een zondag wacht tot de schoolbus langs zal komen of als hij steeds vaker in gedachten verzonken is. Langzaam maar zeker kan hij zich dingen niet meer herinneren en als hij zich iets herinnert, gaat hij volledig in die herinnering op. Zo denkt hij op een dag dat hij weer op de kleuterschool is en van de juf de potlodendoos mag halen. Hij loopt de gang door naar het materiaalhok en klimt op een stoel om de doos te gaan zoeken. Dan staat Vera plots achter hem en haalt hem uit de droom. Hij blijkt op de keukenstoel in hun washok te staan. Later geeft hij hele rare antwoorden op vragen, omdat hij net ergens anders met z’n gedachten was. Als Vera hem een keer vraagt wat hij zo lang in de keuken deed, antwoordt hij bijvoorbeeld vangstquota. Uiteindelijk gaat dit nog een stapje verder en breekt hij in bij een vakantiehuisje waar vroeger de vergaderingen van zijn bedrijf waren omdat hij denkt dat hij te laat op zijn vergadering komt. Ook vergeet hij dat mensen en dieren dood zijn en vraagt dus steeds naar hen als anderen langskomen. Een keer begint hij plotseling naar de snoepreepjes die zijn oma altijd voor hem achter in de buffetkast verstopte te zoeken.
Vera wordt steeds ongeruster en als Maarten weg begint te lopen van huis laat ze uiteindelijk een meisje, Phil Taylor, in huis wonen die op Maarten kan passen als zij weg is. Maarten vergeet echter steeds wie ze is. Eerst ziet hij haar aan voor een vriendin van zijn dochter, dan voor zijn vroegere piano juf en uiteindelijk voor zijn dochter. Ook van Vera vergeet hij soms wie ze is.
In het boek wordt ook de moeilijker wordende relatie tussen Vera en Maarten weergegeven. Een eerste beschrijving die Maarten van haar geeft (zie eerste quote, een stuk terug in dit verslag) is nog heel scherp, bij kennis. Meer op het einde heeft hij het echter over een oude vrouw, die er een beetje verfomfaaid uitziet met haar vochtig neerhangende slappe bruine krullen en haar gerimpelde hals (p. 134). Later herkent hij haar niet meer op foto’s en uiteindelijk weet hij helemaal niet meer wie ze is.
In het laatste deel van het boek weet Maarten zelf niet meer wie hij is. Eerst heeft hij het nog over “mijn spullen”, “ik kan ..” etc. Maar naarmate hij verder aftakelt begint hij in derde persoon over zichzelf te praten, om het uiteindelijk alleen nog maar over ‘het’ te hebben. Tegelijk met deze verandering in benoeming van zichzelf, trekt hij zich steeds meer in zijn hoofd terug. Hij communiceert bijna niet meer met de buitenwereld, maar denkt in onsamenhangende zinnen en fragmenten aan wat er om hem heen gebeurt. Een van de redenen hiervoor is dat hij ook steeds meer moeite met het Engels begint te hebben, en soms even de taal niet meer lijkt te verstaan. Op het laatst zijn Maartens gedachten zo onsamenhangend en fragmentarisch dat er bijna niet meer duidelijk is wat er nou met hem gebeurt. Wel weet hij op zijn sterfbed weer even wat er om hem heen gebeurt en zoekt en vindt hij Vera’s hand, al weet hij haar naam niet meer.
Beoordeling
Ik vond dit een van de minste boeken die in heb gelezen, dit komt vooral doordat het thema me niet echt aansprak en ik het niet echt interessant vond om te lezen. wel vond ik dat het heel goed is geschreven en dat je echt goed meekrijgt wat er gebeurd in het leven van iemand die dement is. Toen ik eenmaal verder in het boek kwam vond ik het wel iets leuker worden, maar nog steeds vond ik het niet het allerbeste boek. Ook vind ik dat er heel veel emotie in het boek zit omdat het echt een onderwerp is waar niet veel mensen iets over weten.
Overige opdrachten