Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

Dit zijn de 10 boeken die ik heb gelezen:

1. Het gouden ei
2. Zomerhuis met zwembad
3. Fabriekskinderen
4. Allemaal willen we de hemel
5. Rico's vleugels
6. Een jongensoorlog
7. Sneeuw
8. Voor een verloren soldaat
9. Oeroeg
10. Oorlogswinter

Boek 1

Het Gouden Ei recensie opdracht Nederlands

Ik vond het boek 'Het Gouden Ei' een ontzettend moeilijk boek om te begrijpen omdat er heel erg veel moeilijke woorden in voor kwamen. Ook was er een soort van dubbele verhaallijn waardoor ik vaak erg moeite had om de verhaallijn te volgen. Het idee van dat de hoofdpersoon bang is voor kleine ruimtes vindt ik wel goed verzonnen en dat de hoofdpersoon op het einde dan in een doodskist word opgesloten omdat iedereen dacht dat de hoofdpersoon dood was. 

Ik vindt het verhaal achter het boek wel goed tenminste wat ik er van begreep maar de moeilijke woorden en de dubbele verhaallijn vond ik minder.

Cijfer 5,5/10

Sam Broeren H4D

Boek 2

Brief aan de uitgever

 

Geachte schrijver, Herman Koch,

Uw boek ‘Zomerhuis Met Zwembad’ is een leuk en spannend boek. Het boek begint met een lang stuk, van 50 bladzijden, over een zorgpraktijk. De hoofdrolspeler vertelt hier over zijn verschillende klanten, die hij elke dag heeft. Een van zijn klanten heeft wel een heel erg bijzonder verhaal. Hij is ernstig ziek en het is de taak aan de hoofdrolspeler, de arts, om dat probleem op te lossen. In het verhaal wordt het probleem niet genoemd, om zo spanning op te bouwen bij de lezer, neem ik aan. Ik vind dit zelf een leuk idee van u. Op het gegeven moment gaat het verhaal over een rechtszaak waar de hoofdrolspeler aan deel neemt, omdat hij kennelijk een van zijn klanten een verkeerd voorschrift heeft gegeven, waardoor die klant overleden is. Ook hiervan wordt de uitslag niet bekend gemaakt. Dit vind ik echter wel jammer, omdat dit niet zo’n mooi einde van het boek is. Ik verlang van u dat u het boek een open einde geeft en dan pas geef ik het boek uit.

Met vriendelijke groet,

Sam Broeren, H4D

Boek 3

Fabriekskinderen Recensie Opdracht Nederlands

Ik vond het boek 'Fabriekskinderen' een leuk boek omdat het het thema oorlog bevatte en ik vind oorlog het leukste thema wat er is. Daarom heb ik ook nog 2 andere oorlog thema's in de wikiwijs staan. Wel vond ik het op het begin erg lastig lezen omdat ik nog nooit echt een oorlogsboek had gelezen op literatuur niveau. Ik merkte dat de schrijver er veel aan deed om nieuwe oorlogboekenlezers het zo makkelijk mogelijk te maken. Ik vond dit boek daarom erg goed.

Ik vind dit boek zoals ik al zei dus erg goed omdat de schrijver rekening hield met nieuwe oorlogboeklezers.

Cijfer: 7/10

Sam Broeren H4D

Boek 4

Allemaal willen we de hemel Recensie opdracht Nederlands

Ik vond 'allemaal willen we de hemel' een redelijk leuk boek. Ik heb leukere oorlogsboeken gelezen zoals fabriekskinderen. Ik vond het wel fijn dat er weinig moeilijke woorden instonden. Wel vond ik het lastig dat het verhaal door meerdere personages vertelt werd. Ook word het niet in chronologische volgorde vertelt maar ik kon de draad van het verhaal wel altijd bijhouden.

Ik vond het een erg leuk boek maar net iets minder dan 'fabriekskinderen'.

Cijfer: 6,5/10

Sam Broeren H4D

Boek 5

Rico's vleugels recensie opdracht Nederlands

Ik vond 'Rico's vleugels' een heel erg raar boek om te beginnen. Het begin was doodsaai en de vrouw in Oss bij de biebliotheek vroeg aan mij toen ik het donderdag haalde en vrijdag terug wou brengen of ik het al uit had. Ik zei toen dat ik het een heel erg saai boek vond. Zij zei daarop dat heel veel mensen het begin doodsaai vinden maar het midden en eind heel erg leuk. Ze zei dat ik het nog een kans moest geven. Dat deed ik en daar had ik geen spijt van. Ik wil hier mee dus zeggen dat het begin erg saai is maar daarna niet meer. Het onderwerp van het boek was wel erg lastig. Namelijk pedoseksualiteit. Ik vond het boek moeilijk te begrijpen maar wel erg leuk.

Cijfer: 6,3/10

Sam Broeren H4D

Boek 6

Een Jongensoorlog recensie opdracht Nederlands

Ik vond 'Een Jongensoorlog' het allerleukste boek dat ik heb gelezen in havo 4. Het was mijn derde en laatste oorlogsboek. Het verhaal kwam voor mijn gevoel helemaal niet langzaam op gang en het bleef spannend. Sommige stukken waren niet altijd even interresant maar dat is bij een boek altijd. Het was geen oorlogsboek net als alle andere omdat het niet echt oorog-oorlog was. Dus zonder het echte schieten. Daar wachtte ik het hele boek op en ik vind het wel jammer dat dat er uiteindelijk niet is in gekomen. Wel gaf het wachten op het echte oorlog mij wel de motivatie om verder te lezen en uiteindelijk het laatste hoofdstuk te lezen. Ik vond dit het beste boek van havo 4.

Cijfer: 7,8/10

Sam Broeren H4D

Boek 7

Boekverslag 7: ‘’Sneeuw’’ van J. Bernlef Recensieopdracht

Ik vond het boek ‘’Sneeuw’’  een heel erg saai boek. Ik vind het tot nu toe het saaiste boek wat ik heb gelezen. Ik heb geluk gehad dat het boek zo kort was anders kreeg ik het nooit uit. Op een gegeven moment was ik gewoon helemaal de rode draad kwijt maar gelukkig ving ik de hoofdlijn nog op. De schrijver laat in mijn ogen veel zien dat de hoofdpersoon erg verwarrend is. Het boek was ook best zielig. Ik vind het denk ik een saai boek omdat ik niet houd van de boeken die erg moeilijk zijn. Je moest in dit boek goed opletten dat je nergens over heen las.

Cijfer: 5,8/10

Boek 8

Recensie: 'voor een verloren soldaat'
Geschreven door Rudi van Dantzig

Ik vond het boek 'voor een verloren soldaat' van de boeken die ik heb gelezen het moeilijkste boek. Dit kwam omdat ik vond dat er veel moeilijke woorden in het boek stonden die het begrijpen van het verhaal nog moeilijker maakte. Ik was erg vaak de rode draad van het verhaal kwijt. Dat het verhaal ingedeeld was in drie verschillende deelonderwerpen maakte het begrijpen van het verhaal wel stukken makkelijker. De drie deelonderwerpen waren: Hongerwinter, bevrijding en vrijheid,blijheid.

Door Sam Broeren H5D

Cijfer: 4/10

Boek 9

Recensie Oeroeg
Hella Haasse

Ik vond het boek Oeroeg een leuk boek om over te lezen. Ik kon de rode draad goed volgen. In de loop van het verhaal volg je 2 personen die aan het begin van het verhaal beste vrienden zijn die niet zonder elkaar kunnen. In het einde van het boek is de vriendschap tussen deze 2 personen volledig afgelopen. Ook leer je in het verhaal veel over Indië.

Cijfer: 6,3/10

Boek 10

Recensie van de gelukvinder

Ik heb het boek: de gelukvinder ervaren als een erg prettig boek om door heen te lezen. Dit is vooral omdat ik het boek binnen 2 dagen moest uitlezen. Wel was het boek soms langdradig maar daar moest ik me door heen lezen. Verder vond ik de flashbacks makkelijk te volgen. Verder vond ik het onderwerp van het verhaal redelijk leuk maar niet zo leuk als oorlogsboeken.

Cijfer: 8/10

Sam Broeren H5D

Overige opdrachten

Boek:

Thema

Niveau

Hoe leuk

Raad ik aan

Het Gouden Ei

Verschillende verhaallijnen

3

1/5

Nee

Allemaal willen we de hemel

Oorlog

3

3/5

Ja, als je van oorlog houdt

Fabriekskinderen

Oorlog

3

4/5

Ja, als je van oorlog houdt

Rico’s Vleugels

 

3

3/5

Nee

Een Jongensoorlog

Oorlog

3

5/5

Ja, als je van oorlog houdt

Zomerhuis met Zwembad

Psychologisch

3

2/5

Nee

Boekkeuze

Het Gouden Ei – Dit is mijn eerste boek en dit boek vond ik redelijk lastig. Ik had het aangewezen gekregen door mevrouw Gerestein. Zij zei dat dit een leuk boek was om mee te beginnen. Ik vond het tegendeel eigenlijk. Ik vond het een saai boek en lastig om te begrijpen omdat er een dubbele verhaallijn in zit.

Zomerhuis met zwembad – Dit was mijn tweede boek en dit boek vond ik weer redelijk lastig. Ik had het weer aangewezen gekregen door mevrouw Gerestein. Ik heb mezelf dus aangenomen om voortaan niet meer meteen te luisteren naar de docenten omdat die meestal de boeken leuk en makkelijk vinden die ik moeilijk en saai vindt. Dit boek vond ik wel leuker dan Het Gouden Ei.

Fabriekskinderen – Fabriekskinderen was mijn derde boek. Dit was het eerste echt leuke boek dat ik heb gelezen omdat het mijn favoriete genre of thema bevat. Namelijk oorlog. Dit boek bevatte bijna geen moeilijke taal of moeilijke woorden. De verhaallijn was goed te volgen dus dit boek was voor mij een erg leuk boek.

Allemaal willen we de hemel – Dit was mijn vierde boek. Na het lezen van Fabriekskinderen dacht ik bij mezelf dat ik oorlogsboeken meer de kans ging geven en daarom ging ik nog een oorlogsboek lezen. Dit boek vond ik uiteindelijk wel erg tegenvallen in tegenstelling van Fabriekskinderen. Ik dacht daarom na het lezen van dit boek ook niet meer dat ik nog een oorlogsboek ging lezen dit jaar.

Rico’s Vleugels – Dit was het op een na lastigste boek van mijn leerjaar. Dit was het op een na laatste boek wat ik moest lezen en daar was ik zo blij mee. Het was een boek dat over een redelijk lastig onderwerp ging. Namelijk pedoseksualiteit. Na het lezen van dit boek was ik ervan overtuigt dat ik ook dit soort boeken niet meer ga lezen.

Een Jongensoorlog – Mijn zesde boek was het laatste boek dat ik ging lezen in havo 4. Hier was ik erg blij mee. Toch had ik weer het oude vertrouwde oorlogsgenre erbij gepakt. Dit boek was echt geen tegenvaller. In tegendeel zelfs. Dit was het beste boek van de 6 die ik in havo 4 heb gelezen. De verhaallijn zat echt goed in elkaar en er waren bijna geen moeilijke woorden genoemd in de tekst. Een dikke 8 krijgt dit boek van mij.

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sam Broeren Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-08 20:58:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.