Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1:

boek: De grot

Auteur:Tim krabbe

Niveau 4

Afbeeldingsresultaat voor de grot

 

 

Boek 2:

titel: Stuk

Auteur: Judith Visser

Nivaeu 2

Afbeeldingsresultaat voor Stuk

 

Boek 3:

Afbeeldingsresultaten voor bezonken rood

titel:      bezonken rood

Auteur: Jeroen Brouwers

Niveau: 3

Boek 4:

Afbeeldingsresultaten voor de aanslag

 

Titel: De aanslag

Auteur: Harry Mulisch

Niveau: 3

Boek 5:

 

Afbeeldingsresultaten voor ivoren wachters

 

Titel: Ivoren wachters
Auteur: Simon Vestdijk

Niveau: 4

 

Boek 6:

Afbeeldingsresultaten voor oddyseus een man

 

Titel:    Odysseus, een man van verhalen
Auter: Imme Dros

Niveau 3

boek: De grot

Auteur:Tim krabbe

Niveau 4

Afbeeldingsresultaat voor de grot

Boek 7:

tralievader

Auteur: Carl friedmann

Niveau: 3

Afbeeldingsresultaat voor tralievader

Boek 8:

Het bamischandaal

Auteur: J.kessels

Niveau: 3

Het bamischandaal

Boek 9:

De zwarte met het witte hart

Auteur: Arthur Japin

Niveau: 4

De zwarte met het witte hart

Boek 10:

Issabele:

Auteur: Tessa de loo

Niveau: 4

 

 

Boek 1

boek: De grot

Auteur:Tim krabbe

Afbeeldingsresultaat voor de grot

 

ik vond dit boek in het begin erg saai want het verhaal leek maar niet op gang te komen en toen uiteindelijk het verhaal vorm kreeg gingen ze terug in de tijd, ik vond dat erg onnodig want naarmate je het boek verder leest kom je er dus achter waarom hij in ratanak is en door wie hij daar zit. Als ik de schijver zou zijn van dit boek zou zijn dan had ik eerst zijn jeugd daarna zou ik zijn studie enal en daarna waarom hij naar ratanak zou gaan en daarna dat hij in ratanak zit en ook goed laten zien wat er allemaal gebeurd want ik miste gewoon informatie het kan dat ik het gewoon blind heb gelezen of dat het er gewoon niet was.

Ook vond ik de schrijf wijzen wel leuk om te lezen want het was anders dat ik normaal gewend was, het duurde wel erg lang voordat ik dit boek uithad maar dat kwam omdat ik dit boek niet super vond om te lezen mede doordat de volgorde van hoofdstukken voor mij gewoon niet klopte. 

 

Een legendarische jeugdvriendschap. Egon dient de wetenschap, Axel zichzelf. Als de gefrustreerde Egon op een dag ingaat op een verleidelijk aanbod van de arrogante drugsbaron Axel, roept hij onafwendbaar het noodlot over zich af.

 

Boek 2

titel: Stuk

Auteur: Judith Visser

Afbeeldingsresultaat voor Stuk

“Ik was terug in mijn lichaam, de paarse voering van de kist voelde koud aan in mijn nek. Een oude magere man met grijs piekerig haar, gekleed in een zwart pak, bevond zich plotseling ook hier. Hij liep naar mijn kist. Ik wilde mijn mond opendoen, hem vragen waarom ik hier lag, wie hij was, waar mijn moeder uithing op de crematie van haar eigen kind en wie mij in godsnaam dit vreselijke roze vest had aangetrokken”

Dit boek gaat over Elizabeth die al drie jaar gepest wordt op de middelbare school. In de hoop dat ze in het nieuwe jaar in de 4e klas niet meer bij deze pesters in de klas komt. Maar helaas zit ze weer een jaar bij de pesters in de klas. Er is alleen een lichtpuntje: eindelijk komt de superleuke jongen Alec bij haar in de klas. Alec heeft al een paar jaar een relatie met Riley, het mooiste meisje van de school. Elizabeth is heel jaloers op Riley.

Elizabeth vindt dat Alec meer bij haar past dus neemt ze wraak op Riley, die eigenlijk niets verkeerd heeft gedaan.

Het verhaal heeft een ik-perspectief.  De ik-persoon in dit verhaal is Elizabeth Versluys.

Het boek is makkelijk te lezen omdat het boek geen/weinig moeilijke woorden bevat.

Het verhaal zet je aan het denken want Elizabeth doet soms dingen wat je niet verwacht had van haar. Dingen zoals: eten uitkotsen om dunner te worden, Riley ontvoeren, allerlei dingen achterhouden voor haar moeder.

Het is heel mooi geschreven en de schrijfster geeft ook een boodschap mee aan de lezer.

De hoofdstuk indeling is niet genummerd maar er wordt wel duidelijk aangegeven als er een nieuw hoofdstuk begint.

In sommige stukken van het boek gebeurd er niet zoveel, het is heel langdradig. Er worden details verteld die de lezer niet zoveel aan het denken zetten. Zoals de verhalen op de fiets naar huis, gesprekken met haar moeder en op de modellensite. Hierdoor wordt het verhaal een beetje saai van. Je moet houden van boeken met langdradige stukken om dit boeken te kunnen lezen.

Zoals in bijna elk boek loopt het verhaal goed af voor de slachtoffers. De hoofdpersoon heeft geen geluk. In dit  verhaal spelen zich dingen af die in het heden ook kunnen gebeuren zoals gepest worden, wraak nemen op de pesters, je eenzaam/alleen voelen, je gevoelens opkroppen en je verhaal aan niemand vertellen.

Dit boek is zeker een aanrader. Het is heel realistisch met de werkelijkheid en het zet je zeker aan het denken. Het bevat veel spannende stukken en je wilt maar doorlezen. Het boek leest heel snel want er staan vrijwel geen moeilijke worden in.

Boek 3

Afbeeldingsresultaten voor bezonken rood

titel:      bezonken rood

Auteur: Jeroen Brouwers

 

De schrijver, Jeroen Brouwers, vertelt over zijn eigen jeugd. Op 5-jarige leeftijd bracht hij de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog samen met zijn moeder, zusje en grootmoeder door in het vrouwenkamp Tjideng in Japan. Zijn vader was daar krijgsgevangene en zijn twee oudere broers zaten in een mannenkamp op Java. Het was een afschuwelijke tijd. De vrouwen werden mishandeld en verkracht en er was bijna nooit iets te eten. Martelingen en dood behoren tot de orde van de dag. Beelden die Jeroen zijn hele leven met zich mee zal moeten dragen.
Jeroen en zijn moeder hebben een sterke band tijdens de kamptijd. Zijn moeder leert hem lezen en schrijven uit het boekje 'Daantje gaat op reis'. Jeroen blijft altijd bij haar in de buurt, maar dan moet hij afscheid van haar nemen. Zijn moeder belooft hem nooit te verraden.
Als er eindelijk een keer voedsel in het kamp aankomt vernietigen de Japanners het. Zijn moeder houdt daarom voedsel achter, maar wordt betrapt en vreselijk mishandeld door de kampcommandant, Kenitji Sone.
Als de oorlog afgelopen is wordt het gezin weer herenigd. Alleen grootmoeder heeft de ontberingen van het kamp niet doorstaan. De familie keert terug naar Nederland. Daar wordt Jeroen door zijn ouders in een internaat gestopt. Hij ervaart dit als een terugkeer naar het kamp. Hij voelt zich verraden door zijn moeder. Het contact verslechtert.
Eenmaal volwassen geworden krijgt hij een korte relatie met Liza. Daarna een relatie met een andere vrouw. Hij trouwt hiermee. In 1981 hoort Jeroen dat zijn moeder gestorven is. Hij voelt geen verdriet en gaat ook niet naar haar crematie. Hij neemt op zijn eigen manier afscheid van haar.

 

ik vond het echt een zielig boek om te lezen maar ik wou het wel een keer hebben gelezen want het stond al best lang in de bokenkast en dus dacht ik ik ga dit boek lezen, ik vond het alleen wel jammer want ik haad liever een ander einde willen zien dat hij en zijn moeder toch het op een of andere manier goed konden maken.

Boek 4

Afbeeldingsresultaten voor de aanslag

 

Titel: De aanslag

Auteur: Harry Mulisch

 

Toen ik het boek net uit had dacht ik: “Is dit het nou? Is dit nou het boek dat iedereen zo geweldig vindt en dat al jaren favoriet is van velen? .“ Best wel een beetje teleurgesteld begon ik aan mijn boekverslag. Eenmaal bezig had ik er wel zin in, omdat ik door het verslag te maken, meer ging nadenken over het boek en zo kwam ik veel meer dingen te weten over het verhaal. Het boek is niet zo een twee drie in elkaar gezet, maar hier is lang over nagedacht. Alles draait in dit boek om mekaar. Ik heb nog niet zo heel erg veel ervaring met het ontdekken van samenhangende gedeeltes en daardoor lees ik over belangrijkere dingen heen. Als je het motto niet goed had bekeken dan had je bepaalde stukken niet gesnapt. Ze beginnen namelijk een keertje in het boek over as. Als je niet weet dat dat alles te maken heeft met het motto, dan heb je al een stuk misgeslagen. Het leuke is bij dit boek dat als je over het boek gaat nadenken dat je dan ineens verbanden ziet, tussen de verschillende personages en echte verhalen, wat ik pas achteraf ontdekte. Dat vind ik persoonlijk het aangrijpende en het mooie van dit boek.

Recensie (kleintje want ik heb een eigen manier)

De aanslag (1982), Mulisch’ doorbraak bij het grote en internationaal publiek (er werden ruim een miljoen exemplaren van verkocht), gaat over schuld en onschuld in het licht van de complexiteit van oorlog. Het is een eigenaardig thema omdat de hoofdpersoon, het slachtoffer, de enige onschuldige, heel rationeel de daad voor zichzelf heeft afgesloten: ‘Iedereen heeft gedaan, wat hij heeft gedaan, en niet iets anders.’ Anton Steenwijk is niet op zoek naar de schuldigen; zij vinden hem.

Boek 5

Afbeeldingsresultaten voor ivoren wachters

 

Titel: Ivoren wachters
Auteur: Simon Vestdijk

Ik zag mijn oma dit boek lezen en ze had het boek bijna uit, toen vroeg ik of ik het boek mocht lenen om te lezen want ik had de achterkand al gelezen en het leek mij erg interresant.


Het verhaal begint op een dag aan het begin van het schooljaar, waarbij Philip, uit de eindexamenklas, een nieuwe leraar voor Nederlands krijgen, Schotel de Bie.
Philips gebit is erg slecht. Dit komt door de slechte genen. Het komt ook omdat hij de slechte gewoonte heeft om op okkernoten te bijten, zodat hij de buitenkant breekt en hij de noot erbinnen kan eten. Philips woont bij zijn oom, die geen extra tandarts kosten voor hem wil betalen. Wanneer Philip erg last van zijn kies krijgt, gaat hij toch naar de tandarts. De tandarts vult zijn kies, en in ruil daarvoor heeft Philip een gedicht geschreven voor de tandarts. Het heet Ivoren Wachters.
Als Philip thuis komt is zijn oom laaiend. Zijn oom heeft net een hartaanval gehad.
De dag daarna maakt zijn leraar Nederlands een vervelende opmerking over Philips gebit. Hij zegt dat het er uit ziet als een afgebrand kerkhof. Philip en zijn medeleerlingen vinden dit niet kunnen.
’s Avonds gaat Philip naar het huis van zijn leraar Nederlands. Philip eist dat hij zijn excuses aanbied. Als Philip aan belt is het echter niet zijn leraar die open doet. Het is de verloofde, Lida, wie hem naar het huis van Schotel de Bie brengt. Philip verteld waarom hij naar zijn leraar toe gaat. Als ze bij het huis aangekomen zijn, wil Schotel de Bie niet dat Philip naar binnen komt en hij wil zijn excuses niet aanbieden. Lida wordt boos op haar verloofde en loopt met Philip terug naar huis. Terwijl ze naar huis lopen verteld Philip over de situatie thuis en over zijn gebit. Hij vind dat hij met zo’n gebit als de zijne, hij nooit een meisje zou kunnen krijgen. Omdat Lida hem wil laten zien dat dit niet zo is, kust zij hem innig op zijn mond.
Wanneer Philip weer thuis komt, zegt de huishoudster Nel dat hij meteen naar zijn oom moet gaan. Philips oom is woedend, hij heeft een brief van de tandarts gekregen. Hij zegt dat Philips vader en Philip zelf oplichters zijn. Philip wordt kwaad en slaat zijn oom. Van alle opwinding krijgt zijn oom een beroerte, hij is zijn dood nabij. Wanneer Nel binnen komt, ziet ze meteen wat er gebeurt is. Ze zegt dat Philip onmiddellijk naar zijn tante Hermien, moet gaan om het te vertellen, daarna moet hij naar de dokter gaan om het ook aan hem te vertellen.
Philip vertrekt meteen. Als hij het aan zijn tante verteld heeft zegt zij dat hij wel mag blijven, als zijn oom zou overlijden. Daarna gaat Philip naar de dokter. Als hij daar geweest is, gaat Philip niet terug naar huis, maar naar Lida. Hij verteld haar wat er gebeurt is en stelt voor om op de vlucht te gaan. Lida lacht hem volledig uit. Uit teleurstelling slentert Philip maar door de stad, tot hij bij het huis van Nel is aangekomen. Nel zegt dat hij wel even binnen mag komen. Dan komt de man van Nel binnen, hij is vaak erg jaloers. Hij voert Philip dronken en verzint een verhaal om hem in de val te lokken Hij zegt dat Philip het beste kan vluchten en dat hij hem wel wil brengen met de auto. De auto wordt gestopt aan de waterkant en Philip moet uitstappen. Wanneer Philip in het water valt, verdrinkt hij.
De dag erna weet iedereen op school er van. Vooral Schotel de Bie is er kapot van. Hij bied aan de hele klas zijn excuses aan over wat hij gezegd had over Philip.
Er wordt beweerd dat Philip zelfmoord gepleegd had door zichzelf te verdrinken, maar vele leraren geloven dit verhaal niet helemaal.
Lida is ontzet door wat er gebeurd is en verlaat haar verloofde. Schotel de Bie blijft achter als kluizenaar.

in het begin snapte ik het niet goed want er stonden best wel veel moeilijke woorden in en na een tijdje was ik wel gewend geraakt aan de schrijfstijl dus dat was wel fijn. het zou kunnen zijn dat ik het in het begin moeilijk vond omdat er nog geen actie gebeurde maar naarmate het boek verder ging vond ik het wel steeds leuker
          

Boek 6

 

Afbeeldingsresultaten voor oddyseus een man
 
Titel:    Odysseus, een man van verhalen
Auteru: Imme Dros
Toen ik online een samevatting zag van dit boek wist ik dat ik het moest lezen aangezien ik de mytholgie wel interressant vind, ik wil me daar later wat meer in gaan verdiepen. want ik vind geschiedenis erg interressant dus ja daarom heb ik voor dit boek gekozen. toch had ik wel liever gehad dat de auteur het boek langer had kunnen maken. en ook vond ik het begin net iets te lang waardoor het "echte" verhaal nog korter was.
 
maar de spanning die in het boek zat was wel leuk, ook waren bepaalde delen in het boek erg leuk en mooi om te lezen zoals: toen telamachos zijn vader voor het eerst zag.
 

Er is een man die Odysseus heet. Er is een grote oorlog geweest bij Troje, Odysseus heeft daar ook het paard van Troje bedacht enzo. Veel mensen zijn omgekomen, maar Odysseus leeft nog. Maar hij heeft Poseidon, de god van het water tegen zich, want die was voor Troje. Dus wordt Odysseus gestraft en zal hij 20 jaar rondzwerven op en om het water. Ondertussen zit zijn vrouw, Penelopia, thuis te wachten samen met zijn zoon. Maar daar zijn ook heel veel mannen die met Penelopia willen trouwen, niks mis mee zou je denken maar die mannen doen het niet voor haar maar voor het land waar ze dan de eigenaar van zouden zijn. Zij maakten ook al het eten enzo op. Dan wordt het minder leuk. Penelopia probeert allemaal truckjes om maar niet met een van ze te hoeven te trouwen. Dan komt uiteindelijk Odysseus thuis. Hij kan natuurlijk niet zo maar naar binnen rennen want dan zouden de mannen hem vermoorden. Gelukkig staat er een god, Athene, ze verandert hem in een oude man en zorgt ervoor dat hij in een oude man verandert. Hij doet zich voor als bedelaar en komt op die manier het huis in. Daar maakt hij contact met zijn zoon en vermoorden ze alle 100 mannen. Dit doen ze met speren. De mannen zijn zo verrast dat de oude bedelaar in Odysseus verandert dat ze haast niks terugdoen. Dan is eindelijk Odysseus terug. Dit boek is nagemaakt van het echte boek ‘Odysseus’ waar het meer om de verhalen gaat die hij onderweg beleeft.

boek 7

 

Afbeeldingsresultaat voor tralievader

 

Met 'Tralievader' maakte Carl Friedman (1952) haar debuut. In veertig hoofdstukjes, die nauwelijks een woord te veel geven, beschrijft zij de ervaringen van drie opgroeiende kinderen in een gezin waarvan de vader een verblijf in een concentratiekamp heeft overleefd. Hij kan de herinneringen daaraan niet kwijt raken en moet er dan ook steeds over praten. Zoals het in het boek genoemd wordt: 'hij heeft kamp'. De kinderen reageren daarop ieder op hun eigen manier, uiteraard niet altijd vol begrip. De vader voelt zich vaak de onbegrepene, waarmee hij de toestand er niet eenvoudiger op maakt. Temidden van allerlei botsingen weet de moeder zich echter staande te houden. De gebeurtenissen worden gezien door de ogen van het dochtertje, dat soms een volkomen verkeerde voorstelling heeft -wat een zekere humor aan het boek geeft. Opvallend is hoe de gezinsleden elkaar in liefde geregeld weer vinden. Alhoewel niet alle hoofdstukjes even geslaagd zijn, vormt deze novelle een ontroerend verhaal dat de problematiek duidelijk verwoordt.

boek 8

 

het bamischaandaal

Het bamischandaal

 

De tweede roman na 'J. Kessels: the novel' (2009) waarin deze journalist uit Eindhoven een rol speelt. In de verhalenbundel 'Greatest Hits' (2001) speelde hij ook al in zes van de negen verhalen een rol. In deze roman reist de auteur samen met de onduidelijke Peer Sonnemans (Tilburger) Kessels achterna naar Shanghai, waar deze de serveerster uit een Chinees restaurant in Tilburg probeert te veroveren. Allerlei verwikkelingen volgen, maar uiteindelijk wordt Kessels gevonden en vertrekt het drietal weer huiswaarts. Van de auteur zijn we serieuzer werk gewend, maar toch is deze schelmenroman - waarin vooral de vriendschap maar ook de concurrentie onderling een grote rol speelt - meer dan een soms wat ranzig verhaal. Het laat zich makkelijk lezen en scoort hij een ruim vooral mannelijk publiek van oudere jongeren, getuige ook de toogdagen van liefhebbers. Het zou niet verbazen als het verhaal ooit verfilmd gaat worden.

boek 9

De zwarte met het witte hart

de zwarte man met het witte hart

 

Een magistrale en onthutsende historische roman, gereconstrueerd uit officiele en privedocumenten. In 1837 werden twee Afrikaanse prinsjes door de Nederlandse regering als onderpand in een illegale handelstransactie naar Nederland gevoerd en hier opgevoed. De ene prins past zich aan, wordt als een Nederlander, de ander probeert zijn Afrikaanse identiteit te behouden. Maar beiden gaan eraan ten gronde. Een van hen, prins Kwasi, vertelt in 1900 in flash-backvorm tijdens het schrijven aan zijn dagboek op Java hun beider trieste levensgeschiedenis. Hoogtepunt is zijn ontmoeting met hun 'ontvoerder', die de oorzaak van hun ondergang uit gewetenswroeging onderzocht. De prinsen bleken het slachtoffer van de toentertijd heersende opvatting dat het bestuur in Indie gebaseerd diende te zijn op de morele en intellectuele superioriteit van het blanke ras over het bruine. Deze boeiende, ontroerende, soms wrange roman is een indrukwekkende verbeelding van isolement en tragiek, en van morele inferioriteit bij het toenmalige Nederlandse gezag en haar ambtsdragers.

boek 10

Afbeeldingsresultaat voor isabelle boek

 

Isabelle, Tessa de Loo

Wij als juryleden zijn opzoek naar het beste boek van Nederland! En het door u ingezonden boek hebben wij met veel plezier beoordeeld. Zie hier onder onze eisen en meningen over het ingezonden boek “Isabelle geschreven door Tessa de Loo”.

Onze eisen zijn:

-        Het boek moet een verrassend einde hebben.

-        De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

-        De kaft van het boek moet een duidelijk beeld van het verhaal aangeven.

-        Het verhaal moet vloeiend verlopen.

-        Flaptekst moet een duidelijke uitleg van het verhaal geven, maar het moet de lezer ook nieuwsgierig maken.

Hieronder vind je onze eisen en meningen terug van het door u ingezonden boek.

-        Het boek moet een verrassend einde hebben: Deze eis past zeker goed bij het boek “Isabelle”. Het einde is erg verrassend en niemand had dit aan zien komen.

-        De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven: De titel past wel goed bij het verhaal, aangezien Isabelle de hoofdpersoon is. Maar deze titel geeft verder geen strekking van het verhaal, daarom vinden wij helaas dat uw boek niet helemaal voldoet aan deze eis.

-        De kaft van het boek moet een duidelijk beeld van het verhaal aangeven: De kaft geeft geen duidelijk beeld omdat je op het boek iemand anders ziet dan Isabelle, want Isabelle is blond in het verhaal en de persoon op de kaft heeft bruine haren.

-        Het verhaal moet vloeiend verlopen: Het verhaal over Isabelle loopt op de meeste stukken erg vloeiend, je leest er makkelijk door heen en het is ook een boek waar je graag in door wil lezen!

-        Flaptekst moet een duidelijke uitleg van het verhaal geven, maar het moet de lezer ook nieuwsgierig maken: De flaptekst geeft een erg duidelijke uitleg en het maakt je ook zeker nieuwsgierig dus het boek voldoet helemaal aan deze eis!

Oftewel wij vinden dit boek een erg mooi en meeslepend verhaal, maar het voldoet niet helemaal aan onze eisen en helaas kunnen wij dit boek dan ook niet het beste boek van Nederland noemen.

 

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

Afstuitende Opdracht

 

Boek

thema

 

Niveau

Leuk

 

Raad ik aan

de aanslag

oorlog

o

3

Minder als ik dacht en had gehoord

 

ja

stuk

drama

d

2

Niet heel erg

 

nee

Bezonken rood

oorlog

o

3

ja

 

ja

Odysseus een man van verhalen

Mythologie/avontuur

ma

3

ja

 

JA, maar niet aan iedereen

Ivoren wachters

drama

d

4

ja

 

Niet aan iedereen

De grot

Thriller

t

4

NEE

 

NOOIT

Overige opdrachten

boekeuze

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Owen Kuijpers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-11 13:28:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.