Leerdoel 34.MV.7

Leerdoel 34.MV.7

Leerdoel 34.MV.7

De leerling kan het proces beschrijven van de geboorte van een kind.

Bevruchting en innesteling

Ongeveer twee weken nadat een vrouw haar menstruatie heeft gehad ovuleert ze weer. De eicel kan worden bevrucht tot ongeveer 24 uur nadat het is losgekomen uit de eierstok. Wanneer de eicel samensmelt met een spermacel spreken we van bevruchting. Wanneer deze twee cellen samenkomen staat het geslacht van het kind al vast. Dit is afhankelijk van welk chromosoom het kind van de vader krijgt. Krijgt het een X chromosoom, dan wordt het een meisje. Krijgt het een Y chromosoom, dan wordt het een jongetje.

De reis van de eileiders naar de baarmoeder duurt ongeveer drie tot vier dagen. Eenmaal aangekomen in de baarmoeder zal de embryo zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Wanneer de embryo ingenesteld is zullen de cellen zich weer delen en uiteindelijk de fetus en de placenta worden. De placenta is een weefsel dat zuurstof, voedingstoffen en hormonen van de moeder naar de fetus brengt.

eerste trimester

Een ontwikkelende baby noemen we een embryo vanaf het moment van bevruchting tot de achtste week van de zwangerschap.

Gedurende de eerste maand van de zwangerschap ontwikkelen het hart en de longen. Ook de armen, benen, hersenen, ruggemerg en zenuwen ontwikkelen. De embryo is ongeveer de grootte van een erwt na vier weken. Na acht weken is het ongeveer de grootte van een bruine boon. Rond deze tijd zijn ook de enkels, polsen, fingers en oogleden gevormd, botten verschijnen en het geslacht ontwikkelt.

Na de achtste week van de zwangerschap tot aan de geboorte noemen we het ontwikkelende kind een fetus.

Aan het einde van de tweede maand zijn de meeste inwendige organen ontwikkeld. Dit is waarom het heel belangrijk is dat zwangere vrouwen in het eerste trimester geen schadelijke stoffen binnenkrijgen zoals drugs of sigarettenrook. Het eerste trimester is ook de periode waarin de meeste miskramen en geboortedefecten plaatsvinden.

Gedurende de derde maand van de zwangerschap beginnen de botten en de spieren te groeien. De ingewanden beginnen vorm aan te nemen en de huid is nog transparant.

Figuur 1, Ontwikkeling van de embro en fetus van bevruchting tot bevalling.

Tweede trimester

In het tweede trimester groeit de baby tot ongeveer 10 cm.  Tussen de 18de en de 22ste week kan via ultrasound het geslacht van de baby gezien worden. 

In de vierde maand van de zwangerschap zullen de wenkbrouwen, wimpers, nagels en nek vormen en is de huid gerimpeld. Sommige andere speciale dingen in de vierde maand zijn dat de armen en benen kunnen buigen, de nieren beginnen te werken en de fetus kan slikken en horen. 

In de vijfde maand van de zwangerschap is de fetus actief en kan een vrouw de bewegingen voelen. De fetus slaapt en ontwaakt ook in een regelmatig ritme.

In de zesde maand van de zwangerschap begint het haar te groeien, de ogen gaan open en het brein is snel aan het ontwikkelen. De longen zijn al helemaal af maar ze werken nog niet.

Derde trimester

In de zevende maand van de zwangerschap gaat de fetus schoppen en uitrekken en kan zelf reageren op stimuli zoals licht en geluid. De ogen gaan open en dicht. 

In de achtste maand van de zwangerschap komt de fetus snel gewicht aan. De botten worden harder, maar de schedel blijft zacht en flexibel om de geboorte gemakkelijker te maken. Verschillende gebieden in het brein vormen zich en de fetus kan nu hikken.

De negende en laatste maand van de zwangerschap en de fetus is zich aan het klaarmaken voor de geboorte door zich ondersteboven te draaien in de baarmoeder. De longen zijn er helemaal klaar voor. De fetus blijft doorgroeien en in gewicht toenemen. Tegenwoordig is het normaal als de geboorte rond de 40ste week plaatsvind. Vroeger was dat ongeveer in de 37ste week.

Video

Van 0 tot 9 maanden in de baarmoeder

Opdrachten

Beantwoord de volgende vragen in je schrift:

1. Vanaf welk moment staat het geslacht van het ongeboren kind vast? 

2. Wat is de functie van de placenta?

3. Wanneer noemen we een ongeboren kind een embryo?

4. Wanneer noemen we een ongeboren kind een fetus?

5. Wat is een miskraam? Volg de link in de tekst en leg uit in je eigen woorden.

6. Hoe komen ouders erachter of hun kind een jongetje of een meisje is?

7. Hoeveel maanden zitten er in een trimester?

8. Wanneer kan een fetus reageren op muziek?

9. Waarom werken de longen niet totdat het kind geboren is?

  • Het arrangement Leerdoel 34.MV.7 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mens en natuur GG Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-09-15 13:08:19
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Van 0 tot 9 maanden in de baarmoeder
    https://youtu.be/LcgXN5UAMOQ
    Video