Politieke systemen

Politieke systemen

Wat is politiek

Stromingen in de politiek.

Politiek draait om de vraag: hoe wil je dat de samenleving eruitziet? Moeten mensen opkomen voot elkaar of vind je dat iedereen voor zichzelf moet zorgen? Hoe erg is het als er grote verschillen bestaan tussen arm en rijk? Wat moet de overheid doen en wat kunnen mensen zelf doen?

Jouw antwoorden op dit soort vragen maken duidelijk welke politieke stromingen bij jou past. Een politieke stroming is een verzameling ideeën over wat belangrijk is in de maatschappij en hoe mensen het beste met elkaar kunnen samenleven. Er zijn drie grote politieke stromingen:

Liberalisme

Sociaal-democratie

Christen-democratie

Hier een korte uitleg per politieke stroming.

Liberalisme

Het liberalisme hoort bij rechts en heeft de waarde vrijheid als uitgangspunt. Daarbij maken liberalen onderscheid tussen economische en persoonlijke vrijheid. Economische vrijheid betekent de vrijheid om een bedrijf te beginnen en er op je eigen manier geld mee te verdienen met zo min mogelijk regels. De overheid moet zich daarom niet te veel bemoeien met zaken als de openingstijden van winkels, de werktijden, de lonen van de werknemers of de veiligheid op de werkvloer. Want met strenge regels, zoals milieuregels, maken bedrijven meer kosten. En hoe hoger de kosten, hoe lager de winst. Liberalen vinden ook dat je als directeur veel meer mag verdienen dan je werknemers. Persoonlijke vrijheid betekent: de vrijheid om te leven zoals jij wilt. Daarom zijn liberalen voor het homohuwelijk en abortus. Liberalen willen ook criminelen streng aanpakken, want die bedreigen de vrijheid van anderen. In Nederland is de VVD de meest duidelijke liberale partij, maar D66 en de PVV hebben ook liberale standpunten. 

Sociaal-democratie

De sociaal-democratische stroming hoort bij links en heeft als belangrijkste waarden solidariteit en gelijkwaardigheid. Volgens de sociaal-democraten is er ongelijkheid tussen mensen door grote verschillen tussen arme en rijk. Het gevolg is dat mensen zich buitengesloten voelen, en dat veroorzaakt onrust in de samenleving. Daarom moet de overheid ervoor zorgen dat geld, kennis en macht eerlijker worden verdeeld. Zo hebben de sociaal-democraten doorgezt dat er leerplicht en gratis onderwijs kwam voor iedereen. In Nederland zijn de Partij van de Arbeid, de SP en GroenLinks sociaal-democratisch. 

Christen-democratie

De christen-democratische stroming heeft het christelijke geloof en de Bijbel als uitgangspunten. Vooral de waarde 'naastenliefde' is voor christen-democraten belangrijk. Burgers moeten elkaar helpen, in goede en in slechte tijden. Mensen kunnen zelf organisaties oprichten voor ibjvoorbeeld zorg aan ouderen. De overheid moet alleen doen wat die organisaties zelf niet kunnen doen, zoals zorgen voor veiligheid. Omdat God de aarde heeft geschapen, moet de mens zorgvuldig met die aarde omgaan, vinden christen-democraten. Dat gaat het beste als de overheid zorgt voor goede wetten op het gebied van natuur en milieu. Christen-democratische partijen in Nederland zijn het CDA en de ChristenUnie.

Niet alle partijen in een 'hokje'

Sommige partijen horen niet bij één stroming. De PVV is bijvoorbeeld net als de SP voor goede uitkeringen voor werklozen (sociaal-democratisch) en wil net als de VVD zo weinig mogelijk regens voor bedrijven (liberaal). De Partij voor de Dieren past juist bij geen enkele stroming omdat zij rechten voor dieren als belangrijkste standpunt hebben. De Partij voor de Dieren is een One-issue-partij.

 

 

 

 

Voor het beantwoorden van alle vragen in deze webquest maak je gebruik van een tekstverwerkingsprogramma op je laptop / computer. Dit bestand bewaar je tot het einde van deze onderwijseenheid. Na het voltooien van alle opdrachten en deze opgeslagen te hebben upload je het bestand in de ELO onder studierichting MA1 Politieke Systemen. (De manier van werken is te vergelijken zoals jullie bij M&M gewend waren in de onderbouw)

 

Vraag 1:

a. Omschrijf het begrip Economische vrijheid.

b. OMschrijf het begrip Persoonlijke vrijheid.

 

Vraag 2:

Verklaar waarom het CDA en GroenLinks op milieugebied dicht bij elkaar staan.

 

Vraag 3:

Wat gebeurd er volgens de sociaal-democraten met de samenleving als het verschil tussen arm en rijk te groot is?

 

Vraag 4: 

Welke partijen horen waar? Kopieer de tabel en plaats de begrippen onder de goede politieke stroming. 

CDA, PvdA, naastenliefde, SGP, politieke midden, actieve overheid, ChristenUnie, gelijkwaardigheid, passieve overheid, VVD, zorgen voor elkaar, rechts, GroenLinks, zelf beslissen over je leven, vrijheid, D66, links, SP

 

 

Sociaal-democratie

Christen-democratie

Liberalisme

1.

 

1.

1.

2.

 

2.

2.

3.

 

3.

3.

4.

 

4.

4.

5.

 

5.

5.

6.

 

6.

6.

7.

 

7.

7.

 

 

Jij en de politiek

Belangrijke begrippen

Landen

Democratie

hoi

Dictatuur

Hoi

  • Het arrangement Politieke systemen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    C Laagland Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-09-01 16:59:03
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld