Opdracht: China: Verstedelijking 2 - vmbo-kgt34

Opdracht: China: Verstedelijking 2 - vmbo-kgt34

China: Verstedelijking 2

Intro

De groei van de Chinese steden is vanaf de jaren 1960 heel snel gegaan.
Deze verstedelijking heeft zeer ingrijpende gevolgen.

Wat zijn deze gevolgen nu en in de toekomst?
Wat betekent deze snelle groei voor de woonomstandigheden?
Wat betekent de groei voor de werkgelegenheid?
Welke effecten heeft de groei op het verkeer en het milieu?

Wat zijn de namen van de tien grootste Chinese steden?
Bekijk de video.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • omschrijven wat wordt bedoeld met 'agglomeratievorming';
  • een omschrijving geven van een 'wooncompound';
  • uitleggen waarom de Chinese regering verstedelijking wil stimuleren;
  • een maatregel noemen die de Chinese overheid neemt tegen de nadelige effecten van de snelle groei van de Chinese steden;
  • omschrijven welke gevolgen verstedelijking heeft op het verkeer in grote Chinese steden;
  • omschrijven welke gevolgen verstedelijking heeft op het milieu in grote Chinese steden.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je leert hoe agglomeratievorming ontstaat en hoe Beijing is opgebouwd in blokken en wooncompounds. Je zoekt een afbeelding van een agglomeratie.
Stap 2 en Je leest over welke groep werkzoekenden naar de steden trekt en waarom de verstedelijking moet worden gestimuleerd. Je denkt na over wat de plannen van de regering betekenen voor de Chinese bevolking. Bespreek je antwoord met een klasgenoot.
Stap 3 Je leest over de problemen die door verstedelijking ontstaan met betrekking tot het verkeer in de grote Chinese steden.
Stap 4 Je leest over smog en afvalproblemen in de grote Chinese steden en wat de regering probeert te doen om de toestand van het milieu te verbeteren. Je bekijkt een video en beantwoordt vragen.
Afronding
Onderdeel Activiteit
Eindopdracht Maak samen met een klasgenoot een werkstuk waarin je de gevolgen van de snelle groei in steden laat zien.
Terugkijken Je kijkt terug op deze opdracht.



Tijd
Voor deze opdracht heb je ongeveer 2 à 3 lesuren nodig.

Aan de slag

Stap 1: Wonen

De enorme groei van steden in China heeft gevolgen voor de woonomstandigheden. Veel steden groeien zo sterk dat steden aan elkaar vastgroeien en ook omliggende dorpen worden opgenomen. Dit heet agglomeratievorming.

Door deze agglomeratievorming ontstond er ook een soort tweede economie. Slimme boeren met land dat grensde aan de stad bouwden een extra verblijf en verhuurden dat aan nieuwkomers, pas gemigreerde arbeiders. Vaak was het nieuwbouwhuis van deze arbeiders nog niet af. Soms hadden deze arbeiders, omdat ze van het platteland afkomstig waren, geen recht om een woning in de stad te huren (hukou-systeem).
Traditionele hutongwijken werden gesloopt en vervangen door wijken met nieuwbouwwoningen.

Beijing

De hoofdstad Beijing telt ongeveer 21,5 miljoen inwoners. Daar zijn wel de bewoners van de regio bijgeteld. Het blijft gissen naar het werkelijke aantal bewoners, want het aantal illegalen is onbekend. Evengoed is het een enorme stad als je bedenkt dat heel Nederland ongeveer 17,5 miljoen inwoners telt.

De inwoners van Beijing zijn allemaal op de een of andere manier gehuisvest. Voorheen woonde een zeer groot deel van de mensen in hutongs, maar ook maken die steeds meer plaats voor hoge of lage flats. Meestal staan een aantal flats in blokken bij elkaar met daaromheen een soort parkje en een hek. Het omringen van een woonblok met een hek of muur is voor Beijing heel normaal. Hutongs zijn ook ommuurde wijken.

Naast deze nieuwe flatcomplexen zijn er ook moderne wooncompounds. Dat is een verzameling woningen, etagewoningen of grote flats, maar wel weer met een muur eromheen. De compounds zijn vaak voorzien van wat winkels, een kapper en een lunchroom, zodat je voor dat soort zaken niet van het terrein af hoeft. Op een compound loopt een groot aantal bewakers rond.

Wil je meer weten over wonen in Beijing? Kijk dan eens rond op deze site over wonen in Beijing.

Stap 2: Werken

Voor jongeren die van het Chinese platteland komen, is werk in de stad vinden erg lastig. De meeste migranten zijn laagopgeleid en hebben alleen basisonderwijs gevolgd. Deze jongeren trekken naar de stad met niet veel meer dan wat kleren en proberen werk te vinden in de fabrieken. Lukt dit niet, dan komen ze in de informele sector terecht, bijvoorbeeld als straatverkoper, schoenenpoetser of krantenverkoper. Geen mooi vooruitzicht voor de jonge plattelander die zijn heil zoekt in de stad. Maar er lijkt wat te veranderen.

Belangrijk voor de migranten van het platteland is dat de Chinese overheid de verstedelijking wil bevorderen. Verstedelijking, zo denkt de regering, stimuleert de binnenlandse bestedingen en daarmee de economische groei.
China moet zich in de komende decennia van een plattelandsmaatschappij naar een stedelijke samenleving omvormen. Daarom krijgen miljoenen mensen de mogelijkheid zich in de steden te vestigen. In 2030 moeten er in totaal 300 miljoen mensen in steden wonen. De Chinese overheid investeert enorm in de bouw van woningen en het scheppen van werkgelegenheid.

Stap 3: Verkeer

Verkeer in China vormt een groot probleem. Alleen al in Beijing zijn er 5 miljoen auto’s. Ondanks grote hoeveelheden snelwegen en autowegen staat een groot deel van het verkeer stil tijdens de spits. De wegen zijn overvol.
Waar in andere Aziatische landen de bromfiets en de scooter als alternatief voor de auto geldt, is in China de auto populairder. Een auto biedt meer comfort en is ook in China een statussymbool. Hoe groter de auto is, hoe meer status de chauffeur heeft.
Beijing kan de groei van het autobezit niet meer aan en ook in andere grote steden worden kentekens tegenwoordig verloot.

Er wordt wel veel gefietst in China, maar toenemende welvaart maakt autorijden voor meer en meer mensen bereikbaar en dan is de keus snel gemaakt, zeker als het regent of als het koud is.
Niet alleen de drukte veroorzaakt opstoppingen, ook het rijgedrag van veel automobilisten en de slechte handhaving van de verkeersregels.
Het toenemend aantal auto's en het langzaam rijdende verkeer zorgen bovendien voor dichte smog in de grote steden.

 

Stap 4: Milieu

De toestand van het milieu in en rond de Chinese steden is dramatisch.
In Beijing lopen veel mensen met een mondkapje op straat vanwege de enorme smog. De grootste boosdoeners zijn het verkeer en de kolengestookte energiecentrales. Om genoeg elektriciteit te kunnen opwekken, heeft China veel van zulke centrales gebouwd.
Behalve smog veroorzaken de centrales, samen met de vervoerssector, een flinke CO2-uitstoot.
De toenemende bevolking in de Chinese steden vraagt steeds meer elektriciteit en met de bevolking groeit ook het wagenpark.

De groeiende bevolking veroorzaakt ook een groeiend afvalprobleem. De Chinese steden hebben nog niet de capaciteit om al dit afval te verwerken. Er wordt veel gedumpt en illegaal gestort in openbare ruimtes, zoals in oppervlaktewater, waarin mensen ook zwemmen of die belangrijk zijn voor de drinkwatervoorziening.

Verantwoordelijk voor de vervuiling is de economische groei in China en de behoefte van de bevolking aan een snelle stijging van de welvaart. Maar de rest van de wereld, vooral de rijke westerse landen, kan de hand in eigen boezem steken. We laten een groot deel van onze producten zo goedkoop mogelijk maken in China en milieukosten zijn niet in de prijs opgenomen.

De Chinese overheid probeert de toestand van het milieu te verbeteren. Dat gaat niet altijd zonder tegenslagen. Zo probeert China schone energie op te wekken door bijvoorbeeld steenkoolcentrales te vervangen door waterkrachtcentrales. Het aanleggen van de bijbehorende stuwmeren heeft grote gevolgen voor natuur en milieu en verstoort niet zelden hele ecosystemen.

Dat neemt niet weg dat de Chinese overheid langzaam maar zeker met maatregelen de milieuverontreiniging probeert tegen te gaan.

Afronding

Eindopdracht: Werkstuk maken

Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot een werkstuk, waarin je laat zien wat de gevolgen van de snelle groei van de steden betekenen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de mensen die daar wonen.

  • Wat kan het betekenen voor mensen om zo dicht op elkaar te leven?
  • Wat doet de smog met mensen?
  • Wat betekent het voor mensen om in de informele sector te werken?
  • Wat doet het met mensen als ze dag in dag uit in enorme files staan?

Veel kun je zelf wel bedenken, je kunt ook het internet raadplegen.
Je mag kiezen uit een van de volgende werkvormen: een animatie (Moovly, editor.moovly.com), een PowerPointpresentatie, een fotocollage, een krantenartikel of een muurkrant.
Heb je een ander idee, overleg daarover dan met je docent. Maak eventueel een combinatie van werkvormen, als je dat leuker lijkt.
Zorg er wel voor dat je de gevolgen van de psychische en lichamelijke gezondheid voor alle bovenstaande stappen behandelt.

Hoe gaan jullie te werk?

Noem per onderwerp (wonen, werk, verkeer en milieu) minimaal twee gevolgen voor de psychische en lichamelijke gezondheid. Welke werkvorm je ook kiest voor je eindproduct, hou je aan de volgende richtlijnen:

  • Animatie: Je animatie duurt minimaal anderhalve en maximaal tweeënhalve minuut.
  • Tekstueel: Je muurkrant/krantenartikel(en) bestaan uit minimaal vier A4'tjes.
  • PowerPoint: Je presentatie bestaat uit minimaal acht sheets en maximaal vijftien.
  • Fotocollage: Je fotocollage bestaat uit minimaal twintig relevante en goed zichtbare foto’s die worden ondersteund door relevante koppen (tekst); je fotocollage heeft een A3-formaat.

Jullie docent bepaalt of jullie de producten in de klas presenteren.

Als je klaar bent, mail je ieder afzonderlijk een procesverslag naar je docent: Hoe ging de samenwerking? Wat was de taakverdeling? Vulden jullie elkaar aan of werkten jullie elkaar tegen?

Beoordeling

Het eindproduct laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • inhoud: laat het eindproduct zien welke effecten de grote groei van de steden in China heeft op de psychische en lichamelijke gezondheid van de mensen die er wonen?
  • vorm: is het eindproduct met zorg gemaakt?
  • taalfouten: bevat het eindproduct niet te veel taalfouten?
  • creativiteit: heb je geprobeerd een origineel product te maken?

Werkstuk maken

Een werkstuk lijkt op een verslag. Het gaat over een bepaald onderwerp, die vaak in meerdere deelonderwerpen verdeeld wordt door middel van alinea’s en hoofdstukken. Met een werkstuk kun je veel informatie presenteren en combinaties maken van tekst en afbeeldingen.

 

Artikel schrijven

Een artikel is een goede manier om informatie te presenteren of een gebeurtenis te beschrijven.

 

Collage maken

Een collage bestaat uit knipsels die op een ander papier geplakt zijn en samen een nieuwe afbeelding vormen.

 

Presentatie maken

Jezelf op een goede manier presenteren is een belangrijke vaardigheid in deze maatschappij. Je laat zien waar je mee bezig bent geweest, waar je je in hebt verdiept en welke kennis je hebt opgedaan. Powerpoint of Prezi zijn programma's die jou kunnen helpen om informatie te presenteren.

 

Terugkijken

Intro

  • Heb je de introductievideo bekeken? Noem een of twee problemen die wonen in zo'n grote Chinese stad met zich meebrengen.

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je uitleggen wat de Chinese regering doet om de milieuproblemen in grote steden te beperken?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 3 uur met de opdracht bezig zou zijn. Had je deze tijd ook nodig om alle stappen over verstedelijking door te nemen?
  • Eindopdracht
    Wat vond je van de eindopdracht? Voor welke werkvorm hebben jullie gekozen?
    Hebben jullie de psychische en fysieke problemen van de bewoners in de grote steden goed uitgelegd?
  • Het arrangement Opdracht: China: Verstedelijking 2 - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-11-09 10:13:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema 'Bevolking en ruimte: China', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor vmbo-kgt leerjaar 3 en 4. In deze opdracht zul je je verdiepen in verschillende aspecten van verstedelijking in China. Allereerst zul je leren wat 'agglomeratievorming' betekent en begrijpen hoe dit fenomeen in Chinese steden plaatsvindt. Je zult ook kennismaken met het concept van een 'wooncompound' en begrijpen hoe deze woonvorm past in de Chinese stedelijke omgeving. Daarnaast zul je ontdekken waarom de Chinese regering verstedelijking wil stimuleren en welke maatregelen ze neemt om dit te bevorderen. Hierbij zul je ook inzicht krijgen in de nadelige effecten van de snelle groei van de Chinese steden, zoals verkeer en milieuproblemen zoals smog en afvalproblemen, en welke maatregelen de overheid neemt om deze effecten tegen te gaan. Veel plezier met het maken van de opdracht!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, agglomeratievorming, arrangeerbaar, bevolking en ruimte: china, china: verstedelijking 2, milieu, stercollectie, verstedelijking, vmbo-kgt34, wooncompounds

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen