Opdracht: Vicieuze cirkel vmbo-kgt34

Opdracht: Vicieuze cirkel vmbo-kgt34

Vicieuze cirkel

Intro

Deze opdracht gaat over Nigeria. Een groot deel van de Nigeriaanse bevolking leeft in armoede, heeft te weinig (gevarieerd) te eten en problemen met de gezondheid. Je leert dat armoede, eten en gezondheid met elkaar te maken hebben, dat ze elkaar beïnvloeden.

Bekijk deze video over armoede wereldwijd.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • de begrippen internationale samenwerking en ontwikkelingshulp beschrijven.
  • het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve honger uitleggen.
  • verklaren hoe armoede, honger en gezondheid met elkaar verbonden zijn en elkaar zelfs in stand houden.
  • een voorbeeld geven van een strategie om situaties zoals in Nigeria te doorbreken.

Wat kan je al?

In deze opdracht gaat het over het doorbreken van de vicieuze armoedecirkel. Hierbij kan ontwikkelingssamenwerking een belangrijke rol spelen.
Bestudeer, voor je met de opdracht begint, het volgende Kennisbankitem.

Ontwikkelingssamenwerking

Zorg dat je na het bestuderen van het Kennisbankitem antwoord kunt geven op de volgende vragen

Wat ga je doen?

Onderdeel Activiteit
Wat ga ik doen? Bestudeer de Kennisbank Ontwikkelingssamenwerking.
Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Bekijk het filmpje
Stap 2  
Afronding
Onderdeel Activiteit
Eindopdracht Maak de toets 'Vicieuze cirkel'
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht heb je ongeveer 2 uur nodig.

Aan de slag

Stap 1: Nigeria: armoede

Nigeria: armoede, honger, gezondheidszorg

In Nigeria leeft een groot deel van de bevolking in armoede. Veel mensen leiden honger en de gezondheidszorg staat op een veel lager peil dan in Nederland. Hieronder zie je drie teksten en een video die dit nog eens illustreren. Bestudeer de bronnen goed.

Armoede Nigeria stijgt ondanks groei economie

ABUJA - De armoede in Nigeria stijgt, hoewel het land een flinke economische groei doormaakt. Was in 2004 54,7 procent van de bevolking arm, in 2010 was dat gestegen tot bijna 61 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Nigeriaanse bureau voor de statistiek maandag heeft gepubliceerd.

Iedere Nigeriaan die zich alleen de allernoodzakelijkste kleding, onderdak en voedsel kan veroorloven, wordt als arm beschouwd. In 2010 moesten bijna 100 miljoen inwoners van het Afrikaanse land zien rond te komen van minder dan 1 euro per dag. Dat is 61,2 procent van de bevolking. Het bureau verwacht dat de armoede dit jaar stijgt, omdat de inkomensongelijkheid in het olieproducerende land toeneemt.

(Bron: Telegraaf )

Achter de harde cijfers uit zo’n bericht zitten echte mensen, die elke dag de grootste moeite hebben om hun hoofd boven water te houden. Wat betekent het in de praktijk als je zo arm bent? Uit onderzoek van de Verenigde Naties komt een aantal zaken naar voren.

Een van de grootste problemen van armoede is het gebrek aan voedsel. Als het meezit kunnen mensen zich een maaltijd per dag veroorloven. Dagen niet eten komt ook voor. Vaak is het te weinig en omdat het altijd goedkoop moet, is het ook vaak hetzelfde. Een op de zeven mensen in ontwikkelingslanden gaat met honger naar bed.

Het  is in armoedige situaties een probleem om dagelijks aan schoon drinkwater te komen. Het zijn meestal de vrouwen die voor het water moeten zorgen. Ze moeten niet zelden ver lopen om water te halen. Waterputten zijn vaak slecht onderhouden. In het regenseizoen gaan ze vaak kapot. Veel armen hebben geen keus en halen hun water uit vervuild oppervlaktewater zoals meren, rivieren of beken.

Armoede is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de huisvesting. Een goed huis kost te veel geld en veel mensen komen terecht in slums, krottenwijken. De huizen zijn eenvoudige optrekken van materiaal dat goedkoop en voorhanden is. Denk aan bamboe, klei, golfplaten. Riolering ontbreekt maar al te vaak en dan wordt de omgeving tot een openbaar toilet.

 

Wereld honger index

Het Internationale onderzoeksinstituut voor Voedselbeleid (IFPRI) publiceert jaarlijks een Wereld Honger Index (GHI). Dit is een statistisch middel om de honger in een land te meten. De index wordt gebruikt om de voortgang van de wereldwijde strijd tegen honger in de gaten te houden.

Drie factoren bepalen de index:

  • het percentage ondervoede personen in de bevolking (*).
  • Het percentage kinderen onder de vijf met ondergewicht.
  • Het percentage kindersterfte van kinderen onder de vijf jaar.

(*) Bij ondervoeding krijgt iemand te weinig voedingstoffen binnen (calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen). Ondervoeding ontstaat als je te weinig voeding binnenkrijgt (kwantitatieve honger) of te weinig variatie in je voeding hebt (kwalitatieve honger). Ook kan het optreden als je door ziekte of infectie te weinig voedingsstoffen kunt opnemen.
De index loopt van 0 (geen honger) tot 100 (iedereen heeft honger). Die uitersten komen nergens voor. Nigeria zit in 2013 op 15. Dat betekent dat het land valt in de categorie landen waar het hongerprobleem serieus is.
Uit de cijfers van de GHI blijkt dat 40% van de kinderen onder de vijf jaar geremd zijn in hun groei en 25%  last heeft van ondergewicht. Twee van de vijf kinderen in Nigeria is chronisch ondervoed. In al deze gevallen is honger de oorzaak.

Verder blijkt dat 65% van de bevolking te weinig voedsel krijgt om goed mee te doen in de maatschappij. Dit komt vooral door en schommelende voedselprijzen. Natuurlijk zijn vooral de armen hiervan de dupe.

Honger is ook een risicofactor op andere gebieden. Medisch onderzoek laat zien dat ondervoede mensen die geïnfecteerd zij met HIV/AIDS sneller alle symptomen van deze ziekte ontwikkelen dan mensen die goed doorvoed zijn. Ook je vermogen om te leren wordt minder als je honger hebt. Het IQ van kinderen en volwassenen met honger blijkt lager dan dat van mensen die genoeg te eten hebben.

Honger heeft kortom een enorme invloed op heel veel gebieden van het leven.

 

Gezondheidszorg in Nigeria

De gezondheidszorg in Nigeria staat op een veel lager peil als in ons land. Bovendien is de beschikbare gezondheidszorg lang niet voor iedereen weggelegd. Alleen de rijkere Nigerianen kunnen zich behandelingen veroorloven. Je ziet de staat van de Nigeriaanse gezondheidszorg terug in een aantal cijfers

  • per 1000 geboortes overlijden er ongeveer 73 kinderen binnen een jaar na hun geboorte. In Nederland zijn dat er gemiddeld 3,5.
  • De levensverwachting is voor mannen ongeveer 49 en voor vrouwen ongeveer 55 jaar. In Nederland is dat ongeveer 79 en 82.
  • Per 1000 inwoners zijn er 0,4 artsen en 0,5 ziekenhuisbedden. In Nederland zijn er bijna 4 artsen per 1000 inwoners en bijna 5 ziekenhuisbedden.
  • Van het BNP wordt 5,3 procent uitgegeven aan gezondheidzorg. In Nederland 12%

Wereldwijd wordt krijgt 83% van de kinderen een DTP-vaccin tegen difterie, tetanus en polio in hun eerste levensjaar. Van de 22 miljoen kinderen die niet compleet gevaccineerd zijn wonen er ruim 3 miljoen in Nigeria. Problemen met de levering van de vaccins en moeilijk bereikbare bevolkingsgroepen zijn daar de oorzaak van.

 

Video - Gezondheids Verzekerings Fonds

Stap 2: Vicieuze cirkel

Een vicieuze cirkel is een kringloop van oorzaak en gevolg.
Hiernaast zie je zo'n vicieuze cirkel. Je kunt met zo'n cirkel in stappen uitleggen waarom veel mensen in ontwikkelingslanden arm blijven.
De stappen (A t/m E) zie je hieronder. Ze kunnen worden ingevuld in de vicieuze cirkel. Voor stap A is dat al gedaan.
Vul de overige vier stappen in.

A In ontwikkelingslanden zijn veel gezinnen arm.
B Kinderen kunnen niet lezen en schrijven.
C Kinderen kunnen later alleen slecht betaalde baantjes krijgen.
D Kinderen kunnen niet naar school.
E Kinderen moeten werken om een deel van het gezinsinkomen te verdienen.

1 = A     2 = .....     3 = .....     4 = .....     5 = .....

 

Afronding

Eindopdracht: Toets

Test je kennis. Maak de toets.

Terugkijken

Intro

  • Heb je de introductievideo bekeken?
    Past de video goed bij de opdracht? Waarom wel/niet?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je wat je moet kunnen?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 2 uur met de opdracht bezig zou zijn.
    Had je die tijd ook nodig voor deze opdracht of kwam je tijd te kort?
  • Inhoud
    Kun je uitleggen waarom armoede de grootste vijand van armoede is?
  • Eindopdracht
    Ben je tevreden over de score voor de toets?
    Heb je de goede antwoorden van de vragen die je fout had, opgezocht?
  • Het arrangement Opdracht: Vicieuze cirkel vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2020-06-30 13:42:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema Arm en rijk en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde op het niveau vmbo-kgt34. In deze opdracht leer je over Nigeria en het voedselprobleem dat daar heerst. Je leert wat het verschil is tussen kwalitatieve en kwantitatieve honger en je kunt verklaren hoe armoede, honger en gezondheid met elkaar verbonden zijn en elkaar in stand houden. Daarbij worden de begrippen internationale samenwerking en ontwikkelingshulp behandeld. Om de opdracht af te sluiten maak je een toets. Veel succes!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Arm en rijk; Aardrijkskunde; Voeding; Ontwikkelingsgebieden; Duurzaamheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arm en rijk, armoede, arrangeerbaar, honger, ontwikkelingshulp, stercollectie, vicieuze cirkel, vmbo-kgt34, voedselprobleem

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (2018).

    Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12

    https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12