Chromebook online cursus - Jan van Brabant College

Chromebook online cursus - Jan van Brabant College

Welkom

Je bent net als vele andere leerlingen over de hele wereld nu een trotse eigenaar van de Chromebook!

Om je wegwijs te helpen met het Google systeem hebben we een aantal belangrijke lessen voor je uiteengezet.

De doelstelling van deze online cursus is dat je kennismaakt met de verschillende Google Apps die je mogelijkerwijs zult gaan gebruiken tijdens de lessen. Wij raden je aan om de menuvolgorde aan te houden.

Heel veel succes!

 

 

Chromebook introductie

Chromebooks zijn snelle, draagbare computers die leerlingen toegang geven tot het ruime aanbod educatieve hulpmiddelen en leerbronnen op internet. Ze draaien op Chrome OS, een besturingssysteem van Google. 

De Dell chromebook is schoolbestendig (getest op duurzaamheid, vochtigheid en druk), stevig gebouwd, en heeft een licht ontwerp zodat je deze makkelijk van lokaal naar lokaal kunt meenemen. Wees er echter zuinig op en lees de volgende schoolregels goed door: 

Open bestand Schoolregels

Google for Education

Google Chrome Browser

Hier volgen enkele voordelen van het browsen met Chrome voor leerlingen en leraren:

●        Google Zoeken doet automatisch aanbevelingen, die worden weergegeven terwijl je typt.

●        Open en browse door meerdere sites tegelijk dankzij het gebruik van tabbladen.

●        Browse veilig met automatische updates en bescherming (geen virus-programma nodig).

Bekijk het filmpje en maak dan een aantal lesopdrachten over de Chrome-browser. 

Klik hiervoor op de link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basisles_chromebrowser.pdf

Chrome Browser: basis

Google Gmail

Gmail is ontworpen om je te helpen tijd te besparen. In de gespreksweergave zijn berichten gesorteerd op onderwerp. Zo kun je eenvoudig de geschiedenis van je gesprek zien. Je kunt Gmail gebruiken op elke computer, tablet of telefoon, zowel online als offline. Je kunt ook verbonden blijven als je niet op school bent, op tablets en telefoons met de Gmail-apps voor Android en iOS.

Bekijk het filmpje en maak dan een aantal lesopdrachten over het werken met Gmail. 

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Gmail

Gmail: basis

Google Agenda

Bij het maken en beheren van afspraken maakt Google Agenda een Hangouts-link, zodat je klaar bent voor een videogesprek. Daarnaast kun je bestanden toevoegen. Ook kun je uitnodigingen met één druk op de knop accepteren, zodat je snel kunt reageren op anderen. 

Bekijk het filmpje en maak daarna een aantal lesopdrachten over het werken met Google Agenda. Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand: 

 

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Agenda

Google Agenda

Google Drive

Google Drive kan worden gebruikt op alle computers, tablets en mobiele apparaten. Je kunt alle soorten bestanden opslaan en weergeven: afbeeldingen, HD-video's, pdf-bestanden, tekstbestanden, Microsoft Office®-documenten, tekeningen en muziek. 

Met Drive kun je bestanden en mappen met iedereen delen en heb je volledige controle over wie de inhoud kan bekijken, erop kan reageren en deze kan bewerken. Bestanden en mappen in Drive kunnen offline worden geopend en wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd wanneer je apparaat weer verbinding maakt met internet. 

Bekijk het filmpje en maak dan een aantal lesopdrachten over het werken met de Google Drive. Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_GoogleDrive

Google Drive: mappen maken

Google Docs

Met Google Documenten kun je met een groep leerlingen samenwerken aan hetzelfde document. Bewerken, reageren en chatten gebeurt in real-time.

Je kunt dus een project sneller voltooien en iedereen kan meewerken. Je docent kan wijzigingen in het document aanbrengen en reacties achterlaten om je verslag bijvoorbeeld te beoordelen. 

Maak nu een aantal lesopdrachten over het werken met Google Docs.

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Docs

Google Spreadsheets

Google Spreadsheets omvat real-time samenwerkingsmogelijkheden om samen met een groepje leerlingen documenten te bewerken, hier opmerkingen over plaatsen of hierover te chatten. 

Microsoft Excel-bestanden kunnen in Spreadsheets worden geopend en bewerkt. Op deze manier kun je eerder gemaakte spreadsheets blijven gebruiken, maar heb je nu maar één spreadsheetapp nodig. 

 Bekijk het filmpje (tutorial) om de mogelijkheden te bekijken van Spreadsheets.  Maak dan een korte lesopdracht. Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand: 

 

Open bestand Basisles_Google_Spreadsheets

Google Spreadsheets les

Google Presentaties

Je kunt voor de presentaties die je in Google Presentaties ontwerpt, onder meer diverse presentatiethema's en duizenden lettertypen gebruiken en video's en animaties toevoegen. 

Met Google Presentaties kun je met meerdere mensen tegelijkertijd samenwerken aan een document, zodat je een interactief verhaal kan presenteren.

Bekijk het filmpje om de mogelijkheden te bekijken van Google Slides. Maak dan de lesopdrachten. Klik hiervoor op onderstaande link naar het pdf bestand: 

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Slides.pdf

Google Presentaties_tutorial

Google Tekeningen

Met Google Tekeningen kun je eenvoudig tekeningen maken, delen en bewerken. Of het nou gaat om een grafiek, diagram of een afbeelding met de bewerkingsopties van Google Tekeningen is het allemaal mogelijk. 

Je kunt afbeeldingen (Google Tekeningen) ook afzonderlijk gebruiken of ze toevoegen aan een document, spreadsheet of presentatie.

Maak de volgende lesopdrachten over Google Tekeningen. 

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Tekeningen

Google Hangouts

Hangouts bieden een geweldige ervaring voor chats, gesprekken en videovergaderingen op al je apparaten. Al je Hangouts zijn gesynchroniseerd (bijgewerkt), of je Google Hangouts nu gebruikt op je computer, op een Android- of iOS-tablet of op een ander mobiel apparaat.

Zo zijn op tablets en andere mobiele apparaten bijvoorbeeld alle Hangout-chats en video-oproepen beschikbaar die zijn opgeslagen op een computer.

Maak de volgende lesopdrachten over Google Hangouts. 

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basis_Google_Hangouts

Google Forms

Google Formulieren is een eenvoudige manier om informatie te verzamelen, enquêtes te houden en snelle beoordelingen uit te voeren. Formulieren kunnen met een link worden gedeeld via e-mail of worden ingesloten op een website.

Reacties kunnen onmiddellijk worden weergegeven met de optie om deze op te slaan in een spreadsheet of een Google-spreadsheet. Google Forms is goed te gebruiken als je straks een profielwerkstuk maakt of een ander onderzoek waarbij je een enquête wilt afnemen. 

Maak de korte lesopdrachten over Google Forms. 

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Forms

Google Classroom

Een van de Google Apps for Education is Classroom. In deze app (én op de website) kun je zien wat en wanneer je aan opdrachten in moeten leveren. Leraren zien in realtime wie de opdrachten al heeft ingeleverd en kunnen direct feedback geven of zelfs een cijfer! Leerlingen kunnen op de pagina ‘Opdrachten’ bijhouden wat ze moeten inleveren en met één klik aan de slag gaan. 

Hoe werkt het? 

Je docent kan je een e-mail sturen om je uit te nodigen voor een lesgroep. Ze kunnen je ook de lesgroepcode geven, waarmee je jezelf kunt toevoegen aan de lesgroep.

 

Google Classroom

Symbaloo

We zullen Symbaloo actief gebruiken om tijdsbesparender te werken en om makkelijker websites en filmpjes met elkaar te delen. Klik op de onderstaande link en lees goed de instructie door van Symbaloo.

Zorg ervoor dat je alle stappen volgt. Succes!

Open bestand Symbaloo_instructie