Inleiding
Mw Karels staat aan de balie. Haar dochtertje Marieke heeft kleine wormpjes in de ontlasting. Ze vindt dit ontzettend vies. Hoe kan dit en wat kan ze er aan doen? Ze vraagt ook of je een goed middel hebt tegen de wormpjes....
De vraag naar geneesmidddelen zonder recept vindt regelmatig plaats in de apotheek. In deze lessen leer je in theorie en praktijk hoe je dit dient af te handelen.
Hieronder vind je een bestand met de richtlijnen voor een zelfzorggesprek.
Planning periodes
In het leerplanschema van je klas kun je vinden welke onderwerpen van zelfzorg er per periode behandeld worden.
Beoordeling
- 1 x per jaar wordt een zelfzorgtoets afgenomen.
- Alle zelfzorgtaken per periode moeten afgetekend zijn op de aftekenkaart.
In leerjaar 1 worden twee balietoetsen en één zelfzorgtoets afgenomen. Het gemiddelde van deze toetsen moet minimaal een 5,5 zijn. Bij onvoldoende resultaat is de student een bespreekgeval.
In fase 2 wordt twee keer een balietoets en één keer een zelfzorgtoets afgenomen. Het gemiddelde hiervan moet minimaal een 5,5 zijn. Bij onvoldoende resultaat is de student een bespreekgeval.
Beoordelingsformulier zelfzorgtoetsen
Aftekenkaarten
Per periode dienen de opdrachten afgetekend te worden op de aftekenkaart. In de onderstaande link vind je per klas en per periode de aftekenkaarten voor kerntaak 2 (zelfzorg). Bewaar deze goed in je portfolio!
Aftekenkaarten KT2 - zelfzorg
Opdrachten
Op de aftekenkaart van de periode kun je zien welke onderwerpen aan bod komen in de ZZ lessen.
De docent zal aangeven welke opdrachten hierbij horen.
Via de onderstaande link kom je bij de opdrachten per zelfzorgonderwerp.
Opdrachten zelfzorg
Lesmateriaal op onderwerp
Inleiding zelfzorg
Naast het klaarmaken en uitgeven van geneesmiddelen op recept, is de apotheek ook heel belangrijk voor het verlenen van zelfzorg. Om er achter te komen wat dat precies in houdt, ‘’Zelfzorg’’ en welke handelingen/vragen belangrijk zijn in een zelfzorg gesprek, starten we met een inleidende opdracht. Voor het maken van deze opdracht kun je gebruik maken van het boek ‘Standaarden voor Zelfzorg’ en apotheek.nl.
Aambeien
Dhr Koers komt in de apotheek voor advies. Hij heeft regelmatig een moeizame ontlasting. Vanmorgen had hij ook wat bloed bij zijn ontlasting. Wat kan hij hier aan doen???
Acne
Karel Pieper, 15 jaar, staat aan de balie. Hij heeft veel pukkels in zijn gezicht. Hij wil er graag iets aan doen. Heb je een middeltje hiervoor? Hij heeft ook gehoord dat je beter geen chocolade kan eten en hij houdt heel erg van Snickers en Mars. Kan hij deze beter niet meer eten?
Allergische Rhinitis
Aly Bom komt in de apotheek. De tranen stromen haar over de wangen. Verder is ze erg snotterig. Dit heeft ze vaker in het voorjaar. Wat kun je adviseren?
Diarree
Karel en Annette gaan op vakantie naar Thailand. De GGD had geadviseerd om wat geneesmiddelen mee te nemen tegen diarree. Hoe ontstaat diarree en wat kun je er zelf aan doen? Welke adviezen geef je?
Hoofdluis
Kareltje Storter komt van school met een briefje dat een klasgenootje luizen heeft...
De moeder van Kareltje komt in de apotheek. Wat kan ze doen om te voorkomen dat Kareltje ook luizen krijgt?
Hoofdpijn
Dhr Luchter komt regelmatig 4 doosjes paracetamol halen. Bij navraag blijkt dat meneer elke dag 4 paracetamoltabletten gebruikt vanwege chronische hoofdpijn. Wat is je advies?
Hoofdroos
Dhr C. heeft via een methode op You Tube geprobeerd om van zijn hoofdroos af te komen.
Hij moest 2 eieren, olijfolie en citroensap mengen en het mengsel in het haar smeren. Vervolgens 20 minuutjes laten intrekken met een badmuts op en daarna uitspoelen.
Helaas heeft het niet geholpen....
Wat is je advies?
Kinderziektes
Frank Sinoot van 5 jaar is wakker geworden met allemaal pukkeltjes. Hij heeft de waterpokken en veel jeuk. Wat kun je hier adviseren?
Koortslip
Eva Panjer gaat op skivakantie. Ze heeft vaak een koortslip en vraagt een middel hiervoor. Welk middel adviseer je? Welke niet medicamenteuze adviezen kun je geven?
Maagklachten
Jolanda Kanter staat voor de balie met een hele dikke buik.
Ze komt haar foliumzuur halen en heeft veel last van haar maag.
Wat vraag je en wat zijn je adviezen?
Menstruatiepijn
Mw Sluiter staat aan de balie.
Ze heeft de laatste tijd veel pijn tijdens de eerste dagen van de menstruatie.
Wat vraag je en wat zijn je adviezen?
Noodanticonceptie
Marieke Kwadraat heeft sex gehad met haar vriendje. Ze kwam er vanmorgen achter dat ze haar anticonceptiepil gisteren vergeten heeft te slikken. Ze vraagt wat ze moet doen. Welke vragen stel je en geef je noodanticonceptie mee?
Obstipatie
Reisziekte
Reisziekte is een verzamelnaam voor zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Iemand met reisziekte wordt misselijk tijdens een autorit, vliegreis, of op de rug van een kameel. Op een wilde zee is het het ergst. Reisziekte is vervelend, je kunt er heel erg beroerd van worden. Maar het gaat wel vanzelf weer over zodra de reis gestopt is.
Verschijnselen van reisziekte zijn:
- Gapen
- Slap en lusteloos
- Soms slaperig
- Draaierig
- Bleek zien
- Transpiratie
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Braken
- Onverschilligheid (vooral bij heftige zeeziekte)
Spierpijn, gewrichtspijn en kneuzing
Stoppen met roken
Vaginale schimmelinfectie
Verkoudheid en griep
Vitamine D
Voetschimmel
Wondjes
Met 'wondjes' bedoelen we snijwonden, schaafwonden, eerstegraads brandwonden, bijtwonden door mens of dier, insectenbeten of -steken, krabwonden, kloven en blaren.
Een wondje heeft een goede verzorging nodig; de wond goed bekijken, schoonmaken, ontsmetten en dan afdekken. Het is namelijk belangrijk een ontsteking (infectie) te voorkomen.
Hoe verloopt de genezing van een wond?
- Door het bloeden worden vuil en ziekteverwekkers uit de wond gespoeld. Daarna vernauwen de bloedvaten zich en ontstaan er bloedstolsels.
- Uit het gestolde bloed en het weefselvocht ontstaat een korst, die het weefsel eronder beschermt tegen uitdroging en vuil.
- Onder de korst wordt nieuw weefsel gevormd. Eerst ontstaat bobbeltjesweefsel, glanzend en rood van kleur, dat makkelijk bloedt. Daar groeit huidweefsel overheen en zo wordt de wond gesloten.
- De korst valt er vanzelf af. Als er geen infectie is, is het het beste de korst er niet voortijdig af te halen.
Genezing gaat minder snel als de wond ontstoken raakt
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Wormen
Casus 1
Marieke ter Velde heeft een zoontje van vier, die last heeft van wormen in zijn ontlasting.
Het zijn kleine, bewegelijke wormpjes.
|
- Welk plaatje hoort hierbij? A / B / C / D
- Omschrijf de kenmerken van de worminfectie (kleur/ grootte)
- Hoe kun je besmet raken met deze worminfectie?
Casus 2
De moeder van Julia (8jr) komt langs in de apotheek. In de ontlasting van Julia zag zij tot haar grote schrik iets wat op een worm lijkt. Bij navragen blijkt dat het ging om ronde wormen van ongeveer 15cm lang.
|
- Welk plaatje hoort hierbij? A / B / C / D
- Omschrijf de kenmerken van de worminfectie (kleur/ grootte)
- Hoe kun je besmet raken met deze worminfectie?
Casus 3
Dhr Krol komt in de apotheek en vertelt dat hij erg last heeft van buikpijn. Bij navraag heeft hij in zijn ontlasting wel grote witte stukjes gezien. Ze waren ongeveer een centimeter groot. Zou dit de buikpijn kunnen veroorzaken?
|
- Welk plaatje hoort hierbij? A / B / C / D
- Omschrijf de kenmerken van de worminfectie (kleur/ grootte)
- Hoe kun je besmet raken met deze worminfectie?
Casus 4
Een student van 22 jaar is een maand geleden teruggekomen van een reis naar de tropen (Zuid Amerika). Hij heeft last van koorts en rillingen en heeft van zijn vriendin gehoord dat hij besmet kan zijn geraakt met een worminfectie door het zwemmen in stilstaand zoet water. Zou dit kunnen kloppen?
|
- Welk plaatje hoort hierbij? A / B / C / D
- Omschrijf de kenmerken van de worminfectie (kleur/ grootte)
- Hoe kun je besmet raken met deze worminfectie?
Wratten
UA standaard NSAID's
UA standaard Sint-Janskruid
Sint-Janskruid