Nederlands h3

Nederlands h3

Nederlands h3

De Stercollectie Nederlands van Stichting VO-content geeft je als docent alle ruimte om de lessen naar wens vorm te geven. Het digitaal leermateriaal is naar eigen inzicht in te zetten, te combineren en aan te vullen. De Stercollecties zijn daardoor goed te gebruiken als aanvulling op bestaand leermateriaal. Of vormen een goede basis om een methode te vervangen.

Aan welke kenmerken voldoet de Stercollectie?

  • Actuele digitale leerlijnen voor een vak, niveau en jaar voor iedereen beschikbaar.
  • Kerndoel- en eindtermdekkend, voor aanvullend of (deels) vervangend gebruik.
  • Leerdoeldenken en formatief evalueren zijn geïntegreerd in alle leerlijnen.
  • Flexibel inzetbare en leerlinggerichte opdrachten, bruikbaar voor blended learning.
  • Sluit aan op de door de SLO ontwikkelde leerdoelenkaarten voor het vak Nederlands.
  • Stelselmatig onderhoud en actualisatie op basis van reflecties van gebruikers en experts.
  • Te gebruiken op elke computer, laptop of tablet.

Voor Nederlands zijn de volgende Stercollecties ontwikkeld:

  • Nederlands vmbo-b leerjaar 1 t/m 4
  • Nederlands vmbo-kgt leerjaar 1 t/m 4
  • Nederlands hv leerjaar 1 en 2
  • Nederlands h leerjaar 3, 4 en 5
  • Nederlands v leerjaar 3, 4, 5 en 6

Docentenmateriaal
Als jouw school deelneemt aan Stichting VO-content krijg je ook exclusief toegang tot het docentenmateriaal dat bij de Stercollecties hoort.
Check hier of jouw school al deelneemt aan VO-content. Als dit het geval is, kun je direct binnen ‘Mijn VO-content’ het docentenmateriaal eenvoudig filteren op vak, niveau en leerjaar waarna je precies ziet welke materialen er beschikbaar zijn. Denk aan:

  • Toetsen en antwoordmodellen
  • Werkbladen
  • Werkplannen
  • Samenvattingen
  • Woordenlijsten
  • Stercollectie handleidingen
  • Extra oefenmaterialen

Contact
Heb je een inhoudelijke of technische vraag over de Stercollecties? Neem gerust contact op met onze helpdesk of telefoonnummer: 085-0443100 (tot 12 uur).

Deelnemer worden aan Stichting VO-content?
Wanneer jouw school (vanaf dit schooljaar) deelneemt aan VO-content* krijgen jij en collega’s exclusief toegang tot een basispakket met het docentenmateriaal én allerlei programma’s die onderwijs op maat mogelijk maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het basispakket aan te vullen met drie extra keuzeprogramma’s. Door deel te nemen draagt je school bovendien bij aan de doorontwikkeling van open leermateriaal (Stercollecties). Een mooie maatschappelijke doelstelling!

Basispakket:

Docentenmateriaal
Extra materialen zoals handleidingen, toetsen, extra oefenmateriaal behorende bij de Stercollecties.

SterMonitor
Digitale leeromgeving waarin de Stercollecties getoond worden met daarin ook de voortgang van de leerlingen.

Oefenprogramma Engels
Een adaptief oefenprogramma voor Engelse lees-, kijk-, en luistervaardigheid.

Extra Programma Nederlands
Naslagwerk Nederlands met theorie en oefeningen.

Rekensite
Een adaptief oefenprogramma voor rekenvaardigheid van niveau 1F t/m 3F.

 

Keuzeprogramma's:

ExamenKracht
Oefenprogramma waarin leerlingen online examens oefenen en feedback krijgen.

Kracht in Controle (KIC)
Lesprogramma sociaal-emotionele ontwikkeling waarmee je inzicht krijgt in de groepsdynamiek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen bevorderd.

Portfolio-site
Een digitale tool waarin leerlingen de ontwikkeling van hun competenties bijhouden.


Wil je meer weten over deelname aan VO-content? Op onze site staat meer informatie maar we vertellen er graag meer over. Neem contact met ons op via 030-232 48 22 of mail ons!

* Is jouw school al langer deelnemer aan VO-content en nog niet overgestapt naar het actuele deelnamemodel? Dan kan het zijn dat jullie school geen toegang heeft tot onze nieuwe programma’s SterMonitor en Extra Programma Nederlands. Wil je dit aanpassen? Neem dan contact met ons op.

Leerjaar havo 3

Thema 1 Heelal

Dit thema gaat over het heelal.
In 2009 was het vierhonderd jaar geleden dat de Italiaan Galileo Galilei voor het eerst een telescoop op de nachthemel richtte. Dat moment zien we nu als het begin van de wetenschap sterrenkunde.

Dit thema sluit je af met het schrijven van een verhaal over een reis naar Mars.

Thema: Heelal

 

Thema 2 Europa

In dit thema staan de diverse onderdelen van het vak Nederlands, waarmee je in dit thema aan de slag gaat, in het teken van Europa. Je zult ontdekken hoezeer je verbonden bent met de andere landen uit Europa.

In de eindopdracht van dit thema, kies jij je favoriete Europese stek uit.
Die ga je presenteren aan de rest van de klas.

Thema: Europa

 

Thema 3 Faalangst

Faalangst is een vorm van angst waar veel mensen last van hebben. Als je last hebt van faalangst, ben je bang dat je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen. Faalangst heeft met je verwachtingen van andere mensen en met je zelfvertrouwen te maken.

Bij het onderdeel spreken ga je je meer in het onderwerp verdiepen en er een korte spreekbeurt over voorbereiden en houden. Al doende ben je natuurlijk ook bezig met grammatica en spelling en in dit thema met het onderwerp ‘fictie’.

Thema: Faalangst

 

Thema 4 Verleiding

Bij verleiden denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan:
"(iemand) overhalen tot iets wat hij of zij eigenlijk niet wil of mag".
Dat overhalen kan over van alles gaan: je mening, geldbesteding, vrijetijdskeuzes, seks et cetera.
In de reclamewereld wordt met verleiden vaak bedoeld: "overhalen tot het kopen van een bepaald product".
In dit thema zullen we ons vooral bezig houden met verleiden tot het meedoen aan een bepaalde handeling.
Je sluit dit thema af met het maken van een reclametekst of een reclamefilmpje waarmee je je lezers of kijkers probeert te verleiden tot het meedoen aan een bepaalde actie of het bezoeken van een concert.

Thema: Verleiding

 

Thema 5 Mijn en dijn

Als over iemand wordt gezegd dat 'hij het verschil tussen mijn en dijn niet kent', wordt er bedoeld dat die persoon een dief is. Criminaliteit gaat bijna altijd over het op een illegale manier in bezit nemen van iets van een ander (eigendom). Eigendom leidt vaak tot conflicten tussen mensen.
Criminaliteit vindt bijna iedereen verkeerd, maar we zijn er ook door geboeid. Kijk maar naar de kijkcijfers van films en series over misdaad en de oplagecijfers van detectives en de aandacht voor criminaliteit in de krant.

Dit thema gaat dan ook over criminaliteit en de berichtgeving daarover.
Welke rol spelen misdaadverslaggevers en wat vind jij daarvan?

Thema: Mijn en dijn

 

Thema 6 Heden en verleden

Veel leerlingen vragen zich wel eens af waarom ze geschiedenis hebben. In het dagelijkse leven ben je ook zeer weinig actief met geschiedenis bezig. Hoe belangrijk het is, merk je pas wanneer je de achtergrond van een bepaalde situatie moet kennen. Een eenvoudig voorbeeld is wanneer je gaat solliciteren. Voor je op gesprek gaat bij je eventuele nieuwe werkgever, moet je toch iets van het bedrijf weten. Daarom zul je je verdiepen in de geschiedenis en achtergronden van het bedrijf.
Ook je eigen omgeving wordt interessanter als je meer weet van het verleden ervan. Overal om je heen vind je bijvoorbeeld industrieel erfgoed. Daaronder verstaan we de voortbrengselen van de mens ten behoeve van de dagelijkse arbeid, denk aan: fabrieksgebouwen, bruggen, sluizen, molens, boortorens en dergelijke, eigenlijk alle materiële overblijfselen van de industriële maatschappij.

Thema: Heden en verleden

 

Thema 7 Jouw toekomst

Als je in de derde klas van de middelbare school zit, heb je nog een heel leven voor je. En jullie hebben vast allemaal wel eens nagedacht over wat het leven je verder kan, zal brengen.
In dit thema gaan we het hebben over jouw toekomst, wat wil je later worden, krijg je een relatie, word je rijk en gelukkig? Maar ook waar ben je bang voor, krijg ik wel een baan?


 

Thema 8: Gezondheid

Gezondheid
Over gezond leven wordt veel geschreven en gesproken, maar hoe doe je dat. Hoe belangrijk is gezondheid voor jou en wat doe jij om gezond te leven. Wat zijn de belangrijkste richtlijnen om gezond te leven? Waar let jij op en wat vind je moeilijk?

Thema: Gezondheid

 

Thema 9: Lachen

Lachen is goed voor je, het verlengt je leven, het is goed voor vriendschappen, vermindert angsten en maakt dat je beter met de moeilijkheden in het leven kunt omgaat. Lachen is een middel om heel snel een positieve stemming in een groep op te wekken en maakt dat je dagelijks beter om kunt gaan met stress en conflicten. Iedereen heeft dit soort wijsheden wel eens gehoord, maar wat is lachen precies, wat doet het met je en met welke taalmiddelen kan je iemand aan het lachen krijgen. In dit thema gaan we het over lachen hebben.

Thema: Lachen

 

Thema 10: Anders

In dit thema gaat het over anders zijn en spreken dan we gewoon zijn te doen.
Mensen die anders spreken dan de meerderheid hadden het vroeger vaak moeilijk.

Op dialecten werd nogal neergekeken, maar stadsdialecten zijn tegenwoordig populair en sommige streektalen zijn sinds kort zelfs officieel erkend.
In dit thema gaan we het vooral hebben over varianten van het Nederlands.

Thema: Anders

 

  • Het arrangement Nederlands h3 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-09-23 13:09:15
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Stercollecties Nederlands zijn open, digitale leerlijnen die worden aangeboden door VO-content. De leerlijnen voldoen aan de kerndoelen of eindtermen en door de SLO ontwikkelde leerdoelspecificaties. Deze arrangeerbare leerlijn voor Nederlands voor havo3 bevat in totaal 10 thema’s.
    Leerniveau
    HAVO 3;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, h3, havo, hoofdarrangement, leerlijn, nederlands, rearrangeerbaar, stercollectie, vocontent001

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

    Nederlands h3 StudioVO

    https://maken.wikiwijs.nl/80271/Nederlands_h3_StudioVO