Module Argumenteren - v456

Module Argumenteren - v456

Module Argumenteren

Inleiding

Als je iemand van je standpunt wil overtuigen gebruik je argumenten.
In veel situaties (thuis, op je sportclub, bij je vrienden of op je werk) wordt er van je verwacht dat je kunt vertellen wat en waarom je iets vindt.
Het is dan belangrijk dat je een goed verhaal hebt dat je zowel mondeling als schriftelijk beargumenteert en dat je je mening kan geven.

Voor de examenonderdelen leesvaardigheid, deelname aan een debat of discussie en het schrijven van een betoog is het belangrijk dat je de volgende stof goed beheerst:

  • standpunten en soorten argumenten herkennen en onderscheiden;
  • argumentatieschema’s herkennen;
  • in een tekst drogredenen leren herkennen;
  • het beoordelen van de aanvaardbaarheid van een betogende tekst of een betogend tekstgedeelte.

Wat kan ik straks?

De leerdoelen van de module Argumenteren zijn:

Stelling - standpunt - argument

Je kunt:

  • (met behulp van voorbeelden) duidelijk maken wat een stelling, een standpunt en een argument is.
  • het verschil tussen feitelijke en niet-feitelijke argumenten herkennen.
  • verschillende soorten argumenten onderscheiden en gebruiken.

Argumentatieschema en - structuur​

Je kunt:

  • omschrijven wat een redenering is.
  • omschrijven wat een argumentatieschema is.
  • vier argumentatieschema's herkennen.
  • vier basisvormen van argumentatie herkennen en gebruiken.

Drogredenen

Je kunt:

  • omschrijven wat wordt bedoeld met drogredenen.
  • verschillende soorten drogredeneringen herkennen.

Wat ga ik doen?

De module 'Argumenteren' bestaat uit de volgende onderdelen:

Onderdeel Tijd in SLU
Inleiding 0,5
Opdracht: Stelling/standpunt/argumentatie 3,5
Opdracht: Argumentatieschema en - structuren 3
Opdracht: Drogredenen 2
Afsluiting 1
Totaal 10 à 11

 

De tijd is een indicatie en afhankelijk van de duur van de eindopdracht.

Opdrachten

Hier vind je de drie opdrachten die samen de module Argumenteren vormen.
Maak je keuze.

Opdracht 1

Stelling - standpunt - argument

Opdracht 2

Argumentatieschema en - structuur

Opdracht 3

Drogredenen

Afsluiting

Samenvattend

Hier een overzicht van de Kennisbanken in dit thema.

Argumenten

Argumentatieschema

Argumentatiestructuren

Drogredenen

Eindopdracht

Lees de tekst Stappen in je woonkamer en beantwoord de vragen.

Stappen in je woonkamer

(1) Vrijdagavond. Hij ligt op de bank. Niet alleen – tenminste, zo voelt het niet. Want op datingapp Tinder voert hij drie flirterige gesprekken tegelijk. Af en toe lacht hij hardop om de grappen die zijn beste vriend maakt op WhatsApp. Ondertussen bestelt hij met een nieuwe restaurant-app kreeft bij een van de betere restaurants in de stad. En met zijn vrije hand pakt hij de afstandsbediening om een nieuwe serie uit te zoeken op Netflix. Een perfecte vrijdagavond. Onwaarschijnlijk? Nee, want thuisblijven is het nieuwe uitgaan.

(2) Thuisblijven is nu sociaal geaccepteerd. Zeggen dat je alle seizoenen van een bepaalde serie in twee weken hebt gezien, is niet iets om je voor te schamen. Huiselijkheid is zelfs iets om je op te laten voorstaan. Graag delen we foto’s van knus ingerichte leeshoekjes, het liefst met een of twee zelf opgeknapte tweedehands meubels erop. Foto’s van katten en pyjama’s doen het op Facebook net zo goed als foto’s van cocktails en hoge hakken. Populaire lifestylesites als NSMBL, Ze.nl en Cosmopolitan publiceren lijstjes als: “23 redenen waarom thuisblijven zo veel leuker is dan uitgaan”.

(3) Het aantal thuisblijvers wordt niet bijgehouden, maar er zijn wel cijfers die in een richting wijzen. Zo nam het aantal theaterbezoekers in 2014 volgens het CBS1) met 2 procent af en bevond zich daarmee op een van de laagste niveaus sinds 2005. Het aantal nachtclubs nam tussen 2009 en 2014 volgens Datlinq2) af van 500 naar 336. En het aantal cafés daalde sinds de crisis met 13 procent, zo meldde het CBS. Winkels en winkelcentra hebben het moeilijk, terwijl het aantal onlineshoppers maar blijft groeien.

(4) Een sterkere aanwijzing voor de populariteit van thuisblijven is de weergave van uitgaan in populaire cultuur. In een artikel van The New York Times over het fenomeen schreef journalist Molly Young over de verschillen tussen Girls (2012) en Sex and The City (1998). De hedonistische vriendinnengroep uit die laatste serie hopt van restaurantopening naar nachtclub en van expositie naar cocktailbar. Een crisis en een decennium later zien we de New Yorkse vriendengroep in Girls internettend en series kijkend op de bank. En in Broad City (2014) is thuis blowen, Facetimen of YouTubefilmpjes kijken de dagelijkse bezigheid.

(5) Natuurlijk, restaurants zitten nog steeds vol op uitgaansavonden – probeer in Rotterdam of Amsterdam maar eens een tafeltje te krijgen bij een populaire zaak. Voor de betere clubs staan nog steeds rijen, en Nederlandse dancefestivals beleven gouden tijden. En vaker bankhangen is normaal naarmate je ouder wordt en je je settelt. Toch is een avondje thuisblijven niet eerder zo aantrekkelijk geweest en wordt het geaccepteerd als bijna volwaardig alternatief. Ook in de leeftijdscategorie die het traditioneel het laatst maakt. Waarom zouden we ook naar buiten gaan, als liefde, vriendschap, seks, eten en vermaak naar keuze allemaal met één druk op de knop bereikbaar zijn?

(6) De explosie van het gebruik van sociale media leidde een paar jaar geleden juist tot het tegenovergestelde van de thuisblijftrend: fomo, de afkorting van fear of missing out. Sommige evenementen op Facebook hadden opeens tienduizenden aanmeldingen, wat betekende dat halve virtuele vriendenlijsten op ‘aanwezig’ stonden. Zo meldden zich in 2014 bijna 40.000 mensen aan voor het afscheidsconcert van Acda en de Munnik in het Vondelpark – waar plek is voor 4500 man.

(7) Wellicht heeft die stortvloed aan evenementen waar we bij moeten zijn ons moe gemaakt en zijn we verzadigd. Er zijn meer oorzaken te bedenken. Zo schrijft Young over de minimalisatie van risico’s. Die zijn er namelijk volop in de grote, boze buitenwereld. Je kunt een blauwtje lopen, je kunt je telefoon kwijtraken. Je kunt mensen tegenkomen die je niet wilt zien, zoals je ex met een nieuwe partner. Je fiets kan gestolen worden of je kan te veel geld uitgeven. Als je thuisblijft, in je beschermde cocon, zal je niet de liefde van je leven tegen het lijf lopen, maar je weet wél wat je moet verwachten en dat is een veilige gedachte. Het grootste risico dat je loopt, schrijft Young, is dat je bezorgde eten klef is of dat die ene aflevering tegenvalt.

(8) Anne Noorda (26), hoofdredacteur Memory Group: “Ik denk dat deze trend ermee te maken heeft dat je 24/7 in verbinding staat met iedereen. Dus voel je minder de behoefte om elkaar in het echt op te zoeken. Dat merk ik ook met mijn vrienden dat je prima een maand zonder elkaar kunt, want je spreekt elkaar al op Facebook en Instagram.”

(9) Worden we dan nu allemaal bankhangende, asociale wezens, te lui om naar de supermarkt te lopen en te verlegen om iemand aan te spreken in de kroeg? Verdrinken we in onze technologische bubbel, niet in staat vertier te zoeken zonder smartphone? Natuurlijk niet – voor ‘echte’ uitgaanservaringen bestaan nog steeds rijen en wachtlijsten. En bovendien gaan uitgaanstrends in golven. Zo publiceerde New York Magazine een artikel: Why the new trend in nightlife is staying home.3) Jaar van schrijven: 1987.

naar: Jonas Kooyman en Mirjam Remie
uit: www.nrc.nl, 27 mei 2016

Jonas Kooyman en Mirjam Remie zijn redacteur bij NRC Media.

noot 1 CBS: Dit is de afkorting voor het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat als taak heeft het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische informatie.
noot 2 Datlinq: een internationaal bedrijf dat een database beheert en uitbaat met locatie- en omgevingskenmerken van en voor bedrijven in de voedselindustrie.
noot 3 Why the new trend in nightlife is staying home: Waarom de nieuwe trend in het nachtleven is thuis te blijven.

 

Vraag 1
Alinea 2 bevat een constatering, gevolgd door een uitwerking.
Van welk type uitwerking is sprake in alinea 2? Er is sprake van een uitwerking op basis van ...

A een vergelijking.

B kenmerken of eigenschappen.

C oorzaak en gevolg.

D voorbeelden.

Vraag 2
In alinea 3 wordt gebruik gemaakt van het argumentatieschema op basis van autoriteit.
Leg uit waar dit uit blijkt. Geef antwoord in een of meer volledige zinnen en gebruik voor je antwoord niet meer dan 15 woorden.

Vraag 3
“Een sterkere aanwijzing voor de populariteit van thuisblijven is de weergave van uitgaan in populaire cultuur.” (regels 45-47) Een kritisch lezer kan een van de volgende drogredenen vinden in de redenering in deze alinea: cirkelredenering, overhaaste generalisatie, persoonlijke aanval, vals dilemma of vertekenen van een standpunt.
Noem de drogreden en leg uit wat er niet zou kloppen in de argumentatie. Geef antwoord in een of meer volledige zinnen en gebruik voor je antwoord niet meer dan 30 woorden.

Vraag 4
Vanaf alinea 7 geeft de tekst drie algemene verklaringen voor de toenemende populariteit van thuisblijven. Noteer die algemene verklaringen en nummer ze. Geef antwoord in een of meer volledige zinnen en gebruik voor je antwoord niet meer dan 50 woorden.

Vraag 5
“Het grootste risico dat je loopt, schrijft Young, is dat je bezorgde eten klef is of dat die ene aflevering tegenvalt.”
Met welk woord kan de gevoelswaarde die uit dit citaat van Young spreekt, het best omschreven worden?
A bezorgdheid
B opluchting
C spot
D verwondering

Vraag 6
Hoe is alinea 9 het best te typeren? Als een alinea waarin:
A een positieve conclusie wordt getrokken over de toekomst
B een sombere toekomstverwachting wordt gerelativeerd
C scenario’s voor de toekomst tegen elkaar afgewogen worden
D vragen over de toekomst aan de lezer gesteld worden

Vraag 7
“Jaar van schrijven: 1987.”
Welk verschijnsel uit alinea 9 wordt met de slotzin van tekst 2 onderbouwd? Geef antwoord in een of meer volledige zinnen.

Vraag 8
Welke omschrijving verwoordt het best de hoofdgedachte van de tekst?
A Thuisblijven is de huidige trend, maar bepaalde uitgaansgelegenheden blijven populair en naar verwachting kiezen mensen op termijn weer vaker voor uitgaan.
B Thuisblijven wint, onder invloed van tv-series en andere uitingen van populaire cultuur, steeds meer aan populariteit, terwijl sociale media steeds minder invloed krijgen.
C Thuisblijven wordt momenteel steeds populairder, omdat mensen behoefte hebben aan de veiligheid van de eigen omgeving en via sociale media voldoende contact hebben met elkaar.
D Thuisblijven wordt steeds meer sociaal geaccepteerd, omdat mensen behoefte hebben aan veiligheid, maar tegelijkertijd worden uitgaansgelegenheden nog altijd goed bezocht.

Heb je alle vragen beantwoord? Bekijk dan de voorbeeldantwoorden.

Antwoorden

Terugkijken

Intro

  • In de inleiding staat een opsomming van de onderdelen die je op het gebied van leesvaardigheid, deelname aan een debat of het schrijven van een betoog moet beheersen.
    Heb je het idee dat deze module een bijdrage heeft geleverd?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen per opdracht nog eens door.
    Kun je nu zelf een argumentatieschema maken en herkennen wat drogredenen zijn?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij 'Wat ga ik doen?' stond een studiebelasting van 10 à 11 SLU.
    Had je voldoende tijd om theorie te lezen en de opdrachten te maken?
  • Eindopdracht
    Heb je alle vragen over de tekst 'Stappen in de woonkamer' goed beantwoord?
    Komt deze trend van 'stappen' je bekend voor of juist niet?
  • Het arrangement Module Argumenteren - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-07-01 08:36:17
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    De module Argumenteren VWO is ontwikkeld door Fred Marsman (CambiumNed) en medewerkers van StudioVO.

    Fair Use
    In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
    Meer informatie: Fair use .

    Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
    helpdesk VO-content .

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze module valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor v456. Deze module bestaat uit drie opdrachten. Allereerst zal je werken aan 'Stelling/standpunt/argumentatie'. Daarna zal je aan de slag gaan met 'Argumentatieschema en -structuren'. Uiteindelijk zal je de opdrachten afsluiten met 'Drogredenen'.
    Leerniveau
    VWO 6; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Mondelinge taalvaardigheid; Luisteren; Spreken; Gesprekken voeren (Nederlands); Argumentatieve vaardigheden;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    10 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, module argumenteren - v456, nederlands, opdracht: argumentatie en -structuren, opdracht: drogredenen, opdracht: stelling/standpunt/argumentatie, stercollectie, v456

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Nederlands. (2020).

    Module Argumenteren - h45

    https://maken.wikiwijs.nl/80932/Module_Argumenteren___h45