Nieuwe versie Wikiwijs Maken juli 2016

Nieuwe versie Wikiwijs Maken juli 2016

'Look and feel' gewijzigd

Nieuw arrangement vanaf overzicht

Vanaf deze versie kun je een nieuw arrangement al starten van het overzicht. Je hoeft daarvoor dus niet meer eerst naar 'arrangementen'. 

Dat scheelt weer klikken.

Arrangement start met tab 'inhoud'

Wat wil je als eerste doen wanneer je een nieuw arrangement maakt? Inhoud toevoegen. Daarom starten arrangementen nu op met de tab 'inhoud' zodat je direct aan de slag kunt. 

Daarnaast hebben we op verschillende plaatsen, onder andere bij de tab 'inhoud' en bij het 'colofon' de verklarende teksten duidelijker gemaakt. 

Navigatie tussen mappen en teams

In Wikiwijs Maken kun je teams starten en mappen aanmaken. Het is belangrijk dat je goed kunt zien wáár je je bevindt en ook gemakkelijk kunt navigeren tussen verschillende teams en mappen. 

Daarom hebben we hier een aantal wijzigingen doorgevoerd:

 

Navigeren binnen team of eigen omgeving via kruimelpad

Wanneer je binnen een teamomgeving of je eigen omgeving een map en daarbinnen een submap opent, zie je bovenin een 'kruimelpad' ontstaan. We hebben dit kruimelpad verbetert zodat je iedere stap ook weer terug kunt volgen door op de betreffende link te klikken.

 

Navigeren vanuit een team terug naar je eigen omgeving

Wil je vanuit een team terug naar je eigen omgeving, dan gaat dit via het overzicht van het team:

  • Klik (indien nodig) op 'team <teamnaam> overzicht' in het kruimelpad bovenin het scherm.
  • Klik vervolgens in het overzicht  links onderaan op 'terug naar Mijn Overzicht'

 

Navigeren van team naar team

Wil je vanuit een team naar een ander team, dan gaat dit via het overzicht van het team:

  • Klik (indien nodig) op 'team <teamnaam> overzicht' in het kruimelpad bovenin het scherm.
  • Klik vervolgens in het overzicht links onderin op 'terug naar mijn overzicht'. 
  • Vanuit 'mijn overzicht' klik je het team aan waar je naartoe wilt.

 

 

Filter op concept

Recent hebben we het mogelijk gemaakt een conceptversie te maken van een arrangement. Zo kun je in alle rust wijzigingen doorvoeren en ze pas online zetten als je helemaal klaar bent. 

In deze versie is het ook direct duidelijk van welke arrangementen er een conceptversie bestaat. Dit wordt nl. aangegeven met een blauwe balk voor het arrangement. 

Wil je alleen je arrangementen met conceptversie zien? Klik dan bovenin het overzichtsscherm van je arrangementen op de knop 'filter op concept'. Staat je filter op concept aan, dan is de knop donkergrijs. Staat het filter op concept uit, dan is de knop lichtgrijs.

Arrangement kopiëren via button

Tot nu toe kopieerde je een arrangement door in het overzicht van arrangementen op het betreffende icoontje te klikken. 

Met ingang van deze versie kopieer je op dezelfde manier als je andere acties uitvoert: je selecteert het arrangement door er een vinkje voor te zetten en klikt bovenin het scherm op de knop 'kopieren'.

Sjabloon zelfverklarender

We hebben het maken van een sjabloon zelfverklarender gemaakt.

  • Er zijn verschillende mogelijkheden (modellen) om een Wikiwijsarrangement vorm te geven. Met ingang van deze versie worden de verschillende mogelijkheden als afbeelding getoond, zodat je meteen een indruk krijgt hoe je keuze eruitziet.
  • Het 'oude' Wikiwijsmodel blijft intact voor bestaande arrangement waarin de model gebruikt wordt, voor nieuwe arrangementen is het niet meer te kiezen.
  • Het gekozen lettertype, de lettergrootte en de keuze van tab- en titelkleur worden in een voorbeeld aan de rechterkant van het scherm getoond.
  • De optie om een eigen header aan te maken vind je in het vervolg onder de knop 'geavanceerd'.

 

Tabblad presentatie

Alléén als je minimaal één sjabloon ter beschikking hebt, zie je in het tabblad 'presentatie' onderstaande keuzemogelijkheid verschijnen.

Voor de rest werkt het tabblad presentatie precies hetzelfde als het sjabloon.

 

 

Sjabloon toepassen op willekeurig arrangement

Door een sjabloon aan te maken kun je een Wikiwijs arrangement in een handomdraai je eigen look and feel geven. Handig als je bijvoorbeeld wilt dat alle Wikiwijsarrangementen die je op je school gebruikt dezelfde uitstraling hebben.

Een 'willekeurig' arrangement tonen met je eigen sjabloon

Eigenlijk bestaat deze mogelijkheid al langer, maar wellicht ken je hem nog niet. Als je een sjabloon maakt krijgt dat sjabloon een unieke aanduiding /sjabloon/xxxx

Als je deze aanduiding van je sjabloon achter de link van een willekeurig Wikiwijsarrangement plakt en je roept die nieuwe link op, dan wordt het arrangement getoond volgens de inrichting van jouw sjabloon in plaats van het oorspronkelijke.

Hieronder zie je bijvoorbeeld twee links naar hetzelfde Wikiwijsarrangement. Achter de tweede link zie je de verwijzing naar een sjabloon. Als je op de links klikt zie je dat de inhoud exact gelijk is, maar de vormgeving niet.

http://maken.wikiwijs.nl/80248/Nieuwe_versie_Wikiwijs_Maken_juli_2016

http://maken.wikiwijs.nl/80248/Nieuwe_versie_Wikiwijs_Maken_juli_2016/sjabloon/1262  

Je hoeft een arrangement dus helemaal niet te kopiëren om het een persoonlijke uitstraling te geven.

Video

Video stopt bij pagina-overgang

Tot nu toe bleef een filmpje gewoon afspelen als je naar de volgende pagina van een Wikiwijsarrangement ging. Maar met ingang van deze versie houdt een filmpje direct op met spelen als je naar een andere pagina van je arrangement gaat.

Bij gebruik van het video-element worden Youtube-, Vimeo- en Teleblikfilmpjes direct getoond

Om een video direct afspeelbaar in je arrangement op te nemen is het vanaf deze versie voldoende om de link naar een Youtube-, Vimeo- of Teleblikfilmpje op te nemen in het video-contentelement. Je hoeft daarvoor dus niet meer eerst de embedcode op te zoeken. Het blijft overigens wél mogelijk om embedcodes in het video-contentlement te plakken: deze mogelijkheid kun je bijvoorbeeld gebruiken voor filmpjes van andere bronnen.

En: wil je je video gewoon als link opnemen, dan kan dat natuurlijk nog steeds: gebruik daarvoor dan het link-element of neem de link naar de video op in je tekstelement: als 'gewone' link of als knop.

 

 

  • Het arrangement Nieuwe versie Wikiwijs Maken juli 2016 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Wikiwijs
    Laatst gewijzigd
    2016-06-25 23:11:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Nieuwe versie Wikiwijs Maken juni 2016

    https://maken.wikiwijs.nl/80136/Nieuwe_versie_Wikiwijs_Maken_juni_2016