Anne Frank

Anne Frank

Het dagboek van Anne Frank

Anne Frank

Deze webkwestie gaat over Anne Frank, haar leven in het achterhuis en het dagboek dat ze geschreven heeft.

Je gaat één voor één stap 1 tot en met 6 doorlopen. Met laatste stap hoef je niets te doen, die is voor de juf.

 

1. Inleiding

Bekijk eerst het filmpje over Anne Frank hieronder. Lees daarna de tekst.

 

Het leven en het dagboek van Anne Frank

 

Wie was Anne Frank?

Anne Frank was een Joods meisje en werd geboren op 12 juni 1929 in Duitsland. Al snel verhuisde ze met haar zus Margot en haar ouders Otto en Edith, naar Amsterdam. In Duitsland kwam Hitler namelijk aan de macht. De Joden werden gediscrimineerd door Hitler en zijn aanhangers. Het leven in Duitsland werd steeds zwaarder en gevaarlijker voor de Joden.

 

Oorlog

De familie Frank hoopte veilig en vrij te zijn in Nederland. Dit heeft helaas niet lang geduurd. De Duitsers vielen in mei 1940 Nederland binnen. Na vijf dagen vechten hadden de Duitsers Nederland bezet.

Het leven voor de Nederlanders werd steeds zwaarder. Vooral voor de Joodse Nederlanders. Er werden steeds meer maatregelen genomen om de Joden tot aparte mensen te maken. Zo moesten ze een gele ster op hun kleding dragen, zodat iedereen kon zien dat ze Joods waren. Ook mochten Joden op steeds meer openbare plekken niet meer komen en moesten ze naar aparte scholen. Dit vonden de Duitsers niet genoeg en dus werden de Joden opgepakt en naar concentratiekampen gebracht.

 

Onderduiken

Op 5 juli kreeg zus Margot een oproep om in Duitsland te gaan werken. Vader Otto vertrouwde het niet en besloot onder te duiken met het gezin. Ze doken onder bij zijn kantoor aan de Prinsengracht in Amsterdam. Aan de voorkant van het huis was niet te zien, dat er aan de achterkant nog een huis stond. Dit was het Achterhuis. De trap naar het Achterhuis werd verstopt achter een draaibare boekenkast.

Een aantal mensen die voor Otto werkte, wilde graag helpen en brachten spullen en eten. Verder moesten ze overdag muisstil zijn, omdat er ook ander personeel aan het werk was in het kantoor.

Na bijna twee jaar in het Achterhuis ondergedoken te hebben, worden ze verraden. Familie Frank wordt naar verschillende concentratiekampen gebracht. Anne sterft daar in maart 1945, een paar maanden voor de bevrijding. Alleen vader Otto heeft het concentratiekamp overleefd.

 

Dagboek

Anne kreeg op haar dertiende verjaardag in 1942, vlak voordat ze gingen onderduiken, een dagboek cadeau. Ze was er erg blij mee en begon gelijk te schrijven. Tijdens het onderduiken is ze blijven schrijven. Ze noemt haar dagboek Kitty en schrijft ongeveer 165 dagboekbrieven aan Kitty. In de brieven schrijft Anne van alles over het onderduiken. Ze beschrijft de gewone dingen zoals het eten, het slapen, de dagindeling en de familierelaties. Verder vertelt Anne van alles over zichzelf, hoe ze zich voelt en haar angsten. Anne geeft ook haar mening over gebeurtenissen in de wereld.

Anne's grootste wens was om schrijfster te worden. In haar dagboek schreef ze: 'Je weet allang dat m'n liefste wens is dat ik eenmaal journaliste en later een beroemde schrijfster zal worden. Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld 'Het Achterhuis' uitgeven'. 

Het dagboek van Anne is bewaard gebleven. Na de oorlog heeft vader Otto het dagboek uitgebracht als boek, met de titel: 'Het achterhuis'.

 

2. De opdracht

Wat ga je doen?

Anne Frank wilde erg graag schrijfster worden. Ze schreef alles op in haar dagboek, van haar diepste geheimen, waar ze van hield, waar ze bang voor was, tot aan haar mening over belangrijke zaken. Jij gaat zelf een bladzijde schrijven uit het dagboek van Anne. Het is dus belangrijk je je heel goed inleeft in hoe Anne Frank zich gevoeld moet hebben. Dit ga je doen in Word.

 

Informatie

Voordat je begint met het schrijven, moet je er eerst voor zorgen dat je onderzoek doet naar het leven van Anne Frank tijdens het onderduiken. Hier is veel over te vinden op het internet.

 

Wat ga je leren?

Vandaag je leren om je in te leven in iemand anders, door zelf onderzoek te doen. Ook ga je leren om zo zelfstandig mogelijk deze opdracht te maken. Bij elke stap wordt precies vertelt wat je moet doen. Lees dus goed elke stap door en sla niets over! Pas als je er echt niet uitkomt, vraag je het aan de juf.

 

3. Verwerking

Voor je aan de slag gaat

Je gaat zelf een bladzijde schrijven uit het dagboek van Anne. Dit wordt een brief gericht aan Kitty. Je mag zelf een onderwerp of gebeurtenis kiezen, waar je over gaat schrijven. Je omschrijft hierbij hoe jij je zou voelen als jij Anne was. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, moet je natuurlijk wel weten hoe het leven van Anne was toen ze ondergedoken zat. 

Bij de inleiding heb je al wat informatie gelezen over Anne Frank. Om nog meer te leren over Anne, ga je eerst aan de slag met opdracht 1. Als je klaar bent met opdracht 1, ga je verder met opdracht 2. 

 

Aan de slag

Opdracht 1: Om meer te weten te komen over hoe Anne's leven was tijdens de periode dat ze ondergedoken zat, ga je eerst op onderzoek uit. Zo kun jij je straks beter inleven in Anne. Onder stap 4 'infobronnen' in de menubalk links, staan websites waar je informatie kunt vinden. Je gaat nu eerst naar stap 4: infobronnen en verdiept je in de informatie op de sites. Als je dat hebt gedaan, ga je terug naar stap 3 en ga je verder met opdracht 2.

 

Opdracht 2: Je bent nu meer te weten gekomen over Anne. Je gaat nu in Word je eigen brief uit het dagboek van Anne schrijven. Je moet je dus in haar verplaatsen en je inleven hoe het was om ondergedoken te zitten. Het moet een verhaal worden van een aantal dagen dat jij ondergedoken zit en waarin duidelijk wordt hoe angstig je was, hoe onzeker, wat er op die dagen allemaal gebeurde, je mocht niet naar buiten etc. Het verhaal moet minimaal een half A4 zijn, in lettergrootte 12. Volg onderstaande stappen:

1. Open een Word bestand

2. Schrijf de datum en plaats rechts bovenaan je brief (de datum en plaats mag je ook zelf bedenken)

3. Richt je brief aan Kitty

4. Vertel wat je afgelopen dagen gedaan hebt

5. Vertel hoe jij je voelt tijdens het onderduiken. Leg ook uit waarom jij je zo voelt

6. In het Achterhuis werden ze goed op de hoogte gehouden van hoe de oorlog verliep en wat er buiten gebeurde. Bedenk een belangrijke gebeurtenis en vertel hierover

7. Anne had altijd een duidelijke mening. Geef je mening over deze belangrijke gebeurtenis

8. Vertel hoe je je voelt bij deze belangrijke gebeurtenis

9. Vertel wat je graag zou willen doen / erg mist

10. Sluit de brief aan Kitty af. Doe dit met je eigen naam

 

Klaar?

1. Anne verzamelde leuke plaatjes en teksten en plakte deze in haar dagboek. Zoek een plaatje wat past bij jouw verhaal en plak deze bij je verhaal

2. Controleer bij stap 5: beoordeling of je verhaal aan alle punten voldoet. Verbeter je verhaal als dit nodig is

3. Sla het bestand op

4. Steek je vinger op en wacht tot de juf naar je toekomt. Als de juf je verhaal heeft goedgekeurd, print je het uit

4. Infobronnen

Je gaat zelf op onderzoek uit om meer te weten te komen over het leven van Anne in het Achterhuis. Hieronder staan een aantal websites met informatie die je kunt gebruiken bij het inleven en verplaatsen in Anne voor het schrijven van je verhaal.

 

Informatie over het onderduiken:

http://www.annefrank.org/nl/Anne-Frank/De-schuilplaats/Ondergedoken/

 

Informatie over de dagelijkse bezigheden in het achterhuis:

http://www.annefrank.org/nl/Anne-Frank/De-schuilplaats/Dagelijkse-bezigheden/

 

Informatie over spanning en ruzie in het achterhuis:

http://www.annefrank.org/nl/Anne-Frank/De-schuilplaats/Spanning-en-ruzie/

 

Een aantal stukjes uit het dagboek van Anne:

http://www.froot.nl/posttype/froot/de-10-mooiste-citaten-uit-het-dagboek-van-anne-frank/

 

Een luister fragment uit het dagboek van Anne:

http://www.entoen.nu/annefrank/beeld-en-geluid/dagboekfragment-22-mei-1944#beeld

 

5. Beoordeling

Waar moet je brief aan voldoen?

  1. Je brief heeft een datum en plaats bovenaan staan
  2. Je brief is gericht aan Kitty
  3. Je hebt verteld wat je de afgelopen dagen gedaan hebt
  4. Je hebt verteld hoe jij je voelt tijdens het onderduiken
  5. Je legt ook uit waarom jij je zo voelt
  6. Je hebt een belangrijke gebeurtenis bedacht en hierover verteld
  7. Je hebt je mening over deze gebeurtenis gegeven
  8. Je hebt verteld hoe je voelt bij de belangrijke gebeurtenis
  9. Je hebt verteld wat je graag zou willen doen / erg mist
  10. Je hebt de brief netjes met je eigen naam afgesloten

 

Heb jij alle bovenstaande punten verwerkt in je brief? Dan mag je je brief laten controleren door de juf en ga je door naar stap 6: afsluiting.

 

De juf beoordeelt jouw brief aan de hand van de tabel hieronder:

O = onvoldoende        V = voldoende        G = goed

 

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Score

Heb je je goed ingeleefd in het leven van Anne in het Achterhuis?

Je hebt kort verteld hoe jij je zou voelen in het Achterhuis, maar niet uitgelegd waarom jij je zo zou voelen.

Je hebt goed verteld hoe jij je zou voelen in het Achterhuis, maar hebt weinig verteld over waarom jij je zo zou voelen.

Je hebt goed verteld hoe jij je zou voelen in het Achterhuis en hebt ook goed verteld waarom.

 

Heb je een verhaal geschreven in eigen woorden en is het verhaal duidelijk?

Je hebt veel overgenomen van het internet en het verhaal niet in eigen woorden geschreven. Het verhaal is vrij onduidelijk.

Je hebt het verhaal redelijk in eigen woorden geschreven en weinig overgenomen van het internet. Het verhaal is niet heel duidelijk.

Je hebt het verhaal (bijna) helemaal in eigen woorden geschreven. Het verhaal is duidelijk.

 

Heb je alle 10 punten goed omschreven?

1 t/m 4 punten zijn omschreven.

4 t/m 7 punten zijn omschreven.

8 t/m 10 punten zijn omschreven.

 

 

6. Afsluiting

Ben jij helemaal klaar met je brief aan Kitty? Heb je zoveel mogelijk punten waaraan je moest voldoen, verwerkt in je verhaal? Goed gedaan! Je hebt nu meer geleerd over het leven van Anne in het Achterhuis en hebt geleerd je te verplaatsen in Anne. Je kunt je nu inleven in hoe het toen geweest moet zijn. Verder weet je nu wie Anne was, wat er met haar is gebeurd en waarom ze zo bekend is geworden na de oorlog. 

Je hebt door het maken van deze opdracht ook geleerd om heel zelfstandig een opdracht op de computer uit te voeren. Dit is erg handig wanneer je weer bijvoorbeeld weer een werkstuk of spreekbeurt moet maken. 

 

Je kunt nu je brief inleveren bij de juf!

 

7. Leerkracht

Onderwerp: Het dagboek van Anne Frank.

Schooltype en -niveau: Basisonderwijs, bovenbouwniveau.

Vakgebied: Geschiedenis (OJW).

Leerdoelen: De leerlingen leren zich verplaatsen en inleven in Anne Frank en leren (vrijwel) zelfstandig een opdracht op de computer uit te voeren. Tevens leren de leerlingen meer over Anne Frank.

Eindproduct: Dagboek brief aan Kitty.

Benodigdheden: Computers, koptelefoons, printer, printpapier.

Tijd: 1,5 uur.

Gemaakt door: Sanne en Jolanda.

  • Het arrangement Anne Frank is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jolanda Hootsen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-19 16:52:10
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Klik op "Downloaden / aanpassen" en vervolgens op "Kopieer arrangement" om dit sjabloon te benutten voor je eigen webkwestie. Pas vervolgens de inhoud aan onder het gelijknamige tabblad.
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    pabo arnhem, sjabloon, webkwestie

    Bronnen

    Bron Type
    Het leven en het dagboek van Anne Frank
    http://www.schooltv.nl/video/het-dagboek-van-anne-frank-een-wereldberoemd-boek/#q=anne%20frank
    Link