Een nieuw dierenpark!

Een nieuw dierenpark!

Webquest

Een nieuw dierenpark!


 

Nog nooit eerder een webkwestie gemaakt?
werk dan de hoofdstukken in volgorde af. 

Als je in het linkerdeel van het scherm
met je muis over een woord gaat, verandert het in een handje.

Als je dan klikt, dan ga je meteen naar dat hoofdstuk.
Werk van boven naar beneden.
Dus eerst 1, dan 2 en zo verder.

 

 


 

Klik op volgende om door te gaan met deze Webkwestie.
Klik op volgende om door te gaan met deze Webkwestie.

1. Inleiding

Help me….!!!!
 

Mijn naam is Piet, een dierenverzorger in dierenpark Arnhem. Werken met dieren vind ik heel erg leuk, daarom werk ik hier nu al bijna 25 jaar!

De directeur heeft mij nu een hele speciale opdracht gegeven, wat ik erg spannend vind... Ik moet namelijk een nieuw dierenverblijf met nieuwe dieren bedenken voor de dierentuin. 

Ik weet helemaal niet welke dieren er nog meer allemaal in de dierentuin kunnen leven. Ik weet niet wat ze eten, waar ze leven en ook niet wat ze nodig hebben. Maar als ik deze opdracht niet goed doe, word ik misschien wel ontslagen!! Wil jij me alsjeblieft helpen met het vinden van geschikte dieren. Met jouw hulp lukt het me vast en kan ik hier misschien nog wel 25 jaar blijven werken! Dat zou echt mijn droom zijn...

 

Alvast heel erg bedankt,

Piet Vink,
Dierenverzorger Arnhem.

2. Taak

Je gaat Piet, de dierenverzorger, helpen met het ontwerpen van het nieuwe dieren-verblijf. Piet moet weten welke dieren er in de dierentuin passen, maar ook hoe ze leven, anders kan hij ze nooit goed verzorgen.

Kies een dier uit. Over dit dier verzamel je informatie, die Piet kan gebruiken voor het nieuwe dieren-verblijf.
Pak een wit blaadje en teken je dier hier in het midden. Teken zijn verblijf voor in de nieuwe dierentuin er ook bij, zodat Piet hier meteen mee aan de slag kan! Schrijf er bij wat het is, en waarom je dit erbij hebt getekend. (Denk aan een hok voor in de nacht, eten/drinken, slaapplek enzovoort).

 

Bekijk onderstaand SchoolTV-filmpje over de dierentuin

Bij het onderdeel 4. bronnen kun je op internetsites klikken. Deze sites kunnen je helpen bij het verzamelen van de informatie over het dier.

Bij 5. werkwijze wordt de opdracht nog eens extra uitgelegd. Denk eraan dat je alle stappen van de opdracht moet doorlopen om de opdracht voor Piet goed uit te kunnen voeren.

3. Werkwijze

Deel 1:

Beantwoord onderstaande vragen. Het antwoord verwerk je in het verhaal over het dier. Bedenk voor elke vraag een nieuwe titel. Hierdoor wordt het verhaal duidelijker. Succes!

  • Kies een dier uit. In de bronnen kun je al een aantal dieren zien. 
  • Wat voor soort dier heb je gekozen? Is het een vogel, een reptiel? Hoe kun je dit aan het dier zien? Ken je nog meer dieren die tot hetzelfde soort behoren?
  • Teken op een wit vel papier jouw dier heel duidelijk, en teken/schrijf er ook bij wat jouw dier allemaal eet. Zo weet Piet ook of hij speciale planten moet kopen, of ander voedsel. Dit kun je allemaal opzoeken bij het kopje 'bronnen'.
  • Heeft het dier veel soortgenoten? Een Koala is bijvoorbeeld familie van de Panda. Deze dieren kunnen makkelijk naast elkaar leven.

 

Deel 2:

  • Maak op de achterkant van jouw dierentekening een plattegrond van het verblijf waar jouw dier zou moeten leven. Zo krijgt Piet al een goed idee hoe het er uit moet komen te zien. Denk hierbij aan een kooi, bomen, water, planten, slaapplaats, speelgoed enzovoort.
     
  • Bonus: Ontwerp het naamkaartje van het dier dat jij hebt uitgekozen. Deze kan Piet dan al ophangen als het verblijf af is.

4. Bronnen

 

   

tijger

kangoeroe

aap

 


panter

schildpad

olifant

 


slang

giraf

beer

 


neushoorn

zebra

krokodil

 

 

 

Als jullie nog niet genoeg hebben van dieren, mogen jullie één site kiezen van een dierentuin die hieronder genoemd staan. Kijk hier maximaal 10 minuten op.

Als jullie niet weten hoe het werkt vraag dit dan aan een ander kind of aan de juf of de meester. Kijk wel eerst of je niemand stoort die druk bezig is.

 

 

5. Beoordeling

Tekening van het dier Matig

Het dier is niet netjes getekend. Er staat niet bij wat hij eet/drinkt en er staan geen extra feitjes bij.

Voldoende

De tekening van het dier ziet er wel netjes uit. Er staat beschreven wat het dier eet, maar niet veel meer.

Goed


Het is heel duidelijk om welk dier het gaat. Uit de tekening kan Piet heel veel informatie halen over dit dier.

                                  

Plattegrond verblijf.

 

De plattegrond is slordig getekend en er is geen of bijna geen tekst gebruikt om te laten weten wat het is.

De plattegrond is over het algemeen goed getekend. Er missen alleen een paar tekstjes

De plattegrond is erg netjes getekend. Overal staat netjes bij wat het is, en Piet kan hier zo mee aan de slag!

                                   

Naamkaartje.

Bonuspunten

 

Het naamkaartje is slordig en er staat bijna geen informatie op over het dier.

 

Het naamkaartje ziet er leuk uit, maar er staat niet zo heel veel informatie op over het dier.

 

Het naamkaartje ziet er heel goed uit. Er staat veel informatie over het dier op. Het zou zo in de dierentuin kunnen hangen

                                      

 

 

 

                      
         
     
Eindscore  
Matig

Het eerste keer maken van een webkwestie verliep nog niet makkelijk.
Bekijk deze opdracht als een oefening om het de volgende keer beter te doen.
Veel succes!!

 

Voldoende

Je hebt een goede ervaring opgedaan met het maken van deze webkwestie.
Toch zijn er nog verbeterpunten. Let daar de volgende keer op.

 

Goed

Je hebt uitstekend gewerkt. Het ziet er prachtig uit. Ga zo door!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Terugblik

BEDANKT!!!

Je hebt me echt super goed geholpen met het uitkiezen van de dieren. Ik hoop dat je er zelf ook iets van hebt geleerd. Als je alle opdrachten goed hebt uitgevoerd, heb je veel geleerd over je gekozen dier.

Ik weet zeker dat de directeur tevreden zal zijn met het resultaat. Nu zal het nieuwe dieren-verblijf er wel snel komen en kan ik de dieren ook nog verzorgen!!

Bekijk onderstaand filmpje over de leeuw

Kom je binnenkort een keertje kijken? Hopelijk tot snel!

Piet Vink,
Dierenverzorger Arnhem.

7. Docentpagina

Inleiding 
Ik heb bij deze webquest gekozen voor het onderwerp dieren. De meeste kinderen hebben veel interesse in dieren. Deze webquest zal ze dus zeker aanspreken. 
Een webquest is een vraagstuk voor kinderen. Tijdens de webquest wordt de kinderen een vraagstuk voorgelegd. Bij deze quest is dat het ontwerpen van een nieuw verblijf in de dierentuin.
De kinderen kunnen de antwoorden voor deze opdracht vinden op het internet. Op de webquest zijn daarvoor passende sites als voorbeeld gegeven. 
De kinderen nemen tijdens het werken aan een webquest altijd een bepaalde rol aan. Bv onderzoeker, journalist enz. Bij deze webquest hebben de kinderen de rol van een ontwerper. 

Opdracht 
De kinderen moeten tijdens deze webquest een dierenverzorger van dierenpark Arnhem helpen met het ontwerpen van een nieuw dieren-verblijf in de dierentuin. Ze moeten dus informatie zoeken over verschillende dieren en de leefomstandigheden van deze dieren. 
De kinderen verwerken de informatie die ze op de websites vinden in een tekening over het door hun gekozen dier.
Ik wil kinderen op een positieve manier in aanraking laten komen met het maken van een plattegrond, en het opzoeken van bruikbare informatie op het internet. Wel heb ik ze alvast 'geholpen' door wat geschikte bronnen op de webquest te zetten.
Deze opdracht is geschikt voor kinderen van groep 5 t/m groep 7. Bij groep 7 zal een extra opdracht misschien leuk zijn, om te zorgen voor meer uitdaging. 

Werkwijze
Bij het kopje werkwijze staat de opdracht voor de kinderen nog eens extra beschreven. De opdracht is nu uitgesplitst in deelopdrachten. 
De kinderen moeten op alle deelvragen een antwoord zien te vinden om de webquest met succes af te ronden. De antwoorden op de opdrachten kunnen de kinderen vinden op de sites die staan aangegeven bij Bronnen. 
Met de laatste handelingen kunnen de kinderen bonuspunten verdienen en hun ''kunstwerk'' nog extra verfraaien. 

Bronnen 
De bronnen zijn automatisch gelinkt naar de goede internetsite. De kinderen moeten met de muis op de regel gaan staan. Het pijlsymbooltje van de muis verandert vanzelf in een handje. als de kinderen dan op de linkermuisknop drukken gaan ze vanzelf naar de pagina. Dit staat ook al direct beschreven op de startpagina van deze webquest.
Op de internetsites kunnen de kinderen informatie vinden over allerlei dieren, of gericht per dier. Zo kunnen ze de vragen op de webquest beantwoorden. De kinderen zullen tijdens het bezoeken van de site wel papier bij de hand moeten hebben. De antwoorden op de vragen kunnen dan klad worden genoteerd en dit zal de snelheid bevorderen.
Als de kinderen de site weer willen verlaten gaan ze met de muis naar het kruisje in de rechter bovenhoek van het scherm. Klik weer op de linkermuisknop en je keert automatisch terug naar de webquest.
De sites zijn zo geselecteerd dat ze goed leesbaar zijn voor kinderen uit de bovenbouw. 
U kunt de kinderen ook helemaal zelfstandig laten zoeken naar geschikte internetsites. De kinderen moeten dan een zoekmachine gebruiken. www.google.nl is een geschikte zoekmachine. De kinderen moeten een zoekwoord invullen zoals bv. dieren of dieren+dierentuin om specifieker te zoeken. 

Beoordeling
U kunt de kinderen punten toekennen naar eigen zin. De richtlijnen hiervoor staan beschreven onder het kopje 'beoordeling'. Kinderen kunnen deze richtlijnen ook bekijken, zodat ze weten waar ze op beoordeeld zullen worden.

 

Afsluiting 
De kinderen krijgen als afsluiting een bedankje van de dierenverzorger. Dit sluit de webquest passend af. De kinderen hebben de volgende dingen geleerd als ze deze webquest met succes hebben uitgevoerd:

  • De kinderen hebben veel kennis opgedaan over een dier uit de dierentuin.
  • De kinderen hebben de volgende begrippen geleerd en toegepast: Reptiel, zoogdier, Amfibie, nachtdier, leefgebied
  • De kinderen hebben geoefend met het bekijken en natekenen van een dier.
  • De kinderen hebben geoefend met het maken van een plattegrond, en de geleerde informatie hierin toe te passen.
  • De kinderen hebben geoefend met het selecteren van informatie uit een tekst.

****************************************
Deze webquest is gemaakt door:
Chantal Puhl
HAN Arnhem 2016

Voor andere webquests kijk op : www.webquests.nl enwww.webkwestie.nl

  • Het arrangement Een nieuw dierenpark! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Chantal Puhl Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-12 17:53:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5;
    Leerinhoud en doelen
    Dieren; Natuur; Natuur- en milieueducatie; Natuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    dierentuin, pabo arnhem, webkwestie

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kok, Roland. (2015).

    Sjabloon webkwestie Pabo Arnhem

    https://maken.wikiwijs.nl/68813/Sjabloon_webkwestie_Pabo_Arnhem

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.