Welkom bij deze les over zuur-basereacties. In deze les leer je hoe je reacties tussen zuren en basen kunt opstellen met behulp van je BINAS. Het is daarom handig om, naast pen en papier, ook een BINAS paraat te hebben. Zo kun je meteen meedoen met de opgaven in deze les.
Kennis vooraf
Deze les gaat ervan uit dat je al enige kennis hebt van zuren en basen. Je weet wat een zuur is en wat een base is, en je bent bekend met de belangrijkste zuren en basen. Daarnaast kan je met behulp van je BINAS de namen en formules van zuren en basen opzoeken.
Mocht je nog niet voldoende kennis hebben van de onderwerpen hierboven, of mocht het enigszins zijn weggezakt, dan kan je met onderstaande video's je kennis opvijzelen. Als de video's je te zwaar vallen, dan is het waarschijnlijk verstandig om eerst nog even het boek erbij te pakken en de paragrafen voor jezelf door te nemen.
Mocht je nog onvoldoende weten over zuren en hun werking, kijk dan deze uitleg op Youtube.
Als je twijfelt aan je kennis over hoe zuren zich gedragen in een oplossing, kijk dan deze video.
Denk je dat je te weinig weet over basen en basische oplossing, bekijk dan dit filmpje.
Klaar voor de start?
Als je het gevoel hebt dat je alle genoemde kennis goed beheerst, dan ben je klaar om te beginnen. Klik dan door naar de volgende sectie 'Over zuur-basereacties' om te beginnen aan het lesmateriaal. Ik zie je daar!
Over zuur-basereacties
Over zuren en basen
Sommige mensen zeggen wel eens dat zoet en zuur elkaars tegenpolen zijn. Binnen de scheikunde denken we daar heel anders over. Zuur is namelijk de tegenpool van basisch. Vandaar dat zuren en basen ook met elkaar (kunnen) reageren wanneer je ze mengt. Maar hoe weet je nu of er een reactie optreedt? En hoe stel je de kloppende reactievergelijking op? Dit alles wordt uitgelegd in onderstaande video. Bekijk deze video voordat je verdergaat met de rest van deze les.
Poeh, even samenvatten: zuren zijn stoffen die een H+ kunnen afstaan. Basen zijn stoffen die een H+ kunnen opnemen. Bij een zuur-basereacties staat een zuur H+ af aan een base. Om de reactievergelijking op te stellen, moet je de formules van het zuur en de base hebben. Sommige zuren en basen kunnen meer dan één H+ afstaan of opnemen, dus je moet altijd goed nagaan of de stoffen nog verder kunnen reageren.
Mocht je dit nog lastig vinden, bekijk dan de moeilijke onderdelen van de video opnieuw. Bij video's kun je tenslotte pauzeren wanneer jij dat wilt, dus doe er je voordeel mee! Kijk ook eens hoe het in je boek wordt uitgelegd, soms kan een andere insteek de boel plots verduidelijken.
Als je het gevoel hebt dat je het hebt begrepen, ga dan door naar de volgende sectie om je nieuwe kennis in de praktijk te brengen.
Oefenen
Okay, je bent al ver gekomen, goed gedaan! Voordat je meteen in het diepe springt, zijn er hier alvast wat inleidende vragen om je op te warmen. Kijk eens of dit je goed lukt.
Als je bovenstaande vragen goed hebt doorstaan, dan ben je klaar voor de echte oefening: zelf zuur-basereacties opstellen. Mocht je toch nog een aantal fout hebben, kijk dan nog eens naar je boek of naar de video's in de vorige sectie.
Hieronder staat een link naar oefenopgaven van Digischool over zuren en basen. Maak hiervan opgave 13 op bladzijde op pagina 3. Aan het einde van de opgaven zijn uitwerkingen te vinden, maar niet spieken voordat je de opgave af hebt, hè?
Tot zover dit materiaal over zuur-basereacties. Nu weet je hoe je deze vergelijkingen opstelt met behulp van je BINAS. Ook weet je waar je terecht kunt wanneer je nog wel moeite hebt met dit onderdeel, nu of in de toekomst.
Hoe nu verder
Het onderwerp zuur-base is natuurlijk groter dan alleen het opstellen van reacties. Nu je dit onder de knie hebt, kun je verder met de rest van de stof. Hieronder vind je links naar de resterende videos van het kanaal 'scheikundelessen' over zuren en basen. Ook vind je een link naar de samenvatting van alle stof over zuren en basen.
De oefenopgaven van Digischool waar je een gedeelte van hebt gemaakt, bevatten ook veel goede opgaven over de rest van zuren en basen. Mocht je hiermee willen oefenen, dan is dat een fantastische bron. Succes!
Het arrangement Zuur-basereacties (havo/vwo) is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Matthijs Broekhuizen
Laatst gewijzigd
2016-06-02 22:05:47
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen
3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie
onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.