Marketingmix

Marketingmix

Uitleg break even punt

Het break even punt is voor een bedrijf erg belangrijk. Het laat bedrijf zien vanaf welke afzet het winst gaat maken op het desbetreffende product. Een bedrijf kan dan gaan bekijken of deze afzet reëel is. Als je een marktkoopman bent en je verkoopt alleen appels. Wanneer je break-even afzet dan uitkomt op 10.000 appels dan moet je toch bij jezelf gaan nadenken of dit wel een haalbaar aantal is. Een break even punt wordt berekend aan de hand van de verkoopprijs, de variabele kosten en de constante kosten. De verkoopprijs is de prijs die aan de klanten wordt gevraagd door het bedrijf. De variabele kosten kunnen in het geval van de appels bijvoorbeeld de inkoopprijs van de appels zijn. De constante kosten kunnen in het geval van marktkoopman de huur voor de plaats op de markt zijn. Ook al verkoop je die dag geen appels, de kosten van de huur heb je wel. Het zijn dus kosten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid die verkocht wordt.

Als een bedrijf haar break even punt te hoog vindt en misschien niet haalbaar vindt. Dan kan het bedrijf een aantal zaken doen. Als eerste kan het bedrijf de verkoopprijs misschien verhogen. Als een bedrijf haar verkoopprijs verhoogt, kan dit betekenen dat minder mensen het product wil kopen vanwege de hogere prijs. Als tweede kan een bedrijf haar variabele kosten verlagen. Het bedrijf kan opzoek gaan naar een handelaar waarbij de appels goedkoper ingekocht kunnen worden. Als derde kan een bedrijf haar constante kosten verlagen. In het geval van de marktkoopman kan hij gaan onderhandelen over de prijs van de huur of hij kan opzoek gaan naar een andere markt waar de huur goedkoper is. Als laatste kan een bedrijf stoppen met het verkopen van het product omdat het niet winstgevend genoeg is. Als die marktkoopman echt iedere week 10.000 appels moet verkopen en hij kan niet zijn verkoopprijs verhogen, zijn variabele kosten en constante kosten verlagen dan moet hij er serieus over na gaan denken om te stoppen met het verkopen van de appels.

 

Een break even punt kan berekent worden op twee manieren. Als eerste kan het berekent worden met de volgende formule:

   C      

(p-v)

 

Hierbij zijn C de constante kosten, p is de verkoopprijs en is v de variabele kosten per product.

 

Een andere manier om het break even punt te berekenen is met de volgende formules:

TO = p x q en TK = ck + vk x q

 

Hierbij:

TO =de totale opbrengst

P= verkoopprijs per product

Q= aantal verkochte stuks (afzet)

 

TK= zijn de totale kosten

CK= constante kosten

VK= variabele kosten per product

Q= aantal geproduceerde stuks (afzet)

 

 

Aan de hand van de volgende informatie zullen we gaan rekenen met het break-even punt. Een marktkoopman verkoopt appels voor een prijs van €1,50 per stuk. Zijn variabele kosten bestaan uit de inkoopprijs van de appels. Hij koopt de appels in voor €0,50 per stuk. Zijn constante kosten bestaan uit de huur van de plaats op de markt. De huur per week is €100.

 

Met de eerste formule:

   C      =         100         = 100 appels

(p-v)        (1,5 – 0,5)

 

Met de tweede formule:

TO = p x q  = 1,5 x q = 1,5q

 

 TK = ck + vk x q = 100 + 0,5 x q = 100 + 0,5q

 

TO gelijkstellen aan TK, want de opbrengsten moeten evenveel zijn als de kosten omdat er geen winst is bij het break-even punt.

De q moet naar de ene kant en de losse getallen naar de andere kant.

1,5q = 100 + 0,5q

 

1q = 100             (-0,5q aan de rechterkant om op 0q te komen, dus aan de linkerkant ook -0,5q)

 

Q = 100 / 1 = 100 appels

 

 

  • De marktkoopman moet 100 appels per week verkopen om op zijn break even afzet te komen. Alles wat de marktkoopman boven de 100 appels verkoopt betekent dat hij winst gaat maken.

Colofon

Het arrangement Marketingmix is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Remco Burm Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-07-08 13:16:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open