2016 PMK - P02 BO - Beeldende vorming

2016 PMK - P02 BO - Beeldende vorming

Introductie

In de vorige lessenserie heb je verschillende materialen en technieken uitgeprobeerd. Je weet wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van een materiaal of techniek zijn. In deze lessenserie komt een aantal andere technieken en materialen aan de orde.

Het accent ligt nu op de doelgroep. De meeste technieken zijn zowel met jonge als met oudere kinderen te doen. Als een bepaalde techniek voor de jongere leeftijdsgroep te moeilijk is ga je het aanpassen. De manier waarop je het aanbiedt is verschillend; bij het werken met kleuters staat het spel element op de voorgrond, je houdt de werkwijze zo eenvoudig mogelijk, zodat de kleuter resultaat ziet van zijn werk. Oudere kinderen kunnen meer technische problemen verwerken. De eisen zijn dan hoger, maar alleen wat betreft de manier van werken.

Als je iets nieuws begint, geef je er een kleine uitleg bij, zodat er geen ongelukken gebeuren en kinderen enthousiast aan het werk gaan. Het zelf experimenteren van de kinderen is minstens even belangrijk, als de theorie de je vertelt. Vooraf moet je natuurlijk weten wat kinderen op een bepaalde leeftijd kunnen, hoe hun motoriek is, welke onderwerpen ze boeiend vinden, hoe lang hun spanningsboog is. Je leert in deze lessenserie hoe je een activiteit voor kinderen kunt opzetten en waar je rekening mee moet houden. Je leert ook hoe de beeldtaal van kinderen zich ontwikkelt; van de eerste krabbels van een dreumes tot en met de realistische tekening van een 12-jarig kind. Daarnaast krijg je inzicht in de creatieve ontwikkeling, zodat je een kind kan stimuleren in die creatieve ontwikkeling m.b.v. een stappenplan.

Colofon

Het arrangement 2016 PMK - P02 BO - Beeldende vorming is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Pedagogisch werk Onderwijs assistent Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-12-15 15:23:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Onderwijs assistent, Pedagogisch werk. (2016).

2016 GPM - P02 BO - Beeldende vorming

https://maken.wikiwijs.nl/78904/2016_GPM___P02_BO___Beeldende_vorming

Onderwijs assistent, Pedagogisch werk. (2016).

2016 PMK - P02 BO - ADL

https://maken.wikiwijs.nl/78887/2016_PMK___P02_BO___ADL

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open