Techniek - klas 2

Regels en afspraken

Op het TBL hebben we bepaalde normen en waarden met elkaar afgesproken. Deze normen en waarden geven aan op welke manier wij graag met elkaar om wensen te gaan. Om ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd, hebben we met elkaar afspraken en regels gemaakt.

 

Veiligheid

Het allerbelangrijkste in het technieklokaal is veiligheid. Omdat je tijdens de technieklessen met gereedschappen en machines mag werken en vaak moet rondlopen, moet je bewust voorzichtig zijn. Hier gaat het niet alleen maar om het veilig werken met gereedschappen en machines, maar ook om het vertonen van veilig gedrag.
Stel jezelf altijd de vraag: Ben ik nu veilig bezig?

 

Normen en waarden

Op het TBL gaan we graag plezierig met elkaar om, tonen respect en betrokkenheid voor elkaar en proberen elkaar te helpen i.p.v. tegen te werken. Daarnaast willen we dat alles zonder ongelukken of ongevallen gebeurd. Dit kan alleen maar als we afspraken maken waar iedereen zich aan houdt. Deze afspraken en regels zijn er voor onze veiligheid, maar ook om ervoor te zorgen dat we op een goede manier met elkaar omgaan.

 

Afspraken en regels

- Wees stil en luister wanneer de docent iets uitlegt
- Praat niet door elkaar heen
- Schreeuw niet door het lokaal
- Heb respect voor jezelf en voor de ander
- Ga zuinig met spullen om (van jezelf en van anderen)
- Pak niet zomaar iets zonder het te vragen
- Ren niet door het lokaal
- Er mag niet gestoeid, geklooid, etc worden
- Er mag niet gegooid worden
- Lang haar moet in een staart worden gebonden
- Controleer de machine, je gereedschap en materialen voordat je ermee gaat werken
- Maximaal 2 mensen bij een machine
- Werk "van je af"
- Loop rustig en veilig door het lokaal met gereedschappen en materialen
- Weet waar de noodknoppen zitten in het lokaal. (lokaal 0.23 heeft er 1 en lokaal 0.25 heeft er 3)
- Er mag niet geknipt, geplakt, geschuurd of gegumt worden bij de computers

 

Verantwoordelijkheid

Het leren nemen van verantwoordelijkheid is een grote stap in het volwassen worden. Wij geven leerlingen graag de ruimte om dit te leren, maar verwachten dan ook dat dit gebeurd. Verantwoordelijkheid nemen heeft niet alleen te maken met je op een volwassen manier gedragen volgens de normen en waarden van het TBL en het naleven van de regels, maar ook ervoor zorgen dat je gemaakte afspraken nakomt zoals het netjes op tijd inleveren van opdrachten en communiceren met de docent over eventuele problemen waar je tegenaan loopt.

 

Schoonmaken

Na elk les(blok) dient er schoongemaakt te worden... door IEDEREEN. Het is niet de bedoeling dat iedereen alleen maar zijn eigen spullen opruimt, maar dat jullie er samen voor zorgen dat het lokaal weer netjes en schoon is voor de volgende groep.

Het schoonmaken heeft altijd een vaste volgorde:
1) Ruim als eerste je werkstukken op en berg ze op (voorzien van naam!) in de daarvoor bestemde kratten.
2) Ruim de gereedschappen op
3) Ruim de overige materialen op
4) Zet de krukjes weer netjes op zijn plek
5) Zet de krat met werkstukken weer terug op zijn plek
6) Veeg met een stoffer+blik de tafels, machines en bankschroeven netjes schoon
7) Veeg de vloer met bezems
8) Veeg met een stoffer+blok het laatste vuil van de vloer en doe dit in de grijze afvalbak
9) Ruim de bezems, stoffers en blikken netjes op

Theorie

Groene energie

Groene energie - Algemeen

Echte auto op zonne-energie

Hoe werkt een electromotor?

How It's Made - Tesla

Team Fast - Auto op mierenzuur
Klik op de link en ga naar de site. Bekijk en leer de informatie van de website.

Team Fast - Auto op mierenzuur

Technisch Onderzoek

Inleiding

Om je voor te bereiden op de bovenbouw en vervolgopleiding, is het belangrijk om een aantal vaardigheden op te doen op het gebied van onderzoek doen en het schrijven van verslagen (scripties). Om hier een beginnetje mee te maken en je kennis te laten maken hiermee, gaan jullie een technisch onderzoek doen en hier verslag van uitbrengen.

Dit onderzoek en verslag wordt vele malen beter en is leuker voor jezelf om te doen, als je een onderwerp kiest waar je zelf in geinteresseerd bent of waar je jezelf in zou willen verdiepen.

Stel: Je krijgt 500,- en mag hiervoor een nieuwe mobiele telefoon kopen. Dan wil je natuurlijk de beste telefoon die je voor dit geld kunt krijgen en die alle functies heeft die jij er graag op wilt hebben. Dan moet je dus onderzoek gaan doen naar welke mobiele telefoons er zijn en welke in aanmerking komen. Zo moet je dit technisch onderzoek ook gaan beschouwen. Natuurlijk hoeft het onderwerp geen mobiele telefoons te zijn, als het maar een technisch product is. Dit is slechts een voorbeeldje.

Let op: het gaat hier om hardware en niet om software. Het gaat dus om het apparaat zelf en niet om de programma's die erop staan.

Eisen

In het onderzoek moet je minimaal 3 verschillende soortgelijke producten met elkaar vergelijken, die ook nog eens van ongeveer gelijke waarde zijn. Het heeft geen zin om een auto met een stofzuiger te vergelijken. Het heeft (in een aantal gevallen) ook geen zin om een mobiele telefoon van de Bart Smit te vergelijken met een Samsung Galaxy S6. Twijfel je, kom even bij me om te overleggen.

Jullie gaan je onderzoek inleveren in verslagvorm, uitgeprint, kaft erbij, netjes ingebonden of in een mapje/hoesje, mooi vormgegeven en goed verzorgd. Geen opgevouwen blaadjes met een nietje! Hier wordt ook op beoordeeld.

Je moet kiezen voor een duidelijk en makkelijk leesbaar lettertype. Lettergrootte kies je 11 of 12 voor de gewone tekst, titels mag je zelf weten (denk aan de layout!).

Verder moeten in het verslag minimaal (!) de volgende dingen worden verwerkt:

1) Inleiding. Hier zet je in voor welk onderwerp je gekozen hebt en waarom. Je verteld erbij wat je belangrijk vindt en geeft zoveel mogelijke informatie over de situatie waarin je zit en je wens. Houd rekening met de eisen waaraan jouw product moet voldoen.

2) Resultaat. Hier zet je (in tabellen) de gevonden informatie, specificaties, etcetera naast elkaar, zodat in 1 oogopslag te zien is wat deze apparaten kunnen/doen, etc. Zorg ervoor dat duidelijk zichtbaar is over welke apparaten het gaat door goed de namen en foto's van de apparaten weer te geven. Let op de indeling (layout). Dit moet er goed uitzien!
Als 2e voeg je hier ook gebruikersreviews aan toe. Ook deze mag je copieren en plakken, zolang je de bron maar vermeld bij bronvermelding achterin je verslag en de namen van de reviewers bij hun uitspraken en reviews zet.

3) Conclusie. Dit is ongeveer het belangrijkste van je hele onderzoek. Zorg ervoor dat je goed en duidelijk (en vooral uitgebreid) laat weten wat nu de conclusie van je onderzoek is en vooral ook waarom je bijvoorbeeld voor het ene apparaat gekozen hebt ipv het andere apparaat. Dit hoeft NIET te zijn omdat de ene overduidelijk beter is dan de ander!
Zorg dat je de eisen (uit de inleiding), de gevonden informatie (specificaties) en gebruikersreviews in jouw mening en conclusie verwerkt. Dit is het belangrijkste onderdeel, dus zorg dat dit uitgebreid en duidelijk is geschreven.

4) Bronvermelding. Hier zet je internet-links (URL's) naar de exacte pagina's die je gebruikt hebt. Zorg ervoor dat je goede bronnen gebruikt. Websites van de fabrikanten zijn goed voor de specs, maar zeker niet voor reviews. Hiervoor moet je naar onafhankelijke websites gaan, waar veel mensen met kennis elkaar kunnen aanvullen en verbeteren. Wikipedia is GEEN goede bron! Je moet je bronnen van minimaal 3 goede verschillende websites of alternatieve lokaties halen.
Voorbeeld van bronvermelding: http://tweakers.net/reviews/3713/apple-iphone-6-niet-vernieuwend-wel-verleidelijk.html

5) Begrippenlijst. Hier zet je alle begrippen die je tijdens je onderzoek bent tegengekomen en moeilijk vond. Je zoekt zelf de betekenis van deze begrippen op en zet deze erbij.

Logische poorten

Logische poorten oefenen

Praktijkopdrachten

Groene energie-auto

In de toekomst zal energie duurder worden. Voor het transport wordt nog veel gebruikt gemaakt van fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel of gas. Die fossiele brandstoffen hebben voor- en nadelen. Enerzijds zijn ze goedkoop en zijn er nog grote voorraden maar anderzijds zijn ze belastend voor het milieu. Een groot nadeel is de uitstoot van CO2 gassen. Voor transport wordt 1/5 deel van de totale energie gebruikt voor transport door vrachtwagens en auto’s. Je kunt nagaan dat de hierdoor COgroot is en slecht voor het milieu. In 2030 zal een wet van kracht worden die regelt dat de uitstoot  van CO2 aanzienlijk minder moet zijn. Het aandrijven van voertuigen moet dus schoner worden. De elektrische auto is er al een mooi voorbeeld van, zeker als de energie voor die auto opgewekt moet worden ook schone energie is zoals windenergie.  Kijk naar het filmpje om iets te leren over energie.

Bekijk dit filmpje

Opdracht

Jullie gaan een groene energie-auto maken. Deze auto moet aan de volgende eisen voldoen:

- De auto heeft een aandrijving gebaseerd op "groene" stroom; dit kan variëren van kinetische energie, elastische energie, windenergie, zonne-energie, etc.
- De aandrijving moet in of op de auto zitten. Je mag geen katapult gebruiken om de auto af te schieten.
- De auto wordt ongeveer 15x15x20 cm en moet in je kluisje passen. Uitstekende delen kun je demontabel maken, waardoor het nog steeds past.
- Er moeten minimaal 2 verschillende houtverbindingen in zitten (Zie afbeelding houtverbindingen).
- Het is de bedoeling dat de auto ongeveer 5 meter rijdt.

Daarnaast gaan jullie een filmpje maken over deze auto. Dit filmpje bevat 2 elementen:
1 - Je maakt een reclamefilmpje over de auto. Denk hierbij aan een flitsend filmpje, een enorm slecht amerikaans over-the-top reclamefilmpje van Tellsell, een grappig reclamefilmpje. Kortom: maak er iets leuks van.
2 - In dit filmpje moet te zien zijn dat de auto 5 meter rijdt.

 

Instructiefilmpje half-houtverbinding

Houtverbindingen
Houtverbindingen

Auto met elastiek motor
Klik hier om naar een beschrijving te gaan van een auto met een elastiekmotor.

Greenenergytoys.nl
Klik op de link om naar de website van Greenenergytoys.nl te gaan.

Auto met elastiekmotor

Auto met muizenval-motor

3 lego auto's met "groene" aandrijving

Auto met zwaartekracht motor

Recycle Lamp

In de toekomst neemt de berg afval die we dagelijks produceren alleen maar toe. In de resten die we weggooien, zitten belangrijke  grondstoffen die weer hergebruikt kunnen worden. Het is normaal geworden om afval en resten te scheiden waardoor het recyclen beter gaat. We scheiden intussen onder meer al papier, glas, kleding, plastic en groente- en tuinafval (gft). Ook brengen we wel eens spullen naar een kringloopwinkel. In kringloopwinkels krijgen die spullen vaak tegen een laag aanschafbedrag een tweede leven.

Er is veel energie  gebruikt om producten  te maken. Denk eens aan elektriciteit, warmte, koelwater, spoelwater, brandstoffen, reinigingsmiddelen enz. Daarna is er ook voor het verpakkingsmateriaal is  energie nodig. Het zou voor de toekomst goed zijn om een groot gedeelte van die energie weer terug te winnen. Het begint natuurlijk met nadenken over nieuwe en energiezuinige productiemethoden. Daarnaast ook met het terugwinnen van de energie door goede manieren van recyclen. Het woord “afval” moeten we hierdoor leren zien als mogelijke nieuwe grondstof.

Toets: Bekijk het filmpje en maak de bijbehorende vragen over recycling.

Start

Opdracht

Maak een designlamp die voor minimaal 80% is gemaakt is van restmaterialen/afval. De lamp moet in jouw kluisje passen, dus pas je maat hierop aan.

Als lampje mag je zelf iets gebruiken (fietslamp o.i.d.) of je kunt een LED lampje van ons krijgen. Het is echter wel de bedoeling dat je dit lampje wegwerkt, waardoor het niet de door jouw gemaakte vorm "aantast". Het gaat per slot van rekening om een designlamp, dus jij bepaalt de vorm!

Ook doe je in de laatste les iets aan marketing. Maak hiervoor een advertentie voor je product, een poster, flyer, brochure of reclamefilmpje.

Grijpgraag

Bij deze opdracht gaan jullie de volgende handleiding volgen. Download dit bestand en print het uit.
Jullie gaan de hand maken (niet de vogelbek) door precies de instructies te volgen en alle onderdelen van het bouwpakket precies te maken zoals in de handleiding staat omschreven.

Tijdens deze opdracht mag je de docent niks vragen. Je mag het voorbeeld bekijken en je mag elkaar om hulp vragen, maar de docent gaat je niet helpen.

Design fruitschaal

Jullie gaan een design fruitschaal maken. Let op: dit is lastiger dan het in 1e instantie zou kunnen lijken.
 

De fruitschaal moet aan 2 voorwaarden voldoen:
1) Je maakt de schaal op ware grootte. Je bepaalt zelf hoe groot dit is. De enige eis waaraan je fruitschaal moet voldoen is dat deze makkelijk op te bergen moet zijn in jouw kluisje. Wil je een grote fruitschaal, dan moet je ervoor zorgen dat deze makkelijk uit elkaar te halen is en weer in elkaar te zetten is. Demontabel dus.

2) De fruitschaal moet door jou zelf ontworpen zijn. Vormen van fruit namaken mag dus niet. Tip: Symetrisch is vaak saai. Ga uit van interessante vormen, eventueel met open stukken.

- Je bent vrij om te kiezen welke materialen je wilt gebruiken. Dit kan gerecycled zijn, dit kan nieuw zijn. Heb je veel materiaal nodig, dan dien je hier zelf voor te zorgen. Je mag van ons materiaal best wat latjes en plankjes gebruiken, maar het is niet de bedoeling dat je onze voorraad voor een groot gedeelte opmaakt waardoor anderen niks meer kunnen gebruiken.

- Denk aan stevigheid door optisch mooie en constructief stevige verbindingen.

- Gebruik geen zachte materialen. Als fruit rot wordt, dan zou je je fruitschaal moeten weggooien omdat dit in zachte materialen trekt. Als je hout gebruikt, MOET je dit bewerken om ervoor te zorgen dat het niks meer opneemt.

Werkwijze

De bedoeling is dat jullie weer op zoek gaan (op internet, tijdschriften, etc) naar interessante vormen, verbindingen, etc. Hier doen jullie je inspiratie op.

Dan gaan jullie minimaal 3 verschillende schetsen maken, waarbij je ook bedenkt hoe je deze vormen denkt te gaan maken. Let op: het gaat erom of JULLIE het kunnen maken, niet of iemand anders het kan.

Dit voorwerk is voor jullie zelf. Het hoeft niet ingeleverd te worden en je krijgt hier geen cijfer voor. Het is echter wel zo dat, wanneer je deze stappen overslaat of niet goed doet, in 99% van de gevallen het eindresultaat absoluut minder goed wordt dan wanneer je wel deze stappen volgt.

Beoordeling

De fruitschaal wordt beoordeelt op creativiteit, vormgeving (design), materiaalgebruik, constructie, etcetera. Jullie weten inmiddels wat er van jullie verwacht wordt tijdens de technieklessen en laat dus bij deze laatste opdracht zien wat je de afgelopen 2 jaar hebt geleerd (of had moeten leren ;)).

Hall of Fame

Hier komt het beste en mooiste werk van leerlingen te staan.

Energie auto

Recycle lamp

Fruitschaal

Isare Jans, 2015-2016
Isare Jans, 2015-2016
Isare Jans, 2015-2016
Isare Jans, 2015-2016
Isare Jans, 2015-2016
Isare Jans, 2015-2016

Instructiefilmpjes