Opdracht: Digitale kaarten vmbo12

Opdracht: Digitale kaarten vmbo12

Inleiding

Al ver voor onze jaartelling werden er in het Midden-Oosten kaarten getekend op kleitabletten.Hier zie je een afbeelding van een fraai exemplaar uit 600 jaar voor Christus. 
Het stelt een wereldkaart voor.

Na de uitvinding van het papier werden lange tijd kaarten op dit materiaal afgedrukt.
Het grote voordeel was dat deze kaarten lichter waren om te dragen en je kon er bovendien nauwkeuriger kaarten op weergeven. Later werden kaarten ook vaak gebundeld tot een boek en dan noemde men dat een atlas, maar ook dat waren nog steeds kaarten op papier. 
De komst van de computer heeft ervoor gezorgd dat we tegenwoordig steeds meer gebruik maken van digitale kaarten. Denk maar eens aan het navigatie-apparaat in de auto van je ouders.

In deze opdracht leer je hoe je zelf aardrijkskundig onderzoek kunt doen,
met behulp van digitale kaarten.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Digitale kaarten vmbo12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2018-07-16 09:16:31
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema ‘vaardigheden’, en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Mens en Maatschappij voor vmbo-12. In deze opdracht leer je hoe je aardrijkskundig onderzoek kunt uitvoeren met behulp van digitale kaarten. Hierbij maak je gebruik van het programma EDUGIS. Om de opdracht af te sluiten maak je een vragenlijst voor klasgenoten, die zij kunnen oplossen met behulp van het programma EDUGIS
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Mens en maatschappij; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, digitale kaarten, edugis, gebruik van digitale kaarten, mens en maatschappij, onderzoek doen, stercollecties, vaardigheden, vmbo-12

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open