Draaiend Huis Hasseltrotonde Tilburg

Draaiend Huis Hasseltrotonde Tilburg

Draaiend Huis

Inleiding

Draaiend Huis is een kunstwerk op de Hasseltrotonde in Tilburg. Het kunstwerk is van John Körmeling en bestaat uit een draaiend huis in het midden van de rotonde. Het huis is gebouwd op een plateau dat ronddraait. Het huis draait in 20 uur eenmaal rond de rotonde in de richting van het verkeer mee. Het huis is 5 meter breed, 8,5 meter diep en 10 meter hoog.

(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Draaiend_huis_(kunstwerk))

Draaiend Huis Hasseltrotonde luchtfoto
Draaiend Huis Hasseltrotonde luchtfoto

Opgaven

Omtrek en oppervlakte

plattegrond Hasseltrotonde
plattegrond Hasseltrotonde

In het figuur zie je een plattegrond van het verkeersplein op de Hasselt-rotonde. Het huis bevindt zich tussen de binnenste en buitenste zwarte ring. Je hebt dit figuur nodig bij het beantwoorden van de volgende opgaven.

Een antwoord alleen is niet voldoende, schrijf ook je berekening op. Gebruik van rekenmachine is toegestaan. Rond je antwoorden af op 1 decimalen, tenzij anders aangegeven.

Opgaven

  1. De diameter van de binnenste cirkel op de tekening is 4,4 cm. De schaal is 1:1000. Wat is dan de diameter van de binnenste cirkel in werkelijkheid?
     
  2. Bereken de omtrek en de oppervlakte van de binnenste cirkel in werkelijkheid.
     
  3. De afstand tussen de binnenste en de buitenste (zwarte) cirkel is in werkelijkheid 15 meter. Bereken de omtrek van de buitenste cirkel. 
     
  4. Wat is de oppervlakte van de cirkelbaan waarop het huis draait? De cirkelbaan is de ruimte tussen de buitenste en de binnenste cirkel.
     
  5. De gemeente wilt de cirkelbaan waarop het huis draait betegelen. De keuze van de gemeente is gevallen op de grijze betontegel van 30 cm bij 30 cm. De prijs van de grijze betontegel is EUR 8,33 per m2. Hoeveel m2 grijze betontegels heeft de gemeente nodig? Hoeveel moet de gemeente betalen voor de grijze betontegels?

Oppervlakte en inhoud

Op de foto zie je de afmetingen van het huis in meters.

  1. Wat is de oppervlakte van de begane grond en de 1e verdieping samen?
     
  2. Wat is de oppervlakte van het dak?
     
  3. Wat is de inhoud van de eerste twee verdiepingen van het huis in m3? Hoeveel liter is dat? 

Snelheid

  1. Het huis draait in 20 uur helemaal rond. Hoe vaak heeft het huis in één jaar rondgedraaid? Je mag aannemen dat één jaar gelijk is aan 365 dagen.
     
  2. Met welke snelheid (km/u) draait het huis rond als je uitgaat van een omtrek van 140 m. Geef je antwoord in drie decimalen.
     
  3. De gemeente overweegt om de snelheid waarmee het huis rond draait aan te passen. Met welke snelheid (km/u) draait het huis rond als het huis in 24 uur helemaal rond zou draaien over de rotonde. Geef je antwoord in vijf decimalen. 

Extra opgaven

  1. De gemeente overweegt een kwart van de binnenste cirkel te beplanten met struiken en bloembollen in de verhouding 1:4. Hoeveel m2 is nodig voor de struiken en hoeveel m2 blijft over voor de bloembollen? Ga voor de oppervlakte van de binnenste cirkel uit van 1520 m2.
     
  2. De gemeente laat op het dak zonnepanelen plaatsen. Maximaal 70% van het dak mag bedekt worden met zonnepanelen. Een zonnepaneel is 1 m breed en 1,69 m lang. Hoeveel zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden?
     
  3. De snelheid waarmee het huis ronddraait kan aangepast worden. Stel voor dat het huis in één jaar 600 keer gaat ronddraaien. Hoeveel uur en minuten doet het huis er dan over om één keer rond te draaien?
  • Het arrangement Draaiend Huis Hasseltrotonde Tilburg is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Labine Coskun Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-05-19 09:42:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Praktische opdrachten over cirkels, omtrek, oppervlakte, inhoud en snelheid, geplaatst in betekenisvolle context.
    Leerniveau
    VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1;
    Leerinhoud en doelen
    Lengte, omtrek, oppervlakte en inhoud; Verhoudingen; Rekenen/wiskunde; Rekenen in de meetkunde; Schaal; Meten en meetkunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 45 minuten
    Trefwoorden
    cirkels, draaiend huis, hasseltrotonde, omtrek, oppervlakte, snelheid, tilburg