Astronomie

Astronomie

Inleiding

Eeuwenlang kijken we vol verbazing naar de hemel. Naar de zon en de maan, sterren en planeten. En vragen we ons af wat deze hemellichamen zijn. Waar ze van gemaakt zijn. Hoe ver ze van ons weg staan. En wat onze plaats in dit alles is.

Er zit regelmaat in de beweging van de hemellichamen. De regelmatige beweging van de zon en de maan bepaalt onze kalender. Zo weten we bijvoorbeeld wanneer het een goed moment is graan te zaaien, voor ons brood. En wanneer belangrijke religieuze feestdagen als Pasen vallen.

Door goed te kijken naar de hemel en naar de regelmaat van hemellichamen hebben we verschrikkelijk veel geleerd over onze plaats in de kosmos. We hebben op de maan gelopen, en op Mars rondgereden. En wie weet ontdekken we in de toekomst leven op andere planeten of gebruiken we zwarte gaten om door de tijd te reizen.

In deze lessenserie gaan we de hemel ontdekken.


Informatie voor docenten

Deze lessenserie is geschreven voor de onderbouw Mens en Natuur van het vmbo. Het is een lessenserie van 5 tot 8 lessen waarin leerlingen uitgedaagd worden een model te vormen van zeer alledaagse (en allenachtse) verschijnselen die leerlingen in de hemel waarnemen.

Hiermee zit de module in de kern van het leergebied Mens en Natuur: het aannemen van een onderzoekende houding ten opzichte van de natuur en uitgedaagd worden om samenhangen te herkennen en praktische waarnemingen te verbinden aan theorieën en modellen.

Hier wordt uiting aan gegeven door leerlingen waarnemingen te laten doen aan de beweging van de zon en schijngestalten van de maan en ze vervolgens uit te dagen een model te vormen dat deze waarnemingen beschrijft. Zo zetten leerlingen, als jonge wetenschappers, een eerste stap in het verklaren van waarnemingen.

Colofon

Het arrangement Astronomie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Sander Bons Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-02-17 13:18:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VWO 1;
Leerinhoud en doelen
Mens en natuur; Kracht/beweging bij mensen, verkeer, transport van goederen en zonnestelsel; Ontstaan van heelal, aarde en leven;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Een stok in de grond

Sterrenbeelden

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open