MBO Ondernemend gedrag

MBO Ondernemend gedrag

Ondernemend gedrag

De maatschappij van vandaag vraagt om jongeren met een ondernemende mentaliteit, die initiatief nemen, kansen zien en grijpen. Deze soft skills bezit niet iedereen van nature. De methode ‘Ondernemend gedrag’ voor MBO geeft de jongere inzicht in zichzelf en de mogelijkheden om ondernemende vaardigheden te ontwikkelen tijdens de stage of loopbaan. De methode is een invulling voor de Keuzedelen ‘Ondernemend gedrag niveau 1/2 en niveau 3/4’ en geeft verdieping aan onze methodes Loopbaan en Burgerschap.

“Eigen opdrachten? In co-creatie kunnen we je opdrachten een plek geven in de methode die gebaseerd is op 10 ondernemende vaardigheden en bijbehorende ‘challenges’. Wij zorgen voor de structuur en praktische, hands-on verwerking. De opleidingsgerichte opdrachten die je zelf hebt, kunnen we gezamenlijk in dit programma passen”

OG_Digitaal

ondernemend gedrag betekent...

Speerpunten van de methode ‘Ondernemend gedrag in je loopbaan’ zijn:
star-small Zorgt voor ondernemende, gemotiveerde jongeren
star-small Invulling voor de Keuzedelen ‘Ondernemend gedrag’ voor niveau 1 & 2 en niveau 3 & 4
star-small De belevingswereld en leefomgeving van de jongeren staat centraal
star-small Jongeren leren van en met elkaar: peer-education

Inhoud en opbouw

OVER DE METHODEEXAMINERINGSNEAKPREVIEWCO-CREATIE

In de methode staan 10 ondernemende vaardigheden centraal, die in het dagelijks leven of in de BPV toegepast kunnen worden. Deze vaardigheden zijn samengesteld middels wetenschappelijk onderzoek naar o.a. 21st century skills (Christoffels & Baay), vaardigheden van onderwijs 2032, ondernemende vaardigheden uit KD ondernemend gedrag e.a. De samenvatting van de theoretische onderbouwing zal binnenkort worden gepubliceerd.

 

Het gedrag wat studenten eigen moeten gaan maken wordt middels deze vaardigheden geduid en geoefend. Het in praktijk brengen en toepassen van het gewenste gedrag gebeurt middels opdrachten (challenges) en de eindopdracht (Proeve).

Vaardigheden Entree en niveau 2
* Initiatief nemen
* Verantwoordelijk zijn
* Open staan voor je omgeving
* Verbeteringsgericht zijn
* Creatief denken
* Lerende en open houding hebben
* Gemotiveerd zijn
* Flexibel zijn
* Communicatie (met je werkgever, collega’s)
* Samenwerken

Vaardigheden niveau 3 en 4
* Beslissen en knopen doorhakken
* Doelen halen en staan voor wie je bent
* Doorzettingsvermogen en lef hebben
* Initiatief nemen
* Nieuwsgierig zijn
* Creatief denken en oplossingsgericht zijn
* Flexibel zijn
* Klant- en marktgericht zijn
* Samenwerken en netwerken
* Onderhandelen en overtuigen

Startlessen
De startlessen behandelen elk een vaardigheid. Deze les vindt klassikaal plaats op het digibord (of via de beamer) met daarbij horende oefeningen in het werkboek. Hierin wordt de vaardigheid uitgelegd en vooral gewerkt aan ‘Wat betekent dit voor mij en voor mijn loopbaan?’. De inhoud en structuur van de lessen staan in de digitale leeromgeving van Codename Future. Voor de BBL variant worden er 20 contacturen ingevuld, voor een BOL variant 60 contacturen.

Zelfstudie-uren
De student gaat daarna aan de slag met een opdracht, de ‘challenge’. Per vaardigheid zijn er twee challenges beschikbaar. Studenten voeren de challenges uit, waarbij ze ondernemende vaardigheden in de parktijk brengen. Dit doen ze in hun (bij)baan, BPV of in hun eigen tijd. Studenten zijn per challenge circa 4 tot 8 uur bezig.

EEN SNEAKPREVIEW ZIEN VAN DE LESSEN? MELD JE NU AAN!

Supervisie of individuele (loopbaan)gesprekken
Tijdens de zelfstudie uren en het werken aan de challenges is het van belang dat de student wordt gecoacht en gericht. Dit kan door supervisie-uren in te roosteren, waarin je met een groepje de voortgang en knelpunten bespreekt. Daarin bespreek je de (overeenkomstige) ervaringen met een kleine groep. Ook is het mogelijk om individuele loopbaangesprekken aan te gaan. Het werkboek en de uitwerking van de challenges bieden genoeg aanknopingspunten voor het gesprek met de student.

Presentatie van de resultaten van de challenge
De resultaten worden aan elkaar gepresenteerd en beoordeeld. De docent krijgt handreikingen over de beoordeling van deze challenges middels een beoordelingsschema (rubrics) waarin het ondernemend gedrag wat getoond moet worden in schaalniveaus is uitgewerkt naar de gestelde criteria vanuit de Keuzedelen Ondernemend gedrag.

 

Colofon

Het arrangement MBO Ondernemend gedrag is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Codename Future Codename Future Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-04-15 14:46:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Met onze nieuwe methode ‘Ondernemend gedrag in je loopbaan’ bieden we inhoud en structuur voor de invulling van het Keuzedeel en verdieping voor het vak Loopbaan. Het gaat om gedrag en vaardigheden die jongeren nodig hebben als werknemer en als deelnemer in de maatschappij.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding;
Leerinhoud en doelen
Loopbaan; Loopbaansturing;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
keuzedeel, loopbaan, mbo, ondernemend gedrag, vaardigheden

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open