1. Grafieken
Grafiek maken in Excel
Grafieken zijn een goed hulpmiddel om gegevens in één klap duidelijk te presenteren. Er zijn verschillende soorten grafieken. De bekendste soorten zijn de kolomgrafiek, de lijngrafiek en het cirkeldiagram. In Excel kun je die grafieken gemakkelijk maken. In het filmpje zie je:
- Gemakkelijk een grafiek maken
- Werken met 'aanbevolen grafieken'
- De opmaak van een grafiek aanpassen
2. Soorten grafieken
Staafdiagram / kolomdiagram 1
Grafieken worden in veel vakken gebruikt, bijvoorbeeld in de biologie, economie en wiskunde. Er zijn diverse soorten grafieken. De drie meest gebruikte zijn het cirkeldiagram (soort taartgrafiek), kolomgrafieken/staafdiagrammen en lijngrafieken.
Niet ieder type grafiek is even geschikt voor ieder doel.
Belangrijk om te weten is dat de namen die Excel gebruikt voor de grafieken soms net even anders zijn dan bij wiskunde gebruikelijk is.
Met een staafdiagram kun je onderzoeksresultaten onderling snel vergelijken. De staven staan los van elkaar.
In Excel vind je dit diagram onder het kopje ‘kolomdiagram’. Kies daaruit het juiste type. Afhankelijk van het aantal gegevensreeksen wordt steeds één of meer kolommen getoond.
Staafdiagram / kolomdiagram 2
In een samengesteld staafdiagram zijn er a.h.w. twee of meer staafdiagrammen in één figuur getekend. Daarbij kunnen de staven zowel naast als op elkaar getekend zijn. Staan ze op elkaar dan noem je dit ook wel een stapeldiagram. Je kunt op die manier in één oogopslag bijvoorbeeld resultaten uit verschillende jaren, resultaten per leeftijdsgroep e.d. met elkaar vergelijken.
n Excel vind je deze types grafieken onder de kolomgrafieken.
Lijndiagram
Een lijndiagram laat zien hoe een verschijnsel zich door de tijd heeft ontwikkeld.
Je ziet dat er verbindingsstreepjes tussen de meetpunten staan. Dat kan alleen bij continue gegevens. Als je groeit door de tijd, dan gebeurt dat continu. Je meet 1x per maand, maar je weet dat je ondertussen doorgroeit. Dan is een lijndiagram goed te gebruiken.
Krijg je 1x per maand een hoeveelheid geld en ertussendoor niets, dan is dat geen continu proces en kun je geen lijngrafiek gebruiken.
In Excel kies je voor 'lijndiagram'.
Cirkeldiagram
Een cirkeldiagram geeft een goed beeld van een verdeling in percentages.
Ook in Excel heet dit een cirkeldiagram. Kies de vorm die jij het duidelijkst vindt:
3. Opdrachten
OPDRACHT 1: Welk grafiektype?
Oefening: Kies het grafiektype
Goed zo!
Je hebt alle vragen beantwoord. Je kunt je
antwoorden bekijken door terug te gaan naar
de vragen.
OPDRACHT 2: Bloedsuiker I
Antoinette meet een aantal weken haar bloedsuikersspiegel. Ze vult de scores elke keer in een spreadsheet in. Om de waarden te kunnen bepalen prikt ze iedere dag twee keer bloed: vóór het avondeten en ná het avondeten.
- Open het excelbestand bloedsuiker. Je ziet dit bestand onderaan deze pagina.
- In het excelbestand bloedsuiker vind je een tabel. Maak op basis van die tabel onderstaande grafiek.
- Hoe het moet lees je in het PDF-document bloedsuiker onderaan de pagina.
OPDRACHT 3: Bloedsuiker II
In de vorige opgave heb je een kolomgrafiek gemaakt van de bloedsuikerspiegel van Antoinette. Je hebt alleen de bloedsuikerspiegel vóór het eten in de grafiek gezet. Je gaat nu verder met de grafiek die je hebt gemaakt in opgave 5.
- Nu ga je de grafiek uitbreiden. Je gaat óók de bloedsuikerspiegel na het eten in je grafiek opnemen. Je gebruikt daarvoor een ander grafiektype: de gegroepeerde kolomgrafiek.
- Hoe het moet lees je in het PDF-bestand onderaan deze bladzijde.
- Als je klaar bent ziet je grafiek er ongeveer zo uit:
4. Oefeningen uit boek
Oefening 1 (blz. 207)
Oefening 2 (blz. 208)
Oefening 8 en 9 (blz. 211-212)