Organiseren Peerreview

Organiseren Peerreview

Peerreview met PeerScholar (4.5.3)

Categorie/kernconcept: 4.5 Kennisconstructie

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

4.5.3 De docent toont aan dat hij de synchrone- en asynchrone samenwerking en communicatie tussen leerlingen en docent op een gepaste manier faciliteert door gebruik te maken van ICT.

  • Samenwerken aan producten mogelijk maken door het inzetten van bijvoorbeeld de elektronische leeromgeving, wiki’s, Google Docs 

  • Organiseren van het proces van peerfeedback in een online discussieforum 

  • Het schrijven van goede feedback naar aanleiding van een asynchrone discussie

Wat is PeerScholar

In veel gevallen maakt een leerling een werkstuk, kijkt de docent dit vervolgens na en geeft hierbij feedback en een cijfer. De leerling krijgt het werk terug, kijkt naar het cijfer en doet vervolgens niets met de feedback. In feite een gemiste kans. Het kunnen verwerken van feedback hoort bij de 21e eeuwse vaardigheden, net als het goed kunnen geven van feedback, overigens. In de 'traditionele' omgang met werkstukken en open opdrachten organiseren we dit echter niet. De docent geeft feedback en de leerling voelt geen urgentie om iets met de feedback te doen: het cijfer is immers al bekend.

PeerScholar is een tool dat je kunt gebruiken om leerlingen te laten reflecteren op elkaars werk. Daarna krijgen de leerlingen de gelegenheid om de binnengekomen feedback op hun eigen werk te gebruiken om hun werk te verbeteren. Het verwerken van de feedback wordt dus onderdeel van het proces. De leerling oefent het geven van feedback, maar krijgt door het doornemen van het werk van peers ook meer inzicht in de kwaliteit van het eigen werkstuk: een dubbel leereffect dus. Daarnaast wordt dat inzicht nog een vergroot doordat de leerling ook feedback van anderen binnenkrijgt. Omdat de leerling de feedback weer gebruikt om het eigen werkstuk te verbeteren is de drive om daadwerkelijk de feedback goed door te nemen veel groter: dat levert namelijk direct voordeel op: een beter eindresultaat.

Het tool ondersteunt het hele proces. Dat proces verloopt in drie fasen:

1. Creëren

In deze fase maken de leerlingen een opdracht en leveren deze in PeerScholar in. Hoe duidelijker de opdracht omschreven is, hoe duidelijker uiteraard voor de leerling. Maar dat niet alleen: als de opdracht helder is, zowel qua inhoud als qua gestelde eisen, wordt daardoor ook het geven van feedback op het werk van anderen mogelijk. PeerScholar beveelt aan om de opdracht te geven in de vorm van een rubric zodat leerlingen een goed inzicht krijgen wat een bepaald resultaat 'waard' is.

2. Beoordelen

Heeft iedereen de opdracht ingeleverd, dan ontvangen de leerlingen het werk van anderen retour. Dit kunnen leerlingen uit de eigen klas zijn, maar dat hoeft niet, het kunnen ook leerlingen uit parallelklassen of zelfs leerlingen van buiten de school zijn. De docent regelt hoeveel opdrachten ter beoordeling worden voorgelegd. De docent regelt ook de wijze waarop beoordeeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van gerichte vragen zijn, of m.b.v. inline commentaar. Daarnaast kan je kiezen of leerlingen zien wie ze beoordelen of dat de werkstukken anoniem zijn.

3. Reflecteren/herzien

In deze fase krijgen de leerlingen hun eigen werk terug, inclusief de feedback die zij van hun 'peers' hebben ontvangen. Zij krijgen nu de gelegenheid om hun werk te verbeteren op basis van het binnengekomen commentaar.

Beoordeling

Uiteindelijk zie je als docent een heel dossier. Het oorspronkelijke werk van de leerling, de feedback die de leerling heeft gegeven, de feedback die de leerling heeft ontvangen en hoe hij deze feedback heeft verwerkt. Dit alles samen leidt tot een eindbeoordeling.

 

Open bestand Wat_is_peerScholar_flyer_Nederlands sept_2014.pdf

Onderzoek effecten formatief toetsen (inclusief peer review)
m.n. blz. 51 e.v.

Website PeerScholar

Uitgebreide informatie (ook over de prijs) vind je op de website van PeerScholar Nederlands:

Website PeerScholar

Leerpad (interactief oefenen)

Gratis leerpad PeerScholar

Leerpad PeerScholar (bron: Spons)
Je kunt gratis een leerpad PeerScholar volgen: alleen even een account aanmaken.

Handleldingen docent en leerling

Open bestand PeerScholar voor docenten (1) (1).doc

Open bestand Peerscholar voor leerlingen (1) (1).docx

Handleidingen

Bevindingen tot nu toe

Bevindingen tot nu toe

Het Mondriaan is eind 2015 gestart met PeerScholar in de bovenbouw. De resultaten tot nu toe (april 2016) zijn positief. Binnenkort wordt PeerScholar ook ingezet in de onderbouw.

  • De eerste keer is zowel voor docenten als leeringen wennen
  • Leerlingen merkten op dat ze door de PeerScholar opdracht en het geven van feedback beter begrepen hoe leraren tegen hun werk aankeken.
  • De leerlingen concentreerden zich goed en namen het geven van feedback zeer serieus. Zij hielden ook gedurende langere tijd hun aandacht bij het werk.
  • De feedback zou anoniem gegeven worden, maar redelijk wat leerlingen plaatsen hun naam onder de feedback. Dat doe je alleen als je het serieus neemt. Op zich een goed teken.
  • De eerste keren is de fase van feedback geven vooral in de klas gedaan. Dit hoeft natuurlijk niet maar heeft vooral in het begin wel het voordeel dat je goed kunt observeren hoe het gaat.
  • De eerste opdrachten zijn wel gestructureerd, maar niet daadwerkelijk als rubric gegeven. Inmiddels is ook al enige ervaring opgedaan met het geven van de opdracht d.m.w. een uitgewerkte rubrics. De docent geeft aan dat het verschil te merken is: dit geeft de leerlingen echt veel houvast bij het maken van de opdracht en het geven van de feedback.
  • Je moet even goed vooraf bedenken hoe je omgaat met zieke leerllingen. Is de feedbackfase al gestart dan zijn deze eigenlijk niet meer toe te voegen. Daar zul je dan handmatig iets voor moeten verzinnen.

Overig

Open bestand 20160301 beknopte handleiding peerscholar.docx

Open bestand bestand inleveren in peerscholar.docx

Open bestand Peerscholar inleveren leerlingen: t.b.v. digibord

Open bestand Inlezen leerlingen in PeerScholar.docx

Open bestand 20160301 PeerScholar praktisch.docx

Versie 3

Je eerste project in PeerScholar versie 3

Open bestand Quickstart PeerScholar versie 3 (zoveel mogelijk gebruik van standaardinstellingen) 3-2

Open bestand PeerScholar 3: hoe werkt het, wat is er nieuw, opmerkingen (3 febr 2017)