Leerdoel 29.BC.3 (//)

Leerdoel 29.BC.3 (//)

// Je kunt beschrijven welke functie bacterien vervullen binnen het ecosysteem

Bacteriën zijn hele kleine (micro) organisme. Ze bestaan altijd maar uit 1 cel. Bacteriën vervullen een belangrijke functie in de natuur. Ze kunnen niet-levende (dode) organisme helemaal uit elkaar halen tot de stoffen waaruit ze zijn gemaakt. Voorbeeld: de spieren van een koe bestaan uit ijzer, mineralen, water, enz. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld door planten weer uit de grond worden opgenomen. Bacteriën helpen dat stofjes worden gerecycled, daarom noemen we bacteriën ook wel reducenten.

Bij de voedselbereiding spellen goede bacteriën een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld om boter, yoghurt, zuurkool en azijnzuur te maken. Als bacteriën hun werk doen dan komt er een zure stof vrij. Die zure stof vinden mensen soms best lekker. Zo helpen de bacteriën om van melk yoghurt te maken. Yoghurt smaakt zuur. Ook maken bacteriën van witte kool, zuurkool. 

Hieronder staan twee verschillende krantenartikelen over bacteriën. Beide hebben ze een heel verschillende boodschap. Neem de tijd om deze artikelen goed te lezen.

Resistente bacteriën bedreigen onze gezondheid

16/01/14 

Er zitten heel wat slechte bacteriën in ons vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Die bacteriën zijn resistent tegen antibiotica. Dat is al tientallen jaren zo, maar het lijkt tijd voor doeltreffende maatregelen. Want die bacteriën kunnen onze gezondheid in het gedrang brengen.

Een maaltijd is soms niet compleet zonder een sappig stukje biefstuk of een smaakvol kipfiletje. En daar doen we over het algemeen goed aan, want vlees biedt ons een royale hoeveelheid aan proteïnen en ijzers. Maar we krijgen ook andere, minder goede stoffen binnen bij zo'n stevige maaltijd. Het vlees is namelijk drager van heel wat bacteriën die een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

Antibioticaresistentie

De recentste problematiek waarmee onze vleesindustrie te maken heeft, is de resistentie van bepaalde bacteriën tegen antibiotica.

"Als de resistentie blijft stijgen, zitten we binnen twintig à dertig jaar in een situatie waarin de meeste behandelingen niet meer doeltreffend zijn. Wat wij nu een zeer onschuldige bronchitis noemen - waarvoor je twee dagen thuisblijft en antibiotica neemt - zal dan weer een levensbedreigende aandoening worden zoals dat honderd jaar geleden het geval was. Toen waren er nog geen antibiotica en gingen mensen dood aan zulke eenvoudige infecties."

Huidbacteriën bepalen de genezingssnelheid van wonden

Jan EtienneJan Etienne, Redacteur Bodytalk, 07/05/14 

Respect voor onze bacteriën. Veel ervan zijn goede oude vrienden die graag een handje toesteken wanneer we in nood zitten, zoals bij darminfecties. Misschien helpen ze ons binnenkort ook bij de genezing van hardnekkige huidwonden.

Erg relevant onderzoek, want chronische huidwonden die moeilijk tot niet lijken te genezen, vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid bij oudere mensen. Volgens schattingen sukkelt 1 op 20 bejaarden met hardnekkige wonden. Vaak zijn ze een gevolg van diabetes, een slechte bloedcirculatie of langdurig liggen of zitten in bed of een rolstoel.

We weten nog altijd niet hoe we deze chronische wonden het best aanpakken want geen enkele behandeling doet het beduidend beter dan andere. Dat is ernstig, want deze wonden kunnen jarenlang blijven woekeren en ze vormen al die tijd een toegangspoort voor gevaarlijke ziektekiemen, terwijl de chronische ontsteking het lichaam extra belast. We hebben dus dringend betere behandelingen nodig.

Onderzoek naar darmbacteriën heeft aan getoond dat sommige stammen een gunstige invloed uitoefenen op het darmweefsel en andere een slechte. Deze nieuwe inzichten hebben al tot nieuwe behandelingen geleid. Zoals stoelgangtransplantaties die mensen verlossen van hardnekkige darminfecties.

Bij mensen met chronische huidwonden zijn er eveneens duidelijke verschillen in bacteriële huidflora. Maar welke stammen de wondheling verstoren of bevorderen, is nog niet duidelijk.

Colofon

Het arrangement Leerdoel 29.BC.3 (//) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Mens en natuur GG Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-04-07 11:23:43
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
http://yakult.nl/over-yakult/
http://yakult.nl/over-yakult/
Link
Extra informatie bacteriën
http://www.studiobiologie.nl/vmbo34/les5210/index.html
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

GG, Mens en natuur. (z.d.).

Leerdoel 29.BC.2 (//)

https://maken.wikiwijs.nl/57907/Leerdoel_29_BC_2_____

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open