Onderwijsconcept

Onderwijsconcept

Visie op onderwijs en leren

Ons onderwijs is onderscheidend, heeft een eigen gezicht en geeft richting en ruimte

Samen maken we onderwijs dat er toe doet. Je kunt leren in flexibele trajecten waarin jouw ontwikkeling centraal staat. Een ontwikkelingdie aansluit bij de behoeften en wensen die jij hebt. We hebben een cultuur waarin we kunnen en willen leren van fouten. Je krijgt ruimte om je eigen kwaliteiten te ontdekken, te ontwikkelen en te verdiepen. Zo kun je bouwen aan je eigen diploma.

Ons onderwijs is duurzaam en verbindend

We zijn een lerende organisatie die ontwikkelingen in het werkveld leidend laten zijn in ons onderwijs. In diverse samenwerkingsverbanden met het werkveld maken we zo ‘actueel onderwijs’. Dit onderwijs bereidt jou optimaal voor op de arbeidsmarkt.

Ons onderwijs is grensoverstijgend

Onderwijs vindt plaats in de eigen regio en in samenwerkingsverbanden daarbuiten. Wij stimuleren je om jouw persoonlijke en regionale grenzen te verleggen.

Ons onderwijs is inspirerend en gericht op kwaliteit

Samen met jou maken wij een inspirerende leeromgeving. De school is een community waar leren, werken en vrijetijdsbesteding vorm krijgen. Je krijgt les in een inspirerende en uitdagende (digitale) omgeving. Dit kan zowel binnen als buiten de muren van de school, in real-time, maar ook op het web.

 

Samen met jou, samen met het werkveld, samen met de regio, samen zijn wij Noorderpoort.

De ambitie voor G&W

Onze school is een inspirerende leeromgeving die energie geeft om het beste uit jezelf te halen. Er wordt samen geleerd in een betekenisvolle, praktijkgerichte context. Studenten worden continu uitgedaagd om hun toekomst te ontdekken.

Ons onderwijs is transparant en biedt keuzevrijheid in zowel de vorm als de inhoud. Studenten kunnen tijdens de opleiding een breed scala aan ervaringen opdoen. Dit door samen te werken en te leren met het werkveld, andere studenten en docenten van de verschillende opleidingen.

We leiden studenten op tot flexibele en ondernemende professionals in ontwikkeling. Die kritisch denken en bewust bekwaam handelen, vanuit een basis van zelfvertrouwen.

Het onderwijsconcept

De activiteiten en werkvormen in een project stimuleren een actieve, onderzoekende houding. Het leren en het waarderen zijn gericht op het kunnen toepassen van kennis en inzichten. Vraagstukken uit de beroepspraktijk vormen het startpunt.

De student werkt samen met docenten, werkveld en (ouderejaars-) studenten om tot innovatieve beroepsproducten te komen. De student wordt intensief begeleid bij de persoonlijke, beroepsmatige en maatschappelijke ontwikkeling en gestimuleerd om haar of zijn talenten optimaal in te zetten

Medewerkers geven het goede voorbeeld door onderzoekend en waarderend te zijn naar hun eigen handelen, de prestaties van het onderwijsteam en hun studenten.

Het onderwijsconcept

Het onderwijsconcept stimuleert onderzoekend denken/werken vanuit 5 projectstappen
Stap 1; gezamenlijke leervragen

De betrokkenen bij het project komen gezamenlijk, bijvoorbeeld door onderzoek in een brainstormsessie, tot een aantal uitdagende en/of inspirerend leervragen. De vragen passen bij het thema/onderwerp en zijn authentiek voor beroep, maatschappij en/of opleiding.

Aan het einde van het project kan elke student hierop beargumenteerde antwoorden geven of gevraagde producten laten zien. Een kenmerk van de leervragen is dat er vooraf geen eenduidig antwoord is.

Stap 2; persoonlijke leervragen

Iedere student formuleert, n.a.v. stap 1, één of meer persoonlijke leervragen om tijdens het project aan te werken. Deze leervragen kunnen te maken hebben met zelfbeeld, opleidingsbeeld, beroepsbeeld, beroepsinhoud en hebben een onderzoekend karakter en worden aan het einde van het project door de student beantwoord.

Stap 3; leeractiviteiten; Informeren en keuzes maken

Er is aanbod en ruimte voor onderwijsleeractiviteiten. Door te experimenteren en ervaringen binnen verschillende leeromgevingen, leren studenten met en van anderen. Trainingen, workshops, lessen en begeleidingsactiviteiten zijn voorbeelden van activiteiten in deze stap. De student verzamelt en ordent informatie, maakt beargumenteerde keuzes en krijgt hierop feedback.

Stap 4; opleveren en presenteren van de producten en leeropbrengsten

De leeropbrengsten en/of producten worden opgeleverd en gepresenteerd. Er zijn passende (betrouwbare en valide) toetsvormen voor het beantwoorden van de gezamenlijke leervragen (stap 1). Studenten presenteren de leeropbrengsten op de persoonlijke  leervragen (stap 2); wat heeft het je opgeleverd, wat heb je geleerd en wat kunnen wij er van leren?

Stap 5; waarderen en reflecteren

Er wordt kritisch gekeken naar de bereikte resultaten. Successen worden gewaardeerd, gevierd en verzilverd. Welke factoren droegen bij aan het succes? Voor wat niet goed ging worden verbeteringen voorgesteld.

 

  • Het arrangement Onderwijsconcept is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MZ Noorderpoort Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-03-22 15:18:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.