Ontdek en ontwerp je eigen land

Ontdek en ontwerp je eigen land

Deze webkwestie gaat over; je eigen land ontdekken en ontwerpen

Heb je nog nooit een webkwestie gemaakt, lees dan eerst alle hoofdstukken goed door. Je werkt van boven naar beneden. Op de pagina ‘beoordeling’ kun je zien waar jouw juf of meester op gaat letten.

1. Inleiding

Hallo ontdekkers!

Jullie kennen allemaal de ontdekkers Columbus, Vasco da Gama en Magelhães die in de tijd van de ontdekkers en hervormers vele belangrijke delen van de wereld hebben ontdekt, wat tot op de dag van vandaag een belangrijk stukje geschiedenis is. Nu bestaat er het vermoeden dat er nog steeds na al die eeuwen en al die reizigers een land onontdekt is gebleven. Het is alleen nog onduidelijk waar dit land zich zou moeten bevinden. Nou dacht ik, als directeur van het bedrijf Wordwide, dat jullie de perfecte kandidaat zouden zijn om dit land vorm te geven. Ik zou dus graag de hulp van jullie als jonge en slimme mensen in willen zetten.

Het is aan jullie om te ontdekken en bepalen hoe dit land eruit ziet, waar het zich bevindt en wat er op dit land allemaal te zien en te doen is. Natuurlijk krijgen jullie hulp van mij en geef ik jullie goede tips! Op de volgende pagina krijgen jullie meer informatie over de opdracht en bij het kopje ‘werkwijze’ staan de stappen beschreven die jullie kunnen volgen om jullie land zo goed mogelijk te ontdekken.

Ik wens jullie, namens het bedrijf Wordwide, heel veel plezier en succes met het ontdekken en ontwerpen van het land!

2. Opdracht

Zoals jullie dus van het bedrijf Wordwide hebt gehoord, gaan jullie het land dat nog niet ontdekt is helemaal vormgeven. Hierbij komt veel meer kijken dan je van te voren denkt. Het is de bedoeling dat je het land gaat ontwerpen en onderzoek gaat doen naar bijvoorbeeld het klimaat, hoe het landschap eruit ziet, wat het bestuur is in dat land, welke taal ze spreken en hoe de bevolking eruit ziet.

Het leuke aan deze opdracht is dus dat je helemaal zelf mag bepalen hoe dat land eruit ziet. Houd je zelf van een warm klimaat en zwem je graag, dan is dit land ontdekt rond de evenaar en ligt het in zee. Of houd je bijvoorbeeld erg van skiën, dan zorg je ervoor dat er een berggebied in jouw land ligt waar op de bergtoppen het hele jaar door sneeuw ligt.

Uiteindelijk leven je bij je meester of juf een landkaart in van jouw ontdekte land met een legenda waarin is aangegeven hoe dat land eruit ziet. Daarnaast presenteer je al jouw ontdekkingen aan de rest van jouw klas.

Dus wat lever je in:
- Een landkaart met een legenda waarop te zien is hoe jullie land eruit ziet.
- Daarnaast een presentatie aan de rest van de klas waarin jullie vertellen wat jullie allemaal ontdekt hebben.

3. Werkwijze

Jullie gaan aan de slag in groepjes van 2 leerlingen. Om jullie te helpen heb ik hieronder de verschillende beschreven hoe jullie de verschillende onderwerpen kunnen onderzoeken. Als jullie dit stapje voor stapje volgen, komt dit helemaal goed en wordt het een prachtig eindresultaat!

1. Het land:

  • Zoek in de atlas een wereldkaart op met landnamen of kijk op de site http://www.wereldkaart.tk/  hier is ook een wereldkaart te vinden.
  • Bepaal waar jullie het land ontdekt hebben, in welk werelddeel het ligt en welke buurtlanden het heeft.
  • Wat is de naam van jullie ontdekte land?
  • Bepaal welke taal daar gesproken wordt
  • Hoe zien de inwoners eruit?
  • Teken op A3 papier de vorm van jullie land, wat is de oppervlakte in bijvoorbeeld vierkante kilometers?

2. Het klimaat:

  • De ligging van jullie ontdekte land bepaald het klimaat en daarmee ook het weer. Hoe is de temperatuur het hele jaar door? Valt er veel neerslag? Heeft het land bijvoorbeeld warme zomers en koude winters of een klimaat zoals in Nederland? In het onderstaande filmpje zie je meer informatie over de verschillende klimaatzones of je kunt kijken op deze site: http://www.klimaatinfo.nl/

Klimaatzones

3. Het landschap:

  • Vervolgens gaan jullie bepalen hoe het landschap van jullie land eruit ziet.
  • Vlakke landschappen of veel heuvels of bergen?
  • Bestaat het uit woestijnen, bossen of landbouw?
  • Heeft het land meren of rivieren?
  • Ligt het land helemaal aan zee of grenst het aan een ander land?
  • Heeft het veel stedelijke gebieden en wat is de hoofdstad?
  • Is het een dichtbevolkt land of juist dunbevolkt?
  • Misschien heeft jullie land wel bepaalde natuurlijke verschijnselen, zoals vulkanen.

​4. Voorzieningen:

Welke voorzieningen zijn er op jullie land aanwezig? Denk aan ziekenhuizen, recreatie, sportclubs, pretparken, havens, supermarkten, winkels, stations, restaurants en zo nog veel meer. Kun je zelf nog een aantal voorzieningen passend bij jullie land bedenken?

5. Infrastructuur

  • Daarnaast moeten jullie nadenken hoe mensen jullie land kunnen bereiken, per boot, vliegtuig, trein.
  • Hoe reizen de inwoners van plaats naar plaats? Per trein, grote wegen, kleine wegen.

6. Bestuur

Vervolgens ga je bedenken hoe jij wilt dat jouw land bestuurd wordt. Gaat dat net zoals in Nederland, of wil je dat het op een hele andere manier gaat? Dit mag je zelf bedenken! Hieronder vind je een filmpje met meer informatie over het bestuur zoals dat in Nederland gaat en over het verschil tussen een koning en president. 

  • Is het een democratisch land, net als in Nederland, waarbij het volk mag meebeslissen over belangrijke veranderingen in het land. Er een koning of koningin aan de macht is, maar die beslist niet alleen meer. 
  • Is er een koning of koningin die alle macht heeft, net als bij ons vroeger
  • Of is er een president als leider van het land net als in Amerika. Het volk mag meebeslissen wie de president wordt en meebeslissen over belangrijke beslissingen. 

Een president of een koning

7. Legenda

Nu hebben jullie informatie verzameld over het klimaat, het landschap, de voorzieningen en de infrastructuur. Deze informatie gaan jullie verwerken in het land dat jullie op A3 getekend hebben en daarbij maken jullie een legenda. Hierdoor kunnen andere mensen zien wat de verschillende symbolen en kleuren op jullie kaart betekenen. Andere informatie over jullie land kunnen jullie niet in de kaart aangeven, dit vertellen jullie tijdens de presentatie.

Hoe maak je nu een legenda? Om daar meer informatie over te krijgen is het handig om het filmpje hier onderaan te bekijken. Een legenda legt de symbolen en kleuren die op de kaart staan uit.

  • Een voorziening ziet er op de kaart vaak uit als een symbool. Een vliegtuig voor een vliegveld, een boot voor een haven, een kruis voor een ziekenhuis bijvoorbeeld.
  • Landschappen krijgen een kleur. Groen voor bos, blauw voor water, enzovoort.
  • Grote steden worden aangegeven door grote rode vierkanten, kleinere steden door kleine rode vierkanten en dorpen door rode rondjes.
  • Wegen worden met lijnen aangegeven. Snelwegen met meerder banen door dikkere lijnen dan de andere wegen.

Kaartlezen met een legenda

4. Bronnen

Als ondersteuning heb ik hieronder verschillende bronnen die jullie kunnen helpen bij bepaalde onderwerpen voor het land.

5. Beoordeling

Jouw juf of meester beoordeeld uiteindelijk jullie kaart met legenda op A3 en jullie presentatie. In de tabel zie je wanneer jullie kaart en presentatie prima, voldoende is of nog beter kan. 

 

Onderdelen

Beoordeling

 

Prima (30 punten)

Voldoende (20 punten)

Kan nog beter (10 punten)

Kaart met legenda

De onderdelen landschap, voorzieningen en infrastructuur zijn in de kaart verwerkt door middel van symbolen, kleuren en lijnen. Al deze onderdelen zijn terug te zien in de legenda. Het is te zien dat de kaart met veel aandacht, zorg en creativiteit gemaakt is.

Niet alle onderdelen zijn in de kaart verwerkt, of niet alle onderdelen zijn terug te lezen in de legenda. De kaart is goed, maar niet heel bijzonder.

Niet alle onderdelen zijn in de kaart verwerkt, de invulling van de kaart ziet er slordig uit en er is geen legenda gemaakt.

Presentatie

In de presentatie wordt de kaart met de verschillende onderdelen toegelicht en wordt er verteld over de naam van het land, de buurtlanden, de inwoners, de taal, het klimaat en het bestuur. De presentatie is goed voorbereid, voorzien van steekwoorden, de leerlingen zijn duidelijk verstaanbaar.

De kaart wordt toegelicht in de presentatie. Er wordt niet over alle onderzochte onderdelen wat verteld. De presentatie bevat veel tekst en de taken zijn niet eerlijk verdeeld.

De presentatie bevat zeer weinig informatie. Er worden onvoldoende onderwerpen toegelicht. De presentatie is niet goed voorbereid.  

 

Als je alle punten bij elkaar optelt kun je 60 punten krijgen.
80 - 90 punten: Prima!
50 - 80 punten: Voldoende!
30 - 50 punten: Kan nog beter!

6. Terugblik

Door het maken van deze webkwestie heb je geleerd:
- Hoe je een kaart moet lezen
- Hoe je zelf een kaart moet maken met legenda
- Hoe de klimaatzones over de wereld verdeeld zijn
- Welk type weer bij de verschillende klimaatzones passen
- Welke verschillende soorten landschappen er bestaan
- Wat de oppervlakte van jouw land is in vergelijking met Nederland
- Hoe een land kan worden bestuurd en wat jouw voorkeur heeft
- Wat infrastructuur is, hoe dat in Nederland is en hoe je dat in je eigen land inricht
- Welke verschillende voorzieningen een land, stad of dorp nodig heeft


Door het uitvoeren van de opdrachten kun je:
- Een eigen landkaart maken met een legenda
- Een presentatie maken
- Informatie opzoeken op internet, van sites of uit filmpjes of uit boeken
- Jouw bevindingen presenteren aan de rest van de klas

7. Leerkracht

Titel: Ontdek en ontwerp je eigen land

Onderwerp: Landkaart maken van een zelfbedacht en ontdekt land

Schooltype: Basisschool

Bestemd voor de groepen: 7 en 8

Vakgebied(en): Aardrijkskunde, natuur, taal

Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: 2 à 3

Tijdsinvestering voor leerling(en): 4 à 5 uur

Opbrengst: Landkaart met legenda en presentatie

Leerpunten: 
- De leerlingen leren welke elementen invulling geven aan een landkaart (infrastructuur, landschap, voorzieningen)
- Ze leren wat de verschillende symbolen betekenen in een legenda
- Ze leren hoe ze een legenda moeten maken bij hun landkaart 
- De leerlingen leren met elkaar samen te werken
- De leerlingen leren informatie te verwerken tot een product (landkaart, legenda en presentatie)
- De leerlingen leren omgaan met computer en internet
- De leerlingen leren hun mondelingen taalvaardigheid door de presentatie voor de groep
- De leerlingen leren meer over de onderwerpen; klimaat, weer, landschap, oppervlakte van een land, bevolkingsdichtheid, infrastructuur, voorzieningen en bestuur 

Extra materialen die nodig zijn: 
A3 papier
Kleurpotloden, stiften, verf
Kladpapier
Atlassen
Computers/laptops

Webkwestiemaker(s): Marije Snijder

  • Het arrangement Ontdek en ontwerp je eigen land is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marije Snijder Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-08 11:24:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Klik op "Downloaden / aanpassen" en vervolgens op "Kopieer arrangement" om dit sjabloon te benutten voor je eigen webkwestie. Pas vervolgens de inhoud aan onder het gelijknamige tabblad.
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Landschappen (en menselijke activiteit); Systeem aarde; Landschapzones; Aardrijkskunde; Landschappen in Nederland en de wereld; Klimaat;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    5 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Klimaatzones
    http://www.schooltv.nl/video/klimaatzones-van-de-wereld-waarom-zijn-er-verschillende-klimaatzones/#q=klimaatzones
    Link
    Een president of een koning
    http://www.schooltv.nl/video/nederland-koning-of-president/#q=president
    Link
    Kaartlezen met een legenda
    http://www.schooltv.nl/video/kaartlezen-in-de-bergen-ook-op-een-platte-kaart-kun-je-de-hoogte-aflezen/#q=legenda
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kok, Roland. (2015).

    Sjabloon webkwestie Pabo Arnhem

    https://maken.wikiwijs.nl/68813/Sjabloon_webkwestie_Pabo_Arnhem