Colofon
Het arrangement Europese integratie: de EU hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2024-03-04 16:42:02
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Europese integratie. De Europese Unie begon ooit als EEG met 6 leden. Sinds 2013 telt de EU 28 leden. In 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de EU dus niet alle Europese landen zitten in de EU. Na de Tweede Wereldoorlog wilden de landen in Europa geen nieuwe oorlog meer. Om oorlog te voorkomen gingen landen samenwerken. Allereerst werd in 1951 de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) opgericht. Deze samenwerking werd onder andere de basis voor veiligheid in de toekomst door militair te gaan samenwerken. In 1957 werd dit de Europese Economische Gemeenschappen (EEG). Dit was een samenwerking op economische, politiek en juridisch gebied. Deze ontwikkeling zorgde in 1967 voor de oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). Hier kwam ook de gezamenlijk beleid op verkeer en landbouw bij. Bij elke ontwikkeling kwamen er meer landen bij. In 1993 werd het de EU en kwam ook de komst van een gemeenschappelijke punt: de euro. De Europese Unie is een vrijhandelsgebied. Dat betekent dat er tussen de landen van de EU vrij gehandeld mag worden. Landen die niet binnen de EU vallen, moesten invoerheffingen betalen. Om problemen binnen import en export te voorkomen of verminderen, is er een landbouwbeleid. Ook is er sprake van vrij verkeer van personen. Maar alsnog zijn er discussies over het nut van de EU en de VK heeft in 2020 dan ook besloten de EU te verlaten (Brexit).
- Leerniveau
- VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
- Leerinhoud en doelen
- Europese integratie; De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 3 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, brexit, economische en militaire samenwerking, europese integratie, europese unie, geschiedenis, hv123, landbouwbeleid, stercollectie, vrijhandelsgebied
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content Geschiedenis. (2017).
Europese Unie vmbo12